Thursday, February 8

Scam – Jutawan Adbrite

It’s been a while since I interested to learn about online business. Since my last entry about that topic, here, I not really pay huge attention on what happening within Malaysian so called Internet Entrepreneur community. Suddenly after read something on http://mightyhitter.com I interested to say something about this topic again.

Macam semua orang yang seusia dengan aku, tentunya majority pernah dengar dan mungkin hampir join any of the Multi Level Marketing (MLM) program. Nothing wrong with that, just like what I mention dalam my previous entry (MLM Sucks), there are millionaire produced by MLM di Malaysia.


Now, ada beberapa marketing genius di Malaysia merge Online Business dengan MLM. Cool kan?. Really a great idea. Tak perlu fikir pasal product, pasal marketing plan, pasal affiliate system, just integrate both system.


Yang menyakitkan hati aku adalah, ada seorang manusia terlebih pandai dari Malaysia combine MLM and Pay-Per-Click (PPC) program. Genius? Maybe, but pada aku dia mementingkan diri sendiri.


Check this out:
http://jutawan-adbrite.eracash.com/

Adbrite adalah program PPC just like Google AdSense. We (Publishers/Webmasters) put the advertisement (yang diberi oleh Adbrite) dalam website kita and if our visitors click the advertisement link, Advertiser will pay some amount of money to Adbrite and Adbrite will give a portion of that payment to us.

Secara mudahnya, apa yang manusia tamak (Jutawan-adbrite) ini buat adalah:

- Aku jadi ahli, dapat website yang ada advertisement dari Adbrite milik 6 of my upline.

- Aku kena masuk that website and click iklan tu everyday.

- Aku promote website aku dan dapatkan seberapa ramai downline yang boleh.

- Then my downline will click my advertisement together with 5 of my upline yang terdapat dalam website downline aku tu

Dalam erti kata yang lain, dia ni ajak kita semua menipu Adbrite and Advertiser yang bayar kepada Adbrite dengan saling click iklan sesama ahli.

What concern aku adalah, at one point, Adbrite will notice this. And I really hope they will not take a major step like what Clickbank did. Prohibit all members from Malaysia…! Or worst, inform PPC company yang lain then they will follow that action too. At the end, we as Malaysian will lose one of the most popular online income generator.

If there people here tamak macam manusia tu, hold on. I not really sure dia ni tipu or not with the whole scheme. Try compare cheque yang dipaparkan dalam website dia with the one dari

http://flickr.com/photos/shaolintiger/174371489/in/photostream/

I don’t think owner of that picture and owner of the Jutawan Adbrite website adalah orang yang sama. If aku silap, sorry in advanced, maybe memang mat salleh itu yang initiate the system together with his Malays friend.

Looking at brighter side, orang Malaysia memang creative. Malaysia Boleh..!






5 comments:

Anonymous said...

Kejinya dia tu. Harap org msia tak kena ban lepas ni

Anonymous said...

Di manakah letak "KEJI" nya...?!
Saya bukan mau membela si
jutawan-adbrite.eracash.com

Tapi bila mau dibilang licik,
itu adalah karena semua Link referral nya
saat ini tidak dapat diakses,
itu saja.

Penggabungan Matrix dan bisnis PTC,
adalah sebuah langkah Genius,
dan ini pun juga telah dilakukan
oleh orang Amerika utk Google adsense,
dengan cara yang "serupa tapi tak sama".

Anonymous said...

Walhal sekarang ni pun adbrite tu dah tak betul jugak, adbrite lebih bersifat pilih kasih, lebih-lebih lagi members dari malaysia.. kalau kita buat sikit silap je terus kene ban. Aku nak share experience aku. Aku ada join traffic exchange (fasthit.info) melalui satu site ni.. pada mulanya aku malas nak join sebab tak boleh guna pada site yg ada ads adbrite.. then nak tak nak aku create 1 a/c lain kat adbrite khas utk aku guna dalam traffic exchange. Tak sampai 2 bulan kene band tapi a/c sipolan tu (http://www.webtrafficsites.org) masih active and masih lagi guna traffic exchange utk generate traffic. Kalau tak caya pegi kat sini boleh tengok traffic site tu dari mana http://www.adbrite.com/mb/commerce/purchase_form.php?other_product_id=629736
byk kali aku send email argue kat adbrite pasal hal ini tapi they all buat donno je.. so, aku pun ambik action file abuse report kat FBI (http://www.ic3.gov).. so pada sesapa yang rasa terkene tu bleh la file kan report, jangan dok diam je..

Anonymous said...

SO,kalau anda rasa nak jadi jutawan yg berjaya. join bisness uptrend-syrkt networking no 1 kat malaysia. dah berjaya melahirkan 41 org jutawann dlm tempoh 4 tahun. just klik www.uptrend2u.com for more information. ada lesen KPDHEP dan semestinya halal mengikut syarak.

Rantong said...

Salam ziarah. Mungkin ini dapat membantu kita diwaktu gawat sekarang.

Rancangan "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA...

Total Pageviews

. page counter