Monday, January 8

Life Ratio

Not Related to Title:

"PETALING JAYA: Polis akan melakukan siasatan terperinci berhubung tindakan lebih 600 penunjuk perasaan mengadakan bantahan.......Kira-kira 500 anggota polis dan 90 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dikerah mengawal penunjuk perasaan itu...." - Metro

Penunjuk Perasaan 600 orang, polis and FRU 590 orang...MAN TO MAN MARKING... dasyat betul pihak berkuasa Malaysia. Patut la Liverpool kalah FA Cup, since they practice zone marking. Aku simply can't understand why media terpaksa menipu angka macam ini. Insulting our intellectuality betul, dia ingat kita budak kecil ke nak percaya angka itu? Sila la google pasal tunjuk perasaan aman di Sunway tu, ada banyak gambar even video yang tunjuk beribu rakyat Malaysia tak puas hati dengan kenaikan harga tol.

Malaysiakini

Related to Title:

90 – 10

Found this ratio through forwarded email sometimes ago. Anything we experience in daily life is 90% initiate from us and 10% are from others.

Aku tak maksudkan kehidupan kita dari lahir sampai akhir hayat, aku merujuk kepada our daily life, segala yang kita lalui dalam hidup seharian. If we manage to fully understand and believe in this philosophy kita akan berjaya mengawal hidup kita dengan lebih teratur and less pressure.

90% adalah hasil dari tindakan kita sendiri, if we make a mistake do not regret it too much. Remember, there always tomorrow to try our luck again and if happen to be kita tak sempat melihat hari esok, it much better, we don’t have to think anymore.. hahaha…

10% are result from our relation with others in our life. Malas nak bagi contoh panjang-panjang, just imagine our daily routine, something happen pagi masa nak pergi kerja macam kasut hilang, kereta rosak, caught in traffic jam, terlewat bangun, macam-macam lagi lah. If we failed to handle this problem betul-betul it will effect the whole day. Masuk lambat kerja, boss marah, tak siap kerja, kita jadi tension, orang sekeliling kita juga akan terkena tempiasnya dan selanjutnya. But if we cool down and plan properly masa nak tackle problem pagi tadi yang terjadi bukan salah kita, we can alter few tasks and make our day smooth and more relax. One important thing is to clearly identify which incident happen cause by outsider and accept the fact that we can’t do anything to prevent it. So let it be and modify our day to suit the problem.

80 – 20

My previous boss from Australia told me this interesting 80 – 20 ratio of work. He said, 80% of works are done by 20% of employees or 80% of employee in any company contribute only 20% of company’s profit. Got it?

So, one of manager’s job are trying to identify these 20% hardworking workers and reward them fairly. I not really sure ratio ini betul atau tidak, one thing I know kita tidak boleh apply same ratio to all industry. But I believe banyak syarikat mengalami scenario ini. Just look around us, aku rasa majority of our colleagues did not give 100% effort toward their work, kan. Anyhow we know a lot can be improved. We just not really care, sebab kita percaya if everyone bekerja bersungguh-sungguh kita sendiri pun kena ikut run with that pace. So, biarkan saja….since aku prefer walking instead of running.

He also teaches me if I own any company in the future, 80% of the profit patut dipulangkan ke syarikat to improve the performance and 20% invest kepada diri sendiri untuk improve diri kita (enjoy kot maksud dia).

1 comment:

The Jamban Man said...

Dek, Gua raso....dek tersilapla...sebenarnya ratio itu is called the 80:20 formula. When a company is doing well 80% of profit is to be shared by investors, mgt and staff and the 20% is used to improve or increase competitiveness of the company for the following year....... and pasal working hard itu pulak....sebenarnya tak ado formula macam itu. Managers job is to motivate, direct and control so that all staff are doing thier part...all are suppose to contribute thier part...yang tak contribute pulak.....hah..kita belasah dia bila masa apprasial..(tapi some tempat dia buat apraSIAL tak ado makna punya..saja nak takutkan staff)... if the company got the proper procedure in place....tak akan wujud case dimana saya buat kerja lebih dia tak buat apo apo pun......because YOU WILL BE EVALUATED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Total Pageviews

. page counter