Tuesday, February 6

Kuala Lumpur Nightlife - My Story

Notice:

Very, very, very long entry, read during free time. Aku fikir berpuluh kali juga untuk sent entry ini. I can’t find any specific reason why should I share this ‘embarrassing ’ experiences with my friend. I scare people will make wrong assumption about me. Honestly, I have no other intention by posting this entry, I just believe there must be pengajaran disebalik pengalaman aku ini. This story strictly for my friend only. Those who do not have any intention to know me please ignore and bacalah any of the previous entry. Thanks.

Kuala Lumpur Nightlife

More than a year since my last experienced of Kuala Lumpur night scene. So, contents of this entry maybe outdated. I just summarize everything that fascinating to me. I would like to thanks all my friends who used to hang out with me every weekend. You guys are the best clubbing mates anyone could possibly ask.

Night Clubs
Ramai tahu, tempat paling happening di KL adalah the bustling Jalan Sultan Ismail–Jalan P Ramlee strip yang taken over from Jalan Bukit Bintang. A lot of club disekitar golden triangle ini. Kebanyakan club di ‘beza’ kan oleh majority kaum yang mengunjung and standard pengunjung. Maybe not all but banyak juga disco atau club aku pernah masuk at least once. Disini aku ceritakan a few places yang aku paling selalu lepak.

Planet Hollywood
Not like other city in the world where Planet Hollywood and Hard Rock considered as lame and boring, here in KL these two places antara yang paling crowded. I love to lepak Planet since for me their live band memang betul-betul syok. They really selective in offering a contract to any band yang nak main disana. That what one of my friend yang pernah try told me lah. Disini adalah tempat untuk melihat remaja Melayu yang separa rosak akhlak. I said separa since, to witness yang paling teruk try visit Modesto's or DV8. Planet juga reflect what Malaysia is all about, kita boleh lihat Malays, Chinese, Indian lepak sekali and have fun. Even artist macam Hans, Jason Lo and Senario pun lepak sana. Yang pasti, Planet Hollywood adalah home for Aqasha. Every weekend boleh jumpa dia. Very cool guy. Another thing, selalunya ahad malam there is Sunday Night Life, ada performance by local artist. Aku pernah tengok, Awie, Ella, Amy Search dan beberapa lagi. After that i decide untuk malas nak pergi. Sunday Night Life menyebabkan Planet jadi too pack. Crowded with fanatic fans. Boring.

Passion
First time aku nak pergi Passion, aku sesat and masuk Espana, very funny. Passion sedikit high class compare to Planet and Hard Rock. Melayu yang standard je lepak sini, and mostly Chinese or foreigner penuhkan dance floor. No live band, but DJ always mainkan latest song yang best-best. Passion ni conceptnya macam rumah, so ada banyak bilik atau ruang untuk one group lepak sambil minum-minum and berborak. Kerusinya pun macam couch and tilam kecil. Ada ramai juga celebrity Melayu yang standard sikit lepak sini.

Bars
Antara bars yang best adalah, El Nino, Citrus Rouge (KL), The Roof and Finegan (Bangsar). Mostly bars are for us to run away from disco music and to lepak with friends just for a drinks and lepak sembang-sembang. To meet some celebrities try Bar Savanh. I met Hattan, M. Nasir even Zainal Abidin Hassan here. To see how this bar looks like, tengok filem Saloon banyak scene di rakam di sana. Selalunya, bars are double storey shop lot yang telah dimodify. So, ianya agak sempit and still ada bilik-bilik untuk private function.

But for me, the best place is Luna Bar, on top of Pan Global tower. This place belongs to Alex Wong, owner of Pan Global. Sini adalah antara antara tempat paling exclusive yang open to public. Aku pergi sini 2 kali je, but I really enjoy every minute of it. Hang out atas bumbung, tepi kolam, dengan music yang best. Interior design dalam bar ni are second to none. Plus, we can see pandangan mempersona Kualu Lumpur pada waktu malam from bird’s eye view. If there any place I want to go one more time definitely Lunar Bar. Since PanGlobal sponsored Alex Yoong, so ramai juga celebrities lepak sini. Mostly Alex and Arianna’s friends macam Ida Nerina, Jit Murat dan ramai lagi.

Pengalaman Aku
To enter all above places we need to pay cover charge around RM30 to RM50. But lucky for me, I never paid any cover charge, ada je member yang kenal somebody inside. Memang best bila kita boleh potong ‘q’ untuk masuk dalam tempat-tempat sebegini tanpa perlu bayar apa-apa. Rasa macam VIP je, hahahaha….

Everytime aku balik rumah lepas visit rumah syaitan tu aku akan sedih. Very, very sad mengenangkan nasib remaja Melayu yang hanyut jauh. I witness few incidents yang menyayat hati. Contohnya, gadis Melayu separuh bogel yang sudah mabuk ditinggalkan oleh kekasih di pintu masuk. Any dudes yang rasa nak ‘makan’ free boleh angkut perempuan tu bawa balik. Pernah juga aku lihat sekumpulan remaja lelaki mengerumuni seorang gadis dan menggalakkan dia minum arak sebanyak mungkin. Tak perlu bayangkan la nasib budak perempuan tu selepas dia mabuk. Remaja Melayu rata-rata merasakan hebat dan cool bila join golongan bukan Islam minum beer, liquor atau bercumbuan dalam tempat-tempat sebegitu. Bayangkan di disco-disco yang low class, dalam tandas pun ada remaja yang melakukan hubungan sex..! Tiger, Carlsberg, Jack Deniels, Vodka Ribena, menjadi minuman rasmi remaja Melayu yang ibu-bapa dikampung tak sedar perangai mereka.


I also honestly said, I never take any kind of alcohol drink. Aku tidak pernah ambil kisah pasal kesihatan, so, the only reason I said no adalah sebab aku orang Islam. Dan yang paling best, semua member-member aku respect my decision. It’s not easy to enjoy yourself there without mabuk, but with them I never feel ignored. Chinese yang aku lepak tidak pernah mempersoalkan atau kutuk aku sebab tak minum. If they order arak macam Chivas, memang akan dihidangkan bersama Coke. So, aku just minta extra glass. But if hujung bulan, they always drink beer since beer murah sikit compare to liquor. So, they will order for me any soft drink. Member-member non muslim tidak pun rasa aku kolot atau nerd kerana tidak minum arak. Budak Melayu sahaja yang merasakan bangsa lain berpandangan sebegitu. Bodoh betul…! Ukuran cool atau tidak terlalu sedikit dipengaruhi oleh arak. People will respect us by the way we treat them, and how we put ourselves among them. Sentiasa ada tin beer dalam tangan bukan melambangkan bagus atau trendy, bodoh…memang betul-betul bodoh..!

But, I know my limits. I just can’t trust my own self too much. I not saying aku dah insaf, since for me dulu pun aku bukan la jahat sangat. Lagipun pada aku, insaf adalah perkataan yang mempunyai maksud terlalu dalam, takut aku nak guna. But now, my nightlife hanya depan tv bertemankan remote Astro. Tengok bola, sitcom or Discovery Channel. Boring? Maybe…but neraka lagi boring rasanya. Hahahaha…..

To be honest, main reason I stop sebab 3 wanita dalam hidup aku. My mum bising since aku makin jarang balik kampung. Aku clash with my bitchy girlfriend and found gadis nama Roslina yang always ask me to test her cooking skills instead of pergi jalan-jalan KL. Dan yang paling penting kena tegur with my grandmother. Imagine, one day my mum told me her mother want to meet me, urgent. I was rushing from Shah Alam all the way to Ipoh, when I met her, dia cakap:

“Opah dapat mimpi kau habiskan duit tak tentu arah, sudah… jangan buat lagi, cari perempuan baik dan jadikan isteri. Buat apa kau habiskan duit ke jalan maksiat”

Tegak bulu roma aku dengar dia cakap macam itu. No way had anybody told her about my lifestyle. Orang gila pun akan jadi waras dan takut kalau dengar benda macam tu. My grandma mimpi about me. Freakkkky…!

So that’s it, a chapter of my life yang aku tidak berniat nak ceritakan pada anak cucu aku nanti. Harap ada la terselit pengajaran untuk renungan rakan-rakan semua.


13 comments:

bad said...

huhu!! bagus la kalo camtu fendi..huhu!! jgn la kite ni sesekali sentuh ibu segala maksiat tu..

jULia said...

dear friend..
i tak pernah terpikir nak jejak tempat2 tu. & for sure i never jejak disco, karaokes, pubs etc selama hayat hidup i ni....
hmm tapi bebaru ni.. i had a fight wit my Ex-hubby (we're goin to rujuk soon).
then dia ade kate.. want both of us to enjoy life together. he promise me to make me happy.
he said that we shud try Disco. (b4 married to me.. he's a kaki ler. but not me..) sebagai salah satu cara nak enjoy sesama. to spice up our life..
ionno what to say.. i was just like.. "Erkk?? ummphh well.. okay.."
shud i go..?

-miserable-

Rose said...

if Mr Right dah betul2 insaf n takkan jejak lagi tempat2 tu..alhamdulillah...if sebaliknye..kene piat linge la kang..tgkla..hahhahaha...

for kawan2 kat luar sana tu..takyahla nak cube2 utk masuk ke tempat2 camtuh..mak org cakap..even tak minum air syaitan tu..dah masuk n duduk2 ngan org2 yg minum benda tu dah dikira berdosa....kene ingat..ARAK adalah ibu kepada segala maksiat...

Mr. Right said...

Ju,
Definitely NO. Donot ever try. Since once u love it, difficult to turn back. Banyak lagi hiburan u and ur hubby boleh buat.

Mr. Right said...

Yang,
Tak nak.. dah tak pergi dah. Kekadang rindu gak, tapi fikir2kan, baik tengok bola dari membuang masa kat tempat cam tu.

jULia said...

Mr Right..
ok tq.. org pon takot nak pi jenguk tempat gitu. takot addicted. sheeishh.
kak russ.. uihh piat jgn tak piat kak.. gagaga.

*sumbat earphone kat linger, lyn mp3 nyanyi kekuat lagi besh.. kan kan*

Mr. Right said...

Ju,
Nak ingatkan sikit. Setahu aku jarang lelaki bawa steady gf or wife ke tempat-tempat macam tu. If he really love you, he will never bring you there. Anything happen to him, sapa nak jaga kau? Perempuan cantik kat situ alone, umpama biarkan ikan segar di tengah-tengah kucing lapar.:)

Anonymous said...

Sekadar nak kongsi cerita..

Kita ni bukan kaki disko ke apa.. cuma ada satu sesi seminar kat Terengganu kelab malam kat situ ada pertandingan karaoke, kita pun jengah sama, sebab kawan kita masuk contest tu. Longs tory short, kawan kita menang karaoke, dan 2 saat lepas dpt hadiah, lampu semua padam dan bermula pesta tari menari. Kita tak tahu kelab tu sebenanrnya disco. Ingat cam lounge sebab masa masuk terang benderang..

Ada kawan kita terus nik bilik penginapan (tak mahu ikut menari), kita pulak baru order coke, tunggu le sekejap sambil minum2.

Yang kesian, ada kawan kita yang memang kita tahu dah ada anak/bini/tunang/laki dok menari sakan berlaga badan. Ada jugak yang sampai lupa diri menari atas meja.

Tapi tak adalah yang hirup air setan tu. Cuma ada 1 group budak melayu (rasanya asal sana) teguk air setan tu macam minum air sirap. Sekali teguk, habis segelas.

Kita pun cepat2 habiskan air, naik bilik tengok ASTRO. Kita janji kat diri sendiri kalau boleh kita tak mahu pergi lagi tempat macam tu. Seronok memang seronok, bergegar jantung dengar muzik, hilang tension bla bla bla... tapi bila kita melihat gelagat manusia dari pandangan pihak ketiga. Kita melihat bertapa jijik pemandangan itu dan kita tak mahu simpan pun imej itu sebagai kenangan, tetapi lebih pada peringatan untuk tidak berbuat benda yang sama..

Hehehe.. maaf panjang komen kita..

Mr. Right said...

Anonymous,
Thanks for the comment.

Memang ramai org lupa diri bila masuk dlm tu. Lupa anak, bini, suami, tunang...

alexi said...

dood..sib baik ko dah sedar..aku pun tak penah jejak tempat2 camtu even aku keje dekat area tu je..;>..jalan pramlee..panglobal mmg office aku sebelah tu je...ade le mbr ajak then aku tolak dia cakap ak kolot n budak kampung and takde life..aku abaikan je....baik aku duk umah tgk bola...dari aku kuar abiskan duit aku kat situ...aku syukur gak le Allah still sayang n pelihara aku dari pegi tempat2 camtu...even kalu aku balik keje tiap2 petang or malam...mmg awek2 seksi berlambak2 kumpul nak pegi...tp aku still rasa tak teringin nak masuk tempat2 camtu sbb cam bising and penuh ngan org...harap2 dipelihara le aku n kekwn aku family2 aku dari masuk or dekat ngan tempat2 camtu...:D...

Mr. Right said...

Alexi,
Gud for u. Takde faedah lansung lepak tempat mcm tu. Kagum aku dgn iman kau. Aku member2 cerita pun aku dah terpengaruh. But, aku tak pegi bukan sebab dosa sebenarnya. Tapi sebab aku rasa tak syok. Lagi seronok lepak ngn member tengok bola kat kedai mamak.

Anonymous said...

lpk n nak enjok takpe le kan.. tp aku tgk skarg ni trend budak2.. melayu telan biji tu.. yg menyampah skit tu..n best lah cerita ko ni..

noorkhamisah said...

gud entry,,,;)

Total Pageviews

. page counter