Monday, March 12

Nadiah Amirah… No Record Breaking Result?


"12/3, Nadiah Amirah Jamil from Rengit in Johor, widely speculated to score a record 19 1As in SPM. Obtained 14 1As, four 2 As and one 3B
."

My friend received this sms from TheStar official news alert service.

Aku tak tau nak komen apa. Aku harap member aku tipu aku or TheStar tipu dia. If not it is one hell of humiliation. The whole nation percaya she will break the record. She even plans to produce 2 books to sum up all her ‘record breaking experience’.

I can’t understand how Utusan brave enough to publish the story saying she will score 19 1As. Utusan memang suck…!

Utusan wrote: Nadiah Amirah Perolah 19 1A SPM 2006

The Star pada 6 march wrote: New SPM Record Likely

Nampak tak beza gaya tulisan dua media tu? Aku tak faham apa sumber yang membuatkan wartawan Utusan, Sunarti Kibat dengan penuh confident mengeluarkan berita itu.

Update,1:30 tengah hari:

Berita RTM said she did get 19 1As and broke the previous record. Aku dah confuse, tak tau mana satu nak percaya.

Just wait and see lah.

I hope dia memang pecahkan record tu.


8 comments:

blackpurple said...

Kalau benar pecah rekod memang patutlah diucapkan TAHNIAH....

Kalau tak pecahpun 14A itu pun masih dikira cemerlang...

Pencapaian cemerlang terbaik dalam peperiksaan tidak semestinya menggambarkan cemerlang 'yang sebenar-benarnya' sebagai pelajar kan...? :D

AC said...

Tak kisah la cemerlang ke gemilang ke, terbilang ke, temberang ke.. sepatutnya pihak kementerian yang buat anouncement bukan 'kementerian' utusan or that girl.

Jangan membelakangkan kementerian. patut masa press usha dia nak dapat news tu just diam je lah or ask the press to refer to kementerian. Ini pantang press tegur terus nak cerita semua macam kes Awek Kota Tinggi yg putus tunang dengan ****. Pantang wartawan hulur mikrofon terus nak cerita luar dalam termasuk hal-hal sulit. Siap buat buku lagi... hampes....

Pada aku dapat 9A pun dah kira cemerlang 100%. Bak kata Blackpurple cemerlang dlm exam bukan segalanya right? Aku pun pelik baru dapat 5A UPSR mak datok dia punya havocnya satu Malaysia. Come on dik .... banyak lagi exam nak kena tempoh...

Anonymous said...

aaaaa

ramonez said...

amik 19 subject dpt 14 kira dah bebaloi la...korang?

bagi la chance kat budak tu baru nak naik...mak bapak dia guru..tau la camne life pasni...

Fid said...

bagi akulah kan..
aku masih tak paham..kenapa budak2 le ni pulun sgt nak ambik bnyk2 subject...diaorg paham ke?
betul2 paham?
dan tahukah diaorg apa gunanya subjek2 tu?
Bg aku yg sekadar ambil 9 subjek dan dapat...jap nak kira berapa A...Aku dapat 6A je...Aku tetap takleh nak terima alasan pelajar2 ambik bnyk sgt paper nih.
Kalau ambik campor aduk sains tulin, sains sosial, sastera etc....buleh erk?kalau ambil campor aduk gitu...mcm tak de hala tuju je jadinya...
sungguh tak faham..
sekian...aku yg tak faham...

Mr. Right said...

She try to push the envelope. Find her ownself limitation. Bagus lah tu. Selepas master semua subject di sekolah then senang dia boleh decide nak pergi jurusan mana.

Memang benar, cemerlang dalam exam tak menjamin kecemerlangan dalam kehidupan atau mencerminkan kecemerlangan diri sebagai student. But, kalau dah dapat berbelas (tak kira 19 or 14) masa depan dia confirm lebih mudah untuk menjadi cerah compare yang dapat 1 or 2 1A. As employer pun, kalau ada 2 org minta kerja same qualification and experiance, kalau aku nampak dia pernah pecah record negara, pasti aku ambil dia... hahahaha..

or maybe dia simply berniat nak jual buku..!

Fid said...

Nak nyampuk lagi....Setakat pengamatan aku dan pengalaman aku berkenal2 ngan manusia yang pandai dalam pelajaran....pandai lulus exam 4 flat
Tak ramai yang pandai dalam hidup..alih2 yg pandai dalam hidup ni adalah para palajar yg pandai biasa2 dan nakal2 belaka...depa ni yg selalunya berjaya...Insya Allah....

NaSaSuKe said...

aper kata kite amik dier utk jual e book lak ??

Total Pageviews

. page counter