Wednesday, April 4

Warna Kehidupan

Notice: Ini adalah posting ke-100 Aku Betul…!, so aku dah reach my century article. Thanks for the support guys…

Aku selalu bergurau dengan member-member, I told them; I see problems just like a very striking and beautiful colors. Masalah adalah warna-warna terang yang ‘memeriahkan’ corak kehidupan aku. Dengan beranggapan sebegitu aku dapat menerima segala masalah dengan hati yang tenang dan kadang-kala seronok since I know ‘lukisan’ hidup aku akan lebih cantik. Selain dari warna bosan macam putih, hitam atau kelabu, masalah aku gambarkan seperti warna merah, orange, kuning yang aku rasa lebih indah dan happening. Some friends even ask me “hari ini hidup kau kaler apa?” referring to any problem that I facing that day.

Itu adalah cara aku untuk ‘menipu’ diri sendiri agar tidak membuat tindakan bodoh bila berhadapan dengan masalah. I realize lain orang lain caranya;

  1. Bila hadapi masalah, mereka akan memikirkan nasib orang yang lebih malang untuk motivate diri sendiri.
  2. Mengingati sejarah lama while handling bigger and more challenging problems, supaya self confident akan meningkat.
  3. Forget the problem for awhile, and try to remember all the good memories yang berkaitan dengan masalah tersebut. Hopefully akan menaikan semangat untuk menghadapi masalah itu.
  4. Ingat motivation quote (crap words) by famous people like; “treat problem as opportunity” or “masalah akan mematangkan kita”… yeah right, hidup bukan serupa dengan buku motivasi.
  5. Without any motivation thought, concentrate with the problem and give 100% effort to reach the goal.

Ada bermacam-macam cara lagi yang kita sendiri guna tanpa perlu nasihat dari pakar motivasi atau kaunselor bertauliah. But for me, aku lebih suka idea lame dan kebudak-budakkan iaitu warna kehidupan.

So, currently hidup aku memang betul-betul meriah dengan pelbagai colour. And warna-warna terang dan panas dah menjadi majority. With that note, I would say there will be no ‘interesting’ update dalam Aku Betul…! for few days. Izinkan aku concentrate dengan masalah yang memeningkan kepala. Harap beberapa kawan lama dan kawan baru yang biasa lawati blog ini akan still support Aku Betul…! bila warna- warna kehidupan aku dan kembali normal… Hahahaha…

13 comments:

MR. said...

ko dah nak kawen ker? hahahah ...

ramonez said...

congrat for the 100 posting...harap lebih byk lagi entry yg bagus2 kemdian hari...
meriahkan kehidupan anda dengan bertafakur setiap saat...supaya kehidupan anda dapat dihargai..

Mr. Right said...

mr.,
Kahwin bukan masalah itu rahmat.

ramonez,
Thanks.

Mr. Right said...

mr,

Member aku Badrul, yg pernah 'berbincang' dengan kau isu racist hari tu. Dia ada cerita pasal kau kat blog dia. Aku rasa kau patut baca dan komen kat situ. Menarik tu.. hahahaha..

http://www.badrul-story.blogspot.com/

For the record, aku tak sokong pun 100% apa dia cakap kat situ. Hahahaha..

MR. said...

Mr. right,

hahaha ... glamer plak aku kat blog lain .... i think i should start blogging .... ;)

Aku ingat, kita patut paksa dia isap rokok ... peh tu tgk dia boleh berenti ke tak ... hahahahha .....

btw, hope u'll find the answer 4 watever prob dat u face rite now ... datang balik nanti dengan idea2 yg menarik yg boleh kita kongsi ....

p/s: kalo bercuti gi pulau redang best jugak weh ...

Fid said...

mr right
klah ada warna warna pelbagaian..baru 'ceria'
tapikan kalau dah tempoh warna warni tu nanti kita akan dapat merasakan betapa DIA maha adil...
aku tak tau warna apa yg ko lalui namun aku doakan Allah permudahkan segala urusan ko...
Amin

Badrul Hisham said...

Mr Right,

always think before u do something..aku tau ko sorg yg always thinking so aku rasa ko boleh sattle problem ko..banyak2 berdoa..insyAllah dapat pengampunan dari-Nya..huhu..

mr,

haha!! aku tak sangka yg ko ni berperangai macam budak2 walaupun ko dah ada wife..orang yg kebudak-budakan je yang memaksa org lain buat benda yg tak elok..maybe org yg bijak mcm ko ni anggap isap rokok tu benda yg elok, aku tak tau la..

aku takde plak ckp org yg suke merokok ni senang nak benti merokok..pastu setakat ni insyAllah la, walau macam mana rapat pun member aku yg ajak aku smoke, aku still not smoking.. then diorg akan paham and respect my decision.. mayb sbb ko bukan kawan aku, so aku tak kesah la ko tak suke aku tak isap rokok..haha!!

edi said...

dood,

adakah masalah kau berkaitan dengan warna biru? heheheh...just joking...

Mr. Right said...

Cik Pid,
Thanks.

Bad,
Thanks.

Oi...! Nak gaduh ngn mr. g la blog kau, kah..kah..kah..

mr.,
Jaga sikit hati Bad tu, semalam M.U kalah, dia tgh sedih.

edi,
Biru? Blue..? errmmm.. tak faham, tak faham... hehehehe.

rose said...

Dugaan Dalam Hidup Akan Datang & Pergi..Semoga Dapat Harungi Cabaran Mendatang Dengan Hati Yang Tenang & dipermudahkan segala Urusan OlehNYA ...Insya-Allah...dah ok semuanya nnti leh la kawen ek..kikikik..rahmat ler katekan...143...:-)

zam said...

yik..yik..nape ramai yang kaitkan dengan kawen..mr right nak kawen eh..huhuhu..gaye cam aku kenai sangat jek mr right tu..bile ade macam2 warne dalam kepale memang ceria tapi bukan macam serabut ker..ermm aku rase mr right dulu waktu skola mesti nota die kaler2 warne warni tu sebab die bjaye pk cara menakrifkan masalah dengan warne2 gak..huhu..

Mr. Right said...

Rose (yang),
Thanks.

zam,
Aku memang nak kawen, but not in near future. Belum sampai seru (duit dlm bank lom cukup).

Sekolah dulu aku tak buat nota.

d.yan said...

awk memang suka melukis ke ?..bnyk warna - warni dlm n3 tu




salam perkenalan

Total Pageviews

. page counter