Thursday, April 12

Tan Seng Giaw & Lim Kit Siang, Siapa Lebih Bodoh?


Notice: Sensitive issue, please comment intelligently.

Di Dewan Rakyat, 10 April 2007 semasa sesi penggulunggan perbahasan usul titah ucapan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi Jabatan Perdana Menteri.

Satu
“Saya meminta pengurusan masjid supaya tidak terlalu kuat ketika azan Subuh kerana mengganggu kanak-kanak dan mereka yang bekerja syif sedang tidur
,” - Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong)

Dua
Mengenai dakwaan Lim bahawa tolak ansur antara kaum di negara ini semakin merosot sejak mencapai kemerdekaan, Nazri (Datuk Nazri Aziz) menegaskan itu tafsiran salah hanya semata-mata kerana tiada pembabitan umat Islam dalam IFC.

Sumber: Harian Metro 11 April 2007

[Please read the whole news article, to find out latest news regarding (Majlis Antara Agama) IFC’s issue]

Pointless for us to find out the reason behind Harian Metro covered this story. Maybe related to 2 elections yang bakal tiba dalam masa tedekat. But these sorts of things yang make me think twice to support opposition parties dalam general election. Just imagine how stupid Dr Tan Seng Giaw to brought up that issue dalam Dewan Rakyat. Aku selalu kutuk menteri kita bodoh, rupa-rupanya pemimpin pembangkang mempunyai level bodoh yang lebih mengejutkan. What he expect will happen after he raised the azan issue? Dewan Rakyat will accept his complaint? Malaysia government will limit azan can only reach certain decibel of loudness? Aku malas nak kupas benda ni panjang-panjang, cukuplah sekadar kita tahu betapa bangangnya dia and takut aku nak imagine if dia menjadi menteri jika ditakdirkan DAP menang general election (walaupun ianya tidak mungkin berlaku).

Tan Seng Giaw sebenarnya mencelah ucapan Datuk Nazri untuk mengutarakan isu azan itu. Then, belum pun habis Datuk Nazri berucap, ketua pembangkang, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) pula mencelah berkaitan merosotnyanya tolak ansur antara kaum di negara ini sekarang. Oh my god, seriously aku tak faham bagaimana pemimpin sebodoh ini boleh wujud dalam Dewan Rakyat. Few minutes ago his friend complaint pasal laungan azan yang terlalu kuat then dia boleh tuduh orang Islam tidak bertolak ansur dalam beberapa isu keagamaan. Lim Kit Siang ni memang bodoh ke atau dia dah nyanyok?

Allow me to stop here, if not confirm I will throw all kind of nasty words toward these two opposition leaders yang betul-betul bangang.

16 comments:

shah said...

haha...ko suka kupas isu sensitip ooo...mmg ganas arr ko.

apa2 pun aku sokong ko sbb aku rasa isu agama agak sensitif.

masing2 hormati agama masing sudah la. Kaum cina gn isu anjing mrk yg suka menyalak mlm2 pun aku tak kecoh pun.

aku dok sri petaling, kalo sekor anjing menyalak, yg lain pun bersahutan. kadang2 tak leh tido tp tak penah pun aku wat aduan sbb hormat kat budaya mrk.

ramonez said...

sometime dlm dewan rakyat derang wat gitu pasal nak attract people...waima benda2 yg dh tentu sensitif..patut xleh bincangkan topic sensitip..aku rase pemimpin islam dh bagi kebebasan yg ada ketika ini pada bangsa lain dh cukup baik...xpernah lagi aku dengar pemimpin islam condem psl isu agama bangsa lain?????

Rose said...

Erm..menarik gak isu ni..
tak masuk akal betul la 2 org pemimpin dari parti pembangkang ni..agaknya dah kehabisan idea kot nak dibahaskan..or saje cari publisiti murahan nak org sedar akan kewujudan dia kat Parlimen..Muehehe..

sensitiviti org Islam langsung depa tak jaga..depa ingat azan ni suka2 gamaknya..depa tak tahu..azan adalah salah satu cara nak kejutkan umat islam suh bangun tido untuk solat (maksud aku azan subuh la)...

dulu..masa aku duk ngan akak aku, umah dia betul2 tepi masjid..bayangkan,aku tak pernah set alarm pon..terkejut solat subuh mesti sebab dengar azan..then anak buah aku yg kecik tu pon if dengar azan dia diam je..seolah2 leh faham time azan, kene diam..hehehe...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mr. Right said...

Shah,
Aku tak kira isu sensitive ke tak, kalau rasa nak cerita, aku cerita je.

ramonez & Rose,
Aku setuju.

Anonymous,
Ko ni bodoh ke apa? kan aku dah pesan tolong komen secara bijak. Kalau rasa tak cukup bijak jgn la gatal tgn nak komen.

Terang Bulan said...

Typo error - aspect
actually its expect
Apapun, typo error is not that a big issue, yg big issue nyer pasal diorang nonmuslim nonmalay yg tak reti2 ngan sensitiviti kat M'sia nih.. aku pun tak paham la, dok kat Malaysia dah lama bertahun tahun, tapi still tak blend in with local culture...

yg aku frust sgt2, diorang tak exposekan anak2 diorang plak tuh. just imagine what will happen next in future, when their kids grown up. Tgk kalendar hari2, tapi still taktau yg kita celebrate Aidil Adha.. siap tanya cuti mender tuh?

Aduih... gomen should do something about this

P/S: I aware that you frequently make some typo error, my advice is to re-read more than twice b4 publish post

Mr. Right said...

Terang Bulan,
Sorry for the typo. I dont have that much time to read my own writing before posting. Lepas habis tulis terus post je. Like today i not even have time to post any article. I also not trying to impress anyone with my writing. So asal kawan2 leh faham ok lah. But for 'aspect and expect' tu mmg carry diff meaning, tapi still leh agak kot apa aku try cakap. Apa pun, thanks bro.

All,
Please do not assume majority nonmuslim tak faham or sengaja taknak faham sensitiviti agama di Malaysia. I only said those two mangkuk yang tak faham. Not others.

Dek Mat said...

tak kan lah nak tegur minta tolong kurang sikit volume tak boleh. kalau aku dekat rumah aku jiran punya anjing menyalak mlm2 sampai aku tak leh tido aku pun tegur

tapi tegur baik baiklah.

adat berjiran kan?

kenalah bertolak ansur dan saling memahami.

azan ke, anjing menyalak ke, kalau volume dia kuat, adalah telinga org sakit!

betul tak?

Mr. Right said...

Dek Mat,
Tak betul lansung. Jgn samakan azan dgn jalakan anjing.

Silent Me Not AUthor 1 said...

mr right,

depa (dap) mmg cuma membentas isu-isu yg dihadapi oleh masyarakat di kawasan dia. aku tak faham camne tu boleh jadi bodoh? kira yg jadi MP (members of parliament) ni semua kena cam MP BN la? Pak turut.

kalau anjing jiran ko tu bising sgt, gi la cakap ngan dia... sbbnya, anjing boleh dilatih untuk senyap. dek mat pun dah cakap dah....adat berjiran je la.

rose: apa salahnya kalau ko beli alarm untuk bangun subuh?

honestly, aku tak pernah kecoh pasal azan la. aku tidur je. tp, aku rasa reaksi korang ni mmg lebih lebih la..

bak pepatah - telur sebijik...riuh sekampung. :P

Dek Mat said...

mr right,

mungkin pada hemat mr right azan dan nyalakan anjing tak sama, tapi pada setengah org apa yang bising tetap bising jua.

kan?

rose said...

silent me:

Aku cakap aku takyah guna alarm pon utk bangun tido sbb dah ada azan..tu la gunanya..rasa tenang je..bukan terjaga tido sbb salakan anjing...skang aku dah tak duduk ngan akak aku..so, kenala set alarm kat hp..
kalau salakan anjing ngan azan tu ko rasa sama je antara 2 benda tu....aku rasa dah tak betul la..tu mengong namanya..huahuahua
(aku confuse..korang ni org islam ke ape ek? tak rasa apa2 bila org sentuh sensitiviti kita sebagai seorang ISLAM??..hmm..confuse..confuse)

Mr. Right said...

All,
I dont think people yang cakap

Azan = Salakan anjing

itu adalah orang Islam. So, let assume mereka ini bukan Melayu dan bukan Islam.

Dan sebagai org Islam aku benar-benar marah dengan kenyataan org bangang sebegini. Kalau rasa diri tu bodoh jgn bersuara kat blog org lain. Masuk sini, baca, then berambus...!

Anonymous said...

MR.RIGHT,
MEMANG TAK SALAH AZAN DIPERDENGARKAN,TAPI DAH TERANG-TERANGAN AZAN DILAUNGKAN DENGAN LEVEL DISIBLE YANG KUAT DAN MENGGANGU BUKAN ISLAM.JADI,LANGKAH TERBAIK ADALAH,PIHAK JABATAN AGAMA ISLAM MALAYSIA HARUS DAN WAJIB MENGELUARKAN ARAHAN AGAR TAHAP KEBISINGAN ITU DIKURANGKAN,DISUKAT DENGAN PENYUKAT PARAS KEBISINGAN (DISIBLE SET UNIT)BAGI KEADIALAN SEMUA PIHAK.JIKA MUSLIM MENGATAKAN AZAN ITU PERLU DILAUNGKAN,APA SALAHNYA HAK BUKAN ISLAM SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA UNTUK MEMINTA TAHAP KEBISINGAN ITU DITURUNKAN? TAK KAN PENDUDUK ISLAM DAN BUKAN ISLAM DITEMPATKAN DI KAWASAN BERLAIANAN,UNTUK JALAN PENYELESAIAN? YANG PENTING ADALAH TOLAK ANSUR.JIKA TIDAK,SIA-SIA SAHAJA NEGARA MALAYSIA INI DIGELAR NEGARA DEMOKRASI JIKA HANYA HAK DAN TUNTUTAN SEBELAH PIHAK SAHAJA YANG DIDENGAR KERAJAAN.HARAP MAKLUM

Mr. Right said...

ano,
Tolak ansur disini maksud kau umat islam kena bertolak ansur dgn slowkan sedikit azan? Ermm... nope. For me selagi kekuatan laungan azan tidak mengganggu kesihatan. Meaning not too loud till telinga berdarah. Selagi tak kuat sebegitu, tidak perlu dikurangkan. Instead non muslim kena tolak ansur and stuck ear plug inside their ears for few minutes.

Anonymous said...

Sebagai seorang rakyat Malaysia. Saya tidak pernah melihat diri saya sebagai orang Cina tetapi orang Malaysia. Nak panggil saya Melayu pun takpe. Tapi saya amat marah dengan Lim dan Tan. Isu keagamaan patut diasingkan dari parlimen. Memang bodoh, saya pun tak tahu macam mana orang pilih diaorang. Kaum kaum di malaysia patut hormat menghormati antara satu sama lain. Baulah negara aman damai dan semua dapat merasakan nikmat pembangunan.

Majulah Negaraku Malaysia.

Lee Boon Kiat

Total Pageviews

. page counter