Friday, March 16

Life Sucks…!

Notice: Cerita boring, aku hanya nak lepaskan perasaan sikit.

Kadang kala aku fed up menjadi orang baik. Seriously, bukan nak angkat diri tapi aku rasa aku dalam golongan orang yang baik. Let say malam ini kereta aku kena conteng or tayar kereta ada orang pancit, confirm esok aku akan pecah kepala nak fikir siapa sengaja sabotage aku. Since last time I count, I have no enemy. For a 27 years old dude, takde enemy lansung consider orang baik lah kan. Hahahaha…

Kenapa aku fed up? Bila kita baik, then let say for once kita lari sedikit dari sifat baik kita people will see it as a very big issue. Here two incidents happen to me last few days I want to share with friend here.

Kisah 1
A friend of mine needs cash to repair his car. I would say, every month he will borrow money from me, 50 or seratus ringgit tu biasa lah. I have no problem with that, since dia tidak pernah bermasalah untuk bayar balik. So, now he asked RM200 to repair his car. I told him this month aku sendiri berjimat since I bought few electrical appliances for myself and also last month aku pakai credit card lebih to repair my own car. He straight away jumps into conclusion that I refused to help him. Dia tuduh aku tak percayakan dia eventhoug he always paid every single cent he borrowed from me. Cuba bayangkan, after so many times aku tolong dia, sekali aku refused and now I in a verge of losing one friend. Padahal, dia ada ramai lagi kawan yang sememangnya tidak mungkin tolong dia. Bodoh punya member…

Kisah 2
Last week, ada satu fiber link penting yang kena up secepat mungkin. So, I asked best team yang aku ada untuk buat link tu. Around 2 kilometers fiber cable somewhere near Kelana Jaya. Then, a day before the deadline aku buat testing, everything seems ok and perfect. Suddenly pagi tu bila kami buat testing sekali lagi we found one big problem few meters before the ending point, just a couple of hours before the link must be up. Even my CEO sms aku and asked me to make sure the link are in rock solid condition. So, let say I lost my temper and start maki everybody kat site. I even kicked few items in front of me. We have to dig deep to solve the problem, finally after delayed 1 hour the problem solved and the link now in the best shape possible. Because of that incident, those yang ada kat site hari tu start tengok aku lain macam. They never saw me that angry ever. Padahal, aku bukanlah orang yang senang marah… Kalau aku yang jenis biasa marah, even aku mengamok macam mana pun hari tu, nobody will notice and treat me differently. Right…?

Sometimes I believe we should not set our standard too high or too low. So, easy for us to swing any direction depends on situation and obligation.

Entah lah…

6 comments:

aku kaya said...

aku paham perasaan ko. kadang2 aku pun kena mcm ni.yg pasal pinjam duit tu pun aku penah kena. bila kita selalu bg pinjam dan satu hari tu xdpt bg pinjam, mamat tu kater mcm2 kat aku. mcm sial je...

ramonez said...

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

* insyaAllah


life just like that..nobody perfect..rambut sama black but heart we don't know..

Mr. Right said...

Aku Kaya,
Kadang-kadang aku rasa memang ramai org terkena macam ni. Tapi takkan nak give up tolong orang..

Ramonez,
Thanks..

edi said...

Yang tu ok lagilah, kalau yang bagi hutang, lepas tu bila nak mintak hutang, kita pulak yang kena marah. Aku rasa ramai yang kena macam tu. Kita yang bagi pinjam pulak yang segan nak mintak.

Mr. Right said...

Edi,
Betul tu. Kalau aku kena macam tu aku akan akan suruh dia bayar kat akhirat je.

aku tensen said...

ah ahh..mmg pon...aku pon penah kene..tp like 'hello'..aku ni pon masih belajar...mara tu kasik duit utk aku blajar..bile org mintak tolong aku kasik laa..tp bila masa kite takde duit die marah kat kite lakk kate die pon takde duit...ok fine..tp yg lagi panas...skunk nii nampak die byk duit die je tapi macam buat buat tak igt ke apa tak tahulaaa..kite ni nak mintak pon segan..ye laaa...kan mase mintak dulu pon dah kene marah..tensen betul!!!

Total Pageviews

. page counter