Wednesday, May 30

Top 20 Asian Progressives


Majalah World Business telah mengeluarkan senarai Asian 20 Most Progressive Person. Aku tidak berapa faham apa yang dimaksudkan ‘most progressive’ tapi ini yang aku copy and paste dari website majalah itu;

We have spotlighted the individuals driving Asia forward - those that are helping to bring about rules-based civil societies, or who are advancing the cause of better governance, be it in business or government.

Ada tiga benda aku nak cakap pasal list itu.


1. Kita (Malaysian) berjaya kalahkan Singapore – Aku Suka…!

Mr Brown dari Mrbrown.com blogger terkenal dari Singapore. Beliau berada di tangga 16 senarai itu. Aku nak memetik kata-kata beliau bila beliau mengulas pasal senarai ini;

Because, as all Singaporeans know, it is always important to one-up Malaysians in a Top Whatever List of any kind.Mr Brown

Jadi dalam senarai Top 20 Asian Progressive, we really kick their ass since Singapore’s sole representative are Mr Brown, while we have 4 names and 3 of them are in the top ten. Hahaha… Take that LOSER…!


2. Raja Petra at no two? - Aku Curious…!

Komen dari senarai Top 20 Asian Progressive:

Petra, a nephew of a former king of Malaysia, founded Malaysia-today in 2004 and works on it full time. The site now gets an astonishing 1.8 million hits on an average day, making it much more popular than any Malaysian newspaper.

Kalau check di Alexa.com, Malaysia-today.net cuma terima 10-15 ribu setiap hari berbanding Thestar.com.my atau Utusan.com.my yang terima ratusan ribu. Jadi apa sumber rujukan Majalah World Business dalam mengiktiraf Raja Petra? Kenapa mereka menipu dengan mengatakan jutaan pengunjung?

From Alexa: Stats Malaysia-today.net

Graph diatas menunjukkan comparisan Malaysia-today, Thestar and Utusan for world rank. I cant see how World Business said Malaysia-today beat Malaysia's local newspaper online reader? Mereka ada sumber lain daripada Alexa.com kot.


3. No 10, Syed Mokhtar Al- Bukhary – Aku Suka…! lepas tu marah…

Komen mereka:

A modern Muslim, he does not believe that women should cover their heads or faces and feels that Islam should return to what it was once known for: commerce and the arts.

English aku tak sebagus mana, tapi from my shallow understanding wartawan tu tulis Syed Mokhtar percaya wanita tak perlu tutup kepala (aurat). Tak mungkin la tokoh korparat islamik macam Syed Mokhtar berpendapat sebegitu. Apa tujuan majalah tersebut? Dan apa reaksi dari Syed Mokhtar?



Turut tersenarai adalah Dr M anda Zety. For the complete list read here: Top 20 Asian Progrssives


P/S: Update slow sikit after this, my laptop problem. Fan tak function and memory tak cukup. Duit lagi....

6 comments:

budak comey said...

aku rasa btul juga apa yg ko cakap tu sebab syed mokhtar xkan cakap camtu sbb setiap apa yg dia bt mesti berasaskan islam...kalo x percaya p la kedah... ada satu tempat namanya yayasan al-bukhary..sumer base on islamic perspective...

shah said...

ni propaganda majalah ni je. tak mungkin Syed Mokhtar ckp lagu tu.

berapa banyak rumah anak yatem yg dia dah bina. masjid dan rumah2 kebajikkan bawah dr yayasan al-bukhary dia tu.

yang aku tahu dia ni berpegang teguh pada ajaran Islam dan ckp mak abah dia. jd nampak sgt majalah ni penipu.

Mr. Right said...

Budak Comey,

Shah,

Tu la pasal. Aku pun tak percaya. Tapi article ni post pada 9 May 2007. Majalah pun dah keluar. Takde siapa pun dari arus perdana defend Syed Mokhtar. Pelik..pelik..

Rodrigo said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Anonymous said...

English aku tak sebagus mana, tapi from my "swallow" understanding wartawan tu tulis Syed Mokhtar

shouldn't it be shallow :
2. lacking depth; superficial: a mind that is not narrow but shallow.

swallow

–verb (used with object)
1. to take into the stomach by drawing through the throat and esophagus with a voluntary muscular action, as food, drink, or other substances.

Mr. Right said...

Anonymous,
Thanks.

Again, aku memang selalu buat mistake macam ni.. ikut sedap tangan je taip.

Total Pageviews

. page counter