Tuesday, April 17

Woman's Car



Notice:
Aku terima tulisan ini dari forwarded email. I failed to track down siapa penulis asal. She wrote very interesting issue that I believe worth to share with friends here. So, without change any single word (just rearrange few sentences), I post the whole writing here.


-------------------------------------------------------------

Assalamualaikum. ....

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal. Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu. Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta ronda polis, berhenti dibelakang saya. Dengan penuh gaya, seorang polisi datang ke arah saya.

"Selamat Pagi, Cik Kak.."

"Errr selamat pagi"..jawab saya,

Dengan nada yang terkejut. Tahu yang saya nampak panik, polis tu tersenyum sambil berkata:

"Selalu ke ofis, memandu sorang diri ke?".

"Errr.. ya, saya sorang je. Apahal Encik..?"

"Beginilah, saya cuma nak menasihatkan awak saja. Awak tak buat kesalahan apa-apa, jangan takut. Cuma...macam yang kita semua tahu, sekarang banyak betul berlaku gejala ragut, rogol, cederakan, bunuh..berlaku kepada wanita. Orang-orang yang tak sihat ni, selalunya akan perhatikan dulu mangsa mereka, beberapa hari sebelum dia nak mengganas".

"Saya nasihatkan awak, jangan terlalu menghias kereta yang boleh menggambarkan sesebuah kereta kepunyaan wanita. Kalau boleh, anak-anak patung dan bunga-bunga, jangan diletak didalam kereta. Biar 'mereka' susah nak membezakan kereta lelaki dan kereta wanita. Lagipun hiasan anak-anak patung ni memang menjadi pemikat kepada mereka-mereka yang suka bersembunyi dicelah kereta, terutamanya dikompleks-kompleks beli-belah untuk mencari mangsa. Sebab mereka tahu, hanya wanita saja yang suka menghias kereta dengan anak patung nih".

"Banyak kes ragut di tempat parking, mendapati penjenayah berada ditepi kereta mangsa, beberapa minit, sebelum mangsa sampai. Dan salah satu cara mereka nak tahu kereta tu milik wanita atau lelaki, ialah melalui keadaan dan rupa dalaman kereta itu. Jadi berhati-hatilah, jaga diri baik-baik". kata polisi itu lagi sebelum berlalu.

"Terima Kasih encik.." jawab saya, bertambah-tambah pucat.

Errrrrrrr... . betul jugak. Tiba-tiba terus perasaan takut menjelma.Sebelum ni tak ada pulak. Memang tak terfikir saya sebelum ni, yang hiasan kereta juga mengundang bahaya. Hmmmm... nampaknya Hello Kitty, Pooh dan kawan-kawannya tak boleh lagi berjalan-jalan bersama Kancil saya. Kena duduk kat rumah aje.

Moral of the story:
Hiasan kereta bukan saja menarik kanak-kanak, tetapi juga menarik penjenayah!!

-------------------------------------------------------------

Aku sendiri pun menyampah dengan segala jenis patung, teddy bear atau bunga-bunga yang orang perempuan letak dalam kereta mereka. So, please get rid all those thing untuk menyenangkan mata aku and for your own safety.


13 comments:

rose said...

Rimeh!!!
tula yg aku selalu cakap if terjumpe ngan kete2 yg penuh ngan hiasan..jambangan bunga la..anak2 patung tergantung2 la..ada sekali tu terjumpe org hias kat dashboard ngan hamparan bulu yg sama kaler ngan kete..tak salah aku kaler kuning..then atas tu ada anak2 patung garfield..husshh..tak dapat nak bayangkan kegelian mataku..huahuahua..tapi yg bes tu..bkn kete org pompuan..tapi kete 'cik auwww' la..hahahaha..

tapi..if tu hobi depa yg leh buat depa tenang duk lam kete depa..nak wat camne kan..masing2 ada citarasa..

Anonymous said...

hai..
saya pun women driver..mmg SANGAT MERIMASKAN!!!!! bila tengok kereta2 berhias nie..diorg tak sesak nafas ker?
specially yg tergantung2 kat tingkap tue..spiderman ler,pink panther ler, winnie the pooh ler..
hahahahahahahaha i just dont get it!!!!

Helena said...

teringat ada sekali tu, I nak tumpang kereta officemate nak pergi meeting. On the way to the carpark, ternampak kereta yg ada tergantung sesikat pisang. I said to that guy. "Tak paham betul kenapa nak gantung2 pisang. Buat malu aje, esp if kete org tu lelaki"

Office mate i senggih aje..... then bila tiba his car... tengok2 ada jugak pisang tergantung kat mirror kete dia.... hehe

pB said...

salam..

terbang dari blog Halena..

tak pernah terfikir pulak yang benda benda sekecil begitu boleh mendatangkan kemudaratan...

nak kena sebarkan maklumat ini untuk adik adik ipar yang masih anak anak dara tu ...

thx a lot

AC said...

Mr Right, aku pernah dapat e-mail story ni 4 tahun lepas. Lepas member baca e-mail yang aku fowardkan ni dia orang bagi cadangan letak patung Ultraman atau mainan mcm kapak, pedang atau benda-benda yang menggerunkan kat dasboard kereta depan atau belakang. Tak pun gantung black belt taekwando or silat kat cermin pandang belakang.... ha ha ha lawak...

Kereta aku gantung tasbih je...

MR. said...

wife aku soh gantung dadu ... cun ker?

Fid said...

kahkahkah
aku dulu ada gantung pooh beli kat disneyland tokyo ngan star ada mata beli kat giant hahahaaa
tapi lepas anak aku dah besar ni dia dah cabut ..so dogollah...kereta aku tu digantung mende2 tu tapi drebar nya lelaki tulen....kihkihkih
aku mmg pernah terpk mcm tu sbb kereta kami selalu kena buli sekali si pembuli tgk2 drebar lelaki yg 183cm tinggi(derang takle nampak ketinggiannya tp dr segi kepala dia nak cecah bumbung tu agak2lah kot )..berat?nnt balik timbang...

Mr. Right said...

Rose,
Keta WDE tu cantik tak dalamnya? Kah..kah..kah..

Anonymous,
They treat their cars like their 2nd or sometimes 1st home thats why lah decoration mengalahkan Eric from Casa Impian.

Helena,
Gantung pisang? for wat? to tell other that car belong to man la..? haiya... lucah gila.

Pb,
Ur welcome. I just copy from forwarded email. So, we should thank the original writer.

AC,
Wah.. mcm2 idea nak gantung. Baik gantung pistol betul. Hahaha...

mr.,
Dadu? Wahhh... mcm hip hop US je.

Fid,
Ko dulu tergolong ngn pompuan cam tu lah ye. Hahaha.. gantung mcm2. KAlau aku jadi hubby ko jgn harap aku nak benarkan.

All,
Currently aku busy mcm kerbau pembajak sawah. Macam2 problem kat office ni. But next week should be ok. Half of my work load will be on someone shoulder. Aku berjaya passing kat bahu orang lain. Hahahah.. have to lah. Kalau tak nanti aku leh jadi gila.

Fid said...

mr.right
aku gantung pooh tu sbb aku kononnya nak wat kenangan abadilah beli pooh JPN yen 3500
kahkahkahkah....star tu nak bg balance ngan pooh...

wehhh
sakan ko ye kerja....
jgn gila lagi laaaa...

rose said...

WDE? eemm...brapa bintang nak bagi ek?? akan difikirkan..tungguu......huahuahua

Mr. Right said...

Fid,
Jijie baru tau semalan siapa kau ni. Hahahha...

Ala sudahla, ngaku je lah ko mmg suka letak2 patung tu....

Aku keja konon2 je sibuk sebenarnya. Tapi whole week big boss takde,still tak leh ngular..siot tul.

Rose,
confirm 5 bintang kan... if not, nanti jalan kaki.. kah..kah..kah..

rose said...

sampai ke ati tgk org balik jalan kaki? cube tru test skali tgk..huhuhu

MaureenWynn said...

aku penah kena tahan masa roadblock, mengelabah habis mak oiii!!
terus la 1 abang polis tu tegur jangan gantung ank patung byk2 kat tingkap. Dia tak bagitau sebab, 3 taun berlalu bru aku tau ia boleh menarik perhatian penjenayah rupanya heheh

Total Pageviews

. page counter