Friday, June 29

Perompak Kita Bodoh

Aku dah lupa bila, but around last week or last two weeks, aku tertengok rancangan 999. Yes, tertengok, pada yang kurang mahir bahasa Melayu/Malaysia maksudnya aku tidak sengaja tengok. Aku cakap macam tu sebab aku rasa 999 adalah salah satu rancangan bodoh dari TV3. Not interested to elaborate more on that topic, bodoh-bodod pun aku dapat satu info berguna dari sana. Ermmm… kita boleh belajar something dari mana-mana, even dari perhatikan orang gila di station bas. Right?

While they interviewing some high rank police officer, aku dapat satu info menarik.


These 3 elements mesti ada to invent a crime case.
  1. Peluang untuk orang jahat bertindak. (Opportunity)
  2. Kemahuan dari pihak orang jahat untuk buat jenayah. (Intention)
  3. Keupayaan dari segi kelengkapan dan pengetahuan dari orang jahat untuk laksanakan jenayah. (Ability)

Basically, maksudnya if we manage to reduce any of this 3 factors, kita boleh kurangkan kadar jenayah. Damn true.

So, aku personally rasa kerajaan Malaysia, police atau masyarakat kita sendiri berjaya kurangkan factor nombor 3 tu dengan jayanya. Sebab aku rasa penjenayah kita rata-ratanya memang bangang…!

Ingat kes Botak Chin? Kalimutu?

Semuanya mati kena tembak police selepas gerakan memburu dijalankan dengan intensive dan sedikit tipu helah dari police with newspaper assistant.

Recent weeks also prove penjenayah kita sedikit kurang ilmu dan hampir tiada otak. Atau lebih adil dikatakan kurang creative. Ada ke patut asyik ‘serang’ ATM machine.


27 June – Maybank, Subang Jaya

14 June – CIMB, The Summit

7 June – RHB, Sri Damansara

6 June – Hong Leong Bank, Kepong

Aku dah malas nak search lagi, maybe there are more than 4 cases dalam bulan ini.

Come on, in one whole month 4 similar cases within Klang Valley sahaja. The best thing is, only the 1st attempt sahaja yang membuahkan hasil. Lagi tiga tu semuanya gagal. (Some news feed reported all 4 failed, some said yang di Kepong tu berjaya larikan duiit, nevermind, even 25% still consider gagal dalam exam). Yang 7 June tu lagi menarik, perompak tu siap curi lorry dulu, then planning nak gunakan lorry tu to pull the ATM machine, but security guard datang sergah mereka then they flew away dan tinggalkan lorry disana. Hahahahha…. Badut sarkas.

To all robber and theft around Malaysia, seriously deep in my heart I believe you guys can do much better than that… Remember, Malaysia Boleh…! dan teruskan usaha kearah perombak yang Cemerlang, Gemilang dan Terbilang.

Bodoh…! Pergi berniaga nasi lemak, keropok lekor atau air kelapa campur gula tepi jalan lagi senang la dari pecah ATM machine. Untung-untung sambil niaga tu boleh dapat awek yang comel-comel, perempuan sekarang suka businessman.

6 comments:

AC said...

Ada group perompak last year lagi tegar kebodohan dia... ter 'rompak' checque deposit machine. Bangangnya...

Mr. Right said...

Betul... Hahahha.. tu mmg sah bangang gila. Tak kenal mana ATM machine and chq deposit machine. Kah..kah..

ramonez said...

sometime they don't plan la gamaknya..dah lepak2 depan bank and then bawak plak lori...tu yg tetiba nak tibai machine...maybe tengah2 penin, mabuk...hahhahahahah...cheq aku pon yg di bank in kat shah alam pon kena rompak..maybe yg tu kot ygt ac ckp..hahahhaha...hampe

Anonymous said...

Maksudnya kerajaan kita berjaya sediakan peluang pekerjaan yang cukup untuk para lepasan graduan sehingga mereka tidak terdesak untuk jadi perompak.

rose said...

Ala..pencuri tu nak tunjuk skill mencuri dia la tu..tapi tak menjadi..kuang kuang kuang..

Mr. Right said...

Ramonez,
Alat2 mcm rantai, pemotong besi, cangkuk.. takkan mereka tak planing. Dah mmg bangang sebab tu jadi perompak.

Anonymous,
If we look from that perspective, betul jugak.

Rose,
Skill kalau dah kosong macam tu lah. Hahahaha...

Total Pageviews

. page counter