Monday, March 19

How to Defined Successful Person?

Last weekend aku jumpa rakan lama, bukan lah lama sangat kami tak jumpa dalam 2-3 tahun rasanya. Selepas beberapa soalan standard macam, “tinggal mana?”, “bila nak kahwin?” dan “main futsal kat mana sekarang”, kami start talking about career. Then, tanpa rasa bersalah dia keluarkan soalan ini:

“Gaji kau sekarang berapa?”

I not sure others lah, but for me money is part of my personal information. Even my mum has no idea how much I make per month. So, I gave few answers to reflect my neglecting to expose my income. He insist to find out and started to told me how much few of our friend’s earnings. Since aku dah fed up aku beritahu je lah. Rest of our conversation is about Abfund, MLM, online business, offline business, in other words, we talk about money… money… and money.

How we defined successful human being? I believe in my friend’s dictionary success equal to a hefty bank balance. I try to disagree, but masalahnya bolehkah aku mencari ukuran lain to symbolize success man?

Here few thoughts.

Idea Pertama
Success man have small quantity of trouble in his life. Semua orang tahu, most problems in life create by limited resources of money. So, betul lah orang berjaya adalah orang banyak duit.

Idea Kedua
Orang berjaya adalah orang yang bebas. Bebas untuk pergi kemana-mana, bebas untuk berfikir dan bebas untuk berbelanja. If we must appear at office everyday and comply with each instruction from our superior we can’t describe ourselves as successful person. What is the possible circumstance where we be able to ignore our boss and forget about rush hour? Of cause after he have millions of ringgit in our bank. Maksudnya, orang yang tidak perlu bekerja, duduk diam-diam dapat duit adalah orang yang berjaya. Sekali lagi money is the key factor.

Idea Ketiga
Success man is the one who fulfill what he wishes to have. Nafsu manusia tidak pernah cukup, so kalau ikut idea ini tiada manusia berjaya didunia. Aku rasa even Bill Gates tak betul-betul puas hati dengan benda yang dia ada.

Idea Empat
Success is simply about happiness. So, success person adalah orang yang selalu gembira. I think it is a little bit complicated to be happy with empty pocket. Orang gila sahaja yang gembira walaupun tiada duit. Maybe not parallel with everybody view, but most of us agree that to be happy adalah dengan membelanjakan duit kita. Jadi, orang yang berjaya adalah orang yang boleh mudah berbelanja. Betul… kasih sayang, perhatian, dan beberapa perkara lain still be able to make us happy, but who we intend to cheat, all those elements will only cherish you when you have money, right? Aku pernah sentuh isu ini disini: Love & Money.

I can’t find any description for ‘success man’ yang tidak kena mengena dengan wang ringgit. Although I understand, success if a very subjective word to be explains in few sentences.

I found this quote somewhere on Net.

The definition of success is differs for each person. Success is about the person you are becoming. It is about fulfilling your potential and achieving your dreams. Your success is what will bring you a life of joy and pride of your achievement.”

Aku setuju dengan kata-kata itu, cuma masalahnya masyarakat kita tidak berjalan sebegitu. Seseorang diiktiraf berjaya setelah dinilai oleh orang lain, bukan diri kita sendiri.

For me, success adalah diri aku yang dipenuhi dengan Family, Friends, Freedom, a little of Fame and a lot of Fun, of cause Fulus is not my main concern.

14 comments:

ramonez said...

"malay tipical" - cuba kita balik kg naik bus ngan anak bini or alone setelah lama kita x balik kg...
pernah x ko dengar orang kg akan cakap " apa la, keje kat kl...but balik kg naik bus je"...of course kita rasa di hina..rather than kalo kita balik naik BMW..orang akan cakap "wah anak pak isa tu keje ape?..siap dia orang bawak anak dara nak kenalkan...konon2 la gitu..

*success definition-bagi sesetengah org kg.

tapi for me success person means a lot...never ending..e.g good health, you have a good friends, good family...

"kita akan rasa bersalah/berdosa kalo mengaku sebagai Islam tanpa berusaha untuk mencari rezeki"....

Fid said...

aku paling tak suka org anggap org yg beraya tu bnyk RM..sbb ada yang aku kenal kebanyakkannya bergaya tapi hahhaa..hutang bkn setakat keliling pinggang....keliling badan!
so, bg aku...kalau aku tgk seseorg tu bergaya dan nampak mcm duit bnyk aku wat derk je....dan yg paling aku rasa derang menipu derang tu bnyk sgt RM..bila derang cakap derang suka cerita ttg harta mende...setahu aku org kaya tak pernah mengaku dia kaya....
paling senang nak agak...org yang tak de lah berjaya dan berduit sgt adalah..org yg selalu sebut nama restoren mahal2....seolah2 mcm selalu dia pergi..hakikatnya sekali sekala je tu....kalau selalu gi tak kuasa nak sebut...paham ke ayat aku yg tunggang langgang ni?

Anonymous said...

banyak2 topik ari ni aku plg setuju..kdg2 nyampah pun ada juga bila jumpa kawan lama yg dah lama tak jumpa tetiba cakap pasal duit le income ler..kau cakap kat aku je aku betul sapa yang tanya pasal income tu bole aku gi curi kat rumah dia mesti byk duit...
tak pun kita gi rompak ramai2 pas ni takle dia nak kecoh pasal duit lagi...
manusia perlukan duit dalam hidup tapi bukan hidup semata2 nak cari duit...renung2kan bersama(baca gaya farith ismet)

edi said...

Kalau ia berkaitan dengan Malaysia, aku setuju. It's all about money. This situasion is created by government yang menekan hidup kita. Membuatkan orang yang berduit dipandang tinggi.
Memang betul kalau jumpa kengkawan lama mesti kerjaya,rumah pendapatan, anak akan dijadikan perbandingan. Tu yang kekadang rasa macamtak nak je jumpa kengkawan lama..hehehe..

Mr. Right said...

Ramonez,
"wah anak pak isa tu keje ape?

Ko just bagi contoh or ko memang tau aku anak pak isa?

Fid,
Orang faham. Biar papa asal bergaya la tu.

Anonymous,
Letak la nama. Classmate lama dulu. Ko kenal juga rasanya.

Edi,
Takkan sampai tak nak jumpa kawan lama. For me, once someone dah jadi kawan aku, dia akan kekal kawan. Tak kira aku suka or benci dia. Kawan tetap kawan.

ramonez said...

alamak...i see your profile loo...hehehehe..sample je...anak pak isa...

hidup ni macam beli baju....kalo baju tu lawa sket je mesti rege mahal...camgitu la gamaknya org memandang kita...makin beruang makin dipuja...kehidupannnnnnn

Helena said...

pada Helena, orang yang berjaya adalah orang yang berilmu - A walking Encyclopedia.

Helena said...

Tapi orang Melayu lebih gahkan orang lulusan SRP tapi pakai merc sebab pandai berpolitik....

rose said...

Aku Sokong 100% ngan kak Helena..'Orang Yang Berjaya Adalah Orang Yang Berilmu'..
Pada Aku..biar miskin harta..jgn miskin Ilmu..

Anonymous said...

eleh perempuan melayu la no satu suka org duit banyak...siti nurhaliza yg dah kaya puns ebat laki orang.
walking encylopedia konon piaara mabuk

satu lagi member kau tu kau lempang aja, tanya2 gaji org kenapa?

org melayu terlalu miskin sebab tu nak kena tanya duit org.

rose said...

e'eh..emosional la plak Incey Anonymous ni..(pasal tak letak nama kan..)..heheheh..ilek arr..

Mr. Right said...

Anonymous,
Kalau rasa nak kurang ajar, buat blog sendiri. And again aku ingatkan, please letak nama..Mangkuk..!

buayaputih said...

Mr Right,

Setuju dengan idea-idea Mr Right mengenai "success" kerana semuanya bertepatan dengan dasar/faktor ukuran kejayaan yang dinyatakan.

Memandangkan ukuran kejayaan itu terlalu luas skopnya untuk dinilai, maka saya ingin memberi pandangan tentang ukuran kejayaan berdasarkan faktor masa.

Pandangan saya, orang yang berjaya itu ialah orang yang tidak rugi dalam setiap masa. Dan salah satu contoh insan yang paling tidak rugi ialah baginda Rasullullah (SAW) yang mana setiap perkataan dan perbuatannya tidak sia-sia.

Mungkin agak mustahil bagi kita untuk menjadi seorang yang sangat berjaya (baca: tidak sia-sia)dalam setiap perbuatan pada setiap masa. Tetapi mungkin kita boleh memperbaiki tahap keuntungan (baca: tidak sia-sia) dalam setiap perbuatan kita pada setiap masa.

Maka, bolehlah dikatakan kita BERJAYA mengurangkan kerugian dalam setiap masa. Malah, kadar BERJAYA ini berterusan selagi dianugerahkan masa.

Moga-moga komen ini bukanlah yang sia-sia ye :)

MR. said...

Definisi berjaya berbeza, orang cakap ikut kawasan ...

Kalo kat K.L ni ... bergaya, berkereta ala2 mewah, rambut sikat belah tepi belum tentu boleh cakap dia ni berjaya.

bayangkan kalo kita ikut sorang kawan ni gi beli brang kat giantt la kononnya, peh tu dia amik barang banyak giler, bila nak bayar, swipe credit card.

Peh tu, bila ajak minum kedai mamak, dia tak nak, kata tak standard. Dia nak gi restoran. PEh tu pusing2, restoran semua penuh, last2 gi kedai mamak jugak sebab dah fedup.

Bila time nak bayar, " Weh, pinjam duit ko dulu, bulan depan aku bayar ..." kuengg kuenggg kuenggg!!! Hahahah ... xde duit rupanya. Patutla ajak makan kat restoran, boleh pakai credit card ...

Kalo orang kg tengok, perghhh!! Ader credit card ... orang kaya ni. Padahal kat kl ni, kalo swipe credit card je kejenya, maknanya org tu x der cash!

So, pada aku ... berjaya aku bebas dari hutang. Tak kisah kalo aku setakat pakai keta proton ... tapi aku ader duit nak bayar hutang aku. Hutang skang bukannya sket, hutan study loan MARA, hutang keta, hutang bapak aku masa nak kawen dulu pun tak abis bayar lagi ....

Jadi, kalo dah habis bayar hutang ni semua ... bolehlah dikatakan aku berjaya .... hahahah

Total Pageviews

. page counter