Friday, February 23

Till Death Do Us Apart…


Are these coincidences? Or we can find explanation for it.
  1. I never knew the feeling to have a grandfather. Both of my atuk die long before I was born.
  2. My father meninggal 5 years ago, leaving my mother with us.
  3. My sister’s children will also experience same thing, since both of their grandfather dah meninggal dunia.
  4. Anak-anak abang aku pun tidak akan merasa kasih sayang seorang atuk, sebab my sister in law’s dad also past away masa dia kecil lagi.
  5. My girlfriend also anak yatim, her mum strong enough rising a family after her father meninggal dunia.

In shorts, both of my grandfather, my dad, my brother in law’s father, my sister in law’s father and my girlfriend’s father meninggal dunia before their wives.

I hope to find studies related to this issue, but sadly I can’t. Puas aku cari, tapi tidak jumpa. Tekanan? beban kerja? Anger management? Pemakanan? Hormon? atau sememangnya tidak berlaku pun senario sebegini secara menyeluruh? Maksud aku, adakah cuma disekeliling aku sahaja yang suami meninggal dahulu sebelum isteri?

But, at my kampong there are a lot of widow compare to duda. I hate to write any of my sting opinion since it is quite a sensitive issue, lebih-lebih lagi melibatkan orang yang dah meninggal and including my own father. But, I hope kepada rakan-rakan aku yang dah berkahwin, please take good care of your and your spouse health. Dibesarkan tanpa ibu atau ayah is not the best thing to happen to any child.

One thing I noticed, janda yang suami mereka meninggal dunia jarang mencari pengganti, compare to duda yang selalunya akan berjaya cari new love. Maybe that’s why aku nampak macam banyak single mum compare to single dad. Maksudnya ramai wanita dalam masyarakat kita ni macam penguin, wah…sooo.. cute.

P/S: Kalau ikutkan tradisi, abang aku, abang ipar aku, dan aku sendiri akan mati dulu lah. Errmm… insurance apa patut aku beli?

5 comments:

syphoon said...

Salam..

Aku rase term yg lagi tepat utk isteri yang suaminya mati - balu.

janda usually kita pakai utk mereka yg diceraikan.

dats the different...

fadz said...

ni 2nd time aku layan blog hang dood.. nice articles... semoga hang pjg umoq dood.. hihi... dan insyaAllah dirahmati Allah selalu...aminnnn...

Mr. Right said...

Sypoon,
Betul ahh.. Balu, bukan janda.. tq orang kampung, lama tak komen blog aku, mana pegi?

Yan,
Tq yan... hang bila nak balik M'sia?

syphoon said...

heh, actually bookmark ilang sbb format, so amik mase nk carik blk web2 yg dlu slalu masuk ni.

Anonymous said...

May God grant us the serenity to accept the things we could not change, and the courage to change the things we can.
http://findingbarkat.blogspot.com/

Total Pageviews

. page counter