Saturday, April 7

Badan dan Hati Sakit

Notice: Not very interesting posting, just aku nak lepaskan geram.

Ada rakan-rakan disini pernah rasa macam mana sakit badan dengan sakit hati dalam satu masa? Yesterday aku merasa pengalaman menarik itu.

Thursday aku dah start demam. Tapi aku still datang kerja since there are few important things to setelkan. Aku tinggalkan ubat dalam kereta walaupun disini; Employer & Employee, aku tulis kita perlu tunjukkan ubat kepada boss, it just that aku rasa aku dah malas nak membodek bos aku, tidak membawa kepada apa-apa keuntungan.


Then, Friday (yesterday) aku betul-betul demam, memang malas gila dan tak larat nak pergi office. But still aku pergi office sekejap untuk buat benda-benda penting dan lepas itu aku terus balik rumah selepas singgah klinik ambil ubat and medical certificate.

Here the beauty parts, before aku masuk clinic, colleague dari department lain call and remind me about our meeting at 10:30 am. I told him I can’t make it since I seriously down with fever. Dia macam tak puas hati then hang up. Then, less than 5 minutes, my boss call and ask why I refuse to go to that meeting.

“Not that I refuse, but I on my way to clinic now, I think useless for me to be there if I not in good shape”

Then he said;

“This is very important client, you should treat this as number 1 priority… bla..bla..bla..”

Aku replied;

“What you want me to do now? Forget about the clinic and go to meeting?”

He not gave any specific answer and terus hang up. Aku malas nak memeningkan kepala dengan benda-benda bangang then terus jumpa doctor.

Then, pukul 3 petang, again boss aku call and question why aku ada di office awal pagi then baru aku pergi clinic? (ada la si bangsat yang beritahu dia aku ada di office awal pagi) Aku terangkan kat boss yang bangang tu, aku terpaksa setelkan beberapa perkara then baru aku nak pergi clinic. Aku rasa dia patut bersyukur sebab dapat pekerja yang bertanggungjawap macam aku. But instead of be thankful, dia boleh question tindakan aku.

Dengan badan dan hati yang sakit, aku bangun telan beberapa ubat dan terus tidor.

So, nasihat aku kepada kawan-kawan disini yang dah mula jadi boss. Please janganlah jadi boss yang bangang macam boss aku. Be reasonable lah sikit, kalau staff kita sakit tidak perlulah kacau dia. Sometimes aku tak faham apa yang boss aku fikirkan;

  1. Dia ingat gaji yang dia berikan besar sangat sampai boleh jadikan pekerja dia lembu?
  2. Dia ingat semua orang workaholic macam dia dan akan bekerja 24-7?
  3. Dia ingat pekerja dia takut dengan dia dan akan ikut segala arahan tanpa sebarang soalan?
  4. Dia ingat pekerja dia bangang dan boleh di cucuk hidung sesuka hati?

Yang aku pasti… walau apa dia fikirkan, sememangnya dia manusia bangang. Dan aku rasa bukan aku seorang ada boss yang bangang, if not there will no site dedicated to them; www.mystupidboss.com... hahahaha.

To colleagues yang baca blog ini, kalau rasa nak beritahu our big boss pasal tulisan ini, go ahead. Mungkin kau boleh naik gaji.

18 comments:

shah said...

otai ah ko...

rose said...

Dalam kes ni..mmg Incey Aku Betul! betul2 dibuat mcm 'lembu'..bayangkan dia demam panas (teruk) pon still kene attend meeting penting yg mana bagi aku meeting bangang..hahaha..
bossss jenis apeee ntah CEO die tuh..tak jaga welfare staf langsung..i'm very close with him (Mr. Right!) and im totally know his condition....aku rase politik kuat sgt ler dalam company Incey Aku Betul! ni..mestti ade org cakap dia saje2 buat demam sbb tak nak attend meeting bangang tuh..aku terkejutt beruk bila dia cakap die on the way balik dari ofis n on his way to clinic..demam2 pon pergi ofis..tapi takde sape appreciate ape die dah buat..i'm little bit dissapointed and aku rasa tak rugi pon if die quit je keje dari situ..

Badrul Hisham said...

huhu!! aku paham ape yg ko rasa dood..sabar je la.. kalo ada rezeki kat tempat lain, baik g je.. tp kalo ko dah takde, tak best la..huhu!!

insyallah, berkat kesabaran ada hikmahnya..

AB said...

Cayalah... kaulah manusia yang paling hebat dan berani kat dunia ni yang pernah aku jumpa pada zaman fasad dan mungkar ini. Berani cerita pasal boss kau dan kengkawan kau dengan kata-kata kesat kat satu dunia. Cayalah.......

AC said...

Sorry tersalah taip... bukan ab tapi ac....

Fid said...

mr right
kalulah ko blah dr situ mahu huru hara jadinya...
aku rasa aku boleh nak paham2 sikit masalah ko ni..sbb my dear hubby dulu dgn kompeni lama pun gitu....sakit pun ada org kacau..malahan sejak dah resign tak de sangkut paut ni pun kompeni lama masih call minta gi opis..mengong ke apa aku pun tak pasti.....tak logik langsung staf yg dah resign disuruh pi opis buat kerja.....
dah tu hari2 call tanya mcm mn nak buat itu ini..
kompenin jenis gitu mmg..time kita ada diaorg tak nampak bila tak de baru rasa tinggi rendah langit....
so
nasihat aku..kalu ko sabar dan tabah ko stay la..kalu ko rasa nak ajar sikit ko blah.....

Anonymous said...

What can I say..... I have been in worst situation......... bila kita nak sedarkan dia yang ada perkara yang tak betul berlaku, dia pulak syak kita jeleskan...staf staf kesayangang dia....yang sedang membina nama dengan mengunakan si bodoh ini.....what to do........boss yang practice divide dan conquer ke atas staff sendiri...sememangnye....tak boleh pakai..............

Mr. Right said...

shah,
Tak nampak pun kat mana 'otai'nya aku dari posting tu.. tapi siapa aku utk melawan pemahaman ko, kan..

Rose,
Thanks.

Bad,
Thanks.

AC,
Kutuk kawan kita lagi senang dari kutuk org yg tak kenal kita.

Fid,
KESAS memang macam tu.. hampeh..

Bro,
Hahahhaa... yup, u damn true..

All,
yang bestnya, Saturday morning aku boleh pulak pergi breakfast dengan big boss. Dia nak belanja, makan je lah... hahahha.. but again, dia sms aku tanya, "if u feel better, can we meet around 10 am?"... so, sejuk sikit hati sebab dia bukan terus bagi arahan, but dia tanya dulu.. kah...kah..kah..kah...

Anonymous said...

wah cayalah sama lu mr right. wa pun dah lama nak tulis pasal boss bangang nih. tapi tak berani.. takut kena gam. lu berani..macam american , diorang suka terus terang. memang betul kalau wa komen wa mesti kena punya.

lu siap letak gambar lagi plak tu..berani betul.. tapi apa nak takutkan ye..

wa cerita sikit pasal wa punya bos sekarang. dan bos2 bangang yang lepas (sebelum bos bangan terbaru nih) ok seblum 2, wa nak tanya >> why kena jadi bangang baru boleh jadi bos? selama aku kerja 20 tahun lebih 7 out of 8 bosses aku semuanya bangang tahap serious ( iam talking about ceo (bukan bos kecik2 ni - bos kecik2 ni memang lah bangang pandai ngampu je..dah naik jadi bos kecik ,dah tak kenal kawan dah, pijak2 terus) bayangkan jer kita buat kerja dari a sampai z bawak masuk rm3.5 juta lebih, orang lain yg tak der kena mengena dapat bonus naik increment 3 kali, masuk nama senarai terima pingat (itu semua bos buat keputusan sebab dia tu pandai kerja bodek, everyday melapok dlm bilik bos), satu lagi compeni tengah kering, bos bawak anak2 kawan dia masuk kerja siap bagi hanphone lagi, bagi elaun telepone lagi..kerja diorang baca paper, minum, borak... sakit tau hati gua.. satu lagi.. hari tu cakap besar boleh bawak masuk millions, last2 bos kebas gaji dengan elaun rm30,000 ada sebulan... busines tarak habuk pun..amacam.. syarikat aku kerja GLC kat utara.. MB boleh lulus benda macam ni (who's the most bangang?).. dah lain kali aku comment lagi

Fid said...

mr right
salah satu ubat ko dpt aku tau pain killer voltaren...
ko sakit urat erk?

anamiraa said...

mr. right!
kesian kat hang. aku cadangkan hang start distribute resume hang kat company2 lagi canggih lagi. afterall allah yang bagi kita rezeki..bukan boss2 hang yang mentally retarded tu...
kalau kita bagus...pegi mana2 pun kita akan bagus jugak..so padan la muka boss hang tu kalau hang berhenti...

aku doakan hang cepat2 dapat keje tempat lain..wokeh!

ramonez said...

wah..ko memang staff yg layak dupuji..walo sakit tapi still g offife settelkn keje yg sket2 tuh..memang dh naik bos feel diaorang gitu...xnak diaorang kena bambu..so di hambatnya staff2 bwh cam keldai...keldai leh la x menjawab..ni orang...pada aku kalo dah gitu kita keje pon xbest..so rajin2 la send resume pasni...dlm company ko byk yg kaki ampu tuh...bagi la diaorang naik pangkat..."cerah masa depan"...

MR. said...

pada aku, kalo dah sakit, baik lu tak payah gi opis langsung! lantak la keje yg ader tu ... company takkan tutup kalo ko x datang seharikan? hahahha ....

dah tu ko plak baik sangat datang ... kan dah kono. Ko bayangkan kalo ko tak datang terus opis ari tuh ... ko terus gi clinic amik mc ... sms collegue ko kata ko mc ... pastinya hari ko lebih indah dan tenang lepas makan antibiotik .... huhuhu ....

bos aku plak kalo aku mc, sebelum dia call aku kalo apa2 hal pasal keje, dia akan sms aku siap tanya can i call you to discuss about bla bla bla ... syukur aku ader bos yg baik ....

Mr. Right said...

Anonymous,
Kalau tak bangang tak bleh jadi boss kot.

Fid,
Takde lak sakit urat, tapi sakit2 badan la. Dah doktor tu bagi aku belasah je lah. Ini 1st time ubat doktor bagi aku telan sampai habis.

anamiraa,
Aku malas nak pegi interview.

ramonez,
Setahu aku kaki ampu tak byk kat company aku. Ada la 2-3 ekor, tapi tahap ampuan tu mmg gilo2. Kalau bleh bontot boss pun nak dijilat.

mr.,
Aku tau if aku tak dtg ofis, mmg ofis tak tutup, sebab aku bukannya machine atau arus electric. Aku dtg ofis ari tu sebab utama adalah aku nak sign overtime claim pekerja. Kalau aku tak sign ari tu, aku kena sign ari isnin. HR dpt only accept claim before 7th each month, if submit after 7th akan masuk next month punya gaji. So, aku tak sampai hati nak skipkan overtime payment dorg. Maybe aku akan tidor nyenyak ari tu, but the whole month aku akan rasa bersalah dgn dorg.

zam said...

hhuhuhhu..begitu rupenye sebab nape mr right g gak opis..memule aku pon mistik tertanye2 nape nak g gak opis..rupe2nye atas dasar tggungjwab nak jage kebajikan org bawah die..hmmm..

MR. said...

bagus2 ... bertuah Subordinate ko dapat leader yg bertanggungjawab cam ko ...

sha said...

mr right...
cian kat ko erkk..ape nk wat kita mkn gj..aku faham perasaan ko
Apapun ko sabar je..sabar tue x rugi!!!Insyaallah

Mr. Right said...

Zam n Mr.,
Aku tau aku baik.. kah,kah,kah.

Sha,
Thanks.

Total Pageviews

. page counter