Tuesday, May 8

Money… Not So Important? My Friend Believe So…

Few of my previous posting point out money are the most vital element in life nowadays. Tidak kisah apa orang lain berpendapat aku seolah-olah setuju dengan kelebihan wang ringgit. But, last weekend aku bersembang dengan seorang member kampong, dia telah berjaya membuatkan aku berfikir semula.

Aku:
“bla…bla…bla… Sekarang ni zaman duit, duit adalah benda terpenting dalam kehidupan….”

Member Aku:
“Takde lah, kehidupan adalah rangkuman pelbagai perkara yang sama penting. Lain orang lain la benda yang dipentingkan…”

Aku:
“Apa kau cerita? Semua orang tahu duit yang paling penting…”

After long discussion, he gave one example to me. Imagine, he gave me RM 1 million and allow me use it freely. The only condition, after received that money, I’m prohibit from experiencing any kind of problem or tension. In other word, aku dilarang dari bekerja sama sekali. Lepak, go for holiday, watch TV, went shopping, etc. He definitely believes, I can only tahan for few weeks. Not even half of than million spend, aku akan rasa bosan tahap maksima dan merayu untuk melakukan aktiviti yang mencabar minda.

Then he said:
Cuba kau bayangkan pula menonton filem yang bujetnya puluhan juta tapi jalan cerita tidak ada masalah lansung. Laki-perempuan bercinta, dating, jalan-jalan, bertunang, kahwin, dapat anak…hidup aman damai. Tak kira macam mana bagus pengarah olah cerita itu, tak kira macam mana bagus jurukamera main sudut-sudut pengambaran. Aku rasa filem tu tetap tidak dapat sambutan, apatah lagi nak menang anugerah”

During that argument, as usual aku tidak mengaku kalah dan still cuba berhujah walaupun dalam pada masa yang sama otak aku seakan setuju dengan contoh-contoh yang dia bagi.

So, adakah salah dengan mengatakan duit adalah elemen terpenting dalam kehidupan? There is no such thing as ‘the most important element’ in life?

It still creates a smile in my face bila ingatkan bagaimana member aku yang sijil SPM dia takde huruf A, seumur hidup dia dihabiskan di Teluk Intan dan sekarang tolong mak dia meniaga nasi lemak kat depan masjid, mampu ajar aku pasal kehidupan.

P/S: Aku rasa Mukhsin adalah filem yang tidak ada ‘masalah’, so member aku silap.

8 comments:

Badrul Hisham said...

aku tak rasa duit is the most important element in life..aku gerenti mmg most of the people akan ckp duit segalanya sekarang ni but for me duit mmg bukan segalanya..

mmg aku tak nafikan kalau xde duit mmg xboleh hidup but money is not the most important element..sebab money cant buy happiness, lovely, friendship n etc..but kalau kite ada sedikit duit kita still boleh hidup walaupun xsenang tp as long as kite happy cukup apa..dari duit berjuta tp hidup tak tenang nak buat ape...

aku ingat lagi cite ustaz aku masa sekolah dulu..kalau orang kaya ni rumah ni mesti ada pagar yg besar2 & dia selalu risau kalau org lalu lalang depan rumah..hidup mmg tak pernah tenang.. tp kalau org yg hidup sederhana ni, dia takde la risau sgt semua tu..kat sini je kite dapat tgk dah org yg kaya ni hidup tak tenang..

so for me duit is not the most important element in life..aku tau, mesti ada yg tak setuju dgn aku but walauapa org ckp, aku still ckp MONEY CANT BUY EVERYTHING!!

Anonymous said...

"Money, the root of all evil...but the cure for all sadness"- Mike Fill-

Mr. Right said...

bad,
Thanks for the long comment. Aku setuju dengan kata-kata kau.

Anonymous,
I relly hope to hear ur opinion instead of some mat salleh philosopher.

Anonymous said...

Bila sebut pasal DUIT...

Sapa ckp duit x penting????

Pernah dengar orang bunuh diri kerana tak cukup duit???

Pernah dengan orang bercerai kerana duit???

Zaman sekarang ni...sapa yang kahwin tak pakai duit???cuba cakap sket...

Dengan duit jugaklah kita boleh tolong org2 yg susah...

Setakat tolong simpati..takda gunanya..

Itulah MELAYU...duit tak penting,yang penting jaga tepi kain orang.Habuk pun takda...

Ps:DUIT,ada kebaikan dan keburukan..bergantung kepada si penerima...

pps:Tengok bangsa lain...mereka minoriti...tetapi mereka kuat dr segi ekonomi~MELAYU,masih terkapai2 dlm fikiran kolot sendiri..

Mr. Right said...

Anonymous,
Tolong fahamkan maksud cerita aku. Aku tak cerita pasal kepentingan duit. Aku cuma bertanyakan soalan, adakah duit elemen terpenting dalam kehidupan?

Lain kali please baca dulu dan fahamkan artikel before sesuka hati comment.

P/S: staff aku sorang ada yg kahwin just dengan bermodalkan beberatus ringgit. Nikah je, dia cakap nak elak maksiat lebih baik dia kawin awal. So, money not really play any important part there.

fara said...

"adakah duit terpenting dalam kehidupan?" persoalan tu kenala kasi terang sikit. kehidupan kat mana tuh? kalau kat hutan, duit mmg x penting.... kecuali kalau ko nak guna utk hidupkan unggun api.

tapi.... kita tak hidup kat hutan. kita hidup dikalangan manusia. jadi, aku kata duit itu memang terpenting dalam kehidupan. mcm kata anonymous tuh, org pun boleh bercerai berai sebab duit. sejak kita dok dalam perut mak sampaila dah mampus pun kena pakai duit.

aku tak berapa nak percaya duit tak boleh beli kebahagiaan. em... kalau hidup takde duit, sampai bila keluarga kita akan bertahan ye? nak 2 pulak hari2 bini/laki/mak/bapak/anak/ etc komplen duit tak cukup. macam mana sayang pun, lama2 akan terkikis gak.

kesimpulannya, zaman skrg mmg mementingkan duit.

Mr. Right said...

Fara,
Aku bertanya, adakah duit elemen TERPENTING dalam kehidupan?. Semua org tahu duit penting, tapi adakah yang paling penting?

Apa2 pun thanks for the long comment. Appreciate it..

Werst_98 said...

Dood,
Bagi aku, duit bukan yg utama, walaupun aku perlukan duit utk perbelanjaan aku dan keluarga, aku bekerja/meniaga utk dapatkan duit lebih, tapi bagi aku duit adalah sebagai upah atas apa yg aku telah usahakan, apa yg telah dipertanggungjawabkan ke atas aku.

Bagi diri aku selama ini, "Tanggungjawab"(responsibility) adalah yg utama. Pada diri sendiri, pada keluarga, pada kompeni, masyrakat, negara, agama dll.

Ini pandangan peribadi aku yg menjadi prinsip hidup aku.

Apa pun, aku suka baca kat blog ko ni... hehe..mmg best.

Keep ur good work.

Werst_98

Total Pageviews

. page counter