Friday, May 11

Notice & Iklan Menyakitkan Mata


Aku jumpa notis ni kat kedai makan Chinese di Midvalley. Tulisan cina tu mungkin berbunyi ‘Tapau’. Tapi kenapa lah bengong sangat orang yang buat notice tu. To all Chinese yang dah duduk di Malaysia berpuluh tahun but still can’t master Bahasa Melayu let me give you BM lesson. ‘Ambil Balik’ maksudnya take back, ambil semula something belongs to us. You morons should write ‘Bawa Pulang’ or simply ‘Bungkus’. Nasib baik di office aku tak ramai Ah Beng or Ah Lian. Jarang-jarang aku dengar mereka cakap ‘loli’ for ‘lorry’ or ‘tiu nya sing’ bila memaki orang.


Ini pula iklan fitness center di Jaya33, Petaling Jaya. Kenapa la mesti tunjuk cleavage tu? Kalau exercise at their gym boleh dapat buah dada yang cantik ke? Aku ingat explotasi wanita dalam iklan dah jadi issue lapuk, rupanya masih lagi famous dan boleh digunapakai.

6 comments:

Terang Bulan said...

Alah, doksoh layan sgt la ca ya nun alif tuh... diorang tu kan bersifat ignorant skit. Tgk la kat negara China diorang, lagi teruk... sebelum musim olimpik dah kena tubuh badan pantau bahasa cina translate ke English yg betul... sbb banyak yg salah.

Mereka dan bahasa mereka

teek said...

bukan stakat cina je, kalau berckp hal orang lain tu..jangan lupa jengah diri sendiri. Kita yg melayu pun tak pass bahasa melayu (ckp diri sendri saya jugak, saya baru tau apa makna "mangkir", "waima", "mantan", "lewah", "jidar". tu semua BM tu!), apatah lagi bangsa lain. terus terang... BM bangsa asing lebih proper dari kita yang melayu sebab kita ni ckp bahasa pasar. psl notice tu, mungkin dia buat direct translation..tu yg salah tu. Dood, ko ada masuk ke kedai tu, tegur dia? you shud, sama-samalah kita kongsi ilmu.

pasal cleavage tu, itu hal biasa. selagi orang yg bertanggungjawab atas promotion dan iklan tu tak sedar, selagi itulah "boobs" boleh jual mcm2 benda!

Mr. Right said...

Terang Bulan,
Aku agak bersetuju dengan kenyataan kau. Tapi bukan 100%. Chinese tak la bersikap ignorant sangat. They just golongan yang confident tinggi.

Teek,
I'm not suppose to reveal ur real name rite?. Hahahaa...

Nope, i tak pergi pun masuk kedai tu. Memang kedai Cina, malas aku.

Boobs boleh jual apa lagi? Interesting ni.. hehehehe

AC said...

Sorry melencong sikit..... Pasal apa MAYBANK teruk kena hentam (sampai discuss kat kabinet) suruh tarik balik syarat legal firm yang nak jadi panel mesti kena ada 50% bumi participation.

Kalau tengok iklan kat akhbar kerja kosong... banyak syarat Chinese only, Able to speak mandarin as an added advantage. Kalau jalan-jalan kat shopping complex bila ada vacancy tampal kat pintu mesti ada tulis Chinese only..... Rasa melukut di tepi gantang pulak...

Mr. Right said...

AC,
Aku ada niat nak post kat sini, tapi memandangkan officemate aku ada yang Chinese dan Chindian, aku malas. Aku dah serik masa post cerita racist haritu, melalut ntah kemana.

Aku pun tak faham kenapa cabinet perlu bincang pasal tindakan Maybank tu. Maybe true, Chinese kira sebagai discrimination, but thats Maybank punya hak.

Most ads tulis must speak fluent Chinese language, tak kira la apa dialect pun. They not cakap terus terang nak chinese. Tapi berapa kerat bangsa lain leh cakap Chinese language?

W. Hidney said...

hahaha giler suka aku bahasa anda. sgt str8 to the ampang point. salam perkenalan!

reel

Total Pageviews

. page counter