Wednesday, January 31

AirAsia vs MAS

Now harga minyak dah $50+ satu tong, harap kerajaan Barisan Nasional yang kita sanyangi akan consider to reduce the retails price. Dulu $70+, so kena naikkan harga, now dah turun, kenapa kena tunggu setahun baru nak reduce price for consumer? Tunggu harga stabil? Ingat emas ke harga boleh stabil? Bodoh betul..!

"...kerajaan akan memantau harga minyak mentah di pasaran bagi tempoh setahun sebelum membuat sebarang ketetapan mengenai harga runcit bahan api itu di negara ini.
." – Najib kepada Utusan

Last time Malaysia witness price war between petroleum company in Malaysia. Mula-mula government biarkan to benefit consumer but at the end bila kerajaan masuk campur berakhirlah peperangan yang menarik itu.


Now, another war occurs. Kali ini antara AirAsia and MAS. Charge bahan api pun turun juga ke since harga petrol dah turun? Jangan harap lah, but to support Visit Malaysia Year 2007, both parties are reducing their domestic and few international flight rates tremendously.


“MAS is offering tickets at less than RM10 each for two local routes, while AirAsia is pricing its flights from 99 sen.” - TheStar


MAS sediakan 250,000 tiket untuk 23 destinaions while AirAsia offering 500,000 seats discount sehingga 99% for all destination.


For me, happy to see MAS try to fight with AirAsia untuk penerbangan tambang
murah. But I really hope they will not neglect any safety measure to minimize the cost. We seriously don’t want to see what happen to Indonesia’s low cost carrier, Adam Air repeat here. I heard somewhere, AirAsia sama seperti syarikat bus express. Mereka akan cuba mengejar jumlah perjalanan per day. For example, the plane will make 5 trips from KL to Kuching, instead of 3 for normal airline operator. They use same aircraft and normally same maintenance system, tetapi kapal terbang tu digunakan untuk lebih banyak perjalanan. Shift untuk on-board staff pun for AirAsia lebih compare to others. Aku pernah naik dari Sibu pukul 8:00 pm, stewardess told me she start work at 8:00 am. And Sibu – KL is her 5th trip for that day.

I’m no genius but aku rasa mereka menjemput tragedy untuk berlaku. Bila dah berlaku nanti start pointing fingers dan akhirnya Pak Lah pula yang kena. Kesian dia...

4 comments:

Reen said...

AirAsia jaga plane mereka 10 kali ganda lebih bagus dari MAS. Saya kenal beberapa engineer mereka. Tak tahu jangan pandai-pandai buat tuduhan.

AC said...

With the existing MAS domestic fare pun, MAS rugi berjuta-juta. Inikan pula dengan harga murah. Boleh buat untung ke si MAS ni. Takpe la, kalau rugi pun gomen di bawah kepimpinan Pak Lah akan cover. Bagus jugak, biar dia orang perang harga yang untung orang macam aku ni la... gaji kocik merasa naik kapal terbang satu famiy balik KB.

p/s aku notice kalau flight AirAsia pasti akan ada Engineer on board.

Anonymous said...

Hey guys… i found a way to search for cheap AirAsia and FireFly tickets. You got to check it out. During the 500,000 free tickets promotion… i found myself free two-way tickets to Bali!! Cooollioo.. Searching has never been so easy :)

http://www.izensolutions.com/?referer=vmirage

Anonymous said...

Ja, sennilega svo pad er

Total Pageviews

. page counter