Wednesday, January 24

News Update (Utusan Malaysia)

Ramai dah kenal 2 Malaysian blogger yang kena sued by NST. Even Pak Lah comment pasal issue ini dari London

"I don't agree with freedom without responsibility. Freedom without responsibility is anarchy. Actually, it is being irresponsible," – Pak Lah (Bernama)

Jeff and Ahirudin, both always attack English language news paper, they both dulu pernah gaduh where Ahirudin still dalam Malay Mail. Another famous blogger Saudara Roslan (n32.blogspot) pula sering mempersoalkan kewibawaan Utusan Malaysia. Aku tidak pasti kenapa, tapi ramai blogger yang terkenal suka kutuk, question, and suspicious terhadap news yang disampaikan oleh media arus perdana. Maybe they use to be in the loop and they know how bad the system is. Atau mereka sebagai warga Malaysia yang prihatin ingin menuntut kebebasan bersuara. Semua orang sedar sukar (almost impossible) untuk mendapat freedom di Malaysia sebab kerajaan ‘hold the balls’ of all the key people dalam media.

Pada aku pula, I just love to comment any issue yang dipaparkan oleh media. Kalau aku rasa menarik and betul, aku puji. Kalau sebaliknya, aku simply kutuk la. Lagipun nobody really care what I write, maybe just a few friends yang rajin baca blog aku.

So, two main stories aku jumpa dalam Utusan Malaysia today yang aku nak comment.


1.
Pecah Amanah Tabung Haji

Useless kalau aku letak link pun, nobody going to click. So here the synopsis:

Datuk Mohd. Amin Sidek, 56, bekas Pengurus Besar Kanan (Kewangan) dan Datuk Mohamad Shafie, 57, bekas Pengurus Besar Kanan (Pelaburan) dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun kerana menipu dua menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam urusan pelaburan bernilai RM200 juta. They purposely blind the Board of Director and Minister eye’s to make an investment at Metrowangsa Aset Management Sdn. Bhd. yang tidak berlesen.

Comment aku:

  1. Dua datuk itu pandai tapi jahat. Sampai hati mereka melaburkan duit pakcik-makcik yang mengimpikan lambaian Kaabah kedalam urusan yang tidak diakui ke’bersihan’nya. Totally unacceptable. Syaitan bertopengkan manusia. They are no different between them and perompak yang merompak duit derma di masjid.
  2. How come minister and board of director menjadi sebegitu bodoh mempercayai maklumat dari dua manusia durjana ini? Pelik dan ajaib, should be minister will ask his officer at Jabatan Perdana Menteri to check information yang diberikan. Adakah menteri kita sebegitu bodoh? Or they just too smart? (you know what I mean, right?)

2. Ceramah PAS Bukti Mainan Pembangkang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kehadiran beberapa pemimpin Pas berceramah di Batu Talam malam tadi mengesahkan tindakan parti itu memulau pilihan raya kecil kawasan tersebut sebagai permainan politik pembangkang semata-mata.” – Copy and paste from Utusan.

My Comment:

Datuk Seri kita ni bodoh or pura-pura bodoh? Difficult for me to understand pemikiran ahli politik. It’s an indicator impossible for me to become a politician one day, sometimes they made themselves look sooo stupid. PAS ‘berkempen’ di Batu Talam to tell their supporters why they boycott the election. They want to make sure everybody knows, they not afraid to face BN. Furthermore, by law PAS do not permitted to ‘berkempen’, so BN can simply log a police report or official complain to ‘lembu mereka’ (SPR). I believe PAS not that stupid to jeopardize their future, they know what they did at Batu Talam last few days can not be consider as ‘kempen pilihanraya’, just a normal gathering to clarify their decision to their grassroots.

Kenapa lah pemimpin BN, bersungguh di Batu Talam, budak hingusan 21 years old je pun. Cool la sikit, tak perlulah sampai bawa Datin/Datuk Siti and suami kesana. Bagi chance mereka buat anak dulu, the whole nation want to see ‘kepoweran’ datuk misai kita.

5 comments:

bad said...

aku rasa Datuk K ni dah terlalu tua utk siti kot..so tak tau la datuk k ni "power" lg tak??haha!

RoSe said...

Dua Datuk buduh tu Tak Bersyukur ngan ape dia ada...Jawatan masa tu Pengurus Besar Kanan..Bayangkanla gaji depa bape..tapi tamak haloba la plak..nak kaya cepat..mcmla rete tu leh bawak ke kubur..tak pasal masuk jail 10 tahun...-SEMOGA DAH KUAR JAIL NANTI 2 DATUK NI DAH KEMBALI KE JALAN YANG BETUL..AMIN....-

Datuk K n Ct tu..saje je tu..wat gimik..padahal baik la g tolong mangsa banjir kat johor nun..huhuhu

BadBoy --> Datuk K power lagi kot..cume tak tunjuk ke'power'an die lagi tu..hahahah!

Mr. Right said...

Tengok misai dah tahu, confirm power.. if not takkan Datuk Siti berseri-seri muka lepas kawin... puas la tu....

Rose,
Datuk Siti and hubby memang tolong mangsa banjir, tapi sekarang concentrate mangsa kat Batu Talam.

Anonymous said...

aku rasa semue dato pun bodoh kecuali dato yg ada cucu...
dato misai tu memang dah tak power... takkan tunggu lama beno nak test kepowerannye...hehhehehe

CT

utusan malaysia said...

Hi, nice blog, kami dah link laman web http://utusan-malaysia-berita.blogspot.com dengan blog ini. Harap boleh link sama-sama. Tq.

Total Pageviews

. page counter