Wednesday, March 14

Olympic Qualifying: Malaysia vs Japan

Notice: Not Related to title, just hope tonight Malaysia will beat Japan.

Title Sebenar: FAM Sucks…


Back in 2001

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mungkin akan mengambil alih pengurusan pembayaran gaji pemain-pemain dalam Liga Malaysia musim depan sebagai langkah untuk mengatasi masalah kelewatan pembayaran gaji oleh persatuan-persatuan negeri.
- Utusan (09/10/2001)


Last Year berlaku lagi, and this time even FAM pun gagal melunaskan gaji player dan pegawai.

“Malah baru-baru ini, MSN turut membantu dari segi membayar gaji pemain skuad Bawah 20 Tahun kebangsaan, menyediakan bantuan doktor, jurulatih kecergasan, ahli fisioterapi dan tukang masak ketika ke Brazil (Jogos do Taca BH Futebol Junior),” - Ketua Unit Sukan Teras MSN, Datuk Zolkples Embong
- Utusan (03/08/06)


Again last year… first ever club yang menang Piala Malaysia pun gulung tikar sebab masalah gaji player.

“Saya telah arahkan Datuk Bandar Petaling Jaya untuk menghentikan mereka (MPPJ) dan mereka kena selesaikan masalah bayaran gaji dan sebagainya,” – MB Selangor
- Utusan (05/10/06)


Then again, this year FAM sekali lagi face problem to pay allowance to our national player. The national Under-23 players have not been paid their daily allowance of RM50 for January and February.

"As much as we want to play, this problem is on my mind, I am supposed to send some money back to the family, as my mother needs it for her medical treatment… I am hoping that my State coach will play me in the Super League, so that I can get some bonuses and settle the medical bills" - U-23 player
- NST (11/03/07)


Maybe I not aware but as far as I know BAM and SRAM never face problem to pay allowance to their player and official. FAM received millions of ringgit from government and sponsors still failed to manage their financial properly and act professionally regarding this issue. Public always blame player when they failed to perform and win any tournament. We ignoring their problem and welfare then kita harapkan mereka bersungguh-sungguh berjuang untuk negara, adil ke?

I seriously afraid what happen to hockey akan berjangkit ke bolasepak atau sukan-sukan lain. Player seperti Shuhaimi Ibrahim bersara awal kerana mewakili negara tidak cukup untuk menampung keluarga. Sedih kan.


Cuba fikirkan ini pula:

Most sports association yang managed by Chinese or at least ada few Chinese terlibat will experience less problem, such like; squash, swimming, badminton.

Compare to bolasepak, sepak takraw, olahraga, golf yang always make headlines for wrong reason.

Ada kaitan ke kebetulan je?

Update (15/03/07):

Malaysia kalah 1-2 kepada Jepun. From live telecast via Astro Supersport semalam, nampaknya our boys dah bagi yang terbaik. Tapi kenapa armband bertukar tangan?

5 comments:

ramonez said...

dh memang tabii 'org malay'...kalo dapat jadi orang beso sume pon nk beso..ngan kepala2 skali beso..bukan nk naikkan betul2 sukan tu..just nk nama & sebagainya...senang wat duit la pastu...pastu manage xntahpe2..songlap duit la & mcm2...am i right?

Mr. Right said...

Betul... Tapi bukan org melayu je, semua orang mcm tu. Cuma org melayu ni lebih sgt, sampai duit persatuan pun dikebas. Tak caya? tengok apa jadi pada persatuan badminton selangor.

AC said...

Persatuan Sukan Kat Malaysia? Hampeh... Macam ayam berkokok, ekor penuh dgn ****. Nak bayar elaun RM50.00 pun semput mcm mana nak bayar expanses pi training kat PLPT di England nanti. Sape nak jawab. Again my tax payor will be downed into the drain....

Mr Right, aku terbaca pasal posting kau label MU is "mangkuk". Aku tak kisah but you should lable FAM another 'mangkuk' also ... ala macam "mangkuk t*****"....

Anonymous said...

assalamualaikum dan salam sejahtera...

panas sangat kutukan yg kita bagi tapi walau seteruk mana pun pasukan negara kita kena juga kita sokong...
dari mana datangnya player negara kita kalu tak dari pasukan negeri dan kelab negara kita. kalau kat liga pun main cam ayam sakit jer mana mau main bagus masa wakil negara.
kalau dok kat atas tak bagi idea tak bagi cadangan mata pun dah cam nak pejam je baik letak jawatan je.
nak kata bodoh dah sampai tahap doktor dah.
sendiri mau ingat ler.

Mr. Right said...

AC,
Setuju dgn kau, FAM = Mangkuk Tandas

Anonymous,
Aku tak kutuk player. Next time please read the article betul2 before sent comment. Maybe kena baca few times kalau susah nak faham. And, nex time please letak nama. Aku malas nak dissablekan anonymous comment.

Total Pageviews

. page counter