Monday, March 26

200 Tahun, Tapi…

Yesterday as everybody knew is a 200th year Royal Malaysian Police Anniversary. I’m very happy to know that our law enforcement institution is 200 years old. Like others, I would like to thank our policeman and policewoman for their effort towards our nation and citizen safety.

But, I can’t remember any of my encounter with police force that end up happy note on my side. Seriously, besides several times I use police report for insurance claim or buat lesen atau i.c baru, the rest semuanya berakhir dengan hati dan poket yang sakit. Dalam statistic studies, I believe if the amount is too small we can ignore it and assume 100% of the specimen adalah bersifat sebaliknya. For example, kalau survey 1000 orang dan seorang memberikan jawapan yang lain dari 999 yang lain, we can assume that person silap isi or purposely gave wrong answer. With that in mind, I bravely said all policeman and policewoman in this country menerima rasuah. I understand it is a bald statement, but I seriously belum jumpa anggota polis yang jujur. For the 1st time, I hope I’m wrong…

Aku malas nak search, copy and paste high profile case yang melibatkan penyelewengan anggota police Malaysia. Rasanya semua orang masih ingat lagi beberapa kes yang melibatkan polis kita yang berperangai lebih teruk dari penjenayah. Cuma aku harap selepas 200 tahun, badan keselematan kita akan lebih dihormati dan bukannya terus menjatuhkan maruah mereka sendiri.

Police traffic, everybody knows how to bribe them, right? While they bla…bla...bla… we just have to throw few hint like “settle sini je la bang”, “boleh tolong tak”, “tak perlulah saya susah-susah bayar saman kat balai”… and the case can be settle less than 10 minutes. True story, a friend of mine pernah bagi polis fries mcdonald to avoid ticket sebab forgot to wear seat belt. Imagine, that the price of police uniform. Sedih…memang sedih.

Beside several time ‘dealing’ with polis trafik. Aku juga pernah beberapa berurusan dengan mereka atas perkara lain. I have 20+ foreign workers work under me. So, receiving phone call during weekend from police yang tahan mereka adalah perkara biasa bagi aku. All our foreign workers are legal and ada proper documentation. But policeman always find ways to stop them and ask me to come over. Luar kawasan, suspect pekerja asing yang lari lah, salinan passport tidak jelas, adalah antara alasan biasa yang polis gunakan. Aku betul-betul sakit hati dengan perangai polis belagak and sial macam tu. The latest, last Friday… aku tak sihat (mc), but suddenly my staff calls me and said police stop their works since 4 of our workers membawa working permit yang dah tamat tempoh. I told the policeman, please wait and I will ask somebody from my office to bring the renew permit. But the policeman insist ask me to come over to ‘discuss’. I said, nothing to be discuss, we have all the documentation. The police even said, if I refuse to come they will find something to bring my workers to police station. So, I have to use my last tactic, I asked his full name, police number and from which station. I told him I will send our lawyer together with the all necessary document. And macam selalu dia akan takut dan lepaskan pekerja itu semua dengan ‘last warning’…. Hahahha, bodoh punya polis…!

I don’t know others, but I think budak kecil pun tahu where to find illegal immigrant kat KL ni, but why they love to disturb workers yang ada majikan macam pekerja company aku? I think because police bangsat itu tahu, if they manage to find any mistake by us, tentunya we will pay them. Kalau mereka serang rumah-rumah kongsi, tak tentu lagi pendatang tanpa izin tu ada duit untuk bayar mereka. Keji kan polis kita?

Kalau ada ibu, bapa, adik beradik, sedara mara rakan-rakan disini anggota polis, aku nak cakap sorry awal-awal. If you believe your parents or your relative adalah anggota polis yang jujur, baguslah… but sorry to say, sukar aku nak percaya.

17 comments:

Helena said...

I've met a couple of good policemen. Tapi masih terasa lagi pahit kene "buli" dgn sorang polis ni masa I buat police report utk accident. Dia insist I sign report kosong. Bila my dad nak masuk campur, dia marah my dad. My dad kata anak saya baru 19, I nak baca dulu the police report before she signs. Menyeringai polis tu kat my dad. He only became nice bila my dad kata I'm going to call Tun Hanif, who was my schoolmate in MCKK (who was the IGP at that time)

I was sore because accident to wasnt even my fault. The other driver yang masuk jalan sehala. Yang dia nak garang2 and buli I buat apa??

But then again, ramai juga police officers yang baik..... esp masa anak dara dulu, bila kena tahan sebab speeding, selalu mereka lepaskan Helena..... heheh

Mr. Right said...

Baik?... baik aak makna tuuu.. hahahaha...

ramonez said...

50% - nice police
50% - bad

we cannot totally blame them...let say country without police? darurat maaaa....abis kedai kena robb,pompuan kena rape and jenayah berleluasa...at least they play their role..xkan sepohon pokok sume buah elok..at least de gak yg betul2 wat keje...

Fid said...

yang aku tau
most of polis pekan tempat mak aku tinggal mmg ambik duit kopi.....even bg kopi o secawan pun balun!jahanam betul.....

rose said...

errmm..ntahla..tak penah terkena lak ngan polis yang kurang baik..(Nak taip Jahat cam tak elok lak kan)..hehehe...tak tahula in the future..akan hadapi semua nih..kene saman pon..baru sekali lam seumur hidup..kui kui kui..:D

Badrul Hisham said...

betul tu ramonez..kalau takde polis susah gak a..tp bukan semua polis ni yg tul2 amanah..aku pun kadang2 tu bengang gak dgn polis ni.. bulan2 ramadan pun nak makan rasuah gak.. semua yg baik tu selalu baik ada makna tu..huhu!!

Mr. Right said...

Ramonez,
Mungkin betul statistik ko bagi, 50-50. Cuma nasib aku malang belum pernah jumpa 50% yang jujur la.

Fid,
Belanja polis makan benda biasa. Kedai mamak Shah Alam, tiap malam polis ronda makan free, kira upah sebab tolong jaga kawasan.

Yang,
Baru sekali kena saman? Pemandu berhemah ni.

Bad,
Mmg polis penting, just their attitude kena ubah sikit.

Pernah pergi quaters polis? Tgk kereta diorg pakai, takut... Sarjan boleh pakai CRV.. Evo.. gilo..! Dorg niaga MLM or Online Scheme kot.. hahahaha...

AC said...

To Mr Right....

Aku salute kat kau kerana berani tulis cerita ni. Tapi aku nasihat kat kau agar kau kena standby dengan all the evidence story kau tu sebab polis boleh kenakan kau tindakan di bawah Akta Hasutan.

Manalah tahu ada yang fowardkan story maut kau ni kat polis atau polis ada layan blog kau.

Mr. Right said...

AC,
Aku berani sebab aku tak buat tuduhan melulu. Aku just cakap aku jarang2 jumpa polis jujur. Maybe ada, but belum pernah jumpa. So, dalam statistik aku mereka semua tak jujur lah.

Lagipun, rakan2 aku yang pandai undang-undang sentiasa tolong aku awasi tulisan aku. Kalau ada yang perasan sometimes, aku alter few thing lepas post. Itu semua atas nasihat rakan2. Thanks bro...!

For the record, tadi masa aku nak pergi bayar saman trafik, polis yang jaga kaunter tu memang baik la. Dia tolong aku macam2 even dia bagi sebatang pen kat aku..! Dapat diskaun lagi. So, dalam statistik aku aku dah jumpa seorang lagi polis trafik yang baik...hahahhaa..

jULia said...

mmg ade polis yg baik.
tapi bila jumpa polis yg jahat tu.. geram sgt. ishk dah la muka macam fdsadafj perangai pon macam dajajkdafj.
i ingat lagi 3thn dulu. i ade emergency, i terpaksa bawak motor my hubby. tapi i lupa bawak Ic & license (biasanye letak dlm kereta). my home dekat dgn balai traffic. masa nak balik, i kena tahan. that bloody polis traffic fdadkjafa tu siap jerit "berentii ! berenti ke tepiiii !!" i terpinga2. macam i neh a criminal. buat salah besar sgt. i tanya dia apa salah i yg sampai dia nak jerit2 mcm tu. then dia terus mintak ic n license. i kate "ttinggal dlm kete." dia suh i tolak moto ke balai. i tanya lagi, kenapa tahan i tadi. apa salah i.? bastard sengal tu still tak jawap. then i locked motor. berlari balik umah. (20meter je). u tau tak.. 5 minit lepas tu.. that bastard dtg rumah i. masuk property i.. siap ketuk pintu mcm org separuh gila.. panggil "whoiii whoii whoiii.." my neighbours yg bagitau la.. (me at my mom's at that time).
bila i dpt tau hal ni.. i terkejut. that sick bastard siap tau rumah i. n maybe selama ni dia dah target n marked i. celaka punya polis. siap dtg rumah nak mintak settle kat situ. hah.. i tak layan. i suruh dia tulis je surat saman.
n sampai sekarang each time i nampak that bastard tgh jln.. i akan maki & menyumpah. *still geram*
bayangkan la.. dlm satu hari.. agaknye berapa tan polis2 kita neh kena sumpah dek perangai buruk mereka..?
and u penah dgr tak fakta neh..
"mana ada anak2 polis yg berjaya. semua end up hancur lebur & lunyai jd sampah masyarakat. sebab selalu mkn duit haram..."

anyway. selamat hari polis. hahaha.

Anonymous said...

ada anak polis berjaua tapi sikit aje...berjaya dalam dunia & akhirat ntah leer...

polis...dulu lagi orang kata ia adalah anjing kompeni...tapi tak de diaorang kacau negara ini..

tapi selalunya digunakan untuk jaga orang-orang penting (atau rasa diri diorang penting) heheheh..

selamat polis...lepaih tuh fikir sendiri..adakah anda baik atau jahat..selalunya yang jahat tuh lah yang banyak

shah said...

huhu...topik panas bro. aku pun tak berani mcm ko nak tulis terang2. haha... kes polis suka kaco pekerja asing mmg dah lumrah bro. bapak aku smpi tak bg aku masuk polis sbb marah. dulu pekerja indon bapa aku kena tahan. mmg bapak aku amik org tak der permit. haha...tak kisah la kena tahan.

pastu bapa aku g la pusat tahanan nak jumpa perkerja tu, tp nak masuk lawat bukan main susah. kat pintu je dah kena suap polis jaga pintu tu utk bg kita masuk dan panggil sarjan.

dah jumpa sarjan kena suap lg utk jumpa tahanan. pastu suap sarjan baru lepas masuk.

blk umah bapak aku mmg sumpah seranah mengamuk. hehe...

Mr. Right said...

Julia,
Nampaknya polis lagi suka kacau orang pompuan ya. Ingatkan sekadar kurang jujur, rupanya mereka ni golongan gatal jugak. Tapi yg bestnya, ada pompuan suka abg polis, macho pakai uniform.

Shah,
Mcmana mengamuk pun esok lusa bapa kau suap lagi polis tu kan? Itu yang buat sakit hati, marah mcmana pun tetap kena join sama dapat dosa.

shah said...

hehe..btul tu. gn kita2 sekali dpt dosa. erm...tp Alhamdulillah sepanjang 5 thn aku memandu tak penah dpt saman mahupun kena tahan.

Rahsianya? burukkan kereta dan moto anda. jgn basuh. biar nampak buruk la. bini aku smpi penah sound yg moto aku plg buruk kat melaka dulu masa kapel2. haha...polis bila wat roadblock mesti lepas aku. baru2 ni lesen aku mati dekat sebulan, aku tak perasan. 2 kali ada roadblock kat federal highway tu tp polis tahan tak minta lesen aku pun. lawak tu.

Anonymous said...

Saya terkesan dengan cara Anda mengekspresikan pikiran-pikiran Anda tentang Blogger: Aku Betul...! - Post a Comment. Saya tidak bisa belive bahwa seseorang dapat menulis sebuah cerita yang menakjubkan seperti Thet tentang Aku cinta Blogger: Aku Betul...! - Post a Comment.

Anonymous said...

Bagus posting tentang Blogger: Aku Betul...! - Post a Comment. Saya sangat terkesan dengan waktu dan usaha anda telah dimasukkan ke dalam menulis kisah ini . Aku akan memberikan Anda sebuah link di blog media sosial saya. Semua yang terbaik!

Anonymous said...

Saya terkesan membaca seperti cerita yang kuat tentang Blogger: Aku Betul...! - Post a Comment. Saya akan posting link di situs kupon saya untuk posting blog ini . Aku akan kembali untuk membaca lebih.

Total Pageviews

. page counter