Saturday, July 21

Azalina… Oh Azalina

PUTRAJAYA, Malaysia (Reuters) - Malaysia's sports minister, a Muslim woman with a martial-arts black-belt, likes to lead by example: she does not wear a headscarf and insists that Muslim sportswomen do not have to cover up either.

Azalina Othman Said, 43, believes women offer the best chance of glory for a modern Muslim nation hungry for sporting success -- but in trying to encourage more girls to take up sports, she is quietly holding the line against conservative Islam.


Wearing a tracksuit-top and pants, Azalina told Reuters in an interview in her office on Tuesday that Muslim sportswomen were free here to dress just like their non-Muslim rivals, whether in the pool, on the diving board or in the gymnastics arena.


"It's never become an issue in Malaysia," she said, declaring that women of all ages should, and do, feel free in this country to "wear shorts and jump around".


"I mean we have Muslim gymnasts wearing tights and it's never crossed anyone's mind about how athletes are dressed. I am quite thankful that the people of Malaysia are still open-minded."


Complete article: http://in.today.reuters.com/News/newsArticle.aspx?type=sportsNews&storyID=2007-07-11T123828Z_01_NOOTR_RTRMDNC_0_India-284159-1.xml


This is quite an old story, published in Reuters on 11 July 2007. Some blogger and forum already highlight this issue. I also found it while surfing through forum page.

My 1st comment is, what the hell andartu ni fikirkan? Is she stupid or what? Dia dengan tanpa rasa bersalah menyatakan woman do not have to cover their hair while playing any kind of sport. Maybe she not means from Islam perspective, but when we talking about covering hair, menutup aurat…. tidak boleh lari, we talking about Islam. Or in Azalina words, conservative Islam. Aku malas nak membebel panjang pasal benda ini, bercerita pasal Islam, tapi kalau aku ulas panjang lebar it will end up aku mencaci, mengutuk, mengeji dia and membuatkan diri sku sendiri nampak bodoh. I just like to ask few questions:

1. Si Azalina ingat dia tu siapa untuk mengajar wanita Muslin agar tidak perlu menutup aurat semasa bersukan?

2. Adakah kita semua terlalu lemah sehingga Azalina dengan terang-terangan berani mengeluarkan kenyataan macam itu?

3. Penyokong-penyokong BN dan UMNO buta ke sehinggakan kejahilan pemimpin kanan mereka ini boleh terlepas pandang?

4. Penyokong-penyokong BN bodoh ke, sehinggakan kejahilan pemimpin kanan mereka boleh dibiarkan?

There are few BN’s supporters said, BN dan UMNO tak salah, cuma ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin sahaja yang teruk dan busuk. BN dan UMNO adalah organisasi yang suci, bersih, tulus, memperjuangkan nasib orang Melayu, menyatukan kaum, kongsi kuasa..bla..bla..bla..mereka yang menganggotai pertubuhan itu sahaja yang menyalahgunakan kuasa, yang berakhlak teruk dan yang sibuk mengenyangkan perut sendiri. Memang la perlembagaan BN dan UMNO bagus, it is impossible for them to indicate, for example;

Fasa 2.2.3

Segala kontrak-kontrak kerajaan mesti diberikan kepada ahli atau saudara-mara ahli UMNO dan/atau parti-parti lain dalam gabungan Barisan Nasioanal sahaja.

Takkan la nak tulis dalam perlembagaan macam tu… Bodoh…!

Soalan tambahan kepada golongan-golongan bengap ini:

1. Kalau pinggan emas, diisi dengan tahi yang paling busuk, kau nak ambil tak pinggan tu? (Knowing that impossible for you to throw all the shit and only took the gold plate)

2. Penjenayah-penjenaah seluruh Malaysia create an organization to protect their rights and interest, you want to join the group?

I make this conclusion beberapa tahun dulu and I still stick with it; hanya ada dua golongan manusia yang sokong UMNO/BN:

1. Orang pandai yang dapat kepentingan dari menjadi ahli atau penyokong UMNO/BN.

2. Orang bodoh yang kena tipu dengan golongan 1.

Dari cerita Azalina keluarkan fatwa berkenaan aurat, aku dah melalut jauh…. Hahahaha…

Yup.. damn good posting...! I know... Thank you..


Update (23/07/07):

Thanks to Roslan SMS sebab ulas panjang lebar isu ini di blog beliau.

Member aku (supporters BN/UMNO) sms aku. Dia cakap Azalina sebenarnya berniat baik sebab dia nak beritahu kepada media asing yang rakat Malaysia open minded. Maksudnya kalau wanita Islam tak tutup aurat pun masyarakat tidak akan pandang serong. Kira negara M'sia bebas untuk kita buat apa-apa, nak pakai apa-apa pun. Ermmm... maybe it is true what her intention but aku malas nak semakkan fikiran pasal benda bodoh ini. Walau apa pun niat dia. Dengan mengeluarkan kenyataan macam itu menunjukkan betapa bangangnya dia. Full stop.

19 comments:

Nak Tak Nak said...

Budak Azlina ni ingat dia progressive la kunun. Pi la mabok. Masa dia jadi menteri sukan Malaysia lagi celaru. Ada hajat nak buat training centre di England kunun.

en nordin said...

weh!!! request aku mana???

Mr. Right said...

KTN,
HAhahha... Memang celaru pun. Haru biru..

Nordin,
Kau nak apa?

helena said...

eh budak2 sekolah rendah n sekolah menengah selamba aje bertaekwondo pakai tudung/skaf. Takde masalah pun.

ramonez said...

ntah la si zalin atuh..pe yg dlm pala dia tu ntah..xpaham aurat kot..
camtu la menteri kite...

utt said...

damn stupid lesb!!!..dia ingat malaysia nie negara sekular ker?..gi simpan sijillawyer dia dlm reban...

hamtaro said...

mr right diperlukan
http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Monday/Hiburan/20070723100509/Article/

Mr. Right said...

Helena,
Yup.. damn true.

ramonez,
kedang-kadang mmg tak faham pemikiran menteri kita.

utt,
Reban ke jamban?

hamtaro,
Hahaha... damn funny. Dayang tak cukup comel la untuk aku.

AC said...

Azalina ni kat Padang Mahsyar boleh bagi syafaat kot... Nauzubillah... Langsung tak ambil iktibar kemenangan Ruqaya (sprinter Bahrain)....

p/s The above statement is free from any polytical issue....

JABATAN PEMBANGUNAN REMAJA TERENGGANU said...

haha...
satu lagi blog yang akan sentiasa jadi bacaan saya...

Anonymous said...

Dah tertera haram jadi jangan nak dihalalkan. Dia menteri yang educated patut tahu lebih tentang agama (unless kalau dia tak belajar agama). Orang luar takkan anggap orang Malaysia (especially Malay Muslims) open minded , tapi mereka akan kata, 'nama saja Islam tapi keluarkan kenyataan yang tak Islamik.' In the end, kita orang Islam akan jadi bahan lawak orang luar.

haiqal08 said...

AKU RASE AZALINA NI BUKAN ISLAM KOT... TAPI KAFIR....
TUH LAH BNYK SNGT BRSUKAN SMPAI KALO NK BRTUDUNG PUN TAKMAU...SAKIT KER APER NTH...
TU LAH BNYK DOSE ....
CUBER TGK SITI TUH WALAUPUN BERTUDUNG SETENGAH DIA TTP BRTUDUNG GAK...
FESYEN....
SITI NK PAKAI TUDUNG NI BIAR LH PERLAHAN²-SITI NURHALIZA..
AGAMA RASMI MALAYSIA-----------
ISLAM....................
PHM..

Anonymous said...

azalina patut stand up for islam. patut dia tunjuk kat dunia yang kita umat islam punya prinsip yg kukuh.. kejadah apa pasal open minded? menutup aurat adalah wajib. bukan sunat. dah memang terpampang jelas. x kan lemah sangat iman kot?

noorlara said...

apalak nak diherankan. PM kan sibuk promosikan Islam Hadari nye tu!

Anonymous said...

noorlara..btul dowh ko ckp duk hadari2 sgt smpe "terlebih" hadari..aku pn atlit gk elok je pke tdung..johan agi tuh..so what's da prob? mau cri kberkatan meyh..

honey darkness said...

huhuhu..yg ni aku x nafikan lh..dia x sepatutnya keluarkn kenyataan mcm 2..org luar akn anggap kita ni mcm mempermainkn agama lh plk..ish..mna lh hlgnyer kewrasan fikiran dia..if bnda ni btol..aku rsa ptut aku ckp mcm di atas ni..if i'm wrong..i'm so sorry..
( tibe2 aku semakin truja kt blong ko ni..)

Anonymous said...

Jangan berckp ttg agama sesuka hati. Hanya Allah sahaja yang ade hak untuk menilai niat seseorang tu. Cuba berfikiran terbuka sedikit. Jgn judgmental sgt. Sbb orang2 berfikiran camni la, orang kite sering saja menilai dan mengambil negatif. tak pnah ambil yang positif. menilai dan mencari kesilapan org lain. sdgkan kesilapan sdri tk pnah diambil kira. berckp tentang agama bagaikan diri sdri sudah dilengkapi ilmu agama dan perbuatan yg sempurna. hanya Tuhan sahaja yang berhak menilai.

Anonymous said...

quite possible we disjudge maksud si zalina tu..if she really mean that islam in malaysia open minded n so 0n..bia la saham die kt akhirat sok..we have our own share if we misjudge ape yg beliau kate...
betol kan..

kingpahat a.k.a zaimi said...

aku penah study bwh dia nie...dia penah sign sijil aku masa dia jd menteri belia dan sukan....bangga gak aku dpt sijil dari menteri...hehehehe sorry gua lari tajuk...


http://kingpahat.blogspot.com/

Total Pageviews

. page counter