Monday, June 25

Sahabat, Teman, Kawan, Rakan, Kenalan…

Ramai blogger sekarang suka tulis panjang-panjang for their posting, especially after weekend. They will write every single event of their life. So, aku pun rasa nak tiru style yang sama. Although, I will not going to jog down all the stuff happen to me during last weekend. I just nak follow the long entry trend. Jadi, untuk posting ini it will become the longest article dalam Aku Betul...!

With that in mind, aku nak ingatkan please read this article only during your free time. Jangan baca masa lunch hour then marah aku sebab anda terlepas makan lunch. Seriously, if anybody here dares to read the whole article, aku salute dia.

Key to write long article adalah memilih topic yang sesuai dan pandai memesongkan jalan cerita kepada beberapa sub topic dan kadang-kadang masukan elemen-elemen trivia. Ramai blogger ambil jalan mudah dengan cerita apa dia buat dari pagi sampai malam, tentunya boleh cover the whole lunch hour la. But I not going to use that lame tactic, allow me to choose one interesting topic to discuss.

And the lucky word is… Friend. Yup, aku nak bercerita pasal kawan, buddy, sahabat, peng yu, member, rakan… or what ever you want to call it.

See, this will be long entry, even the intro already consist of 1, 246 characters.

Ok, now let talk about KAWAN.

Bukan filem lakonan Hans and Ella, Hanya Kawan. But ini adalah kisah kawan dalam erti kata sebenar. Tapi dalam filem tu pun ada try kupas pasal istilah kawan, sahabat, kekasih. But that from Harith Iskandar’s point of view. And he have to commercialize the whole idea, kalau tidak tak boleh jual. That’s the scenario of our film industry, honest script writer and director memang tak boleh cari makan. Maybe we all Malaysian trust too much of phrase ‘Customer Always Right’, so in these case penonton mahukan filem kurang bermutu. Then, filmmaker kena ikut lah.

(Nampak tak how I include trivia there, filem Hanya Kawan and industry filem kita).

The main reason aku choose to write about friend is this might be the only topic that will attract reader of this blog. Since most of you guys are my friends, samaada real life or kita kenal kat internet. So, most probably you guys interested to know what I going to write about you. Bijak kan aku. Another reason is, I believe everybody have at least one friend. Paling teruk pun macam filem Beautiful Mind, where the Nobel Prize winner tu create imaginary friend to accompany his life. So, since everybody ada kawan, you guys surely akan connected dengan tulisan ini and akan ada idea sendiri untuk setuju atau tak dengan idea aku. Another topic that I consider is Sex. Since everybody telling me Sex Sell. But, aku masih bujang, apa lah aku tahu pasal sex. So, better I write pasal kawan.

Ok, first let define friend. Susah ni, difficult to exactly create a way to justify somebody as our friend or not. Maybe base on information, if we knew something about that person and vice versa, then boleh consider sebagai kawan. Of cause, information tu maksudnya nama, asal mana, kerja, etc. But, we can’t apply the same method for celebrities, since they knew cerita masing-masing sedangkan mereka bukan kawan. Nevermind, since aku bukan celebrity, and no way celebrity singgah kat blog ini. So, let just stick to above definition.

Ramai percaya kawan berbeza dengan sahabat. Sahabat adalah teman sehidup semati. Sanggup bersusah payah dan menempuh segala onak dan duri dalam kehidupan. Walaupun kadang-kadang onak dan duri yang betul-betul pun kita tak pernah jumpa, since sekarang hutan semua dah jadi bangunan atau padang permainan. Seriously, what exactly ‘onak’? Some sort of pokok or lumpur?

Tapi pada aku, insan yang sanggup bersusah payah dengan aku bukan lah teman sejati atau sahabat. Sanggup membantu aku tatkala susah bukan lah indicator yang dia adalah sahabat aku. Siapa yang bergembira ketika aku berjaya adalah sahabat sejati. Pelik? Betul… allow me to explain. Rakan-rakan sekerja semuanya sanggup membantu aku jika aku menghadapi masalah. Tapi adakah mereka akan turut gembira jika aku naik pangkat atau dapat increment? Maybe majority yang baik dengan aku akan tumpang gembira, but some surely akan rasa tak puas hati. Nampak tak arah tujuan tulisan ini? Lagipun, everybody knows, true friend will help others in trouble. Bukan rahsia lagi, jadi ramai kawan-kawan yang sanggup jadi pelakon amatur semasa membantu kita. So bantuan semasa susah bukan lagi kayu pengukur yang terbaik untuk zaman sekarang.

Our society, especially Malays terkenal dengan sifat hasad dan dengki. Aku sanggup potong jari jika jangkaan aku salah tapi aku pasti jika aku berjaya, there must be some of my friends tak suka. Or at least iri hati dengan kejayaan aku. Aku percaya aku pandai menilai orang, and rasanya there are a lot people also believe they good at this skill. Ramai yang confident mereka pandai menilai manusia lain. Funny right, kalau semua orang pandai menilai diri orang lain, there will be no war, fighting, cerai berai and all other negative stuff. But seriously, aku memang pandai menilai orang. So, aku boleh namakan seorang demi seorang rakan aku yang cukup baik dengan aku, pernah tidor sebantal, makan sepinggan, berkongsi duit dan macam-macam lagi tapi dia akan tidak puas hati jika aku lebih berjaya dari dia. Jadi, mereka adalah kawan tapi bukan sahabat sejati aku. To all those jokers, aku rasa kau sendiri pun boleh agak siapa kau. Yes, you…! The one who always want to know how much money I make per month, how high my position now and what kind of car I drive. Stupid…! For the record, you guys are all more successful than me. Puas hati?

Jangan kecil hati, you guys still my friends, kerana pada aku bila once dia jadi kawan, seumur hidup dia adalah kawan aku. Tak kira kalau dia perompak ke, perogol ke atau pernah aniaya aku. Aku kena terima if I’m that unlucky to get that kind of friends. Aku tulis jangan kecil hati since aku tahu ramai reader of this blog are my current and old friends. Aku selitkan this blog url as my signature at my outgoing email. And that email address boleh dikatakan active dalam yahoo group sekolah-sekolah lama aku di Ipoh dan Taiping dan juga yahoo group classmate di university. Jadi kadang-kadang tentunya mereka baca blog ini sekadar suka-suka atau nak tahu perkembangan hidup aku. My current friends pun ramai yang baca blog ini, secara senyap atau terang-terangan. So, again, jangan kecil hati.

Tak adil jika aku judge kawan aku samaada mereka sahabat aku atau tidak, sedangkan aku sendiri tak pasti samaada aku layak jadi sahabat kepada diantara mereka. To be honest, aku rasa aku cuma layak jadi sahabat kepada not more than 5 of my friends. The rest, sorry to say, I not really sure. Using the same method, for this less than 5 person, if anything good happen to them, aku akan gembira yang teramat sangat. Seriously, aku tidak rasa sedikit dengki atau tak sedap hati. Regardless they deserve or not that success, aku tetap gembira. Samaada mereka buat jahat untuk mencapai kejayaan itu, atau mereka menipu atau apa sahaja cara. Selagi mereka gembira aku gembira. Full stop. Kenapa yang lain aku tak berani anggap aku sahabat mereka? Since aku pun dah terkena penyakit dengki dan busuk hati, maybe tak kritikal sampai kena masuk ICU, but once a while aku kena pergi bersihkan hati.

Ada juga orang cakap, iri hati dan dengki sesama rakan ada bagusnya. Especially for student, that jealousy will motivate them to work harder and compete among themselves. Bullshit…! There are no such things as positive jealous atau dengki yang membawa kebaikan. If you brilliant enough, anda sendiri sedar anda perlu buat yang terbaik untuk mencapai kejayaan. Tak kira masa study atau masa kerja. Just give your best and berdoa for God blessing. This jealousy and hasad dengki seriously nonsense. Human is a weak creature, hasad dengki ini jika diamalkan dari muda, sampai ke mati akan kekal dalam diri. Mungkin masa belajar sekolah dan university semaikan hasad dengki untuk motivate diri and beat classmate dalam exam. Then, bila dah kerja akan bersaing dengan rakan sekerja atau business rivals, sekali lagi sifat hasad dan dengki itu dipupuk agar bekerja lebih keras, kononnya. Mungkin ia dapat membantu, tapi kalau dah sebati dalam diri, sifat tu dah jadi darah daging, it will influence every move and steps you make, tak kira masa kerja atau dimana-mana. You will not satisfy with what ever already in your plate, dan akan tak sedap hati bila orang lain berjaya, tak kira lawan atau kawan baik sendiri. Trust me, dalam masyarakat kita ada ramai, ramai sangat manusia jenis ini. Among my friends pun aku sekali lagi boleh tulis nama mereka yang aku pasti terjerumus dalam makhluk-makhluk keji ini.

Ok, if you are my real life friends, try imagining next year aku berjaya buka syarikat sendiri dan pakai kereta mewah. But sad to say my line of business memang jauh gila dengan bidang kau. Duduk termenung membaca apa lagi? Imagine la aku jadi manusia berjaya. Maybe not businessman, just choose any kind of success that you can’t share. Dalam erti kata lain, mustahil aku boleh tolong atau bantu kau dalam kerjaya. So, kalau aku berjaya sebegitu, kau akan Gembira? Dengki? Marah? Tak sedap hati? Sedikit tak puas hati?

From there you will be able to evaluate yourself, kau sahabat, teman, kawan, member, kenalan atau musuh aku? (aku tak rasa aku ada musuh, since aku ni manusia baik, no joke, aku memang dalam golongan orang yang baik-baik).

Mesti ramai yang tak puas hati, since theoretically they believe they must be more successful than me. They graduate with better CGPA than me, they currently work with multi national company, they already start their own business away early than me, they work damn harder than me, they lick their boss ass every day, atau apa sahaja alasan yang mengukuhkan pandangan ‘mereka sepatutnya lebih berjaya dari aku’ atau ‘aku tak layak untuk berjaya’. To this friend, believe me, if you categorized yourself as my Kawan, aku rasa it goes the other way round juga. Aku pun bukan sahabat kau. Second thought, this one aku tak sure, maybe they jealous with me, but still aku rasa aku sahabat dia and akan gembira dengan segala kejayaan yang telah dan akan dia capai. Hanya tuhan yang tahu.

Back to the traditional assumption, friends yang sanggup tolong kita adalah sahabat sejati. Hahahahha…. karut. Macam semua orang, aku pun pernah hadapi masalah, then ada kawan-kawan datang nak tolong. Believe me, yang datang sebenarnya bukan semua nak tolong. Samaada nak ambil kesempatan, nak bergembira dengan kepayahan aku, nak menyedapkan hati sendiri since they realized they did a right thing and tak end up in that kind of trouble or they approach me simply to show their cleverness by saying, I told you so…! Don’t get me wrong, they will help me. But, deep in their heart mereka suka aku berada dibawah sana dan mereka diatas, sambil hulurkan tali, kayu atau apa-apa yang dirasakan perlu. Cara kawan-kawan hulurkan pertolongan pun berbeza. Ada yang jenis tak kedekut wang ringgit, tapi cukup berkira bila kita perlukan tenaga dia. These kinds of friend think their level just too high untuk bermandi peluh. Nak pinjam duit, no problem but when comes to tolong buka tayar kereta, sorry. Or kalau nak tolong rekemen kerja atau peluang bisness, no… that’s not my style. Tapi majority orang Melayu kita tak kedekut tenaga. Cuma tak boleh sentuh wang ringgit. Aku lebih suka kawan begini, sebab walaupun mereka kedekut duit tapi rata-rata golongan ini adalah yang down to earth, tak suka cakap besar dan sedikit low profile berbanding jenis yang pertama tadi. Alhamdullillah, most of my friends adalah mereka yang tak kedekut tenaga. Walaupun ada seekor dua yang masih rasa diri mereka bagus sangat untuk dikerahkan keringat membantu aku.

Another question I always ask myself, can we treat our colleague as friend? Aku tahu ada sesetengah manusia memang rakan sekerjalah kawan yang mereka ada. Main badminton dengan mereka, pergi tengok wayang dengan mereka, picnic di PD sama-sama, share all kind of problem. In short, their life hanyalah berpusing dalam bulatan yang sama sahaja. Adakah ini benda yang ok? Aku seorang sahaja ke yang nampak scenario ini sebagai pelik? Aku tak nak kecilkan hati officemate aku, so let me say I found this thing as weird but nothing wrong with that. So, next trip kemana-mana jangan pula ignorekan aku. Maybe this one of the reasons some blogger hide their identity. So, while expressing themselves, tak perlu jaga hati sesiapa. Errrmm… no, I still believe those blogger sebagai pengecut.

Seinfeld pernah buat joke pasal kawan masa buat stand up comedy. He ask his audience, beside their colleague how many friends the really have? Aku tak ingat exactly what the joke about, but I would like to ask same question here. Jangan kira rakan sekerja, berapa kawan kita ada? If you said more than ten, maksudnya kau still remaja. Since the older we become, our friends keep moving away from us. I don’t know, that what Seinfeld said… Tapi kalau fikirkan logic juga. Many believe life is like a circle. Damn true, masa dalam perut ibu kita alone. Then, lahir je ke dunia mother become our first partner, so dah dapat ‘kawan’ seorang. Lepas tu, kita berkawan dengan adik beradik kita. Jiran-jiran sebelah rumah. This point, number of our friend dah jadi more than 10. Masuk je sekolah rendah it become infinity. Anybody within our age group adalah kawan kita. Baru kenal 2 minit dah boleh share ice cream. Memang rasanya, the whole world adalah kawan kita. Bila masuk sekolah menengah, jumlah kawan makin menurun sikit. Maybe few hundred je, I means still the whole school adalah kawan kita kan. Including pak guard dan cleaner. But kita dah mula pandai memilih kawan. Then masuk university makin decrease, we start to be extra selective. Kaki muzik akan lepak dengan kaki muzik sahaja, fanatic bola akan pergi kedai mamak malam-malam hanya dengan member-member sekepala. So, jumlah kawan dah jadi beberapa puluh sahaja. Masuk alam pekerjaan become worst. Dengan office politic, kes tikam-tikam, kesibukan itu dan ini, macam cakap Seinfeld, kawan kita tak mungkin lebih dari sepuluh. Just few of our schoolmate, uni classmate yang belom hilang nombor contact dan member-member kawasan perumahan. In my case, adalah beberapa member kampong yang masih ingat aku walaupun selalunya jumpa masa sembahyang raya sahaja. Nobody we can blame for this scenario, masing-masing sibuk membina career, membina rumah tangga, membina kehidupan. Dan yang paling penting masing-masing sibuk cari duit…! Masa untuk rakan-rakan dan makin kurang. So, semua kawan dah jadi kawan lama, sebab walaupun duduk sebelah taman perumahan tapi tak pernah jumpa atau bertanya khabar. Then bila dah kahwin, kawan kita kembali menjadi satu. Sama seperti masa kita dilahirkan kedunia. Our mum will carry us everywhere, just like our spouse la. Kan. Finally, dalam kubur kita dah memang takde kawan, macam dalam perut ibu. So, damn true, life is a journey to complete one cycle, even if we look at it from friendship perspective.

Tangan aku dah penat taip. So, aku stop here.

Since I wrote this article just like karangan masa sekolah, then aku masih ingat lagi cikgu aku cakap setiap karangan mesti ada kesimpulan. Kesimpulan tak boleh terlalu panjang, but then cannot be too short. Tapi kenapa dinamakan ‘kesimpulan’? Kalau simpul maksudnya belum terlerai, still undone, sedangkan tujuan menulis adalah untuk menerangkan sesuatu perkara dan make it clear. Nevermind, cara mudah, aku namakan paragraph ini sebagai conclusion, bukan kesimpulan. So, aku nak conclude please appreciate our friendship with anybody around us regardless how low we rank them and how high we think our status. Jangan sekali-sekali masukan sifat dengki dalam hubungan dengan kawan-kawan. Kalau terpaksa, tolong letakan sifat dengki tu dalam drawer kat office atau dalam beg pergi class sahaja. Another thing, kalau dah lama tak contact kawan-kawan apalah salahnya sent sms or email sekadar bertanya khabar.

I know by writing this long entry some morons will gatal tangan to give stupid comment such as;

Get a life dude…
Kau takde kerja berfaedah lain ke nak buat?

My advances answer to that, kau boleh berambus dan pergi cari kawan kau. Jumpa kawan-kawan kau, salam, cium tangan mereka sambil minta maaf. All these years I bet they regret to have friend as dump and annoying as you.

Again, aku bijak dengan cover diri sendiri sebelum kena kutuk. Dah la baik, bijak pula tu. Errmmm… anybody want to trade brain with me? Hahahhahaha… Please jangan take serious keangkuhan aku, my true friends will understand aku memang suka bergurau.

Ok. That’s it. Longest entry of Aku Betul…! so far.


P/S: Aku tak baca balik tulisan ini sebelum post, so kalau aku refer reader here as anda, kau, you guys…tak consistent, minta maaf la. Aku dah pening, panjang sangat. And, any typo just ignore.


Serious notice: Those who know me in real life, please do not discus this article with me kalau kita berjumpa. Rasa tak best la pulak.

33 comments:

Badrul Hisham said...

i think this is the best post u ever post..huhu!! bile aku read this posting 1st thing dlm kepala otak aku, nape ko bole tulis benda ni?? n aku mmg tak pernah terpk yg ko akan tulis posting mcm ni..

mmg betul la aku rasa comment one of ur reader yg ckp ko ni tulis dgn penuh keikhlasan.. sbb bile aku baca posting ko ni, actually aku pun baru gaduh dgn member aku pasal definition kawan ni..hehe!! n aku rasa ape yg ko ckp sama mcm aku ckp dgn member aku tu..tp disbbkan ko nye explanation lg best, so aku foward kan ko nye blog ni kat dia..huhu!!

tp mmg ape yg ko ckp ni semua nye betul bagi aku n aku setuju gile dgn ape yg ko ckp..

sukun said...

sebelum aku baca post ni aku nak tanya dulu nama aku ada tak?

Mr. Right said...

Bad,
Thanks... Betul ke kau baca sampai abis? Wah... impressive.

Sukun,
Takde...

teek said...

ko bukan takde keje berfaedah..tapi terlampau byk masa terluang!

dood, cuba ko tgk balik "serious notice" tu...itu salah satu sbb kenapa kekadang blogger nak remain anonymous or semi-anonymous.

kpd kwn2 dood, saya sangat menggalakkan supaya anda discuss article ni bila berjumpa dgn dia. ;)

Anonymous said...

Hi, Added a new value add to my blog this weekend - a news widget from www.widgetmate.com. I always wanted to show latest news for my keywords in my sidebar. It was very easy with this widget. Just a small copy paste and it was done. Great indeed.

Mr. Right said...

Teek,
Memang tak syok if dorg sembang pasal benda ni dgn aku, tapi at least aku berani to take that chance. Bukan pengecut. :)

Fid said...

dood
komen aku....mcm mn aku baca post ko yg panjang ni hahaa
mula2 aku baca then aku rasa mcm tak abis2 aku scrol cari 'kesimpulan' dah baca yg ada word kesimpulan aku ulang balik baca.....then baca2 lupa plak apa dah baca ulang balik....
aku free sehari dua ni so buleh la baca post panjang2...yeyeyeyeyeee

helena said...

Helena scroll tru aje.... panjang sangat, tapi pahamla jugak what u want to send across.

anamiraa said...

mak aii! panjang nak mampus! anyway aku nak share pasal ada spesis kengkawan aku lak yang asyik berlagak tak tentu hala...padahal memang tak seberapa pun la sebenonya...balik2 dia cakap dia ada meeting menteri sana vip sini CEO sana CEO sini...tido 4-5 pagi meeting penting la konon....aku serius rasa nak tampau je..last2 aku sound je direct..orang lain jutawan pun tak heboh macam ko...yang ko ni cakap buat habis air liur je..ha..ha..ha..pastu gaduh besar ngan aku siut....bertahun tak tegur...lantak ko laa...

MalayMind said...

Alamak, aku kenal kau in real life. X perlu komen apa-apalah beb hahaha

Mr. Right said...

Fid,
Hahaha.. lupa yang dah baca. Masa aku tulis pun sama, takut je ulang benda yg sama 2-3 kali. Kah..kah..kah.. macam mana org boleh tulis novel or even cerpen.

Helena,
Kalau tak baca 100% tak leh faham. Memang kena baca semua sekali. Hehehehe...

anamira,
Kawan mcm tu kenal2 sikit dah le.

Malaymind,
Ermmm... nak komen boleh, cuma jgn discuss bila jumpa aku real life.

Dah start promote blog ke?

sukun said...

dah le nama aku takde..hampeh
nanti jumpa aku nak marah sebab nama aku takde.
malaymind nak promote blog???
malaymindtakdeotak.blogspot ke

Anonymous said...

hai..
i am totally agree!!!!
that is why i do not have many fruends because people can't be trusted..been there,trust me!
your once very best freund can be your worst enemy!!!
so for me,a small amount of close freunds which they are for sure non-backstabber is better than every fruend you might have in every states.

What d u think Mr Right?

-Ipoh lads-

Mr. Right said...

Ipoh lads,
Wah... u choose to have small amount of frens? 1st time I hear this sort of thing. But sound logic and practical. Wat the meaning of having few hundreds of frens while each one of them useless piece of shit. Hahahhaa... maybe that too hash, but hey, some of our frens are worst.

Totally agree with you, people nowadays memang susah nak percaya, jadi lebih baik kita jaga hati beberapa rakan yang baik dengan kita sekarang.

Kau ni member sekolah aku masa kat Bainun ke?

rose said...

Panjangnya....

penat baca..hehehe..Incey aku betul! ni adeee je akal nak menaip..im totally agree wif u..100%..

ape2 pon..u're my best friend n best partner that i ever had..a caring person, loveable person, a good listener n bla bla bla...heheh..:-)

Mr. Right said...

(Imagine aku tengah tunduk and buat muka malu sekarang)

Hehehehe....

alexi said...

dood memang panjang gile ...tp ape yg ko tulis tu mmg betol and aku pun setuju gak..cam aku skg nie pung sejak dah kawin dah ni jarang dah dapek jumpa2 ngan kekwn time sek dulu..time u ..geng futsal dului..

dood aku termasuk dalam list ko gak ke.:D..

Dilema Melayu said...

tlg betulkan skit statement yg ko nih pandai menilai orang...tak der sesiapa yang berhak menilai diri org lain???lain lah ko bale bace isi hati org tuh....aku xtuju lgsung ngan ko....

Anonymous said...

pUKIMAk LU tulis panjang2 mcm ni.. Lu ingat ada org nak baca ke.. Buat sakit mata je.. Anjing betol lah lu ni.. GUa sepak muka lu nanti, mampos tepi jalan... Haram jadah..

No body.. said...

hoho..
walaupun aku xtahu sape ko..
aku setuju dgn ko bro..
habis aku baca doh..nasib baik mmg tgh free..haha..

haha..

mirailyani said...

wah, menarik! Bile dah habis bace taklah pnjg sgt. aku byk lgi mase ni, buat lg pnjg pnjg pon boleh. Best2! menarik sgt.

Feefay said...

well, walaupun br meningkat dewasa ni (boleh la kira masi zaman remaja..hehe) pengurangan kawan tu memang da jadi da..saya memang boleh berkawan ngan sesape je tp saya sangat memilih kawan rapat. takut pula salah pilih kawan nanti. walaupun post ni sgt pjg berjela-jela & penat juga la membaca, but i got sumtin' from it.xla sia2..

Anonymous said...

salam...dengki atau jeles..hmmm...
'tidak harus dengki kecuali 2 perkara,pada orang yang banyak menafkahkan hartanya kepada kebaikan dan pada orang berilmu yang beramal dan mengajarkannya..-hadis Bukhari-'
well..kawan sekarg..ak xth nk ckp..ak pnin gn kwan2..xth ne kwan ne lwan...ak pn mgaku ak bkan kwan y sempurna..tapi kwan jga pntg dlm hdup aku..

Anonymous said...

dude , at first i thought you were really egoistic. hehh.

But somehow i realise that your content is great , it really does knock some sense back into me.

Great post dude , although i know its kinda old already.

Anonymous said...

Hey!
I really love this entry of yours. Makes me realise who my true friends really are. Heh. And about the Seinfeld thing, I totally agree about it. Anw, thanks dood. :)

p.s: i know this is an old entry of yours. so, yeah..

rumaizah said...

huhu...kesimpulan tu bermaksud: ko ambil balik segala huraian ko tadi tu, dan satukan semula semuanya. jadi, semuanya ada kat dlm perenggan tu...

jangan risau..bm dah cukup tatabahasanya..

kawan..hurm..kdg2, aku rasa, kita terima aje la seadanye.. setiap org ada kelemahan..

jeles..tu perasaan yg diberi oleh Allah.. even Aisyah (isteri rasulullah) pernah jeles dgn madunya.. yg penting, bagaimana jeles tu disalurkan..

enna said...

huhu..i guess ur right..
skong r bro..100%..xyah tgu wk2 kje..wk2 stdy ni pn kdg dh rse cm ade xde je kwn uh..mjur la de lg sowg kwn nih yg ak leh caye w/pn ak xshare ske duka ngn dy..huhu..
(pjg gle post..klu agk2 ak mkn gaji buta,mmg slh ko r nih..hak2 ;B)

Anonymous said...

erm..came across this while i was looking 4 notes about social issues..

i think u r right in ur own way! hats off 2 u.

Anonymous said...

hi,

name i eyda ..i pun nak share samething about friend. friend yg buat2 jadi friend..bile kita susah action bgtau org lain yg die nak tolong kita.siap bgtau lagi..x bleh blah...then bile dah tlg....hampeh..belakang ade cerita plak.

satu lagi..leh plak buat2 faham masalah orang then belakang die hina kaw2 punye..

jenis apakah mansian ini???? komen sikit...

Ana said...

Rasanya dah lambat nak komen tapi nak bagitau jugak, post nie best, sangat kena dengan situasi kehidupan kita yang sebenar.
Tapikan, aku pulak rasa makin tua orang dah tak nak kawan dengan aku, ..ye ker, nape hah?...ntah la

Anonymous said...

setuju2...aku bru ja ditikam oleh kawan baik sndri..yg sgup rampas bf aku..mmg keji sgt..mcm la da xde jntan lain dlm dunia ni...

Redzuan Arif said...

hehehe saya suka awak nye citer hehehe emm pendapat yang best hehehe emm tq tuk buka kan mata saya hari nie,, emm citer nie wat kan saya terpikir tuk masa akan datang,m, sekarang nie saya belajar lagi,, pasnie masuk alam kerja huhuhu takut plak ,,huhu kawan pun makin kurang hehehe newy i just prepared form anything happend,, hehehe tq yek wish me luck for the future hehehe

alinlon said...

betul .

hidup bagaikan roda .

Total Pageviews

. page counter