Tuesday, May 15

Harga Barang Naik... Thanks to PM


Bernama:
“…prices of retail goods and food stuff have soared between five and 10 per cent.…This was discovered in a Bernama survey of several groceries and wholesalers as well as interviews with consumers in three major towns today…”


Utusan:
“….Antara alasan yang diberikan ialah harga dinaikkan pengilang, maka pemborong tiada pilihan dan terpaksa menjual pada harga yang lebih tinggi kepada peruncit…”

Harga barang runcit naik lagi, what the helll?.... Alasan dari peruncit adalah kerana kenaikan harga oleh pengilang. Tak tahu la pula apa alasan dari pengilang, wait… actually they not really need to have a valid reason to increase the price.

Interesting part is, Pahang Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry enforcement chief Wan Suhaimi Wan Ibrahim advised consumers to be wise by frequenting fair prices outlets to get their supply of groceries and foodstuff. – He told local media.

That’s the best government can do. Give stupid advice?

Why there is a price hike? Simply because of this stupid announcement….

"Semua (kakitangan) akan menerima kenaikan, cuma yang berbeza nanti adalah jumlahnya,”

Kata Perdana Menteri kepada pemberita selepas merasmikan Forum Halal Sedunia 2007 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Source: Utusan Malaysia 8 May 2007

Yeah right, government servant dapat naik gaji and manufacturer senang hati naikkan harga barang runcit even before they get the pay rise. How about private sector? We just have to absorb the increase of living cost la…

Stupid… simply stupid… What we can do to stop this scenario? Nothing…. Ahhhhh..!


Not totally related to topis: Higher toll rate for SMART Tunnel - TheStar

Also not totally related: Rain and thunderstorm have been forecast to happen in Kuala Lumpur and several states in the Peninsular and Sarawak tomorrow (16 May 2007) afternoon. - Bernama

Betul lah… the only things ‘going down’ in Malaysia adalah air hujan….


I love Malaysia…!

20 comments:

AC said...

Definisi BN
Barang Naik?
Bila Naik?
Baru Naik?

Yang paling pelik, Composite Index naik mencanak-canak sampai pecah record negara tapi tak ada benefit/ advantage to national economic.....

New adjusted salary for public sector (whatever their call adjusted, increament or revised) will incurred a billion cost per month or per year. Tapi quality kerja....????? "Takde, pi minum, mesyuarat, out station, kursus, file hilang, dalam proses bla bla....."

Anyway aku tak setuju kau label government servant as a 'slave'... Tak baik kau, coz their also being paid...

rose said...

AC: aku tak setuju ko cakap org keje government takde kualiti..ko cakap mcm ko baguss sgt..if ko sempurnakan ayat ko ngan 'Tapi tak semua pekerja government' aku still leh terima..tapi ko cakap cmtu seolah2 SEMUA..if camtu maksud ko..cikgu2, ustazah2 kat skolah ko dulu pon camtula gak ye..depa keje ngan government gak kan..yang beri ko ilmu smpai jadi org berguna..if tak berguna ko takkan ada disini untuk bagi komen..(Maksud aku tak buta huruf or buta IT la kan..) cakap tu pikir la dulu..

Satu Lagi..kerajaan mmg patut naikkan gaji utk pekerja kerajaan..sbb if ko tgk pekerja gred C yang tergolong dalam kumpulan N1..gaji depa mmg murah..kesian..nak tanggung anak bini pon tak cukup sampai kene bawak teksi malam2..aku rasa kerajaan patut naikkan gaji untuk org2 yang gaji bawah rm1000 sahaja..sbb yang gaji dah besar2 tu..biorla dulu..depa dah byk duit..mueheheheh

INCEY AKU BETUL: Pekerja Government bukan 'SLAVE'..if slave gaji tak dibayar..cakap pon kene jageee gak..bukan semestinya AKU BETUL!..semua2 benda betul!

AC said...

Sorry Mr Right off topic again.

To Cik Rose....Statement aku shall read like this maaa...

Tapi quality kerja....???

Dan para dia bawah ni bukan jawapannya. Sebab ia bermula dengan simbol koma berganda di atas like this " ..... " dan tutup dengan koma berganda di atas jugak. Maknanya tiada kaitan ayat. Yang ni memang aku belajar dengan cikgu kat sekolah.

"Takde, pi minum, mesyuarat, out station, kursus, file hilang, dalam proses bla bla....."

Aku quote balik apa yang aku tulis dan nak bagi Cik Rose puas hati ialah alasan bila aku call certain gomen office nak tanya pasal dokumen aku. "Takde" tu bukan jawapan kepada quality kerja gomen, tapi "takde" tu merujuk pada officer in-charged yang jaga kes aku takde kat office.

Cik Rose staff gomen ke? Aku memang kerja dgn private sektor.

OK lah ... demi cik Rose punya pasal aku reword balik ayat aku. Tak semua pekerja gomen tak de kualiti dan tak semua pekerja swasta ada kualiti and vise versa.

Nak sebut pasal quality cikgu sekolah sekarang.....? Peristiwa benar di sekolah anak aku Year 1 di sekolah di salah satu sekolah di bandar di Negeri Selangor.... "Baba... hari ni cikgu Math tak masuk kelas, pi mesyuarat...." Esok pulak... Baba hari ni cigu BI tak masuk pi kursus" Tiap-tiap minggu ada je cikgu pi kursus dan outstation. Apa kesan pada anak aku...? Banyak silibus tak habis.... Buktinya... banyak buku aktiviti (wajib yang kementerian suruh beli) tak habis buat. Aku pernah raised benda ni pada sekolah. Tak ada improvement dan happened again kat anak no. 2 aku... Hampeh.....

nasir said...

Aku keje ngan kerajaan. Gaji aku pon cukup2 makan je. Kerajaan patut naikkan gaji, terutama org cam aku. Keje makin byk dan kadng2 balik malam..kdg2 keje pon dah kalahkan org keje ngan swasta..budak umah aku yg keje ngan swasta pon tak cam aku keje. Kalu aku tak buat OT, skit jela gaji utk aku bulan tu. Nak bagi mak+ayah lagi.

AC..cara ko bercakap seolah2 ko cakap semua org kerja ngan kerajaan kualiti kerja rendah. MMg aku akui tu dah macam perkara biasa. Padahal bukan semua cam tu..ko ni cakap tak jaga hati org la AC..tgk tu CIk Rose dah marah..hehehe..aku mmg setuju ngan ROse..dan tak setuju ngan ko..if ko keje ngan kerajaan ko tahula camne rasanya...

Cikgu sekarang tak mcm cikgu dulu. mmg cikgu sekarang aku tgk mcm cukup2 syarat je nak ngajor. Tapi ko taklehla cakap camtu AC..tak semua cikgu cam yang ko cakap tuu. Ada ramai lagi cikgu bagus2. Yang ko tak nampak kan..

rose said...

Hahahaha...padan muke anak ko dapat cikgu2 camtuh..hahahahahaha...alaa..tak semua cikgu camtu..nasib ler anak ko dapat cikgu camtu..yang aku tahu..abang2 n akak2 aku yang jadi cikgu takde lak p kursus2 mengarut2 cam cikgu anak ko tu..depa ade kursus time sekolah cuti je..depa pon takde lak g mesyuarat sampai mengganggu kelas2 depa..biasanya yang aku tahu..abg aku selalu g mesyuarat selepas waktu sekolah..so, tak mengganggu waktu kelas..ntah ape2 sekolah anak ko tu..nasib malang tol dapat pengurusan sekolah ntah ape2...pasal buku rujukan tu plak..abg aku penah suarakan, dia kesian kat budak2 kene beli mcm2 buku..if tak puas ati..g la jumpe Datuk Hishamudin..menteri pelajaran tu..g ngadap dia terus..cakap ape tak pueh ati..kui kui kui

AKU MMG KEJE NGAN GOMEN...mmg ade ramai kat tempat aku keje ni..suke curi tulang..aku akui..yang aku hangin bila ko cakap seolah2 semuaaaaa pekerja kerajaan camtuh..tapikan..at least..kami ade jaminan..takyah nak risau kene buang keje ke..company akan muflis ke..Retrenchment ke..ape ke..

Haa..pasal staf yg incharge utk dokumen ko nak tu kan..takkan sekali call dia takde ko dah melenting.."takde" tu byak maksud..g toilet ke...g mesyuarat ke..takkan la nak melempap je kat meja..tak g mane2..kalau ko..tak kremmm ke kaki ko?? if dia takde..reti2 ler call balik..ish2 ....

AC said...

To Cik Rose and En Nasir...

Kan aku dah reword balik ayat aku.... Kau nak aku buat apa lagi... melutut kat korang berdua... Padahal ayat Mr Right lagi keras and scarstic tapi kau tak bantai pun....

Quote by Cik Rose:

"kami ade jaminan..takyah nak risau kene buang keje ke..company akan muflis ke..Retrenchment ke..ape ke.."

Macam riak je bunyi dia... Kalau kau yakin majikan bagi kau rezeki, kau dah kira Syirik. Yakinlah bahawa semua rezeki dan nikmat adalah dari Allah dan kita hanyalah berusaha seadanya atas kehendak dia juga. Hari ni kita sihat walafiat, segar bugar esok belum tentu lagi.. entah-entah terlantar dengan wayar bersilarat kat badan... Nauzubillah.... Jangan nak meninggi diri sangat seolah-olah semua tu kita punya usaha.....

Last but not least.... Aku cuma cari keberkatan dalam rezeki aku bukan pada quantity rezeki. Subordinate aku (kerani), gaji +/- RM2,000.00, anak 6 orang tapi hidup tenang dan tak pernah merungut, muka ceria je. Pakai kereta wira, motor jaguh buat pi kerja dan mampu bayar monthly installment rumah medium cost....

jimi said...

Mr Right. Assalamualaikum. First timer here in your blog. Terbaca kisah Guru(kisah abang ko and lain lagi) in one of ur entries. Aku harap dan berdoa sangat tidak semua guru bersikap begitu.

Tentu sahaja ada BAD teachers out there. Harap sangat lah im not one of them. Minta dijauhi.

Salam

p/s like ur Mukhsien reviews.

Mr. Right said...

Hold on guys.. cool down k..

Ok, 1st aku nak minta maaf if ada government servant yg terasa aku label mereka sebagai slave. But remember one of the kateria untuk jadi slave adalah, terikat dgn majikan yang sama dan susah untuk lepas. (refer dic or wikipedia). So, partly i still beleieve they are 'slave'.

2nd, aku rasa AC pun setuju, not ALL government servant teruk. But sadly to say most of them memang malas. Bila kena sindrom malas semua penyakit-penyakit lain akan kena juga. Bodoh, lembab, pemberi alasan, kurang ajar, bengap dan lain2 penyakit berjangkit. Ini akan diterjemahkan dalam quality kerja mereka. Aku ulang, bukan semua but MOSTLY. Ini memang fact, pergi mana2 jabatan kerajaan confirm lebih ramai yang melepak dari buat kerja. Tak kiralah SEKOLAH ke, pejabat tanah ke, DBKL ke... semuanya sama. (alhamdullilah Nasir tak tergolong dlm golongan ini)

3rd, aku tak salahkan Pak Lah bagi pay rise to them. Aku cuma kesal bila Pak Lah gatal mulut berjanji, pengilang pun akan gatal bontot naikkan harga. And nothing government can do to stop this.

4th, at least government servant dapat cover kenaikan harga barang dgn kenaikan gaji (maybe tak setimpal), but how about us? yang kerja swasta...

So, aku sakit hati bila bayangkan, sebab government servant (pak lah), bagi naik gaji kepada government servant (yang lain) yang majority pemalas, aku dari sector swasta kena tempias. And again, nothing we all can do to prevent this to happen...

Mr. Right said...

jimi,
Thanks... jgn lupa tgk Sumolah. Afdlin merayu (kat blog dia)...kesian.

rose said...

To AC:
Aku takde rasa riak dan takbur pon..n aku tak kate pon aku leh survive sbb majikan (Kerajaan) bagi gaji aku leh hidup tanpa bantuan Allah...jgnla duk putar belit ayat kat situ..nampak sgt..takde...bla bla bla...hahahaha..

k la..maybe ni last komen aku kat sini..maleh ar..wat sakit ati je bace komen2 n beri2 komen kat sini..mr aku betul..jumpee lagii...

AC said...

To everyone and utk diri aku sendiri jugak.

Kalau sensitif sangat, jangan dok gatal berforum atau ber'blog' atau baca komen atau tulis komen. Baik baca Utusan Malaysia atau baca The Sun and bla..bla..bla...... yang mana tak boleh bagi respond apa yang korang baca. Sebagaimana aku pun tak paksa korang baca komen aku and U are also free to critise me. Not a big deal..... tapi kalau dan senstif sangat atau cengeng..... baik korang klik simbol pangkah (x) kecik kat top right corner of this frame and nak lagi brutal terus shut down the computer.

Tengok macam Mr Right.... Kena bantai pun selamba je...

My personal experienced, aku pernah ditawarkan jawatan eksekutif di Jabatan Kerajaan dan aku tolak. Aku prefer kerja dengan private firm and move slowly to corporate sector and GLC. Alhamdulillah I am enjoyed what I am doing now. Bekerja di sektor swasta/ korporat berpeluang untuk berfikiran kreatif, terbuka dan berusaha lebih kerana kalau usaha lebih, company untung and boleh dapat bonus lebih dan increament lebih. And again aku dengan rendah diri nak cakap lagi tak semua perkerja swasta berkualiti dan tak semua pekerja gomen teruk and vise versa.

AC said...

Hari ni harga tepung naik lagi.... Minyak masak konon gomen dan warning kat pekedai but kat tempat aku semua jual harga ikut suka mak bapak dia. Extra 30 to 40 cents from the approved price....

Harga sayur-sayur pun dah naik walau tak announced... Kenapa harga naik .......???

Quote by Mr Right....

[Why there is a price hike? Simply because of this stupid announcement…]

Mr. Right said...

AC,
Gomen kita memang mangkuk bila sampai bab tolong rakyat.

Anonymous said...

rilek ac..
betul le yg ac cakap tu kalau bukan semua pon almost kan maknanya 90%
katakan 92%dah kira A le tu
dlm kata lain semua le tu..
yg cik rose kita terasa kenapa.
kalau tak silap aku cikgu bahasa melayu aku penah ajar peribahasa yg bunyi lebih kurang canmni "sapa makan cili dia le rasa pedas"
cikgu aziz nama nya..
tak gitu incey betul

nasir said...

Harga tepung naik ye..lepas ni ape pulak la ye. Hmmm. SIb baik aku bujang lagi. Takdela rasa sgt tempiasnya.

Alamak, CIk Rose merajuk..Aku rasa aku tahu kenapa CIk ROse terasa ngan AC ni. Aku pun kerja bawah kerajaan. Bila kita kerja mati-matian dan kawan2 kita tak macam yg kita buat, kita akan rasa marah, geram bila ada org kutuk org yang kerja ngan kerajaan. Ini kerana kita tak mcm org lain yang suka lepak2,makan2. BIla diberi kerja kita buat sebaik yang mungkin. Mungkin Cik ROse tergolong dalam org2 yang rajin dan berusaha untuk menolak semua apa yang org cakap selama ni pekerja kerajaan malas buat keje, lambat, itu ini.Ape2 pon aku sokong Cik Rose sbb aku pon kerja ngan kerajaan dan aku pun rajin(angkat bakul skit) HeHeHE.

Wassalam

AC said...

Mr Right, sebut bab tolong rakyat.... Bukankah mereka kat Parlimen (Dewan Rakyat & Dewan Negara) memang mewakili rakyat and discuss how to solve the problem. Tapi recent development kat parlimen bila dua orang MP yang *&#$' komen pasal MP Batu Gajah yang 'bocor' (sorry for the ladies reader... I do not want to offend U) amat menjijikkan.

Adakah mereka dibayar elaun untuk discuss benda ni and shock again coz no action taken againts them.

Yang paling aku pelik ialah tiada Malay newspaper or Malay Tabloid paper yang siar isu ini. However it was widely pulblished in NST, The Star and The Sun termasuk forum pembaca dan SMS complaint.

Semalam kat TV2 ada forum pasal Press Freedom..... Nak termuntah aku tengok...

To Nassir.... Keep up a good work ... Kau cubalah pujuk si Rose tu... (solo lagi kut...) he he he....

Mr. Right said...

Anonymous,
Cikgu BM aku bukan nama Aziz. Oi..! Rose tak suka makan cili, dia tak suka pedas.

nasir,
Aku setuju dgn AC, teruskan menjadi kakitangan k'jaan yg rajin. Buktikan tanggapan kami(pekerja swasta) salah.

AC,
Jgn nak kacau Rose. Aku punya tu.. hahahaha...

Anonymous said...

sektor swasta n gov saling kaitan antara satu sama lain. no big deal lah mane satu bagus mana satu tak bagus...aku penah jd trainey kat gov then apa yang aku perhatikan..kalau ye pun ada gov servant tu ade yang cilok dlm keje depa, derang tu kumpulan sokongan jerk..depa kena tunggu arahan nak wat keja..tak bleh mandai2 sendri..bab yg call "takde" plak tuh...hayooo tarak boleh pikiak kaaa...gov servant keje utk satu malaysia, dok meeting satu malaysia, dok inspection pun satu malaysia..yg hang tu private sector utk company hang jerk...fine lah lau company besar gedabak byk cawangan satu malaysia dan hang tu lau dok nun paling atas bleh arr dok kutuk org...bersyukur lah hang ada gov malaysia nih yg masih prihatin...nak jadi cam thailand ker????

dEeYa EdYsOn said...

hoho...ak br bc korunk nyer...
peggghhh!!!!
panas!!!
hangat!!!!
kawinkan korg sume ni lg bgs!!
haha!!

Anonymous said...

aku rase org2 yg mengutuk antara satu same lain ni mmg xde manner la, dan pada yg anti-kerajaan ni aku nk bg nasihat percume sket, walaupun korunk x keje ngan KERAJAAN.. x jd 'slave' atau sebagainya.. tp mungkin ada ahli keluarga ko yg keje kerajaan, mak bapak ko ke, atok nenek ko ke, makcik pakcik ko ke, hahaha kire ko "keturunan" slave gak la..pernah 'MAKAN" hasil dari si slave2 ni, jadik darah daging ko.. TIME SKOLA DULU CIKGU2 YG BG ILMU KT KEPALE OTAK KO TU PUN "SLAVE" GAK KAN? kire, ko ni mcm kacang lupekan kulit la gamaknye.. huahuahua

Total Pageviews

. page counter