Thursday, December 14

Buli Sekolah


  • Sekolah Menengah Seri Perak, Teluk Intan.
  • Sekolah Raja Permasisuri Bainun, Ipoh.
  • Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping.


Semua tu are my three secondary schools. Few months at my home town, then I move to Ipoh till form 3 and with PMR result I pursuit my study to SERATAS. Few things that I observe during my study days, that I think weird but interesting. Aku percaya ada diantara perkara-perkara tersebut still menjadi polemik hingga ke hari ini.

Masa aku di sekolah harian, aku lihat terdapat kelas yang dikhaskan untuk mereka yang pandai-pandai. Yang menariknya, tiada kayu pengukur yang jelas how they classify these so called ‘bright student’ or pelajar cemerlang. I still remember my brother in law loss his temper while teaching them history lesson. The headmaster marah since how come student in top class but failed to perform in subjek Sejarah. My brother in law said, most student categorized as cemerlang base on their science and mathematic performance. So, its normal for them to find it difficult to memorize all the history fact. True, right?. I not really sure this scenario still happen now or not, but hopefully Kementerian Pelajaran already come out with better system to differentiate bright and not so bright student.

Masa aku di sekolah asrama pula, another thing that stick in my mind like a super glue are bully. Kes buli di sekolah asrama umpama lagu dan irama. Mustahil sekolah asrama tiada kes buli lansung. Lucky/or not so lucky for me, my father askar, so he just laugh bila aku cerita pasal buli di sekolah. Yela, buli sekolah just a child’s play compare to buli dalam tentera. So, I just swallow it bit by bit, to tell you the truth ianya memang pahit but sekarang semua kenangan tu boleh buat aku tersenyum kalau di ingatkan semula. Aku tidak lah menyokong tindakan buli disekolah seratus peratus, tapi aku rasa buli ni ada juga baiknya. Actually banyak juga character dan peribadi kita yang pernah belajar di boarding school dibentuk oleh keindahan process membuli atau dibuli. Tegas, berani, even creativity, who ever invented ‘tiup lampu sampai padam’ memang genius. Kan? Ha..ha..ha..ha. Salah satu kepentingan buli adalah untuk menjaga displin pelajar terutama nya junior. I still remember, while at Ipoh, new hostel warden came and he tries so hard to eliminate bully in our school. Good news, dia berjaya, memang senior tidak berkesempatan untuk menjentik telinga pelajar junior. Bad news, pelajar junior jadi besar kepala and brave enough to break school’s law even in front of senior. They have no respect at all towards their senior, they watch their act in front of teachers and sissy school prefect. If teachers not disturb the ‘harmony’ of the hostel, where senior have right to denda junior yang langgar undang-undang, I sure the disciplined level in my school will not be that bad. So, I believe what come into practice at my next school are the best. Teachers recognize this so called ‘naughty senior’ and gave them power, AJK asrama. Di sekolah, pengawas berkuasa while hostel belong to AJK Asrama yang rata-rata sedikit nakal berbanding belajar lain. It sorts like having two teams of law enforcement. Not bad, right?. But pastinya guru dan pengawas harus monitor dan control this committee member, but since budak sekolah aku semuanya pandai-pandai, nothing really bad happen. Proudly said, we manage to control our junior strict but gentle. Hahahahaha…..

10 comments:

fid said...

Buli di sekolah.Aku memang suka 'ajar' budak, tapi bila senior nak 'ajar' aku memang aku tak bagi muka. Cara sekolah asingkan tugas ajk asrama ngan prefect tu mmg bagus sebab aku tak suka prefect walaupun aku kawen ngan head prefect.
macam ko kata la buli ni 'kena' ada tp yg sampai mati tu jangan laa....kalau langsung buli free rugilah dok asrama.
walaupun aku tak bg senior 'ajar' aku....aku ttp ada pengalaman..menentang buli!Harharhar.

Tm Lee said...

Amalan buli tu adalah Fihrasat Manusia semula jadi....

syphoon said...

uik, seri perak... dok teluk intan ke dlu?

Mr. Right said...

Syphoon,
Yup,aku budak teluk intan. Lorong Masjid, Kampung Bahagia, Teluk Intan.

syphoon said...

oooh, ok... aku dok kat t.intan gak, tp kat taman ros... =P

Mr. Right said...

Fid,
Sekolah kita mmg best kan.. hehehe.. jenuh jugak aku pikir sapa la Fid ni.. hahahahhahah

alexi said...

dood ko pun bukan ke ajk asrama gak
tak silap aku ko pun ajak asrama kan
:D
hahahaha

Mr. Right said...

Ye kot. Aku AJK rasanya.

majinn said...

aku kenal alamat ko tuh..

aloy_paradoks said...

gua budak seri perak 1997-2003.. lu tahun berape beb?

Total Pageviews

. page counter