Wednesday, February 21

Suami Gatal, Isteri Gila, Anak Mati…

Ramai blogger cover berita sedih ini, aku pun terpanggil juga. While the whole nation dalam festive mood, one shock news menjadi perbualan hangat semasa kita meneruskan amalan makan free (open house). No, I’m not talking about harga minyak naik or cerita pengganas bom beberapa tempat di luar negara. I’m referring to tragic death of 2 brothers di tangan ibu mereka sendiri as stated dalam semua surat khabar. (mahkamah still not found her guilty so we can’t simply said that actually)

Syak Suami Curang: Ibu Dipercayai Bunuh Dua Anaknya - Utusan

Couple Remanded Over Death of Brothers - TheStar

Batu Maung, Penang. Kerana geramkan bapa, dipercayai ibu kepada kanak-kanak malang itu menjerut leher kedua-dua anaknya dengan power cable seterika. The only explanation, jika benar ibu mereka melakukannya adalah perempuan tu hilang ingatan, gila, insane or any other words you can find to describe mental illness. No way ibu yang waras akan membunuh anaknya sendiri kerana geramkan suami. If she really ready to commit homicide she should stab her own husband yang gatal-gatal nak kahwin lain.

I think a lot of people should look at this story and learn something from it.

Lesson number one, if any of us saw our neighbor, friends or sibling macam dah gila or hampir gila, pergi lah jaga tepi kain dia. I mean, just give your hand to let he/she know there are people care about them. Kena maki or kena marah sebab menyibuk terlalu sedikit bayarannya berbanding tragedy yang boleh berlaku nanti.

Lesson number two, do not love any human being too much that will make us lost our mind kalau dia curang, mati or tidak suka kita lagi. Remember the ultimate love only for God, since Dia tidak mungkin memperdaya kita walau apapun berlaku.

Aku malas nak sentuh pengajaran kepada suami or isteri, since aku sendiri belum kahwin. But I believe for men terutamanya, if you failed to convince your wife to let you have another marriage, that the first prove that you are a lousy husband. Got it? Seorang isteri pun kau dah gagal nak didik, what make you thinks you can handle two? Stupid…! Kepada isteri pula, jika suami nak kahwin lain, if he really mampu, benarkan je lah. Have to admit it, ianya sunnah Rasul and insyaAllah pahala menanti. But, Istilah mampu, sebenarnya quite complicated, right? Aku rasa wife should have a 3rd party opinion on this. Ustaz/ustazah or simply jabatan agama Islam. Let them decide samaada your husband ‘mampu’ or not.

P/S: Story like this yang membuatkan aku takut nak kahwin…hahahaha.

3 comments:

Kasih said...

Mana boleh bagi suami kahwin senang-senang macam tu je. Aku tak percaya ada lelaki mampu kahwin lebih dari satu. Mungkin duit dia banyak, tapi dari segi rohani and jasmani dia tidak mampu. Dulu-dulu boleh lah, lelaki kuat-kuat and perempuan lemah-lemah semuanya. Sekarang lain.

Anonymous said...

Sian bdk tak bersalah tu menjadi mangsa kepada kebodohan kedua ibubapa dia.

Mr. Right said...

Kasih,
Kau cakap pasal kuat and lemah ni, maksudnya kemampuan seks ke atau kemampuan berfikir? Cakap bior terangggg...!

Total Pageviews

. page counter