Monday, January 8

Mind Our Language

“Melayu Mudah Lupa”

That is one of the most famous phrases sometime ago. Ayat tu di laungkan oleh Dr. M bersama dengan air mata masa perhimpunan agong UMNO beberapa tahun sebelum melepaskan semua jawatan dalam kerajaan and UMNO. Nothing wrong with that statement actually, it is damn true, Melayu memang mudah lupa, I also not in the mood to kutuk UMNO or Dr. M. Aku cuma mahu menjadikan kata-kata itu sebagai satu contoh penyakit bahasa yang aku tidak tahu namanya.

Memang betul Melayu mudah lupa, tapi how about race lain dalam Malaysia mereka tak mudah lupa? Or Bangsa-bangsa lain dalam dunia? Aku rasa manusia memang dijadikan sebagai mudah lupa. Kenapa cakap Melayu mudah lupa? Bukankah lebih cantik dikatakan manusia mudah lupa. Aku faham, bukan salah Dr. M, he tries to motivate his people at that particular time, yang majoritinya Malay. Cuma aku menyampah bila orang lain bersungguh-sungguh gunakan ayat yang sama pada setiap masa dan ketika.

Ada banyak lagi kata-kata yang terkena sindrom ini. ‘Perempuan Suka Shopping”. Betul, memang perempuan suka shopping, but how about man? Cuba bagi credit card to a man and leave him at kedai accessories kereta or kedai sukan Nike, what will happen? So, why actually people always say and majority believe girls love shopping, everybody love buy something for themselves.. Maybe ‘shopping’ there means window shopping or jalan-jalan dalam mall. Maybe…

Banyak lagi kata-kata lain, contoh:

  1. Australian suka barbequing - aku pun suka, aku bukan orang Australia
  2. Chinese mesti tipu dalam business - come on.. everybody cheat
  3. Lawyers always overcharge their client – so do doctor, electrician, plumber, taxi driver…..
  4. Girls love chocolate – ada orang tak suka ke?
  5. Orang gemuk emotional lebih compare tu orang kurus – Errr....this one true.. Hahahhaha…personal experience told me so…

So, next time we want to use any expression for what ever reason pun please fikir sejenak, jangan apply je tanpa kaji dulu betul-betul.


P/S: For muslim pula penggunaan phrase keagamaan like ‘cross our finger’ pun kena jaga sikit, aku rasa la.

2 comments:

bad said...

bob, kalo anak bongsu lak ape pepatahnye??!! :P

Mr. Right said...

Wei... apa lak kena mengena dgn anak bongsu ni..?

Total Pageviews

. page counter