Wednesday, February 14

Menteri Bodoh or Kita Bangang?

24 August 2005

“Cabutan bertuah MyKad - Hadiah RM350,000 termasuk Myvi ditawarkan sebelum 30 Nov..” - Home Minister then, Datuk Seri Azmi Khalid



26 August 2005

“Kempen cabutan bertuah Jom Tukar dan Menang MyKad yang diumumkan kelmarin menampakkan kesan memberangsangkan bagi menarik minat orang ramai menukar kad pengenalan lama kepada kad pengenalan pelbagai guna, MyKad”Utusan

13 February 2007
“…Jom Tukar dan Menang (Let’s Change and Win) lucky draw as ‘silly and rubbish’….I don't agree with the draw. No one is cheating anybody” - Home Minister now, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad told TheStar


Memang betul, menukar identity card lama kepada MyCard adalah tanggungjawab semua warganegara Malaysia. Tetapi tindakan Home Ministry ‘menipu’ rakyat Malaysia memang tidak boleh diterima. It’s just like parents trick they children, ‘pegi sekolah ya, nanti papa belikan ice cream’…. Dengan tanpa rasa bersalah rakyat Malaysia diperbodoh-bodohkan sebegitu. Aku bukan ustaz, but I really sure menipu adalah sifat orang-orang munafik. And if we continue support orang munafik ni, aku rasa kita pun dapat saham juga, since memilih pemimpin yang jujur adalah tanggungjawap kita sebagai umat Islam. Radzi labelkan peraduan tu sebagai 'silly and rubbish', maksudnya dia tuduh Azmi Khalid sebagai 'silly and rubbish' juga lah. Aduhai, kalau bergaduh kat Perlis pun jangan la sampai satu negara tahu, malu la sikit.

I really interested to hear what Pak Lah going to say about this issue. Since according to Azmi Khalid yang buat announcement pada 24 August 2005, he got approval from Pak Lah and Najib

“Langkah baru yang diperkenalkan itu, katanya, telah mendapat kelulusan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak, baru-baru ini” – Azmi Khalid Told Utusan


“Datuk Seri Chan Kong Choy pula yang baru melancarkan peraduan tangkap gambar pesalah trafik, empat hari lalu, turut membatalkan peraduan tersebut kerana menyifatkan peraduan itu ‘boleh disalah guna oleh sesetengah pihak untuk meraih untung” – di olah dari Utusan

Ok lah, at least baru beberapa hari dilancarkan and I believe nobody rasa ditipu. But this shows how careless our ministers. Mereka tak fikir masak-masak pun any decision yang mereka nak ambil. Bodoh betul..!

Yang menarik dan sedihnya, majority rakyat Malaysia akan tak kisah diperbodoh sebegini, bangang betul…!


Update, 15 Feb 07:

Metro semalam ada siarkan temubual dengan Radzi, or I would like to called as Mr. Come On. Sepanjang temubual dia asyik sebut perkataan tu je.

Menteri Besar Perlis minta Radzi tarik balik perkataan ‘bodoh’. Azmi Khalid boleh senyum lebar, Big Brother Perlis on his side.

‘‘Beliau (Radzi) tidak boleh kata keputusan yang dibuat dahulu (pemberian hadiah bagi memperbaharui MyKad) sebagai bodoh…Kalau hendak mengubah apa yang Datuk Seri Azmi Khalid lakukan, ubahlah tetapi janganlah sampai mengata bodoh atau mengarut terhadap apa yang dilakukan oleh menteri berkenaan… Saya cukup tidak bersetuju,” - Utusan

Jarang-jarang jumpa menteri besar sebijak Shahidan Kasim ni. Bijak ada makna kot.


6 comments:

myworld said...

Memang banganglah sesuka je jadi tak jadi ni. memang menteri semua penipu..

Mr. Right said...

Update:
Kalau Pak Lah bagi komen suruh continue cabutan bertuah tu, confirm they will 'bayar' beberapa orang macai untuk menjadi 'pemenang'.. just wait and see la.

AC said...

Walaupun pelbagai kebodohan dan kebangangang serta kemunafikan pemimpin kita dedahkan namun bila time ngundi depa menang jugak. Tu hang aku amat hairan bin ajaib....

myworld said...

Mr. right, betul jugak tu, dia lagi terrer dlm bab tipu menipu ni..hehehe

SempoiSerius said...

hahaha...aku masa dgr kat berita rasa bangang je (bukan aku bangang ye...i mean keadaan itu)

dah ada hadiahnya bagi je la..apa nak kecoh2....unlesss hadiahnya dah diagih2kan kepada yg tak berkenaan...(buruk sangka lak aku ni)

ps: kalau betul nak kasi anak yatim....tolong kasi bukti (anyway myvi nak kasi anak yatim nak wat pe?..nak buat hantar gi sekolah pun 5 org je leh masuk...kang ada lak kes bebudak ni gaduh nak dok depan etc etc)

MALAYSIA BOLEH LA KATAKAN...MACAM MACAM ADA

rose said...

Sian Rakyat Kene Tipu Bulat2..nmpak sgt ketidakprofesionalan pemimpin kita..ade ke patut terus terang cakap kat media massa yang depa nak cancelkan semua ni..lahai..ingat rakyat boodoo ke hape..neway..kita ni rakyat biasa..org atasan mane nak dengar sgt keluhan kita nih..

p/s: incey sempoiserius...kete myvi tu kalu die nak bagi kat anak yatim..takkanla die bagi keta tu seketui..maybe depa convert ke duit ka apa ka..hhuhu..

Total Pageviews

. page counter