Wednesday, July 11

Aku Tidak Akan Komen Pasal Bolasepak Kebangsaan Lagi

Cakap lah apa sahaja; merajuk, putus harapan, hilang semangat, jiwang, emotional, apa sahaja. I do not care. This will be the last time aku bercerita pasal bolasepak Malaysia. Mungkin aku akan sentuh pasal pasukan negeri atau club, tapi pasukan kebanggsaan Malaysia aku dah betul-betul menyampah. Kalau aku Agong, seluruh organisasi FAM perlu dibubarkan, and if base on last night performance the whole team patut dipenjarakan, penjara seumur hidup. Ia satu kesalahan besar mengecewakan, memalukankan berjuta-juta manusia dan mengsia-siakan tanggungjawap yang dipikul. Bodoh tahap lembu, sorry lebih tepat jika aku cakap bodoh tahap babi.

Yesterday aku ada meeting pukul 5 petang. Bila dah pukul 6:30, aku dengan selamber ask permission dari boss untuk balik, aku cakap nak tengok bola. Nasib baik dia sporting and benarkan. Then, aku dengan member office terus naik LRT, STAR sampai stadium dah dekat pukul 8. Penat gila…Dengan berkemeja, badan penat, berpeluh-peluh, usaha dapatkan tiket, beratur panjang...tapi aku dipersembahkan dengan permainan tahap sekolah menengah dalam estate kampong member aku. Sial punya player.


Sepanjang pengalaman aku tengok bola di stadium tak pernah aku kecewa, bengang and marah sebegini, betul-betul sakit hati. Tak pernah aku balik awal, tapi semalam minit ke 70 aku dah dalam STAR. Kita satu-satunya negara tuan rumah yang kena belasah. Ini bukan lagi pasal kemahiran atau kebolehan, ini lebih kepada semangat. Kalau base on kemahiran, no way Vietnam can beat UAE. Vietnam even struggle to get a point against us. But, they chase UAE player macam orang gila. They pressure them to the max. End up UAE can’t play their game. But last night, Malaysia main terlalu bersahaja, konon-konon main tenang. Pukim@k korang lah…! Memang ada beberapa gerakan cantik, tapi aku bukan nak permainan cantik, aku nak permainan bersemangat, macam Vietnam kejar pak arab hari tu. Macam Thailand dengan Iraq, atau mungkin macam Indons main semalam. Bodoh… semangat la, aku tak nak tengok back heal, gelecek player, crossing pakai kaki luar, tru pass cantik macam Kaka. Aku nak tengok semangat macam Steven Gerrard, macam John Terry, macam player bawah 12 kita kat piala Danone. Bodoh…! Sial…! Haram jadah…!

  1. Norizan tak reti pilih player, apa kejadah Hairuddin and Fazli main?
  2. Akmal jaga kaki.
  3. Rosdi Talib jaga rambut.
  4. Hardi konon-konon main bergaya.
  5. Shukor slow macam sial.
  6. Keeper lebih baik jadi nelayan, mungkin dia lebih pandai tangkap ikan dari tangkap bola.
  7. Fauzie Nan and the whole defender, patut dihukum bunuh.
  8. Khaironisam sibuk siku, sepak curi striker lawan.
  9. Hairuddin, dia main ke semalam?

Semua player Malaysia semalam patut dihukum…! Hukum bunuh pun aku rasakan sesuai.

FAM Sucks… aku seriously harap next two game there will be empty stadium. Let the player sedar kita dah putus harapan. Bangang… bodoh… bangsat…! Member aku yang stay sampai habis bagitahu aku, ada budak Malaysia buka jersey yang dia sedang pakai dan bakar dalam stadium. Cool kan?

Ok, that is it. No more national team soccer news here. Until they produce something. Stupid. Aku rasa nak pergi Wisma FAM kat Kelana Jaya and bakar je. Aku dah ajak member aku semalam, but they said badan letih, maybe today. Tapi hari ni dah kurang sikit marah compare to last night.

P/S: Sorry, bahasa kasar sikit.

Update:

Tengok ulasan perlawanan oleh soccernet here: Malaysia 1 - 5 China

Dari kaca mata peminat bolasepak dunia kini maruah negara umpama berada dalam tong sampah, atau dalam lubang najis. Semua salah pemain bolasepak yang kurang bersungguh. Aku terfikir satu lagi hukuman pada mereka, masukkan semua yang terlibat dalam kandang singa di Zoo Negara. Biar mereka tahu we want them to play as a hungry lion. Bukan macam kucing peliharaan dalam rumah. Mangkuk...!

Norizan komen dalam paper;

"Player gagal ikut arahan" - Dah kau yang pilih player bodoh, besar kepala, bangang?

"Player China lagi power individually" - Oi...! Bahlul, tengok Vietnam, Indons... jangan bagi alasan sampah...

"Player kena lupakan kekalahan, tingkatkan semangat untuk lawan Uzbek" - Kalau 1st 11 player yang sama, tak payah lah. Pergi la mampos.

Kenapa dia tak salahkan diri dia sendiri? Ngaku la salah kau...bangsat...! lakhanat...!

Kita kena tekan panic button, next assigment ambil je Chipeta, Keita Mandju, Marlon Alex James... lantak la negara lain nak kutuk. Asalkan maruah negara tak disampahkan oleh player tempatan yang bangang...Then, ambil Fabio Capelo or Guss Hiddink jadi jurulatih.

28 comments:

Fid said...

Hahahaha
aku dah agak ko akan komen mcm ni...aku tak tgk bola tp aku dengar berita..aku pun rasa nak jatuhkan hukuman bunuh juga kat players malaysia....

edi said...

aku pun dah agak dah mesti dood hangin satu badan. Tapi ini bukan setakat hangin je, ini dah meletup. Yang aku gelak besar, bila baca tajuk harian metro ruangan sukan, "tak makan nasi ke?'
Hahahahaha...that's a good one.

Mr. Right said...

Fid n Edi,
Memang aku ngamok siot. Bayangkan aku lari tgh meeting tu. Big boss ada, officemate ada, consultant pun ada. Big boss aku siap sms masa aku dalam stadium. "call me when the game finish, got sumting to discus regarding meeting just now". Kira ada benda yg aku tertinggal. Then, semalam aku lupa nak call. Pastu pagi ni dia senyum je... Sial.. sial... Soccernet pun kutuk m'sia. Malu...malu..

anamiraa said...

kah kah kah marah sungguh hang mr. right. aku dari lamaaaa dulu tau malaysian athlete ni memang takde mana nak beat orang luar...buat malu aje weh..

dulu masa commentwealth game 1996 gitu kat malaysia, australia boleh beat kita netball 86-22 gitu tak salah aku score dia...

malu gileee....

memang bodoh! dah la keje ko main bola. main le betul2...kalau kena pecat kang mampus lak tak tau nak buat apa...dah sah2 yang ko tau main bola je ye tak?..ha..ha..ha..itu pun tak reti-reti ke...

sukun said...

diam tanda setuju

Rose said...

Huhu..tuu diaa...ngamok dah!..kui kui kui

Mr. Right said...

all,
Aku marah bukan apa, sebab ramai org dah menyampah dgn pasukan Malaysia. Tapi aku konon2nya semangat. Still mengharapkan keajaipan. Kalau game kat Stadium Shah Alam, Stadium Kelana Jaya aku mesti pergi. Aku pernah pergi seorang diri. Ramai member2 cakap lupakan je. Tapi aku still degil. Then, on the biggest stage, player kita betul2 dah jadi bodoh. Memalukan. Babi betul.

Lepas ni aku akan still tengok game Malaysia kat stadium.... Stadium Astro.... muahhahahah...

Anonymous said...

i think this is the time where i shud say..."I've told you so...."

Jangan maki I pulak...

They never learnt their lesson and never will..

-Ipoh Lads-

Mr. Right said...

ipoh lads,
Ramai member aku pun macam tu. Semua gelakkan aku je since still hoping for some miracle. Shit...

utt said...

-WHAT A SHAME-Player malaysian..!!!!patut hukum sula jer.."bodoh!bangang tahap mangkuk ayun!..

azman said...

halo Mr.Right,
aku paham perasaan ko..
aku pun selalu macam tu..setiapkali malaysia main..aku ringankan kepala lutut aku g stadium terutama bukit jalil sbb umah aku kat situ...last2 kecewa jugak!
lepas tu..berharap lagi..dan kecewa lagi..
skrg ni..nak ajak kawan2 tgk bola kat stadium pun..tadak sapa nak join..
pemain malaysia main macam sial...tadak pape hukuman ke untuk diaorg???..patutnya FAM kena sediakan hukuman la..huhu

Anonymous said...

prof emjay telah menulis panjang lebar pasal fam di emjayjb.multiply.com. bubarkan saja fam. jangan salahkan pemain tapi salahkan peminpin fam. presiden fam kaki bangku. apakah kejayaan presiden fam selama ini ? apa relevannya sultan pahang jadi presiden bolasepak malaysia ?

orang yang paling layak memimpin persatuan bolasepak malaysia ialah datok seri khairy jamaludin. beliau telah membukti kejayaan beliau dengan TeamSaya / MyTeam / TeamKu / TeamGua.

Fid said...

bila aku baca paper ttg bola makin aku rasa nak menghukum laaaa.....wat malu je..ish ish ish...

teek said...

aku rasakan dood, maybe sbb ko basuh flag tu kot..habih sumer luck2.

i wish kan dood, m'sia guna team under 20, 17 ntahapahapa umo lagi, they even can field the danone team! i bet these players lg bagus.bukan i bet lagi dah, i am SURE!

i don't know why la m'sian player lack of fighting spirit.

ZeR0 said...

http://emjayjb.multiply.com/journal/item/38
IKTIBAR DARI KEPIMPINAN FAM DI MALAYSIA

.. Kini sampailah kita kepada pokok perbincangan asal iaitu prestasi buruk pasukan bola sepak Malaysia. Apabila kita melihat para pemain bola sepak negara sangat lemah bila beraksi di arena antara bangsa, suka menjual permainan untuk keuntungan segera kewangan dari para bookie dan kaki disko, maknanya pasukan bola sepak ini juga adalah kemungkinan besar dipimpin oleh seorang ketua yang kaki betina, kaki judi dan kaki disko. Selama pemimpin ini masih mengekalkan semua tabiaat ini, maka pasukan bola sepak Malaysia janganlah hendaknya bermimpi untuk maju dan cemerlang. Jika kita lihat budaya sultan di Malaysia, mereka memangnya hidup dalam alam penuh glamour tetapi hanya di dalam negara Malaysia namun bila mereka pergi ke US misalnya, they are no body . Itulah sebabnya senario bola sepak di dalam peringkat liga semi-pro atau liga perdana begitu glamour dengan berbagai aksi pemain tempatan dan pemain import tetapi bila bersaing di arena luar negara hancur. ..

Mr. Right said...

utt,
Jom ikut aku pergi sula dorg satu persatu.

Azman,
Cam mana FAM nak jatuhkan hukuman, sedangkan FAM pun patut dihukum.

Anonymous,
Are you sure KJ is the right person? Most country ex-player play a bigger part dalam persatuan bola. Maybe we should practice same thing here.

Fid,
Hukum buang negara ok kot.. hantar kat pulau ke, atau buang semunya kat Singapore.

Teek,
Flag tu tak bawa pun, sebab tak sempat nak ambil kat umah. Or maybe we should sent one whole state team, Kedah ke... Perak ke...

zer0,
Agree with most of ur point.

All,
Sial tul.. semalam Vietnam draw, Thai pulak menang. Bertambah besar lah kemaluan kita...ops.. lain maksud dah tu.. hahahha...

Apeh said...

Hahaha...Malaysia Boleh!Bola Sepak Malaysia jer bodos mcm apa ntah...berlagak macam sial!

http://apehkelate.blogspot.com/2007/07/piala-asiabolehkah-malaysia.html

RAMONEZ said...

memang player m'sia ni cam hampeh...kalo panggil coach mana pon still xkan maju gak m'sia...struggle la skit nk kejar bola tuh...sayang sgt kaki..bia sampai peluh yg terakhir..ni x...baru je main dh cam ape ke penatnye...

Mr. Right said...

apeh,
Nice one.

ramonez,
sayang kaki... suruh dorg beli insurance la kot.

Anonymous said...

bodoh punya player.saya dah agak dah.

Anonymous said...

relak la... aku pun hangin gak satu badan. tapi nak wat macam mana, player malaysia pun nak ikut seruan kerajaan... 50 tahun kemerdekaan.... itu yang kalah 5-1 dengan China, 5-0 dengan Uzbek and next to come, Iran... sure 5 gak la...

Mr. Right said...

Anonymous,
maybe ngan Iran kita akan menang 5-0.. muahahhaa..hahaha.. (imagine aku tengah gelak guling2)

maradona said...

hahaha. funny post. tapi mmg betul, main takde semangat. sume bacul. aku bukan org msia.. tapi sedih tgk org mlayu kena belasah ngan cina. bodohnye norizan.

ajimisaikontot said...

hehehe...walaupun nyampah tengok malaysia main saya tetap gak gi tengok dorang main...aku masih tringat masa hatem soussi dulu kata..lebih kurang cam ni...it is very difficult to teach a bunch of donkeys....hahahaha...those players ader ke main untuk national team lagi hari ni...rasanya dah tak de...akmal...juzaili...masa mula2 balek malaysia ok gak dorang main...tapi bila dah lama main kat liga malaysia mula lah standard dorang jatuh..that shows how low is our liga-M aka liga Malaise (malas dlm bahse perancis) hehehe...player malaysia bila main ngan team2 power ek macam dorang pun power pada hal kalau lawan lumba lari kejar bola pun dorang leh kalah...rasanya at this juncture semua players yg eligible pun dah takut nak main untuk malaysia...i don't think norizan is a bad coach afterall...kita leh nampak aper material yg dia ada..tapi on certain issue like tactics i do agree dia agak bankrupt of ideas...I like allan harris way...masa dia jadi coach..about the same set of players played a different brand of soccer...banyak passing the ball around macam zaman2 kegemilangan malaysia dulu...speed pun ada..tapi bila mr harris da kena terminate...malaysian coaches hj rahman and then cik gu jan pulak ubah main macam style epl..long balls...so creativity tak de lah...may be pasal bila dorang gi blajar pasal coaching yg dorang blajar mostly dari english coaches..yg di ajar was epl like soccer. Agaknya la...Brazil dulu pun cuba style ni tapi gagal..so the so called keep it simple is not our brand of soccer me think..tu pasal la kita dah tak de creative player...mcm shukur salleh, reduan abdullah, yip chee keong, wong choong wah lagi...skang ni kalau player malaysia dpt bola...team mates dia jauh sejuta batu...baik la dorang main badminton aje kakakaka..ish kalau nak crita memang sampai bila pun tak abis...apa2 pun cacat celanya malaysian soccer i will still support the team with whoever playing in it...let us be kings of SEA before dreaming further...apa-apa pun jgn la pulak jadi raja sehari aje kan kan kan...

Anonymous said...

setuju setuju.... semua aku setuju.. nalaysia main tahap budak sek. menengah jer.

penyokong maut sabah said...

fam ambil pemain dari semenanjung saja,macam la sabah sarawak tiada star.pilih kasih betul,padan pun balik-balik kalah.bikin malu saja bah...

Mr. Right said...

maradona,
Kalau bukan org m'sia jangan la sibuk. Kita bukan main semangat bangsa. Kita main demi negara. Ko pergi la sokong negara kau. Singapore kot.

ajimisai,
Panjangnya kau komen. Dgn pantas aku baca dan setuju dengan pandangan kau.

ano,
Bukan sekolah sukan, budak sekolah sukan main lagi bagus dari mereka.

penyokong sabah,
Aku rasa dulu memang berlaku macam itu. Sekarang tidak lagi. Sememangnya tiada player dari Borneo yang power enuff. Sarawak with all the financial problem. Maybe there are few Sabah players we can use but, still not experience enuff. Maybe next year. Bro, sorry Perak mengecewakankan hajat Sabah untuk ke final piala malaysia.

Azhuri said...

macam mane team bodoh, khayal macam star, lemau wakil malaysia ?????sepatutnya wakil baby bawah 6 bulan.........dah abis down daaaaaa

Total Pageviews

. page counter