Tuesday, April 10

Blogger Registration, so What?

Bloggers using locally hosted websites may be asked to register with the authorities, Deputy Energy, Water and Communications Minister Datuk Shaziman Abu Mansor said.The Star

Aku memandang isu ini dari tiga sudut sahaja, nak kaji dari sudut-sudut lain nanti aku sendiri yang pening.


Sudut Yang Pertama
Sometimes I really confuse by the level of stupidity of our ministers. Adakah mereka beradu kebodohan sesama mereka? Seriously, did they really understand the meaning of blogger? Since few issues currently brought up by blogger and become national polemic they all freak out and demand for blog registration. What really they want from the registration? To monitor thousands (if not millions) web log? To create fear in blog world so, blogger will not expose all their wrong doing? Majority famous blogs in Malaysia are operates by blogger yang tidak berselindung dibawah nama pelik-pelik. They brave enough to show their face even ada yang post no i.c dan no telephone. If authority found their article broke any law or ethical value, legal action boleh dikenakan keatas mereka dengan mudah. Even if they did not display their names, I don’t think it is a rocket science project to track siapa mereka.


Sudut Yang Kedua
Tapi personally aku tidak nampak kesusahkan jika dipaksa mendaftar blog. Harap jangan lah sampai kena beratur di pejabat kerajaan atau isi borang berpuluh-puluh helai. Maybe online registration cukup la. If not, later there will be online marketer yang akan tulis e-book ‘Complete Guide to Register Your Blog’. Macam keluarkan duit dari Paypal, rasanya semua bijak pandai berebut nak jual e-book berkenaan itu. (sorry lari tajuk sikit). Then, aku terfikir if they start blog registration, how about medium berita dan perbincangan yang lain? Online forum, yahoogroup,
atau website peribadi macam friendster, myplace. Kalau nak diikutkan, semua tu perlu didaftarkan juga lah. Hahahaha.. jangan sampai, each and every email account pun kena register sudahlah. Kepada yang ada 10 email accounts, letih la nak isi borang. Aku rasa, kalau kerajaan benar-benar takut dengan kuasa blogger di Malaysia, and they ready to be bahan ketawa again internationally, they should study the system betul-betul dahulu. They must wisely differentiate the blog category. Semua kita tahu menteri sebenarnya risau dengan blog politic sahaja. So, aku boleh kira selamat la agaknya.

Dan yang menariknya, blog yang host di Malaysia sahaja yang diarahkan berdaftar. Berapa kerat lah agaknya blog yang ber domain sendiri dan hosting di Malaysia atau menggunakan platform percuma blog tempatan. Bangang betul lah menteri kita.


Sudut Yang Ketiga

Berikut adalah komen dari blogger-blogger terkenal Malaysia:

"This violates the Government's no-censorship policy with regards to the Internet," Ahirudin Attan of Rocky's Bru said.

Government really should ‘get real’… The move is just going to make Malaysia look ridiculous in the eyes of the world." - Marina Mahathir

Blogger Jeff Ooi wondered why the Government was pursuing this course of action.

Aku juga confuse kenapa blogger-blogger tu risau sangat if kerajaan asked them to register? Apa yang mereka cuba perjuangkan? Register je lah…dah terang-terang everybody knew which blog own by them.

Dari day one lagi aku tak suka blogger misteri; read Blogger Pengecut

Aku terfikir juga, better if government tidak wajibkan semua blog didaftar. Cuma blog yang terpilih sahaja, regardless hosting location atau domain blog tersebut. Meaning blogger itu akan dihubungi personally if authorities believe his/her blog reached level yang perlu didaftarkan. Maybe base on traffic or articles yang blogger tu post. Cuma tentu ramai yang gila glamer akan menipu dengan mengaku kerajaan dah minta blog dia didaftarkan. Hahahaha…

8 comments:

Fid said...

mr right
aku mmg dok tunggu ko tulis ttg ni....
macam blogger/wordpress/blogdrive apa lagi erk tu tak kena erk?
sungguh aku tak faham ni.

harap ko dptlah tolong bg aku faham...

Mr. Right said...

Fid,
Tak salah aku lah, pasal register blog ni ada dua version. Mula2 datuk Zam yg cadangkan. Dia cadang semua jenis platform pun kena register, tapi dibahagikan ikut category.

Then, Datuk Shaziman pula bagi idea agar blog yang host di Malaysia sahaja perlu daftar. Sefaham aku blogspot, blogdrive bukan host di sini. Wordpress lain sikit, since ia boleh host di sini (server sendiri) or host kat oversea jugak. Aku pun jenis buta i.t, tapi dgn cara mudah nak tau, masa earthquake kat Taiwan dulu kan kita susah nak masuk blogspot (google) and blogdrive. Meaning itu semua base di US lah then google tukarkan ke Japan masa nak recovery fiber bawah laut.

Kalau domain sendiri mcm jeffooi.com tu mereka boleh pilih utk beli hosting local or oversea.

Harap kawan2 terror i.t kat sini boleh confirmkan pemahaman aku ini.

shah said...

macam domain tu ada dua jenis. satu domain antarabangsa mcm .com, .net, .org, .biz dan lain2. lagu satu jenis adalah domain negara, seperti malaysia kita ada .com.my, .net.my dan lain. jepun lak mcm .co.jp.

Utk domain negara mcm .com.my utk daftarkan mesti guna nama kompeni. tak leh guna nama persendirian, sbb aku beli domain prepaid2u.com.my pun kena bg surat yg ada cop syarikat lg.

pasal isu ni aku pun ada kupas kat blog aku. :) aku dah start blogging blk.

MR. said...

sebenar2nya ... gomen lebih risau dengan blog yg ader sentuh pasal politik ...

“Apabila ada golongan politik yang hendak menggunakan blog untuk kepentingan politik atau seseorang pengendali blog yang mempunyai dorongan politik, maka kita harus kenal siapa dia. Politik adalah untuk mencari pengaruh di kalangan awam, politik adalah untuk mencari kuasa. Kalau kuasa, kita kena pergi kepada rakyat.

Apabila kuasa pergi kepada rakyat, maka dia kena perkenalkan diri dia. Dia tidak jujur kalau dia menyembunyikan diri apabila dia bercakap tentang politik,”

Itulah sedikit sebanyak kata-kata dari Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin.

Beliau juga menambah, keperluan untuk mendaftarkan blog yang memuatkan hiburan atau komentar sosial mungkin tidaklah sebegitu besar sebagaimana blog yang didorong oleh politik.

Kalo dulu gomen boleh control semua media cetak dan elektronik, even harakah pun kene control, so skang diorang dah risau la sebab blog terlalu bebas.

Diorang takut rakyat dapat cerita yg diorang tak tapis ... bodoh btol ... ingat rakyat skang cam dulu ker terima jer bulat2 apa yg kuar kat utusan tuh? hampeh tol ...

jadi, blog jiwang cam blog badrul tuh aku rasa tak perlu risau la nak daftar sebab gomen tak amik kisah pun ... huhuhuhuhu ....

ramonez said...

yup mr. maybe gomen takut pada freedom yang ada dlm blog..so no wonder la derang nk monitor yg ada unsur politic..yang lain2 tuh i don't think so la...so kesannye sume akan turut merasa tempias..walo blog dia jenis yg jiwang2..

rose said...

Menteri2 kesayangan kita dah takde keje kot..tu yg cari keje tu..saje menambahkan keje..kui kui...
NtAhApEaPeNtAh!

Mr. Right said...

Shah,
Thanks.
Byk bisnes ko ada ye, leh aku nak tumpang? aku tak pandai la cari duit kat Net ni.

mr.,
Aik, badrul pun leh kena. Dia tgh suka tu M.U menang besar smlm.

Ramonez,
Susah gak nak pastikan blog tu politik ke tak. Ada yg lawak2 sinis, kutuk parti politik. Itu nak kira hiburan ke politik?

Rose,
I always agree with u.. heheh..

All,
Aku terfikir jugak, selain dari monitor blog politik, maybe k'jaan patut jgk monitor blog agama. Aku ada terjumpa blog yg agak sesat.

Kimizo said...

bagi aku, blogger tak perlu register

Total Pageviews

. page counter