Thursday, March 22

Hukum Akal vs Hukum Tuhan

Notice: Long entry, baca time free.

Aku terjumpa benda ini kat ruangan Dr Masitah dalam Harian Metro:

Ada 4 isteri, nak kahwin lagi?
SAYA ada seorang kawan yang kerap menceritakan masalah peribadinya, termasuk hal rumah tangga. Menurut ceritanya, dia bermadu dengan tiga wanita lain. Suaminya berkahwin empat, seorang dinikahi di sini dan tiga lagi di sempadan Siam.
Walaupun mempunyai empat isteri, suaminya masih berura-ura untuk berkahwin lagi. Alasannya, Nabi Muhammad SAW berkahwin lebih daripada empat tanpa bercerai, tetapi sunnahnya saja yang empat. Soalan saya, apakah hukumnya lelaki berkahwin melebihi empat walaupun berkemampuan dan jika ia berlaku, adakah hubungan dengan isteri kelima dianggap zina? Adakah apa diperkatakan suami kawan tadi itu benar? Minta jelaskan perkara ini dengan terperinci supaya soal nikah kahwin tidak dipermainkan, terutama tanggungjawab kepada isteri dan anak.

Please read Dr Masitah good answer: here

Very interesting persoalan yang dia utarakan disitu. Few question muncul dalam kepala aku.

He has 4 wives and he thought that not enough. Come on, what the hell… Lelaki tu gila seks atau jenis manusia yang suka control orang lain. If he talking about sex dan 4 woman still can’t satisfied dia, seriously he need medical attention la. There are mis communications between his big and small heads (if you know what I mean). Or, most guy yang ada isteri lebih dari satu, mereka ini control freak. They love to control another human being. So, my advice better he concentrate with his career and built his own business empire so dia akan ada beribu perkerja untuk dijaga.

Another thing yang aku terfikir, dia ni memang bodoh or pura-pura bodoh dengan menggunakan dalil Nabi Muhammad kahwin lebih dari empat. Adakah dia memang jahil agama or tergolong dalam golongan yang memberi priority kepada hukum akal melebihi hukum tuhan. Aku tidak berani ulas panjang benda ini sebab aku kurang arif. Maksud aku, aku tidak berani mengatakan ada berapa jenis hukum atau sumber rujukan. Correct me if I’m wrong, before we can consult our logic weak human mind we should refer quran, hadis, ulama and majlis fatwa, right?

But, memang ramai manusia zaman sekarang yang merasakan diri mereka lagi pandai dari tuhan dengan menggunakan dalil akal untuk ‘lari’ dari tuntutan agama. Contoh;

Kenapa perlu baca Al-Quran, aku bukan faham bahasa Arab pun…

Or if I want to take more tricky example;

Orang musafir tidak boleh buka puasa, sebab kelebihan itu hanya untuk zaman nabi, mereka musafir naik unta, sekarang naik kenderaan bukan penat pun

Aku sedar orang yang cakap itu berniat baik dan majority ulama pun tidak menggalakkan kita berbuka walaupun kita musafir, but for me we can’t said hukum itu hanya untuk zaman nabi. Since I believe hukum Islam relevant untuk semua zaman. Aku rasa ada penemuan pakar yang mengatakan after driving more than 90 km we need a rest and drink since our body lost certain amount of liquid due to tension and stress.

Never mind lah, put the musafir issue aside, I just want to say there are a lot of muslim nowadays yang menggunakan akal untuk ‘melawan’ hukum tuhan. Aku rasa itu tidak betul. Let me give more relex and straight forward example, poligami adalah antara isu yang biasa dihukum akalkan, terutamanya oleh kaum hawa.

  1. Zaman nabi, sunat kahwin 4 sebab nak ‘selamatkan’ balu mangsa perang, sekarang mana ada balu perang so, tak sunat lagi.
  2. Nabi Muhammad seorang rasul, so dia boleh berlaku adil sebab dia dilindungi Allah, lelaki zaman sekarang tidak mungkin adil, jadi mereka tidak boleh berpoligami.
  3. Bab kahwin ikut sunnah, kenapa bab lain tak ikut? Pastikan ikut sunnah sembahyang, puasa, zakat, haji dulu then baru sunnah kahwin 4.
  4. Kalau lelaki boleh kahwin 4 kenapa isteri tidak boleh? Kalau nak kata sebab tidak tahu anak siapa yang dilahirkan, ujian DNA ada…

Number 4 tu quite extreme, but believe me I heard it, not from Malay woman la. Tapi itulah contoh-contoh alasan orang yang merasakan diri mereka lebih pandai dari tuhan yang mencipta mereka.

Entahlah… Apa-apa pun tolong jangan jadikan tulisan ini sebagai rujukan agama, maybe apa aku nak cakap itu betul, but vocabulary yang digunakan mungkin salah atau cara penyampian aku yang mengarut… hahahaha..

P/S: For the record, aku tak berniat pun nak kahwin lebih dari satu :)

5 comments:

ramonez said...

for me, no. 3 tu yg most important thing..pada suami tu buatlah yg no 3 tu betul2 baru la pk untuk married again..kalo para suami bole wat no 3 tu betul2 insyaallah nak kawin 4 tara hal...moga di rahmati...

Nama said...

Mr AkuBetul suruh letak nama, so aku letak nama.

Ramonez,
Mr AkuBetul kata yg no 4 tu pun tak betul. Maksudnya, tak semesti kena ikut sunnah lain dulu sebelum ikut sunnah kahwin 4. Kau faham ke tak apa Mr AkuBetul cuba sampaikan?

Betul tak Mr AkuBetul?

ffg said...

untuk hukum poligami, kita tidak harus pertikaikan sebab dah memang agama membenarkan(this goes espcieally to so called feminist,liberal and seangkatan).tapi ruang yg masih ada untuk diperbincangkan ialah cara pelaksanaan...tak payah lah sebok2 nak ban poligami, nanti tak pasal2 tergadai akidah....

Fid said...

ttg hukum musafir berbuka puasa tu
menurut tok ayah aku...macam kita travel dr KL-perlis tu harus buka puasa sebab..kalau drive(driver aja) penat tu yg bulan puasa balik raya accident bersepah....maka kalau driver tak puasa boleh dia minum kopi etc so that jadi segar...wallahualam..

jULia said...

no 3 tu btol. tapi no 4 wat i tiba2 naik takut. ionno y. tapi i imagine, kalau la hal tu betul2 jadi.. *pompuan kawen 4* apa la akan jadi dgn dunia ni..

note: i type dlm mengantuk. kalau tuan rumah rasa comment i ni pointless, sila delete. sebab i dah tak larat nak backspace...

Total Pageviews

. page counter