Tuesday, December 19

Love & Money...!

Selalu kita dengar dalam filem or member perempuan kita bercakap betapa cinta seorang gadis kepada jejaka, tidak berlandaskan wang ringgit. Cinta sejati hanya menerima diri lelaki itu seadanya …

No one, I mean nobody will love somebody if he has zero money in his pocket now, and she knows difficult for him to find one. In other words, perempuan tidak akan suka lelaki yang tidak mempunyai duit dan tidak ada prospek untuk mencari duit dalam masa terdekat. Ada perempuan yang penyabar, dia boleh terima lelaki miskin sekarang, but surely she confident he will become somebody in the future. Love tidak perlukan money…? Cinta itu buta? Pergi bagitahu pada batang pisang, mungkin benda itu boleh percaya kalau dia tak percaya boleh tumbuk atau tendang batang pisang tu.

Don’t get me wrong, I’m not saying ladies nowadays semuanya mata duitan. Even kalau dia seorang perempuan baik, bukan pengikis, jujur menyayangi seorang lelaki, still love memerlukan duit. Betul tak? Manusia hidup memerlukan keperluan, keselesaan dan keseronokan. Tiga element ini akan bertambah dengan dasyatnya apabila kita mula bercinta. Dulu sms atau telephone seseorang bukannya satu keperluan, but after you meet someone you love, perkara itu dah jadi keperluan. Walaupun cuma beberapa sen, still involve money. Right? Aku rasa itu adalah contoh perkara paling basic, malas nak cerita pasal pergi dating, pujuk time merajuk, belikan hadiah masa birthday dan macam-macam lagi yang mewajibkan kita mengeluarkan wang yang mana kalau kita solo, itu semua tidak perlu. Bear in mind, IF that guy failed to deliver majority what the girls ask for, that not going to be happy ending. Perkara-perkara itu bukan lah untuk ‘menjaga’ seorang perempuan yang high class, cuma benda-benda biasa. Kalau yang kategori high maintenance lagi la, kena belikan bedak asas make up pun mencecah RM100 every month. Itu baru bedak asas. Ada rakan aku yang bercinta dengan pramugari (aku tak kata semua pramugari macam ini), baru seminggu dapat gaji duit dah habis belikan alat make up girlfriend dia. Bodoh punya lelaki!

Aku yakin semua perempuan akan mamandang status kewangan seseorang lelaki sebelum consider untuk menyayangi lelaki tersebut. Aku tidak kata benda ini salah malah aku setuju seratus peratus. Aku cuma sakit hati dengan wanita yang confident gila mengatakan cinta dia sejati dan tidak pandang wang ringgit. Mungkin untuk kenal dan sayang seseorang tidak memerlukan duit, tapi untuk memberitahu seseorang kita sayang dia, or untuk menunjukkan kasih sayang kita sememangnya memerlukan duit. So, money and love related or not?


P/S: Orang kata lepas kahwin boleh save duit, betul ke? Jom kahwin...!

10 comments:

Anonymous said...

betull..lepas kawen org kate..rezeki akan bertambah..maybe berkat dari perkahwinan...:-)

teek said...

tak disangkal, money is important. But really Dood, dont be surprise when there are women out there yg sanggup stick to her love ones walaupun the love ones tak berduit & perangai mcm hampeh.

Mr. Right said...

Teek,
As i mentioned, that woman penyabar and percaya one day jantan tu will become sumbody... OR....that woman simply BODOH..!

NaSaSuKe said...

Klu ikut pengalaman hidup aku ... aku pernah tengok couple yang same susah and perkahwinan yang bahagia walaupon hidup hanya sekadar cukup makan .. dan diorang tak pernah berciter dengan aku betapa besarnya tanggungjawab diorang utk membesarkan anak sumer tp berbangga dengan aper yg mereka ader ..so sweet maa .. aku on naik terharu ..hoho .. tapi yang muda2 ni terutamya yg rapat .. ntah x pernah aku dgr yang betul bahagia ..mesti ader punca pergaduhan yg melibatkan duit ..hoho ..takut tuh

pakngah said...

dat woman bukan stupid..
bile hati dah suke.. ape yg buruk pun sanggup diterima.. maybe ko tak rase lagi waktu org akan terima kite completely.. buruk pun boleh terima.. cinta kan buta..

Mr. Right said...

Pakngah,
Bile hati dah suka tu yg aku maksukan... untuk SUKE tu perlukan money kan... kalau dah suke.. laki tu teruk cam mana pun ramai pompuan yg stay, but 1st time nak SUKE tu yg payah.. kan...

Anonymous said...

hmm... awak tidak pernah jumpa seorang perempuan yang tidak kisah apa pun pekerjaan lelaki yang dicintainya... walaupun RM300 sebulan... apa yang ada... mencukupi... biar pun dia sendiri punya gaji 6 kali ganda dari gaji lelaki yang dicintainya itu...

setuju kawin... ingin bahagia... tetapi... lelaki itu lari membawa diri ke sabah kerana ingin menambahkan pendapatan dengan menukar pekerjaannya...

sebaliknya... apa bila dia dah stabil... punya gaji hampir sama dengan perempuan itu... perempuan itu tidak sanggup meninggalkan keluarganya disemenanjung.... keadaan tidak mengizinkan apa bila ayah dia sakit... takkan nak tinggal ibu bapa hanya kerana cinta seorang lelaki...

bukan duit yang dia nak... tapi.. cinta.. kasih sayang.... dan saling melindungi antara satu sama lain...

cinta akhirnya berakhir...

Anonymous said...

demi cintanya... perempuan ni sanggup merancang perkahwinan diorang... meletakkan mas kawin RM1000... tiada hantaran... kenduri hanya doa selamat sanak saudara...

tetapi lelaki tu pergi jua...

Mr. Right said...

Please lah letak nama, at least nick name...

memang ada beberapa kisah 'cinta agung' gadis terhadap lelaki, dan sebaliknya. But we talking about majority, not special story yang layak dijadikan filem.

Yelah tu said...

bosan...
b4 kawen: cinta....
aftr married: peranan no1...cinta....da last 1 myb....lost smewer....i wish not...huuuuuuuuuuuu
duit??? kta yg kntrol..bkn duit kntrol org..betul3..hm

Total Pageviews

. page counter