Sunday, December 31

New Year, New Toll Rate and New Jamban… Hoorey..!

Notice: Old stories, but still belum basi.

I think Malaysia should have one NGO just to monitor toll rate at all the highway nationwide. Sometimes we lost track, right? Semua orang dah tahu rasanya, government gave city folks very nice new year’s gift, there will be new rate applies at 5 highways.


News:

“Government had paid RM479.7mil in toll subsidy in the past six years” – Datuk Seri S. Samy Vellu

The Star, December 15.

So, I think for sure, there are extra fund for other project since public dah ambil sikit beban kerajaan. Not that bad, we suffer a little bit to help others. And if any of you guys wonder where the hell of the used to be subsidy money goes, here the answer….our butt…Public Toilet. Cool, right?

RM400,000.00..! That is the price of each new high-tech, super clean, self flushes jamban, crazy or what? RM400,000.00 boleh bina bunglow, kalau kat kampong aku boleh buat istana kot.

News:

Public Toilets a Necessity in All Towns – Bernama

Thumbs up for Automatic Toilets – The Star

City Hall will build 32 of this modern toilet around Klang Valley. Quick calculation, RM12,800,000.00. Anak sapa la dapat kontrak untuk bina tu kan? Bertuah badan, maybe DBKL will call the best toilet’s builder in Singapore, JB and some say Batam. Yeah, you right…Phua Brothers from Phua Chu Kang. Before somebody said aku bodoh, since is it DBKL’s money not Malaysia Government, I realize that, but for me selagi perkerja di institusi tu ada pencen mereka adalah sebahagian dari kerajaan dan ada peruntukan khas every year.

So, tak sabar nak tunggu new year, looking forward to pay higher toll charge and put my ass into smart jamban.

P/S: The Star said 23 toilets for 2007, but Bernama indicate the number is 32. Donno which one is true or maybe aku yang tak faham articles tu.

PP/S: Today Najib announced there will be slightly cut for road tax next year. Tak tahu la orang lain, but for my car, next year aku bayar kurang RM10.00, boleh laaaa….

Salam AidilAdha and Happy New Year..!!



Friday, December 29

Earthquake at Taiwan & Jeff Ooi Choc.


7 submarine fibers cable damaged during 7.3 rector earthquake at Taiwan on Tuesday morning effecting 7 Giga of data mostly from Southeast Asia. Too many 7? So, most of you guys from Malaysia can’t log in to international server. They estimate it will be rectify within 3 weeks. Just wonder how they going to repair that fiber cable. I heard they will bring the cable to surface, on the ship and repair it there. Still can’t understand how they want to splice the fiber in the middle on the open sea and the fiber will be buried back under the sea. Cool Right..! Not referring to the disasters, but the repair works yang cool...

News:

Quake Shakes Up the Net – TheStar

Asia Communication in Chaos – International Herald Tribune

Asian Quake Disrupts Data Traffic – New York Times

Latest:

Asia's Internet, phone services to be largely restored today - TheStar

But proudly said, my office had no problem at all from that day to this very moment. Metrophone Broadband Rulez..! More info here.

Why so many disasters happen in the month of December each year? Menakutkan. So, next year during Christmas holiday everybody sits tied at the home. Move to nowhere. Sapa tahu, next year it will be Malaysia to be hit by December’s Disaster.

Remember this (Email from Jeff Ooi) entry….? I received an email from Jeff Ooi. So, yesterday I met him. I’am the lucky loser of his Pantun Contest for Hari Raya and Deepavali. So, the lucky 1st prize winner got the LG Chocolate phone and 2nd prize or lucky loser (Aku) dapat a bouquet of imported chocolate that surely my girlfriend will enjoy. So, here my not so happy face at Jeff Ooi website. (Orang gemuk je ke tahu berpantun?) Pantun aku yang melayakkan aku dapat satu bakul coklat:

Berbilang bangsa hidup muhibbah,
Tolong-menolong sentiasa disisi,
Deeparaya terasa sungguh meriah,
Kunjung-mengunjung amalan tradisi.

Dapat hadiah pun yesterday and today aku bad mood. People who close to me know why.

Clue: MCMC Sucks..!

Tuesday, December 26

My Stupidity & Kebodohan Orang Lain

Not Related to Entry Title:

From what I heard we can still travel to Singapore from KL even though there are flood in Melaka and Johore. If that true, I would like to congratulate JKR, Konsesi Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) , Datuk Seri Samy Vellu and Malaysia government for successfully building the flood proof highway. Tahniah..! Seriously, if they build lousy highway we will totally disconnected to south of Malaysia.

Warning: Long entry, read during your spare time.

My Stupidity #1

Sea Games 2001. Aku still kat UiTM, disebabkan nak support team bolasepak Malaysia, I and my buddy (Sukun) stole a huge Jalur Gemilang at Stadium Shah Alam. Masa itu UiTM ada class di Stadium Shah Alam, student UiTM tahu la benda ni, since not enough space at main campus and the engineering twin tower belum siap, so UiTM sewa ruang kat stadium and jadikan class. Brilliant idea. After class, we stole the flag that probably cost around RM20+ from one of the poles there. Jadi, masa game I proudly kibarkan bendera yang besar tu. On the way back, aku ikatkan bendera kat leher aku and biarkan ia berkibar masa aku bawa motor RXZ aku. Just like superman’s mantel. Few hundred meters sebelum sampai rumah, aku rasa ada orang tarik bendera hingga tercabut dari leher, leher aku luka dan aku hampir jatuh dari motor. Aku turun dan sedia nak belasah member motor yang lain sebab buat lawak ganas dengan aku. Sadly, I found out nobody near me, but the flag just tangle with my motorcycle’s chain. Setengah jam nak keluarkan bendera yang dah koyok dari rantai and beberapa minggu luka kat leher nak sembuh. All my buddies laugh like mad, even my arwah father said “Tuhan bayar cash kat dosa kau curi bendera”.

For the records, I bought new flag after that incident.

Morals of the story:

  1. Jangan mencuri
  2. Ikut peraturan JPJ, pakai cover rantai motor.
  3. Tujuan tidak menghalalkan cara.

My Stupidity #2:

Still 2001 Sea Games. Gold medal match, Malaysia vs Thailand. With my new flag and with same buddy (Sukun), we arrived at stadium petang to make sure we got ticket and the best spot in the stadium. Peluh aku mengalahkan player, suara aku habis mostly memaki referee and linesman. Tapi, all my effort gone to drain, as we all knew, one stupid mistake from our goalkeeper cost us the gold medal. Dengan penuh sedih, aku dengan Sukun balik rumah around midnight, lepas lepak mamak sekejap. Sampai rumah most of our housemate still berjaga dengan book and lecture notes in their hand…weird. “Esok final Control Analysis, kau dah study ke?”. Ohhh my god…! Aku ingat exam tu next week. Aku dengan Sukun, sambil telan air liur cakap kami dah study and nak naik atas tidor. We both knew we totally screw up. Badan letih gila, memang tak larat but still kena study untuk final exam yang aku sangkakan next week. Cut thing short, aku manage to pass the subject with C, meaning memang cukup makan je, if C- kena repeat next semester. Thanks God.

Moral of the story:

  1. Proper planning
  2. Alert sikit, macam mana boleh tidak perasan aku dengan Sukun je pergi stadium petang tu.

Why on earth I told this two stories? Aku Betul…! is not a diary blog.

Kebodohan Orang Lain

I did join few forums on the net, just to share my view and promote this blog. Most of my comment kinda negative and provocative, like my blog tentunya. After read my comments at forum and read few entries at Aku Betul…!, some morons made assumption on who am I. Mereka cakap aku tidak tahu bersyukur, tidak sayangkan Malaysia, tidak supportive to Malaysia sport, terlalu agungkan ahli sukan luar and paling sedih tidak cukup patriotic. Mangkuk betul…tolong fahamkan dua ‘kebodohan’ aku kat atas tu. Maybe it just two funny teenagers stories, but for me its shows how deep my love to Malaysia and betapa semangatnya aku menyokong sukan tempatan. Mungkin cerita tu tidak seindah perajurit melawan musuh negara atau seperti Datuk Azhar berlayar keliling dunia, tapi secara mudahnya pada masa itu aku hanya budak nakal yang sayangkan Malaysia dan sukan kita. Now, aku still orang yang sama, maybe kebodohan tu dah kurang sikit… errmmm.. kurang banyak.

So, to all those morons (you know who your are) stop judging me and please read my blog with a little less emotional and let your brain nerve bekerja lebih keras sikit, jangan simply buat conclusion kalau rasa tidak cukup pandai. Ok….

Photobucket - Video and Image Hosting

P/S: They also said aku besar kepala, ego tinggi and berlagak tak bertempat…. Aduhai, aku tidak la seteruk itu, sikit-sikit mungkin lah…..Hahahahha….aku tidak ada apa yang nak dilagakkan. How to berlagak with nothing? Stupid…!

Sunday, December 24

Banjir Di Selatan Tanah Air

Links and Contact Numbers yang berguna:
Department of Irrigation and Drainage
infobanjir.water.gov.my

Jabatan Perkhidmatan Kaji Cuaca
Jabatan Meteorologi Malaysia

Bilik gerakan banjir johor
07-2769000

Endau/rompin
09-4147329/41452222

Melaka
06- 2834844

Blog/website untuk mencari maklumat terkini untuk banjir di selatan:

Gambar banjir - from Segamat8talk.net (Chinese)

Pemuda Pas Bukit Katil

Pemuda PAS Jasin - ada no akaun nak bagi derma

Jelas.info - summary semua usaha online untuk bantu mangsa banjir

TKC Old Girls School - Tempat nak hantar derma

Comment Aku:

Mari kita semua berdoa agar banjir di sana akan surut dan tidak membawa kepada bencana yang lebih besar. Diharapkan semua pihak yang terlibat akan bersabar menghadapi ujian Allah. Semestinya ada hikmat Allah menurunkan bala ini kepada kita semua.

Friday, December 22

Cool Mourinho...



18 December 2006
Mourinho branded Johnson 'a dangerous kind of opponent' and claimed he was 'not fair'.
'You cannot trust him,' he added. 'A great player but too much of that.'Soccernet.com

20 December 2006
'After seeing it again on the video, (referee) Mr Halsey did wonderful work and both decisions for penalties were correct. Did Andy Johnson try to avoid a collision with my goalkeeper? It seems now the answer to that is yes so Everton, his manager and he deserve my apologies.' – Soccernet.com

Synopsis:
Jose Mourinho accused Everton’s Andy Johnson dived to cheat referee for a penalty during
Everton against Chelsea game. After review the replay he admitted he made a wrong judgment and ask for apology, but of cause after Everton deny and threatened to sue him (like he really cares)

My comment: Damn Cool..!

He is the most arrogant person in world of football. He kinda bad loser, he will come out with all kind of excuse when his team ends up on the losing side. I believe nobody can become Chelsea boss better than him, his character just suit the job, right? With all the star players in the team, imagine his bench consist of player that value more than most other English Premiere League’s teams first eleven, probably more than £50 million just on the sub. But when he made a mistake, he proudly admitted and coolly asks for forgiveness. If guys as egotistical as him manage to do that why don’t we, right?

Let just hope US President can learn something form Jose. Everybody knows Bush was wrong about the weapons of mass destruction in Iraq, that it was a bad decision to invade Iraq and that he was sorry that so many American's life has been lost in vain. Bodoh..!

Locally pula, harap-harapnya pemimpin-pemimpin kita yang bijak pandai boleh mengaku jika mereka tersilap langkah.


P/S: Aku still percaya Benitez are the best football manager in the world.


Thursday, December 21

Penunggang Bodoh..!

Statistik kemalangan di bawah aku ambil dari website Polis Diraja Malaysia. Every year motobikers adalah golongan yang paling ramai terlibat dalam road accident. Mereka juga adalah golongan yang paling ramai mati diatas jalan raya.


Aku rasa aku tengok lebih banyak motor accident berbanding dengan kucing, maksudnya memang penunggang motor kita lebih bodoh dari kucing lah. aku tak faham kenapa mereka ini terlalu bodoh sampai mengabaikan pelbagai undang-undang jalanraya. Statistik tu dah jelas menunjukkan mereka adalah golongan paling malang antara semua pengguna jalan raya. Gambar di bawah aku ambil pagi tadi di federal highway menuju ke tol batu tiga. Dua orang penunggang bangang yang sesuka hati mengabaikan laluan motosikal yang disediakan kerajaan. semua orang sibuk membantu golongan pengguna motosikal untuk mengurangkan kadar kemalangan mereka, tapi dua ekor manusia bodoh ni dengan tidak rasa bersalah bermain di celah-celah kenderaan lain. Memang betul-betul BODOH..! Aku rasa sampai tua mereka akan kekal membawa motor dan tidak akan mampu nak beli kenderaan lain.

Tuesday, December 19

Love & Money...!

Selalu kita dengar dalam filem or member perempuan kita bercakap betapa cinta seorang gadis kepada jejaka, tidak berlandaskan wang ringgit. Cinta sejati hanya menerima diri lelaki itu seadanya …

No one, I mean nobody will love somebody if he has zero money in his pocket now, and she knows difficult for him to find one. In other words, perempuan tidak akan suka lelaki yang tidak mempunyai duit dan tidak ada prospek untuk mencari duit dalam masa terdekat. Ada perempuan yang penyabar, dia boleh terima lelaki miskin sekarang, but surely she confident he will become somebody in the future. Love tidak perlukan money…? Cinta itu buta? Pergi bagitahu pada batang pisang, mungkin benda itu boleh percaya kalau dia tak percaya boleh tumbuk atau tendang batang pisang tu.

Don’t get me wrong, I’m not saying ladies nowadays semuanya mata duitan. Even kalau dia seorang perempuan baik, bukan pengikis, jujur menyayangi seorang lelaki, still love memerlukan duit. Betul tak? Manusia hidup memerlukan keperluan, keselesaan dan keseronokan. Tiga element ini akan bertambah dengan dasyatnya apabila kita mula bercinta. Dulu sms atau telephone seseorang bukannya satu keperluan, but after you meet someone you love, perkara itu dah jadi keperluan. Walaupun cuma beberapa sen, still involve money. Right? Aku rasa itu adalah contoh perkara paling basic, malas nak cerita pasal pergi dating, pujuk time merajuk, belikan hadiah masa birthday dan macam-macam lagi yang mewajibkan kita mengeluarkan wang yang mana kalau kita solo, itu semua tidak perlu. Bear in mind, IF that guy failed to deliver majority what the girls ask for, that not going to be happy ending. Perkara-perkara itu bukan lah untuk ‘menjaga’ seorang perempuan yang high class, cuma benda-benda biasa. Kalau yang kategori high maintenance lagi la, kena belikan bedak asas make up pun mencecah RM100 every month. Itu baru bedak asas. Ada rakan aku yang bercinta dengan pramugari (aku tak kata semua pramugari macam ini), baru seminggu dapat gaji duit dah habis belikan alat make up girlfriend dia. Bodoh punya lelaki!

Aku yakin semua perempuan akan mamandang status kewangan seseorang lelaki sebelum consider untuk menyayangi lelaki tersebut. Aku tidak kata benda ini salah malah aku setuju seratus peratus. Aku cuma sakit hati dengan wanita yang confident gila mengatakan cinta dia sejati dan tidak pandang wang ringgit. Mungkin untuk kenal dan sayang seseorang tidak memerlukan duit, tapi untuk memberitahu seseorang kita sayang dia, or untuk menunjukkan kasih sayang kita sememangnya memerlukan duit. So, money and love related or not?


P/S: Orang kata lepas kahwin boleh save duit, betul ke? Jom kahwin...!

Saturday, December 16

To Employee... To Employer...

To Employee

Surely like me, you guys received a lot of trivia email from your friends, right? It is not a junk mail or spam. It an interesting but not important (meaning of trivia dari kamus) facts email. Salah satu yang paling popular adalah “How to Impress Your Boss”. Here the ideas that I always got from the forwarded email:

  1. Selerakkan meja, jangan biarkan ianya teratur.
  2. Always ‘on’ your pc, walaupun hanya chatting or main games
  3. Reply boss’s email time yang pelik-pelik (2 pagi, tengah malam)
  4. You must, holding a piece of paper and a pen.

Ada beberapa points lagi tips biasa-biasa yang dicadangkan. Semua orang dah tahu rasanya.

Aku pula nak berikan dua tricks lagi. Maybe my trick quite extreme, but believe me in this cruel office politic world, ramai lagi yang lebih keji dari aku. So, here my own idea:

  1. Demam, selsema, patah kaki, pakai bandage – datang office.

Sakit perut, pening atau suka-suka nak ponteng – cari MC.

Got it?

Sakit yang boss boleh nampak, jangan ambil MC, datang office, bring all kind of medicine in the world and if possible during meeting makan ubat satu persatu. Funny? But surely effective.

  1. Tell your boss how happy you are with your life.

You have wonderful wife, beautiful kids, happy family, and cool friends. Kalau terpaksa tipu, go ahead, who cares. I believe knowing you have little amount of pressure and problem to handle will encourage your boss to trust and give new challenge to you. Right?

Try practicing these two tricks first, ada beberapa lagi dalam kepala aku, tapi kena simpan. Try to avoid my colleagues laughing like mad or worst…..kill me. Hahahhahah…


To Employer

Moving to serious mode sikit. I got this advice from my former superior, thanks bro.

Are you a boss or superior to anyone? If yes, please read…. Aku pernah terdengar dari boss aku yang lepas-lepas or dari member-member aku yang sekarang dah mula jadi boss. Mereka percaya mereka adalah boss yang paling bagus and one of the most important member of the organization, since if they not around everything will collapse. For me they just plain STUPID. In other words, mereka samakan diri mereka dengan machines or raw materials. Kalau mereka tiada, and thing not moving, that the rock solid prove yang mereka ni ada lah boss yang bodoh and lemah. They failed their task as manager. Pada aku, boss or manager yang bagus will create a system. Meaning, they will monitor, make necessary adjustment to move towards perfection of the whole system. Kalau pekerja still blur and need daily instruction from them, maknanya dia gagal lah. So, kalau ada diantara yang baca ni seorang boss, imagine esok kau pergi holiday satu minggu dalam hutan, if your staff manage to continue their works, congratulation. If not, sorry to say, you are a lousy boss..!


P/S: Don’t think my boss read this blog kalau dia terbaca pun his Bahasa off sikit, unless ada yang gatal-gatal buat full translation. Ssshhhiiiit..!

Thursday, December 14

Buli Sekolah


  • Sekolah Menengah Seri Perak, Teluk Intan.
  • Sekolah Raja Permasisuri Bainun, Ipoh.
  • Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping.


Semua tu are my three secondary schools. Few months at my home town, then I move to Ipoh till form 3 and with PMR result I pursuit my study to SERATAS. Few things that I observe during my study days, that I think weird but interesting. Aku percaya ada diantara perkara-perkara tersebut still menjadi polemik hingga ke hari ini.

Masa aku di sekolah harian, aku lihat terdapat kelas yang dikhaskan untuk mereka yang pandai-pandai. Yang menariknya, tiada kayu pengukur yang jelas how they classify these so called ‘bright student’ or pelajar cemerlang. I still remember my brother in law loss his temper while teaching them history lesson. The headmaster marah since how come student in top class but failed to perform in subjek Sejarah. My brother in law said, most student categorized as cemerlang base on their science and mathematic performance. So, its normal for them to find it difficult to memorize all the history fact. True, right?. I not really sure this scenario still happen now or not, but hopefully Kementerian Pelajaran already come out with better system to differentiate bright and not so bright student.

Masa aku di sekolah asrama pula, another thing that stick in my mind like a super glue are bully. Kes buli di sekolah asrama umpama lagu dan irama. Mustahil sekolah asrama tiada kes buli lansung. Lucky/or not so lucky for me, my father askar, so he just laugh bila aku cerita pasal buli di sekolah. Yela, buli sekolah just a child’s play compare to buli dalam tentera. So, I just swallow it bit by bit, to tell you the truth ianya memang pahit but sekarang semua kenangan tu boleh buat aku tersenyum kalau di ingatkan semula. Aku tidak lah menyokong tindakan buli disekolah seratus peratus, tapi aku rasa buli ni ada juga baiknya. Actually banyak juga character dan peribadi kita yang pernah belajar di boarding school dibentuk oleh keindahan process membuli atau dibuli. Tegas, berani, even creativity, who ever invented ‘tiup lampu sampai padam’ memang genius. Kan? Ha..ha..ha..ha. Salah satu kepentingan buli adalah untuk menjaga displin pelajar terutama nya junior. I still remember, while at Ipoh, new hostel warden came and he tries so hard to eliminate bully in our school. Good news, dia berjaya, memang senior tidak berkesempatan untuk menjentik telinga pelajar junior. Bad news, pelajar junior jadi besar kepala and brave enough to break school’s law even in front of senior. They have no respect at all towards their senior, they watch their act in front of teachers and sissy school prefect. If teachers not disturb the ‘harmony’ of the hostel, where senior have right to denda junior yang langgar undang-undang, I sure the disciplined level in my school will not be that bad. So, I believe what come into practice at my next school are the best. Teachers recognize this so called ‘naughty senior’ and gave them power, AJK asrama. Di sekolah, pengawas berkuasa while hostel belong to AJK Asrama yang rata-rata sedikit nakal berbanding belajar lain. It sorts like having two teams of law enforcement. Not bad, right?. But pastinya guru dan pengawas harus monitor dan control this committee member, but since budak sekolah aku semuanya pandai-pandai, nothing really bad happen. Proudly said, we manage to control our junior strict but gentle. Hahahahaha…..

Wednesday, December 13

Kerajaan Barisan Nasional

Aku tidak faham mengapa mereka yang tidak puas hati dengan kerajaan tetapi memandu kereta Proton. At the beginning mereka yang menentang idea kerajaan melibatkan diri dalam industri pemotoran, "idea gila Mahathir", "kita belum bersedia bersaing dengan dunia luar" dan pelbagai alasan diberikan. But at the end those who come out with this propaganda yang berbangga dengan hasil usaha kerajaan pimpinan Barisan Nasional. Aku mempunyai alasan yang kukuh untuk tidak memahami mereka ini, kan? Tapi itu ‘aku’ 15 tahun lepas, aku yang belum kenal dunia lagi, aku yang belum ada account email. Lucu dan lawak juga bila aku dengar dalil sebegini diutara oleh rakan-rakan ‘aku sekarang’ yang berumur 27 tahun, yang bukan sahaja ada email, tapi dah kerja dengan syarikat pembekal service internet (Internet Service Provider).

Why we guna Proton? Because we can’t afford imported car! Not because we so proud of it. Proud drive car with power window problem? Hell NO. Why taxes for imported car so expensive? Why Malaysia not permitted Proton to compete fairly with imported brand? We all know the answer, tidak perlulah aku lengohkan tangan menaip.

Hope my friends yang still dengan fahaman lapok ini faham, many of us tidak puas hati dengan kepimpinan kerajaan yang ditunjangi oleh Barisan Nasional. Kita bukannya tidak puas hati dengan kerajaan Malaysia secara menyuluruh. Bukan semua decision kerajaan mendapat tentangan Pembangkang. Ada juga yang mendapat persetujuan ahli dewan seratus peratus, meaning even Pembangkang agree with some of government’s idea. Kepada mereka yang kata BN bagus sangat, I want to ask this question:

How many Malays millionaire that not a member of any political party under a wing or smell of Barisan Na…..? I bravely said zero. Why in Malaysia it is so important to ‘know who’ instead of ‘know how’? Because it’s BN’s or to be more specific its UMNO’s culture. Aku pun tidak yakin if parti lain pimpin Malaysia benda ini tidak akan berlaku, but tidak salah mencuba, kan.

Kebetulan sedang kutuk member aku yang sokong kerajaan, ada satu lagi benda nak sentuh. Memang susah nak jumpa, but lucky me, aku terjumpa, seorang fanatik Barisan Nasional yang sokong kerajaan naikkan harga minyak and tol. Reason dia “Masa kecil, ibu bapa memberi kita yang saku, bila dah dewasa giliran kita pula membantu ibu bapa”. Cantik bukan?. Trust me, ada ramai fanatik macam ini diluar sana. Pada aku they just gave Bodoh a new definition. Sebab dulu aku ingat tidak mungkin degree holder boleh jadi sebegitu bodoh, sadly I’am wrong. Some are damn stupid.

Aku melihat kerajaan umpama sebuah syarikat, semakin lama sesebuah syarikat beroperasi sepatutnya semakin maju. Syarikat yang semakin maju akan menambahkan budget untuk kebajikan kakitangan mereka, kan? Syarikat yang mengaut keuntungan setiap tahun juga akan membayar profit sharing atau dividend to all the investors (all of us, as tax payer). So, sepatutnya kerajaan bukan mengurangkan subsidi, tetapi terus menaikan subsidi yang akan menurunkan harga minyak, gas, toll dan membawa kepada penurunan harga barang runcit. Kalau kerajaan terpaksa mengurangkan subsidi ini bermaksud ‘syarikat’ dalam keadaan tenat. Is it true? Sendiri buat conclusion la…..So, kepada rakan-rakan aku yang bodoh ni, tolong la pergi basuh muka dan bangun dari tidor. Orang tua-tua cakap, tidor lama sangat boleh gila.

Tuesday, December 12

Ruqaya Al Ghasara

Malas nak update blog hari ini, but can't help myself to say something about latest news from Doha. If there still people don't know about Ruqaya 'won' yesterday, pelik la. She all over cnn, espn, and almost all online and offline newspaper. If she tidak nervous and make a fault start masa 100 meters, i bet she will make headlines 2 days ealier. Her hijab got Nike logo, not sure its official Nike brand hijab or not la, but cool right?


"No bother at all: Bahrain sprinter Al Ghasara says Muslim dress only makes her faster" - International Herald Tribune

"Thank God for this medal, for this great achievement for the Bahraini people," said Al Ghasara. - CNN

Bahrain's Ruqaya al Ghasara wins the gold medal in the women's 200 meters at the 15th Asian Games in Doha Qatar, Monday, December 11, 2006. - NewsCom

“Mengenakan pakaian tradisional Muslim memberikan saya satu dorongan. Ia bukan satu halangan tetapi sebaliknya,” kata Ruqaya, yang memenangi emas acara 200 meter dengan catatan 23.19 - Metro


Hope this can inspired all the muslim girls around the world to active in sport, expecially girls from Arab world. Also, looking from bigger picture this can inspire all of us to achieve anything in this world, just do it our way...!

Monday, December 11

Malaysia vs Indonesia



Temubual wartawan Malaysia dengan artis Indon yang datang sini:

Apa komen kamu terhadap pemisar-pemisar di Malaysia yang kagum dengan lakonan kamu dalam filem Ada Apa Dengan Cinta?”

Jawapan dari artis Malaysia terhadap soalan wartawan Indon di Indonesia:

“Saya sunguh terharu peminat disini bisa menerima saya dan dan muzik saya”

Mungkin cuma perkataan kamu, pemisar dan bisa sahaja yang membezakan dengan Bahasa Melayu, tapi lazimnya kedua-ayat ayat diatas akan diutarakan dengan lenggok dan intonasi Bahasa Indonesia. Aku harap anda semua faham apa yang aku cuba sampaikan disini.

Aku tidak ingin melibatkan diri dalam membincangkan kabanjiran artis Indon di negara kita. Because aku akui memang pemuzik mereka lebih baik dari kita, this just because mereka ada market yang lebih besar dan ini memberi more space and money untuk karyawan disana mengembangkan kreativiti mereka. Atau mungkin juga pemuzik berbakat dari Malaysia gagal mendapat sokongan dari peminat atau promoter di Malaysia sendiri. Cerita monyet di hutan dapat susu dan anak sendiri minum air kosong lagi ke? Ntah….

Filem pula, aku tidak pernah menonton filem Indon di pawagam, cuma beberapa VCD sahaja, so, aku rasa not much different between filem kita dengan mereka walaupun mungkin 10 tahun lepas industri filem Indonesia di kuasai oleh filem-filem berunsur lucah, aku tidak mahu cerita lebih pasal itu…hahahaha. Just pergi ke mana-mana kedai cd dan cari filem Indon era 90 an, you guys will understand.

Berbalik kepada dua contoh perbualan antara wartawan dan artis diatas, aku nak menyatakan ketidak puasan hati aku terhadap artis kita dan juga wartawan kita yang aku rasa kurang cerdik. Mengapa mereka perlu menukar cara bertutur dari intonasi sehinggalah menukar beberapa perkataan hanya untuk membuatkan orang lain mudah faham? Aku tidak lah fanatik bahasa sehingga tidak sedap hati dengar winning speech Sharifah Amani atau mengagungkan bahasa sendiri seperti orang Jepun. Aku cuba menyelami kepala otak artis dan wartawan itu, tapi gagal memikir alasan-alasan logik. Artis Indon akan berbicara in English or simply Bahasa Indonesia walau dimana mereka, pernah dengar artis Indon cakap perkataan penat, tidak boleh atau sangat? tentunya capek, enggak bisa atau bangat....Sekarang siapa yang salah? Orang kita atau orang Indonesia?

  1. Adakah orang kita ini terlalu baik hati dan enggan membuatkan orang lain penat befikir sehinggakan orang kita akan berusaha sebaik boleh untuk bertutur dalam bahasa orang lain?
  2. Adakah wartawan kita terlalu menghormati artis Indonesia sehinggakan bahasa mereka pun dirasakan lebih baik berbanding Bahasa Melayu?
  3. Adakah artis kita terlalu terdesak ingin mengambil hati peminat Indonesia sehinggakan membodek mereka dengan cuba berbahasa Indonesia?

Mungkin ada beberapa alasan lain yang aku tidak mampu fikirkan. Tapi what ever alasan sekali pun, aku tetap merasakan artis dan wartawan kita yang berbahasa Indonesia ketika berdepan dengan wartawan atau peminat sana sebagai, sedikit kurang cerdik atau dalam bahasa kurang ajarnya…bodoh..! Confident la sikit dengan bahasa ibunda sendiri......ok



P/S: Wahid dan Farah Fauzana semalam dengan selamber cakap bahasa melayu pasar dengan pelakon Bawang Putih Bawang Merah, Cool…!


Untuk komen Malaysia vs Indonesia di Suzuki Cup 2010 final.... Click Sini: Malaysia vs Indonesia

Sunday, December 10

Menteri Bodoh...!

Ada sesiapa tahu cam mana rasanya berada dalam keadaan konfius campur geram selama dua hari? Itu yang aku alami semenjak hari Jumaat petang sehingga hari ni, tahap geram dan konfius aku sudah mencapai tahap maksimum. Tidak pernah aku emotional macam ni masa tulis blog. Kenapa?...wait.

Aku ni seorang yang patriotic sikit, aku ada dua bendera Malaysia dalam kereta aku, aku boleh sakit jantung masa menonton Koo Kien Kiet and Tan Boon Heong semalam walaupun mereka leading dari awal (tahniah..!), dan aku tidak suka dengan negara (dan mungkin juga rakyat) Singapore. So, aku rasa anda semua boleh agak la, betapa kritikalnya tahap patriotism aku, kan?

Aku ingin bercerita pasal GIIFA 2006. Bagi yang tidak tahu, benda tu stand for Global International Indian Film Academy. Don’t get me wrong, aku memang suka menonton hindi movie, minat aku pun banyak didorong oleh kecantikan actress Bollywood, tidak lebih dari itu. Aku Cuma geram dan konfius how on earth they managed to tie up with BAKTI (persatuan isteri-isteri menteri) and expecially Datuk Seri Rosmah Mansor dan Kementerian Pelancongan Malaysia dan disebakan itu they got all kind of attention from our government including Pak Lah and Najib for that stupid award ceremony. Just imagine, Najib and all the minister turun padang and play soccer with Bollywood star on Friday evening. That event still can be register on my head la, since benda itu for charity and mereka berjaya mengumpul around lapan ratus ribu ringgit untuk tabung kebajikan BAKTI. But last night, Malaysian Prime Minister, orang nombor satu dalam Malaysia, pergi menonton tarian dan lenggokan artis-artis Bollywood di Stadium Putra, dengan alasan menyampaikan anugerah. Pak Lah, Najib, Rais Yatim dan beberapa menteri lagi datang untuk menonton anugerah tersebut. Siapa diantara mereka hadir di Festival Filem Malaysia 2006? Datuk Rais Yatim sahaja rasanya. Beralasankan untuk mempromosi Visit Malaysia Year 2007 tidak cukup aku rasa untuk anugerah filem India itu mendapat perhatian sebegitu tinggi dari kerajaan Malaysia.

Aku memang tidak faham dengan pemimpin kita ni, mereka bersungguh suruh kita majukan negara, hargai hasil tempatan, percaya dengan karya bangsa kita. Filem kita wajah kita konon. Tapi mereka sendiri dengan tiada rasa bersalah menyusukan anak monyet di hutan, sedangkan membiarkan anak sendiri kelaparan. Bodoh betul..!

P/S: Tahniah pada Cicak Man berjaya mencatitkan diri dalam sejarah, kutipan first day terbanyak, RM350,000.00.

Saturday, December 9

Life is Like a Ring


        • Family
        • Girlfriend (s)
        • Friends
        • Career
        • Personal Passion (Soccer, cars, computer games, etc.)

I don’t know others, but for me I look life as a ring. And I put myself right in the middle. Lima benda di atas itu adalah the elements that make up the ring and the distance between me and each element differ depends to time and situation. There are always conflicts occurs and sometimes we need to sacrifice one or two element in order to satisfy others and most importantly ourselves.

We can’t answer simple question such as, who we love most, mother or wife? Simply because it’s different kind of love we pour to both individual, right?

From time to time we will face priority conflict. Lucky for me I have very understanding girlfriend, friends and quite flexible job. The only problem to handle are my mom and family (because they will not read my blog, so I can said that la.. hahahahah). But I know, so many people that not as lucky as me.

Imagine one weekend, we need to work overtime for this particular huge project, Barcelona versus Real Madrid at 3:00 am Sunday live on ESPN, mom pula suruh balik kampong since sepupu kahwin, member-member arrange picnic at Port Dickson on Sunday morning and to put icing on the cake, that Saturday is our girlfriend’s birthday. Master planner pun tidak mampu nak rancang his 48 hours weekend.

Jadi, fikirkanlah sebaiknya sebelum memilih element untuk disacrificekan. It is true, we can’t satisfy everybody around us, but surely ada insan yang kita tahu akan cuba sedaya upaya untuk menggembirakan kita regardless how we treat them. I think mereka lah yang perlu diberi perhormatan to become a diamond of our ring and remember some ring have more that one diamond but there are always diamond yang lebih bersinar berbanding yang lain.


Good Luck..!

Friday, December 8

Nurul Ain Binti Mohd Isa

Aku anak bongsu, aku ada seorang abang dan seorang akak. Aku cuba imgine aku ada adik perempuan. Memang menakutkan, baru sekarang aku faham kenapa abang aku overprotective masa dia jaga akak aku dulu. Dia pernah bergaduh sehingga berdarah dengan budak lelaki kampung aku, hanya kerana budak tu cuba sentuh tangan akak aku masa akak aku on the way pergi kedai.

Jika ditakdirkan aku ada adik perempuan, yang aku rasa akan dinamakan Nurul Ain oleh orang tua aku, salah satu syarat penting untuk jadi buah hati adik aku adalah mempunyai kereta sendiri. Aku tidak akan membenarkan adik aku membonceng motosikal mana-mana lelaki. Bukan aku berlagak atau inginkan adik ipar yang kaya. Aku cuma tidak boleh terima adik perempuan aku memeluk lelaki lain tambahan pula dihadapan khalayak ramai. Pada aku, gadis yang membonceng lelaki bukan muhrim sedikit murah berbanding mereka yang dating naik kereta atau menaiki kenderaan awam. Bayangkan, sebenarnya mereka melakukan perkara sumbang (berpelukan) di atas jalan raya. Sememangnya pembonceng perlu memeluk atau sekurang-kurangnya memaut bahu penunggang. Aku benar-benar benci melihat anak gadis memeluk pinggang teruna masa di traffic light. Kalau boleh, aku nak syorkan kerajaan menggubal undang-undang melarang perkara ini dari berlaku. Satu lagi reason aku mahu adik aku bercinta dengan lelaki yang mempunyai kereta adalah selalunya mereka yang berkereta sudah mempunyai kewangan yang kukuh, aku ulang… selalunya. Dan jika lelaki itu sudah boleh memandu kereta, semestinya adik aku juga sudah berumur hampir dua puluhan, aku percaya dia sudah matang untuk menilai baik buruk tindakan dia. Aku juga sedar maksiat lebih mudah dilakukan dalam kereta, tapi itu different issue, paling tidakpun at least tidak di tengah-tengah jalan dan seolah-olah bangga dengan adegan maksiat mereka, mintalah dijauhkan. Jika dia tidak mampu atau memilih untuk tidak berkereta, dia mestilah sanggup dating dengan menggunakan kenderaan awam seperti bas, komuter, LRT atau teksi. Aku rasa inilah cara terbaik kerana hampir mustahil mereka boleh menjadi sebahagian daripada statistik remaja rosak akhlak.

Kepada yang ada adik atau anak perempuan, tolong lah… aku merayu…tolonglah jaga dia sebaik mungkin. Aku tidak tahu lah orang lain, tapi berita pasal gadis mengandung atau kena tangkap basah sudah semakin hampir dengan aku. Maksud aku, aku ada kenal perempuan yang mengalami pengalaman ini, malahan bukan seorang sepupu aku sendiri menjadi mangsa kepada kemodenan yang dicorakkan oleh mereka sendiri.


P/S: Aku betul-betul sakit hati melihat aksi Hafiz Hashim semalam. Mendahului Lee Hyun Ill, 17-9 pad set pertama, dia still boleh kalah 22-20, dan 21-6. Kalau sesiapa kenal Hafiz, tolong ketuk kepala dia untuk aku.


Thursday, December 7

Shahrizat atau Nik Aziz..?

“Menteri besar Kelantan menyokong Majlis Perbandaran Kota Baru (MPKB) yang akan menguatkuasakan undang-undang kecilnya yang menegah wanita berpakaian tidak sopan daripada bekerja di premis perniagaan di kawasan tadbirannya. Denda maksimum RM500.00 terhadap wanita yang melanggar undang-undang kecil ini” – di olah dari artikel di Malaysianbar

Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil said:
“It is so disrespectful to the women there. The ruling makes it seem like women cannot decide for themselves what they should or should not wear and need the government to help them decide” – di olah dari artikel di Mstar

Aku gagal menyusun apa-apa ayat untuk dijadikan alasan logik kenapa Datuk Sharizat tidak memandang peraturan baru di Kelantan itu dari sudut yag positif. Ianya salah satu usaha murni Datuk Nik Aziz Nik Mat yang aku percaya boleh membawa kepada pelbagai manfaat kepada semua pihak. Cuba kita letak fahaman politik dalam almari kasut dihadapan rumah sebentar dan berfikiran lebih terbuka.

Semua peraturan didunia ini kita boleh cari idea untuk menentangnya. Kerana itulah sesetengah negara mahupun negeri mempunyai perbezaan undang-undang dalam beberapa isu. Di Amerika umpamanya, terdapat negeri yang menghukum pemandu yang membenarkan orang tidak kenal menumpang kenderaan mereka. Semestiya kita boleh mencabar undang-undang tersebut, kan?

Berbalik ke Negeri Cik Siti Wan Kembang, Sharizat merasakan kaum wanita di Kelantan dihina dengan undang-undang baru tersebut kerana ‘mereka tidak arif etika berpakaian sehingga perlu diajar oleh kerajaan’. Ramai juga menyatakan kerajaan Kelantan telah menyentuh perihal peribadi seorang individu khususnya kaum hawa. Kedua-dua alasan itu benar dan boleh diterima akal. Namun kalau dikaji kesan positif dari undang-undang tersebut dipercayai ianya boleh mengurangkan pelbagai masalah dan kita terpaksa ‘melupakan’ alasan remeh itu. Sharizat juga tahu kerajaan memang telah lama menyentuh hal peribadi kita, sehinggakan hal dalam kelambu pun ada peraturan khusus. Tentu ada yang pernah dengar kes ‘Rogol Isteri’, kan? Kalau cerita hubungan kelamin suami isteri tidak dikira peribadi aku tidak tahu la apa lagi yang dimaksudkan peribadi. Aku juga tahu etika menaiki kereta, tapi kenapa kerajaan pandai-pandai suruh aku pakai tali pingang keledar dan tangan memegang stering mesti setara dengan bahu.

Segala usaha mengurangkan gejala sosial khususnya rogol dan cabul, jika perubahan dikenakan keatas kaum wanita, pelbagai pihak akan menentang. Di barat pengunaan peralatan keselamatan seperti pepper spray, penggera mudah alih sehinggalah alat untuk diletakan dalam kemaluan wanita (Rapex) di kecam penggunaanya. Aktivis wanita merasakan tidak adil bagi mereka untuk bersusah-payah, sedangkan masalah sebenarnya berpunca dari nafsu rakus lelaki. Aku sukar nak faham pandangan sebegini, adakah mereka yang mengenengahkan pendapat ini tidak mengunci kereta mereka atau memasang system penggera (alarm system) dirumah? Senario yang sama di Malaysia, ramai yang merasakan tidak adil wanita ‘dihukum’ sedangkan pihak yang satu lagi yang bermasalah. Menurut mereka, jika benar berpakaian seksi punca gejala sosial, bagaimana menjelaskan binatang yang merogol budak umur 8 tahun atau nenek berusia 80 tahun? Aku dengar dalil ini dari mulut pengacara 3R, maksudnya bukan aku reka-reka. Satu soalan daripada aku kepada pengacara itu dan mereka yang setuju dengan dia, anda semua ni bodoh ke atau pura-pura bodoh? Memanglah budak perempuan dan nenek tu tidak seksi, tapi hasil daripada melihat perempuan yang berpakaian menjolok biji mata kat luar sana, lelaki bernafsu binatang ni tidak tahu macam mana nak lepaskan ‘beban’ yang terkandung dalam kepala dia. Sememangnya kalau dia tengok peha atau buah dada perempuan yang tunduk-tunduk mencuba kasut dalam galeri Vincci, tidak mungkin dia kejar perempuan tu dan rogol dia di depan kedai Bata sebelah, kan.

Tiada siapa menidakkan kesalahan di bahu binatang yang merogol atau mencabul wanita, pelbagai usaha dijalankan untuk membenteras mereka. Mengukuhkan undang-undang sedia ada, mengenal pasti mereka yang berpotensi menjadi binatang untuk di pulihkan, kempen menghormati wanita dan bermacam-macam lagi usaha di laksanakan oleh pihak kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan. Tetapi seperti mana-mana jua masalah didunia ini, semua pihak tidak berkecuali untuk membantu. Dan pada aku kaum wanita boleh membantu dengan berpakaian sopan dan menjaga tingkah laku mereka dia khalayak ramai. Selain dari pakaian, akhlak mereka juga wajib dijaga, dalam erti kata yang lebih mudah ‘jangan la murah sangat’. Ramai yang faham maksud aku tu kan. Anak gadis sekarang ada yang terlalu senang untuk diajak kemana-mana sehinggakan ke bilik tidor. Kita harus faham, orang lelaki ni sama seperti manusia lain, bila mereka sudah dapat apa yang mereka mahu dengan percuma, sukar untuk mereka ‘membeli’ untuk melunaskan hasrat yang berikutnya. Aku perfikiran sebegini kerana kalau diikutkan tidak perlu binatang ini merogol kerana pusat pelacuran berlambak dan dengan RM30.00 pun ada wanita tak bermaruah yang sanggup ‘membantu’ mereka.

Kes rogol meningkat 449 kes kepada 1,833 kejadian dalam tempoh Januari hingga September tahun ini berbanding hanya 1,384 kes dalam jangka waktu sama tahun lalu. Aku harap semua pihak boleh membantu mengurangkan statistik ini. Adakah undang-undang yang mengajak kita berpakaian sopan sukar diterima dan mereka lebih rela melihat angka rogol meningkat saban tahun?

Susah sangat ke nak ikut peraturan sebegini?:


P/S: Aku merasakan aku tidak layak menggunakan dalil agama untuk isu ini, namun aku percaya tiada agama yang menggalakkan penganutnya mendedahkan angota tubuh sehingga membangkitkan nafsu jantina lain.

PP/S: Aku jarang-jarang menonton 3R.

Tuesday, December 5

Badminton Entertainer…. Mohd Hafiz Hashim

Watching Hafiz play really amusing and fun, with his skills, unpredictable movement and no emotional expression, he has become Ronaldinho of badminton. Sadly to say those entertainment attractions only apply to neutral viewers. Bagi kita rakyat Malaysia atau penyokong pihak lawan it just nerve wrecking experience.

Pergelangan tangan beliau boleh menukar haluan bulu tangkis withtin fraction of the second. His returns and drop shots are eye catching. Many world class players actually have that ability but not everyone brave enough to use it especially untuk game-game penting. Tapi untuk Hafiz he just look do not really care, dia berani mencuba walaupun risikonya amat tinggi. Nobody, I believe even Lin Dan prefer lawan Hafiz on his good day. He just pulls all kind of shot that pushing his opponent all over the place. But the bravery also pays heavy price sometimes. Dengan wajah tidak berperasaan, Hafiz berani membalas pukulan lawan dengan pelbagai experimental but mesmerize shot yang membuatkan penyokong beliau dan penyokong pihak lawan terpukau. If he manage to get it right, kita akan mengkagumi beliau and tentunya akan menggangu emosi pihak lawan dan penyokong mereka. Tapi jika gagal, it will look silly and foolish dan kita akan rasa nak patahkan tangan dia dengan racket kayu peninggalan ayah kita.

Where he learns those skills and more importantly where he got the courage to use it all the time? The only coach that train him beside his father and maybe his school teachers are Misbun Sidek. Misbun famous for his patient, rally gameplan and also his killer jumping drop slicing shot that he inherited to Roslin some time ago. Although Misbun and his brother Rashid can be consider as Malaysia answer to younger version of Andrea Aggassi during their heyday. Since both of them wear funky shirt and trendy hairstyle but both not daring enough like Hafiz in their approach of the badminton game. So, I believe Hafiz just develops his own style of playing and that shows how good Misbun is as a trainer.

Most top single players now and before applies power and speed policy. Lin Dan and Taufik contoh player sekarang yang menggunakan taktik ini. Most Chinese player sekarang dan dulu juga terkenal for their jumping smashes. Xia Xuanxe, Sun Jun, Yang Yang, Xia Go Bao just to name a few. Indons juga ada melahirkan player yang terkenal dengan speed and power, Harianto Arbi, Ardi Wiranata, Joko Supirianto, Icuk Sugiarto. Players I mentioned above all got one thing in common, they all pernah jadi pemain nombor satu dunia or at least among the top 3. Memang ada pemain yang menggunakan taktik patient and control and ranked top of the ranking. Mostly Malaysian like Rashid, Roslin, Choong Han and most recently Chong Wei. European also always produces numbers of ‘soft’ player like Morten Frost Hensen and Peter Gade. But, majority player who dominate badminton scene nowadays always practice speed and power. Buktinya, player single sekarang tidak lagi memulakan permainan dengan traditional baseline serve. They prefer shot serve just like double players.

I do believe Hafiz need to polish his smash and added more speed into his game to catch up with emerging Chinese contingent and also Taufik and his friends. Just spend more time dalam gym la. Build up those biceps muscle; just try comparing his arm and legendary Foo Kok Keong, laughable. History proves that speed and power are the key element to success in single badminton arena. I not sure he intentionally wish to entertain or just his bravery and fancy play coincidently amuse badminton lovers, but he must realize, he already in the ‘hot prospect’ zone long enough and now is the best time to forget about the lucky All England title and move forward (yup…lucky, just review all his opponent from qualifying round till final match, you will understand what I mean by lucky)

p/s:

Last weekend, one Mangkukers call me and bagitahu Mangkuk beat Boro and eventually they end their jinx. The way he told me like it’s a sin to not knowing Boro are Mangkuk’s jinx for recent years. Haiya…stupid or what.

Total Pageviews

. page counter