Friday, March 16

SportsCenter… Malaysia Version

Remember AFF Championship where ESPN Star Sport yang base di Singapore cover the whole tournament? Sakit hati aku when they report about Singapore game. They are bunch of most bias reporter I ever seen on tv. Even Englishman yang comment game England tak bias macam mereka. They know that match will be aired around Asia but why they still use ‘we’ when referring to Singapore team? Bodoh punya newscaster and commentator…!

But now, we will have our very own SportsCenter. Hoooorey…! With initiative from Youth & Sport Minister and help from ESPN Star Sport we will have our own 30 minutes sport news that will cover local and international news from Malaysia’s point of view.

“The Ministry of Youth and Sports is pleased to spearhead this project to bring Malaysian sports closer to the fans at home” – Datuk Azalina told press yesterday.

Aku suka but a little confuse bila tengok barisan newscaster yang akan kendalikan rancangan itu nanti.


Lisa Wong
I think she from TV2, and as we all know bila kerja dengan RTM mereka akan disuruh buat coverage semua jenis berita. Aku pernah tengok dia baca berita dan handle beberapa rancangan sukan, I like her.

Rashid Salleh
What the hell pelakon ni nak jadi pembaca berita sukan? Gila ke apa? Bengog betul. Aku do love his performance dalam beberapa filem but baca berita… Errmm… maybe he will add more humor element dalam segment tu nanti.

Jeevan Selvanathan
Dia ni DJ kan? RED 104.9 rasanya. Aku tak pasti, but if betul la dia ni DJ, again kenapa perlu ambil orang dari field lain untuk jadi sport newscaster? Pelik…

Edleen Ismail
From 8TV, I don’t think she from sports news background juga. Tapi dia cute, lelaki akan suka dia…

So, itulah dia ‘wakil’ kita to report local news through Malaysia edition of SportsCenter. Maybe they want to have fresh face to represent them sebab tu la tak ambil muka-muka familiar. Ok la kot.

Don’t forget to catch them start from April 30, 7:00 pm tentunya at channel ESPN.

8 comments:

ramonez said...

wah gettin bagus la nampaknye dah de news camgini..news update


lisa wong
..she's doing well kat tv2..good experince

rashid
...ntahla...maybe to cheer up la sket kot ngan joke2 yg dia buat..

jeevan
...ntah la..nak tujukan lagu la kot

edleen
...cute tu of course la..dh bese tgk kt 8tv..but..a bit slow la dia ni..let see la...

anywazzz...good luck sportcenter malaysia...malaysia boleh!!!

mattekan said...

Sdr Akubetul,

Perkembangan ini tentunya menarik. Maknanya kita akan dapat tengok berita mengenai atlit Malaysia, dipersembahkan oleh wartawan dari Malaysia, dari kaca mata orang Malaysia.

Masalahnya, laporan berita memetik sumber menyebut bahawa walaupun sportscenter ini berbentuk regional, sportscenter malaysia hanya untuk local feed. Kalau demikian, kenapa harus gunakan espn? Tujuan menggunakan ESPN adalah mudah. Ia untuk menonjolkan pencapaian anak Malaysia ke mata dunia, terutama negara-negara Asia. maknanya nicol david, shalin zulkifli, koo kien keat dan tan boon heong akan diberi ruang yang besar dalam sportscenter. Tapi channel 81 dan 82 sudahpun mewar-warkan perkembangan atlit ini tanpa kerajaan malaysia membayar sesen pun.

Bukankah kementerian belia dan sukan (KBS) boleh meminta RTM dan stesen tv di bawah media prima menyiarkan program yang serupa?

Motif di sebalik keputusan ini harus dipersoalkan. Dengar khabar KBS akan berbelanja lebih RM30 juta berdasarkan perjanjian lima tahun dengan ESPN.

Siapa untung, siapa rugi?
tapi apapun saya minat edleen. manis orangnya.

Mr. Right said...

mattekan,
Aku sendiri tak faham apa tujuan kerjasama dengan ESPN kalau just untuk cover berita tempatan untuk tontonan tempatan. Lebih baik suruh Hasbullah Awang buat coverage dibantu oleh Abu Bakar Atan.

Kita tunggu lah lepas siaran nanti, if nothing special, kita tahu lah siapa yang bodoh, diperbodohkan, dan yang betul2 pandai.

Anonymous said...

actually kan..antara semua tu..Jeevan la yang paling "sports" sekali. sebab dia dulu pernah buat part time jadi marshall kat stamford bridge, pengetahuan sukan dia luas, english dia pun very british. dia mmg pernah jadi dj kat red. aku suka dengar dulu2. dia pun chelsea fan number satu malaysia. harap info ni membantu

nordin samrin said...

tahhh... aku rasa sport commentator malaysia tah hapa hapa.. tah aper yg dia ulas aku pun kompius.. merepek repek.. kadang kadang suara langsung tak ceria. amik aje hasbullah awang... bak kata tuan empunya blog " hasbullah awang kalau buat live main guli gundu pun nampak menarik" haha haha haha

SysAdmin said...

Bagus jugak ada edisi Malaysia ni. Yeah, Malaysia Boleh! Yg versi Asia tu balik-balik "bias" kepada Singapore. Daripada bola & F1, semuanya yang hebat-hebat kat Singapore je.

Anyway, Lisa Wong & Edleen memang cun >:) pandai betul ESPN cari pengacara wanita, pasni mesti aku jarang miss tengok Sports Centre.

Mr. Right said...

Anonymous,
Thanks for the info. Sekarang aku tau la mereka bukan semuanya penghibur je.

Nordin (Lobo),
Yeah.. Hasbullah Awang Rocks..! Kalau sapa dah tgk Sumolah akan tau, cam mana dia ulas perlawanan Sumo, macam dia biasa main kat kampung je.. hahahhaa..

SysAdmin,
Yup... most Singaporean sport commentator sucks...!

LANNJUNE said...

Edleen Ismail dulu classmate aku kat UPM 1997 ocurse Human Resource...dulu aku pun tertarik dan minat pada dia. Tapi dia ni sohsial orangnya dan susah nak tackle dia ni sebab too choosy. Mat rempit ke kerja kuli, tak main le dia...kalau fasih speaking English, ada chance lah...tapi aku rasa dia ni dah kahwin...

Total Pageviews

. page counter