Friday, April 13

Love Your Parent




I think Malaysian should feel shame with themselves since issue sebegini tidak patut sampai ke peringkat parlimen untuk dibincangkan. Takkan perihal menjaga ibubapa pun kerajaan perlu ‘ajar’ kita? Malu… betul-betul malu.

“Kerajaan disaran memotong gaji anak-anak yang menghantar ibu bapa mereka ke pusat jagaan warga emas dan pada masa sama, memberi insentif tertentu seperti potongan cukai kepada mereka yang sanggup menjaga orang tua sendiri.”
- Utusan


Aku tidak mahu kupas pasal sent parent to pusat jagaan warga emas, but I really want to talk pasal membalas jasa mereka kepada kita. Kenalan who close to me knew that I will visit my mom at least once a month. Even with my busy job, I will try to find time to balik kampong and spent quality time with her. Itupun aku masih rasa sedih, since for me that is far than enough. Aku rasa aku seperti anak yang gagal mencurahkan kasih sayang yang secukupnya kepada mak aku.

For those yang still ada parents, I beg you to pour your love as much as you can. Cuba jadikan mendampingi mereka sebagai satu kewajipan dan keseronokan. For me, aku memang suka makan, so everytime aku balik kampong aku akan bayangkan betapa seronok membantu mak aku masak dan menikmati masakan kampong yang mak aku sediakan. The funny thing is, even rumah aku ada washing machine or kedai dobi pun bukannya mahal sangat, but I still simpan beberapa baju kotor untuk mak aku basuh. Kerana aku rasa my mom love to wash my clothes. Maybe itu cara dia untuk menzahirkan kasih sayang pada aku dan cara aku membuatkan dia rasa dihargai. Dari kecil sampai zaman study they help us financially, but bila dah kerja kita akan pinggirkan mereka since we have our own source of income. And for me, bawa balik baju kotor untuk dibasuh oleh mak aku ada cara aku untuk bermanja dengan dia. Hahahaha…

Maybe, pada sesetengah orang mengirim wang ke kampong cukup untuk membalas budi mereka. Untuk orang yang beranggapan sebegini, tolong datang depan aku supaya aku boleh tonjol kepala dia dengan tapak kaki. Memang wang ringgit mampu menggambarkan kasih sayang tapi ia tidak mampu membeli rasa cinta apatah lagi untuk mengubat rindu mereka kepada kita.

So, for those yang dari kampong and still ada ibubapa, tolong luangkan masa bersama mereka. It is true, sometimes perjalanan balik kampong melibatkan belanja yang agak besar. Minyak, tol, makan not to mention car maintenance, but believe me, duit kita boleh cari. Tapi kasih sayang ibu bapa, sampai mati pun kita tidak boleh jumpa di mana-mana. Lagipun, even kita tak guna duit tu untuk balik kampong, one day duit itu akan habis juga.

Maybe, kawan-kawan disini akan cakap, aku bertuah since my hometown just 2-3 hours drive from Shah Alam. Not like others yang maybe kena drive or naik bas setengah or even ada yang sepanjang hari. Or yang di oversea, mereka perlukan ribuan ringgit untuk menjenguk ibu bapa. I can’t find solution for your problem, but I just hope you will try your best. Kalau perokok tidak sanggup berhenti merokok agar dapat menyimpan duit supaya boleh melawat ibu bapa dikampung, pergi terjun bangunan since aku percaya tidak ada gunanya kau hidup dalam dunia ini. Aku cuma memberi contoh rokok, but I believe there are plenty of other activities yang sebenarnya kita beri kelebihan sebelum kebajikan ibubapa.

Losing my own father in front of my eyes di dalam wad hospital benar-benar buat aku insaf dalam perihal menjaga ibu bapa. Sampai saat ini aku masih menitiskan air mata setiap kali mengenangkan betapa ruginya aku tidak dapat membalas jasa arwah abah dalam membesarkan aku. Aku boleh bayangkan betapa gembiranya arwah abah aku jika aku bawa dia jalan-jalan di Kuala Lumpur, atau pergi makan-makan di tempat yang mewah sedikit. Since dari kecil aku masih ingat he will try his best to make me happy. Fact that I will never have opportunity untuk membalas budi itu membuatkan aku sangat-sangat sedih. Aku juga akan rasa sangat marah pada mereka yang ambil tidak endah dengan kebajikan ibu bapa mereka. So, I will try my best to make my mom happy selagi aku berkesempatan.

To my arwah abah. I love you so much. Haji Mohd Isa Bin Harun meninggalkan aku this month, 5 years ago. Al-fatihah…


11 comments:

ramonez said...

al-fatihah to your father..moga arwah berada di samping org2 yg beriman...apa yg tinggal di dunia ini pada mereka yg telah "pergi" salah satunya adalah anak2 yg selalu menyedekahkan ayat2 suci kepada mereka...amin...

memang kita patut jaga mereka..9 bulan dlm perut ibu...sakit penin ibu sepanjang mengandungkan kita...ayah membanting tulang mencari wang demi membesarkan kita...xkan begitu mudah kita nk lupakan jasa mereka...sangat besar pengorbanan mereka...

aku sendiri pun selalu menghadapi masalah utk menjenguk derang...financial yg x cukup kukuh...tapi jauh di sudut hati aku selalu risau kat derang...apa derang buat...alway care...alway in my heart...

Rose said...

Ape nak jadila ngan org kita skang ni..sampai perkara2 camni pon leh timbul dan diambil tindakan oleh kerajaan. Patutnya..pandai2 sendirila nak jaga ibu & ayah kita..

23 years ago..ayah aku pergi buat selama-lamanya..20 Jun ni genap 23 tahun..memori aku ngan ayah tak banyak..masa tu aku baru 4 tahun..aku still ingat masa dia terlantar kat hospital lepas operate..mak selalu cite yg ayah syg kat aku..:-)yela..anak bongsu kan.hehe..even aku tak brapa ingat camne rupa n watak arwah ayah, aku akan menangis tiap kali ke kubur..seolah2 aku rasa dekat sgt ngan dia..
rasa sedih sbb tak dapat balas jasa tetap ada..

Aku jarang balik kg..boley kata 2 bulan sekali baru balik..mak pon tak galakkan balik selalu, membazir katanya..jauh..terengganu..tapi aku tak penah lupa kat mak..aku sentiasa call dia tanya khabar..sentiasa doakan utk kesejahteraan mereka..Yasin aku tak penah lupa utk hadiahkan kat mereka..itula hadiah terbaik utk mereka yg dah tade..bagi yg jarang ngaji utk mak ayah tu..selalu2la hadiahkan kat mereka..tu saja yg dapat kita balas lepas mereka tade..

bagi sape2 yg abaikan mak+ayah tu..taubat2la cepat..aku mintak sgt2 agar aku TAK jadi cam depa..simpang malaikat 44..heheh..tak bau syurga la if derhaka kat mak+ayah...

Panjang lak aku melalut..haha..baik buat Blog sendiri ek Incey Aku Betul!..haha..

MR. said...

tgk keadaan jugak beb ... kalo ader parents yg abaikan kita masa kecik, so, tak herankan la kalo anak2 memberontak dan abaikan diorang bila anak2 dah besar ...

aku pulak, ibarat x der mak mertua dan bapak mertua. mmg mak mertua aku dah meninggal dan aku tak pernah kenal pun dia, tapi bapak mertua aku walaupun masih hidup tapi ibarat dah mati ...

dia dah serahkan wife aku kat nenek dia masa wife aku darjah 5 lepas mak wife aku ni meninggal. peh tu dia kawen lain dgn janda dan tak pedulikan langsung wife aku & adik beradik dia dari kecik sampai besar.

sampaikan, wife aku nak sambung study pun aku yg kene korek duit asb aku, walaupun masa tu aku belum kwen lagi dengan dia ...

masa nak kawen plak bapak mertua aku ni ugut tak mo jadik wali la aper la ... abang tiri wife aku plak boleh halau aku dari rumah, padahal aku datang cara baik nak pujuk bapak mertua aku supaya jadi wali ....

kalo nak cerita panjang lagik ... kesimpulannya ... org tua tu mmg layak hidup sorang dan merana!!

ko tunggu la ko sakit nanti bapak mertuaku ... nanti, bini dan anak2 tiri ko akan tinggalkan ko ... masa tu kat kitorang la ko nak merayu mintak tolong ... masa tu jangan harap la aku nak tolong!!

NaSaSuKe said...

dood .. nice pictures tuh ..taken from internet or personal photos ..

ok .. back to the topic .. just recently bapak aku got heart attack time tu ler aku rase mmg sedih giler ..anak aper ler aku nie klu aku tak balik .. mak aku blh buat relaks ..biler aku call ckp nak balik .. mak aku ckp abah aku ok .. stabil ..no need to worry .. bg aku bukan mslh nak tau condition dier ok ker tak .. bagi aku menjenguk tuh atau pon just give a call tanya kabar pon dah merupakan penawar .. aku tak nak dgr dr org tgh .. biler bapak aku ckp dier ok , time tuh dah rase perghh lega aku rasa ..

Mr. Right said...

mr.,
Tak baik berdendam.

Nasa,
Harap ayah kau sihat cepat.

sha said...

Mr right...
Aku penah merasai ape ko rs..arwah ayah n ibu aku meninggal ms aku kecik g.Arwah Ayah aku meninggal time aku umor 7 thn,arwah Mak aku lak time aku umor 12 thn.
Ko bayangkn time cam tue aku still g perlukan kasih syg dr diorg.aku sll hadiah al-fatihah utk arwah ibu n ayah aku setiap kali pas semayang.Abg aku yg sulong menjaga aku sampe skrg.aku syg die!!!
Ms aku bljr sekolah asrama kwn2 aku selalu ckp"balik cuti nie nk suruh mak aku msk sdp2".Ya Allah!!time tue aku dgr sedey sgt...aku x ader pn cam tue.x der sape2 nk msk utk aku.klu aku mkn ape2 aku bl kat kedai je...
Aku pn heran cam ner org skrg leh wat cam tue kat mak bapak diorg yg menjaga diorg dr tapak kaki sebesar 2 jari sampe besar.Ko bertuah sbb masih ader ibu.ko jaga la selagi die masih idup...

ghostrider said...

Assalamualaikum bro...

ko punya kupasan biarlah bahasa malaysia sepenuhnya....campur2 dgn B. inggeris dah serupa ckp mcm org dah lupa asal-usul la...ko melayu ke atau mix...

rosak la bahasa kalau mcm ni bro..

cerita pasal bangsa la apa la tapi lu punya bahasa tidak melambangkan bangsa la bro...

ohh silap aku ...ko je yg betul kan...carry on

ghostrider said...

apapun itu komen ikhlas aku...

al-fatihah kpd arwah bapa ko...

bersyukur je dgn apa yg ada pada masa skrg ni..

Mr. Right said...

Shah,
Aku sedar ramai lagi org yang tidak senasib baik macam aku yg berpeluang mencuba utk membalas jasa ibu. Thanks for sharing ur story.

ghostrider,
You datang from blog n32 right? I understand apa you try to say. Tapi sorry, aku write cara that aku comfortable. (Pening juga campur2 ni). Hahahha...

Kalau gaya tulisan boleh mencerminkan samaada aku lupa asal usul atau tidak, cammana pula nak terangkan org melayu yg keja wartawan malaymail or yg tulis blog totally english? Come la bro, even if someone suka makan sushi or pakai jacket kulit tak semestinya dia lupa asal usul.

Aku ulang, aku tulis seperti aku bercakap... campur2 sesuka hati aku je. Maybe that not the best way to do it, and tak mungkin dpt kelulusan Dewan Bahasa Pustaka tapi aku selesa and harap member sini pun selasa.

Apa2 pun thanks for the comment.

mirailyani said...

Al-Fatihah buat arwah ayah kau ek.
Hmm, aq tak nak komen ape ape la pasal ni.
Cuma, tertarik dgn komen Ghostriders. Ya, aku mmg tulis blog totally english sbb tu aq pelik dgn komen Ghostriders ni. So, apepon, aku suke gaya penulisan kau, santai dan bersahaja.

Anonymous said...

tryyyy

Total Pageviews

. page counter