Wednesday, March 28

Definition of Racist…

Seinfeld is one of my favorite sitcom ever. Even they stop producing the series in 1998, I still watch every single repeated episode at channel 70, 11:00 pm weekdays. Last week's episode, Jerry and Elaine have this conversation:

Jerry: I love Chinese woman.

Elaine: I don’t know you racist.

Jerry: No, I don’t think it is racist if we love them.


So, aku pun mula berfikir, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan racist. Sebagai football fans, yang aku tahu racist adalah apabila penonton mengejek player berkulit hitam yang main untuk team lawan. Racist dalam football dah makin teruk walaupun semua orang sibuk dengan Kick Racism campaign.


Dalam wikipedia racist bermaksud..bla..bla..: baca la sendiri here.

Let me give few examples, and help me decide ianya racist atau tidak, ok?


1. Macam case Jerry and Chinese woman, if we love that person because of his/her race or skin colour adakah itu racist?

Let say, I prefer to work with Chinese, since for me they are very hardworking. I don’t think that racist, right? But remember at the same time, dengan tidak sengajanya aku dah ‘mengutuk’ bangsa lain sebagai malas, kan? Obviously that is racist. Sama juga if Jerry love to date Chinese woman for his own reason, maksudnya dia dah kutuk perempuan bangsa lain yang tidak ada quality Chinese woman yang dia mahukan.


2. If we hate one particular race because something commonly true about them, is it racist?

Here very tricky situation, difficult for me to give any particular example without hurting any parties. Ok, to be safe allow me to kutuk my foreign workers. Sometimes I hate to be close with them, first because simply they smell really, really bad. I don’t know why, even early morning before they went to site, memang dah bau lain macam. Secondly, the fact that they eat almost anything makes me rasa pelik bila dekat dengan mereka. Seriously, they eat anything yang mereka jumpa di site. Aku pernah lihat mereka bawa balik rumah katak, biawak, ular dan macam-macam binatang lagi… senyum je mereka cakap “I found free dinner tonight”. I can’t blame them, memakan binatang macam itu adalah normal untuk bangsa mereka. So adakah aku racist sebab kurang selesa bersama mereka? Aku rasa tidak.


3. If I condemning or hate my own race, racist juga ke?

I’m not talking about crap motivation phrase macam ‘Melayu Mudah Lupa’ yang Dr. M cakap dulu. Aku maksudkan, betul-betul kutuk dan benci bangsa sendiri. Adakah itu racist? Bayangkan aku orang Kelantan dan sedang mencari pemain bola and aku tidak mahu mengambil player Melayu Kelantan sebab aku rasa mereka tak berdisplin atas padang bola. Walaupun there are no prove or concrete reason menunjukan player Kelantan tak berdisplin, but I simply hate to play football with them. Adakah aku racist? For me, yes… we can consider it as racist, toward my own race la. Sound weird, but true.

So, that’s it. Please comment and help me decide, which one boleh consider racist and which is not.

Kalau betul pemahaman aku, aku rasa Malaysia adalah negara yang taraf racist antara paling teruk di dunia. Tapi sebagai menjaga keselamatan dan keharmonian negara everybody tidak ambil peduli sangat benda ni, kan? Dengan beralasankan menjaga kepentingan bumiputra, aku rasa kadang-kadang kerajaan pun racist towards bangsa lain. And, kalau kita buka ruangan kerja kosong di surat khabar, kita juga boleh lihat betapa burukya tahap racism di Malaysia. Kenapa perlu fasih berbahasa cina kalau kerja sebagai engineer or accountant? Pelik kan… tapi bagus juga semua orang pakat-pakat pejam mata isu ini, tiada bagusnya pun nak diperbesar-besarkan.

P/S: Aku orang Perak, and I do think player Kelantan kurang displin, but majority budak Kelantan aku kenal pandai main bola, skillful.

24 comments:

Anonymous said...

pada aku le racist ni jadi bila ada perbezaan je.
contoh dlm bola bila team malaysia kalah(selalu)fan mesti kutuk buat bunyi macam2 tp org kata itu memboo pasukan sendiri bila kutuk team lawan baru jadi racist.
tapi buat apa nak kutuk team kita yg menang 1-0 walaupun main 10 org.

p/s:kedah menang 1-0;10 player je yob
-marlon alex james-

NaSaSuKe said...

haha ..ssh gak nak pikir aper punca smpi kite dipanggil racist ..kadang aku fikir klu kite tak berbaik org lain pon blh dipanggil racist .. pelik siut ..

Azlan said...

best la blog kau
jom link exchange ngan aku nye

www.girlfm.blogspot.com

Mr. Right said...

Anonymous,
Perak tak mahu piala FA.

Nasa,
Latest posting at your blog best lah.

Azlan,
Thanks. Jangan salah faham ya, aku tak buat link exchange, but let me visit your blog 1st, kalau aku rasa ianya best dah kau boleh jadi 'kawan' aku aku letak address blog kau kat bawah "...Friend's Blog".. ok? i let u know later. Hope you understand.

Badrul Hisham said...

aku rasa ko bukan racist..dari yg aku kenal ko la, ko ckp ko suke keje dgn cina sbb diorg hardworking, that one aku sokong sbb kalo nak compare dgn company2 melayu ni, diorg malas sket. not all of them but mostly. so kalo ko ckp mcm tu kire tak consider racist sbb bg aku, ape yg ko ckp tu realiti not sbb ko nak kutuk bangsa ko sendiri rite??

bg aku la, negara kite ni takde la teruk mana pun racist dia sbb kite ni takde la mcm negara luar sampai berperang mcm org kulit hitam dgn putih. kite nye negara bole consider ok la..

MR. said...

"Siot nyer bos ... memang sah Cina Bukit! Kalo bangsa dia cepat jer naik jadik team leader ... hampehnyer Cina Bukit ... aku yg ko perah cam nak mati ni tak pulak ko jadikan team leader ... sebab aku ni tak reti cakap mandarin ker?"

Saper yg racist? Aku ker, bos? Hahahahah ....

"nak compare dgn company2 melayu ni, diorg malas sket. not all of them but mostly" ... badrul hisham aku tak setuju langsung dengan ko ... kebanyakan company melayu pemalas?? inilah mitos dan pemikiran yang telah ditanam oleh British dari zaman nenek moyang kita sampai la generasi kita ... melayu pemalas!

Bila dah cakap melayu pemalas ... maka terus malas la bangsa kita ... kita generasi baru ni patutnya ubah mitos tersebut ...

Siapa pelajar terbaik SPM? BUkan nadia ... nadia tu 14 A1 jer ... yg dari Kelantan tu 17 A1 ... bukan melayu ker? Malas ker tu kalo boleh score 17 A1?

Company IT terbesar kat Malaysia? BUkan Heitech PAdu ker? Kan syarikat bumiputra tu ...

Nak cakap mmg banyak lagi ... orang Cina pun pemalas jugak ... masa aku study kat MMU dulu, ramai jugak budak Cina amik supple paper skali ngan aku ... hehehe

Mr. Right said...

Bad,
Aku tak racist ke? takde lah. Aku rasa aku racist, cuma cover je. Percayalah Bad, Malaysia racist teruk gila. Tak percaya? tanya kaum-kaum lain, jgn tanya orang Melayu. Cuma kita ni racist yang soft, takde bunuh-bunuh berdarah, bunuh-bunuh cara lain.

MR.,
Bad cakap pasal majority.

Anonymous said...

Very interesting topic friend, for me racism mean that your decision, evaluation and emotion are affected because of someone’s race. for example if I say I want to look for an accountant.....and a Malay boy comes in for interview....and I don’t employ him because in my mind he is Malay sure malas one.....then this is racism. Our mentality has been pre-determined by historical factors. For me humans are human tak kiro melayu, cina, india, white, brown or black....at the end of the day semua manuasia sama sahaja. People who know me well can tell you that I hate racist people and I don’t believe in racial stereotyping. I have always believed that everybody can excel if given the opportunity. I also believe affirmative action by the government is not a good idea....as Mr. Right rightly pointed out the government think that Malays need help hence affirmative action. Affirmative action is actually making the Malays weaker and weaker. If you look at the Malays who have gone overseas, they have perform very well because they have the mentality that I can do it on my own...I don’t need government help. If we look at the recent SPM results many Malay students did exceptionally well. I always believe that every human has the potential to do well and we as humans must remember that we are all Homo sapiens and we all share the same mother.

MR. said...

anonymous ...

melayu yg pegi oversea tu, bukan dengan duit biasiswa gomen ker ... huhuhu ...

mungkin generasi kita ni dah tak kisah sangat pasal sejarah ... tapi perlu kita ingat nenek moyang kita bersusah payah supaya negara kita ni tak jatuh ke tangan org lain ...

apa yg aku baca, masa nak dekat merdeka dulu ... british yg telah membawa masuk pendatang china dan india ni, tak mo bawak diorang balik ke negara asal, atau pun ke britain sebab takut jadik beban pulak kat diorang nanti ... pemindahan mereka ke negara asal, membabitkan kos yg besar dan british tak mo tanggung semua tu. (jahat btol british ni!)

maka dibuatlah perjanjian dengan raja-raja melayu. pendatang china dan india stay kat tanah melayu, tapi hak2 keistimewa orang melayu dan kuasa raja2 melayu mesti dikekalkan ...

maka sebab tu la sampai skang kita masih mendapat previllage dan org cina dan india bebas mengumpul harta kekayaan kat negara kita ni.

CUba bayangkan raja2 melayu dulu tak bersetuju dengan perjanjian tu, semua orang cina dan india akan balik ke negara asal mereka. kalo diorang balik, apa diorang ingat diorang boleh jadi kaya cam skang ni?

nanti ader plak yg cakap, kalo x der org cina, tak berkembanglah ekonomi malaysia. Weh tolong sket ... zaman kegemilangan sultan melayu melaka dulu, bukan melaka antara kuasa ekonomi terkuat kat dunia ke? saper yg buat semua tu ... orang melayu dengan kebijaksanaan sultan melaka masa tu weh ...

p/s: aku bukan pandai sangat sejarah ... spm dulu dapat C4 jer ... huhuhuhuh

Mr. Right said...

Aku tak suka sangat menggunakan perkataan IF terlalu kerap. Buat pening kepala je.

Mr. Right said...

Mr.,
Kau cakap mcm anonymous to melayu je, I think i know him, and his not malay.

Anonymous said...

i think Mr got his facts wrong....and issue yang dia bangkit kan sebenarnya tak ada kiatan...... Sebelum Merdeka Kuasa Raja di sempurnakan and di pelihara manakala hak hak keistimewaan orang orang bumiputera di cartakan selepas berlakunya trajedi May69,di bawah NEP yang pertama. Salah satu sebab perlakuknya rusuhan kaum is sebab keadan social yang tak seimbang, Hak Hak keistimewaan di wujudkan supaya semua rakyat mencapai taraf ekonomi yang sama rata dan bukan untuk selama lama nya. Pada pendapat saya, komen saya yang terdahulu, saya menyatakan yang saya tidak setuju dengan affirmative action sekarang kerana orang melayu tidak perlu lagi mengharap kepada kerajaan. Orang Melayu sekarang mampu bertanding and mencabar tanpa sokongan kerajaan. Lagi pun dasar NEP hanya mambantu kroni kroni orang orang berkuasa. Kita akan rasa lebih bangga jika kita mencapai matlamat dengan darah and peluh kita sendiri dari di label gomen kasi tolong.

MR. said...

Anonymous ...

aku rasa ko yg silap ... hak istimewa orang melayu telah tercatat dalam Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948. Maknanya sebelum merdeka lagi dah ader ...

hak-hak orang Melayu ketika itu adalah :
- Tanah untuk Orang Melayu
- Jawatan dalam Kerajaan
- Peruntukan biasiswa
- Bantuan Ekonomi

tragedi berdarah 13 may salah satu faktornya adalah disebabkan oleh kaum Melayu hanya memiliki 4% daripada ekonomi Malaysia. Maka timbullah DEB dimana hak-hak istimewa Bumiputera diperluas kepada bidang-bidang yang lain pula ...

nak tulis panjang lagi ni ... ko cariklah sendrik pasal sejarah ni ...

aku masih lagi berpendapat org melayu masih perlu kuota dan bantuan kerajaan kerana org melayu masih lagi tiada network yg bagus utk menjalankan perniagaan.

Mr Right, ko dalam construction nya bisnes, mesti ko tau agak susah nak cari supplier org melayu.

andaikata takde peruntukan kontraktor kelas F hanya utk bumiputra, aku rasa konpem melayu tak boleh hidup.

nak bid tender pun, kene ambil kira harga supplier. kalo dah cina jual kat melayu mahal, kat bangsa dia sendiri murah, sampai bila nak menang tender?

kalo kelas A dan sbgnya tak per la, diorang tgk jugak track record. kalo tender kelas F ni, selalunya harga paling rendah yg projek ...

andaikata satu hari nanti org melayu dah pandai berniaga, mungkin masa tu kita dah tak perlu bantuan gomen.

cuma yg aku nampak, kat kelantan & terengganu jer ader org2 melayu yg bukak bisnes yg biasanya diceburi oleh org2 cina. eg: kedai handphone, kedai hardware, servis keta.

kat tempat lain? susah nak cari ... tanpa bantuan gomen, keadaan ini akan berterusan dan akhirnya ... bangsa kita yg rugi.

p/s: aku paling takut kalo satu hari nanti ader plak yg memandai nak menghapuskan institusi raja raja melayu. dulu che det dah buat dah dengan menarik kekebalan raja-raja melayu. jangan nanti ... org kita sendiri yg menyokong sudah la ...

Badrul Hisham said...

wei mr, aku tak ckp semua company melayu ek..aku ckp mostly..ko pun dah highlight benda tu tp ko tak nampak..ko ni mmg rabun aku rasa..

aku rasa ko ni sorg yg takde pendirian la..at 1st ko ckp;

"Siapa pelajar terbaik SPM? BUkan nadia ... nadia tu 14 A1 jer ... yg dari Kelantan tu 17 A1 ... bukan melayu ker? Malas ker tu kalo boleh score 17 A1?

Company IT terbesar kat Malaysia? BUkan Heitech PAdu ker? Kan syarikat bumiputra tu ..."

2ndly ko ckp lak;

"melayu yg pegi oversea tu, bukan dengan duit biasiswa gomen ker ... huhuhu ..."

Lastly ko ckp;

"Mr Right, ko dalam construction nya bisnes, mesti ko tau agak susah nak cari supplier org melayu."

So ko ni mmg org yg jenis budget ko je betul semua nye..1st ko ckp org melayu ni semua nye bagus sbb aku ckp mostly melayu malas.. 2ndly ko lak ngaku yg melayu ni takle independent. Thats mean ko maksudkan melayu ni tak boleh hidup kalo org tak tolong, so same as melayu ni mostly malas berusaha..

last kali pun ko ckp supplier melayu susah nak cari, thats mean melayu punye company banyak yg tak success kan?? so kalo ko komen takat nak cari pasal dgn org, lepas tu budget ko je betul, tak payah la..ko ni org yg tak boleh terime org lain punye opinion..

aku tak tau la ko bangsa ape tapi for me org macam ko ni la selalu merosakkan bangsa & menghuru hara kan negara..

tak guna kalo ada akal tapi tak guna, tak guna ada mata tp kalo tak boleh tengok.. aku harap ko belajar la terima pendapat org lain & think 1st ape org punye pendapat..

Mr. Right said...

Guys,
Aku gembira tengok ada sessi percambahan idea disini, but please control ok.. jangan la gaduh2..

Walaupun dah lari sedikit dari topic asal, tapi aku tak kisah, byk jugak aku belajar, terutamanya matapelajaran sejarah...:)

MR. said...
This comment has been removed by the author.
MR. said...

first ... ko kene bezakan apa yg aku cakap ...

1) company orang melayu
ko dah buat survey ker kat semua company melayu ni yg diorang ni pemalas? meh sini aku tgk statistic ko sket ... kayu ukur yg macam mana ko guna yg boleh ko kata kebanyakan company melayu ni pemalas?

kalo tak buat survey kat semua kat company melayu pun, at least kene la ader sample size. Kang aku masuk subject probability & statistic kang, jangan kata ko yg pening, dengan aku sekali pening nanti ...

2) supplier org cina
jarang orang melayu yg masuk line ni kecuali di kelantan dan terengganu ... jadi, nak tak nak, company orang melayu terpaksa bergantung kepada supplier cina. oleh itu ini tiada kaitan dengan company melayu pemalas, sebab dah mmg x de company melayu (kecuali kelantan & terengganu)...

dari susah2 aku xplain ... baik aku kasik ko 1 scenario la ...

aku anggap ko ni jenis melayu yg kuat berusaha. asal ader tender jer ko masuk. ko mmg betul2 nak berjaya ...

ah chong aderlah supplier kat kawasan tu. dia jual besi kat ko RM 1 sekilo kat ko ... lepas ko buat kira2, ko pun masuk la tender. HArga ko, RM 20,000 utk projek tu. Skali bila tender result kuar, ko tak dapat. Kontraktor cina bernama Ah kiaw yg dapat. Dia masuk tender, harga dia RM 10,000.

Ko pun dah pening. Cam ner ah kiaw boleh masuk harga murah. padahal ko dah kira2 dah, mmg untung sket jer.

Selidik punya selidik, rupanya ah kiaw dapat beli besi dari Ah chong dengan harga RM 0.50 jer sekilo.

ko pun cuba cari supplier lain plak utk masuk tender baru, tapi semuanya supplier adalah cina dan diorang jual harga yg sama dengan ah chong tadi. Agak2nya, bila la rasanya ko akan dapat tender?

so, company ko tak success. bungkus, gulung tikar. dah tu asal masuk tender kalah jer memanjang, nak makan aper. dengan ini, boleh ke aku cakap ko ni mmg melayu pemalas??

aku agak bosan bila kita org melayu, cakap konon2 sedap mulut kata kebanyakan company melayu pemalas.

kalo nak cakap, gi survey dulu. kalo tak reti cam ner nak buat kira2, gi amik subject probability and statistic yg aku cakap tadi ... kalo fail, gi repeat sampai pass ... peh tu baru boleh buat survey ... dah ader statistic, barulah ko boleh sedap mulut cakap company melayu pemalas ... ader paham?

andaikata kita duduk di negeri kelantan atau terengganu, aku rasa tak susah kita nak menang tender. supplier pun orang2 kita jugak ... cuma di luar dari 2 negeri tu sahaja yg kita susah sket ...

sebab tu aku cakap, sebelum ader sesaper nak memandai konon2 berfikiran terbuka la sangat nak cakap pasal hapuskan previllage org melayu, fikir dulu, adakah kita dah cukup bersedia nak bersaing dengan kaum lain?

jangan nanti pasal generasi kita yg konon2 dah tak mo "tongkat", anak cucu kita plak yg jalan tempang ....

p/s: aku dah merapu jauh sangat ni ... apa kata aku cadangkan cadangan ditutup ... huhuhuhu ....

Fid said...

mr right
wahhh hangat rupanya....aku tgh2 mlm baru boleh baca..tunggu anak tido hahahahaa
Bad aku setuju dgn ko

zam said...

salam semua..
aku slalu gak bace blog mr right ni semenjak sape ntah kasik email kat aku suruh melawat blog aku betol ni..
gile hangat perbincangan..hampir2 perang jek..ermm pktaan skema..berdebat secara agresif..huhu betol ke..
apepun isu racist ni bg aku kite racist bile kite salahkan atau kutuk seseorang tuh semata2 kerana bangsa die..cam dulu2 omputeh xnak duduk sebelah black,gune toilet yang sama..sampai tahap macam tuh..bersikap prejudis terhadap seseorang SEMATA2 kerana BANGSANYA..maka itulah definisi racist yang aku paham..huhu..daa..

Mr. Right said...

Memang hangat pun.

But enough la ok. Mcm aku tulis awal2 kat posting tu. Isu racist ni tidak perlu diperbesarkan. Nanti semua org rugi.

Bak kata mr.,

Cadangan ditutup...!

Anonymous said...

Hi Guys...Bercakap tentang racist mana mana pun ada when there is a majority race over some minority race. Same as our country. I agree Malays are mostly lazy but not all. Boleh di katakan Melayu hidup senang di negara ini and compare to other race they have to really work hard to gain success. Look at Malaysia. Who is dominating the business? You take any where, who is doing all the business, just look at one row of shops ...from hardware to saloon..semua kaum cina yang buat business and even you can see some Indian too doing their own business. Nak katakan mereka kaya di negara kita I don't think so but for what they work hard for they should deserve it. Siapa yang tolong mereka? Look around the world they are doing very well in western countries. Like Indians most of them are professionals in America,UK,Canada, Australia. Same e goes to Chinese. Where are the Malays? Belum sampai lagi. What I am trying to say here is giving an equal chance will change alot of our mentality on certain important aspects so that all these race compete each other and help each other for an example in education. Malays have not reach to a standard like Chinese and Indians who are in overseas. Infact their countries are already super powers with nuclear technologies and space, military, medicine,sports and many more. They never ask the help from the westerns and all the technology is invented by their own race scientist. Kita hanya boleh banggakan diri kat negara kita je.Kita belum cukup penuh untuk lahirkan our own technology. Our Proton was help by mitsubishi. Did you all know that? Our twin tower was built by Koreans and Germans. Airport was by Japanese architech. Ask our self and today our Universities where at the lowest standard which has drop so badly. Do anyone know what our top university in world ranking? as a majority race in this country what shoud we do? Being a racist we takan jauh ke mana. We are not America ynag sudah jauh maju. We are still learning so we need different kind of nation where Malays , Chinese, Indians and other race to work hard togehter and achive together and I am sure Malays we be different and can go far. I would love to see my race ada klinik kat UK ada buka saloon kat China and ada buat kedai makan kat India? Mereka dah buat kat negara kita. Ingtt tu...we still learning and need them without being racist. Look at Singapore , they are 10 year advance then us in everything.

orang cina said...

Gua benci, bila orang cakap dia tarak racist. Semua orang Racist.

Anonymous said...

Live in Multiracial Country , MALAYSIA, yes YOU MUST BE RACIST, lahir lahir je dah tau and tanya RACE APA, right.
Even in the state lagi teruk Racist.
Kalau taknak teruk then dekat INDIA AND CHINA, memang bangsa diaorang je. so to all races in Malaysia, whether you like it or not, you must be racist but in honor way, you respect me, i respect you. we can live happily ever after just like before. selalu politician je yang buat kita sume jadi RACIST yang nak gaduh2. orang2 dulu and masa kita kecil, tak kisah langsung kawan dgn bangsa asing, aku gang ramai cina and india, makan sama2. NOW dah besar...macam2 dah kerajaan masukkan dalam otak,mmm so jadilah macam ni. apa2 pun kerajaan memang nak jaga MELAYU punya HAK, coz this is MALAYsia! whether you like it or not...this is MALAYsia!

Shafiq said...

Nice blog. Saya ucapkan syabas dengan article gaya santai dan jujur dari anda. Saya adalah mahasiswa di Universiti Malaya - Kejuruteraan.
My course, satu kelas 30 orang. 25 Chinese and 5 Malay. Lima-lima Malay bangang. Pointer 2.50, 2.30, 2.20... Chinese? Majority pointer 3.70, 3.80, 3.90 ... They are really well motivated, hardworking and competitive. For those who are in engineering field, sure they know. Saya malas? Suxx!! Karut. I spent 6-7 hours in one day doing my work, 2-3 hours for tutorial, 1-2 hours for study. And sehinggakan kalau sedang exam period, study sehari mencecah 10 hours... Daily!!!!! Adakah ingin mengatakan saya pemalas. Pleaselaaah... Jangan cakap saya malas... I always struggling to have a great achievement in my academic... My lecturer? Chinese, chinese and chinese....
However, I still respect them....Seorang pelajar mesti menghormati gurunya bukan... Because we are muslims. Sure we must show a good attitude....

Total Pageviews

. page counter