Thursday, January 4

Live Lively Life Lah

Not Related to Title:

Donno nak kagum or marah dengan banner aku jumpa on the way balik kampung. Ada kedai jual kain exploitasikan banjir di selatan tanah air untuk kaut keuntungan. Maybe it is true, branch di Segamat banjir and they have to bawa semua stok ke Kapar. Cuma if they lie, meaning kain tu not even from kawasan banjir, memang keji la.

Related to Title:

LIFE……kalau refer kamus maksudnya hidup atau kehidupan. Tapi dah jadi pemahaman umum
dalam perkataan ‘Ada Life’ atau ‘No Life’, ‘Life’ di situ membawa maksud yang lebih besar. Secara ringkasnya ‘Life’ disana bermaksud kehidupan yang penuh dengan keseronokan. How to define someone tu ada life or tiada life? Complex and subjective ni. Different group ada definition sendiri. Contoh paling mudah, geng yang passion towards computer games akan kata blogger have no life, but for blogger gamers lagi la tiada life. Cool kan?


My opinion:

Takde Life/Boring:

  • Everyday update blog (Aku?)
  • Terus sambung internet di rumah, lepas balik dari office
  • Computer geek (programmers, hackers, gamers)
  • Security guard after office hour di bank or kilang
  • Perisik dalam hutan

Ada Life:

  • Sembahyang jemaah di surau and kenal ahli-ahli surau/ masjid.
  • Clubbing every weekend
  • Kaki futsal, snooker, mat rempit atau apa-apa sukan
  • Tengok wayang every week dengan isteri, girlfriend or kawan-kawan.
  • Everyday lepak mamak’s stall dengan kawan-kawan tengok bola
  • Bawa isteri and anak-nak pergi jalan-jalan

For me, LIFE bermaksud how much you communicate dengan manusia lain (friend and family) and buat benda yang menyeronokkan bersama. Kalau your job required you to stay isolated from others, memang takde life la kan. Example, macam dalam movie Armageddon orang Russia yang tinggal kat space station alone, that the highest level of ‘takde life’. If you agree with my description of LIFE, blogger and gamers majoritynya memang ‘Takde Life’ compare tu yang gila futsal atau kaki clubbing, betul kan? Gamers and blogger passion mereka are towards something that dealing with machine (computer) bukan manusia. Harap nampak perkataan ‘majority’ tu, bukan semua gamers duduk dalam bilik and main game sorang-sorang, ada jugak yang pergi cyber cafĂ© and main Counter- Strike ramai-ramai, kira ada ‘life’ la tu kan. Tapi kalau connect to internet, main online game macam Ragnarok sorang-sorang tepi katil, berpuluh-puluh jam..errmmm. Blogger pun sama, ada yang spent just few minutes per day update his/her blog, and rest of the day berseronok dengan kawan-kawan dia. Or ada juga yang panggil diri dia blogger tapi update blog sebulan sekali, Hahaha… Maybe blogger yang takde life maksudnya yang 24 hours stay depan computer and reply to each comment di setiap entry also manually ping Technorati for update every hour.

Kalau ada yang still blur, here the simple indicator.

  1. If your personnel mobile phone ringing more than 5 times a day

– You communicate enough to consider yourself Ada Life.

  1. If you have less than 10 friends beside your officemate

– Tidak cukup kawan untuk communicate, sorry, No Life

Sebenarnya Ada Life or Takde Life adalah tanggapan orang terhadap diri kita. If we strong enough to ignore this opinion, pekakkan telinga dan buat je apa yang menyeronokkan kita and enjoy life to the fulfill.

P/S: Entry hanya pandangan dari mata lelaki untuk orang lelaki, perempuan sila fikirkan sendiri atau pandai-pandai lah modify.

2 comments:

NaSaSuKe said...

haha ..aku setuju .. tp bagi aku benda ni subjektif .. kadang org anggap computer geeks ni mengadap pc jer .. takder social langsung ..tp dgn ader nyer MIRC .. YM .. kire blhler salah satu cara utk bersosial ..hoho .. tp kadang aku fikir sumer nyer terletak pada individu tu jgk .. aku memang teringat gak pd org yg zuhud ..citer alim ulama' blh habiskan al quran satu hari .. aku nak baca satu ayat pon ssh .. tl ker diorang takder life ..tp hakikatnya ..semuanya atas kepuasan individu .. klu dier rasa seronok dgn lifestyle .. itu dah ckp ..hati dah sng .. spt ckp ko enjoy the to the fulfill .. titik

p/s kadang2 aku merasakan mencipta pantun tu pon takder life ..

Mr. Right said...

Oi..! Apa kaitan pantun dengan tak de life pulak..

Total Pageviews

. page counter