Friday, July 6

Current Issue - My 2 cents

I always give my comment and opinion for any interesting current issue. Although my view will not makes any much different, aku masih suka berkongsi dengan kawan-kawan disini. Recent weeks or months there are several issues yang aku terlepas pandang. So, here my back dated views for some of the events.


Salman Rusdie dapat gelaran Sir dari Queen of England.
Aku tak baca buku tulisan beliau, since sejak azali aku tak suka membaca. So, it will be unfair for me to judge him. But, tindakan kerajaan England memberi penghargaan pada dia memang sedikit kurang ajar. Sorry, bukan sedikit, tapi memang betul-betul kurang ajar. They ignore Muslim world, especially government of Iran yang telah mengeluarkan arahan bunuh terhadap beliau. Ramai penulis yang kutuk Islam, tapi tak ramai yang dibenci sampai tahap Salman, so it must be something really bad sehingga budak-budak university kita pun buat bantahan depan kedutaan England, dan Pemuda Pas dah serahkan bantahan rasmi dari mereka. Apa penderian UMNO, kerajaan Malaysia atau pertubuhan-pertubuhan Islam yang lain? Islam Hadhari tak peduli semua ini kot.


Kes Lina Joy.
Dia dah keluar Islam, then mahukan supaya kerajaan Malaysia keluarkan perkataan Islam dalam I.C dia. My simple solution for this is, agree with her la. But instead of write what ever religious she follow now, on her MyKad should wrote [ Islam Murtad – (her new religion) ]. Baru la adil... Hahahhaa...


KL Banjir
People said Smart Tunnel not really smart sebab KL masih lagi banjir lepas hujan lebat. Actually, selagi Samy tu jaga JKR Malaysia nothing we can expect from his department. Nothing, zero, kosong. Dari zaman Mahathir lagi, dah berpuluh kali rombak kabinet Samy tu still manage the same ministry. Pak Lah pun tak berani nak usik dia. Why? Aku tak tahu. Orang kata dia ada 'support' yang kuat, I means kuat as tenaga, kekuatan. But, one thing aku puji adalah, few days after the flood, Pak Lah himself 'visit' mayor of KL and having a one to one discussion. Hope they will work out something special then. As usual as it sound, kita hanya perlu teruskan mengharap.


Performance team bolasepak kita.

Peminat bolasepak kita memang officially dah jadi pengkritik, bukan lagi minat nak berhibur atau sokong, tapi nak jadi saksi kebodohan pasukan bola kita dan kutuk semua pihak yang terlibat. Then, timbalan presiden FAM, Raja Ahmad Zainuddin pun convert jadi pengkritik lepas tengok Malaysia lawan UAE. Jurulatih Malaysia cover player dan diri dia dengan bagi alasan tak cukup time untuk buat preparation. Then, Sultan Pahang warning Cikgu Jan, “jangan hanya pandai bagi alasan, tunjukan hasil”. Lepas tu, Setiausaha Agong FAM, Ibrahim Saad merayu agar semua pihak memberi peluang kepada player. “jangan perlekeh mereka”. My view for all the events above, the whole FAM organization sememangnya bodoh...! Bangang...! dan tak boleh diharap...


Altantunya

Aku dah sentuh sikit isu ni di sini, tapi aku terlupa nak bertanyakan satu soalan penting. Kenapa dia minta RM 2 juta kalau hanya untuk cover cerita dia ada affair dengan Razak Baginda? Cerita orang kaya ada affair adalah benda biasa. It’s not 2 million worth of information, right?

10 comments:

anamiraa said...

pasal lina joy tu, aku setuju banget. yang pentingnya dia tu dah terang2 murtad. maka kenapa kalut tentang perkataan "islam" kat mykad tu kalau akidah dihati memang dah sah2 terpesong.... aku memang musykil... pada aku yang penting apa yang kerajaan/jakim/etc dah buat untuk kembalikan akidah lina joy tu sekarang ni...bukan sibuk pasal mykad pulak...haru..haru..

shah said...

setuju dgn anamiraa. sepatutnya usaha diambil untuk mengembalikan akidahnya. Ingat, ISLAM bukan pada nama sahaja. kalo dlm mykad tulis ISLAM tp dan amalkan cara hidup kafir nak wat gapo.

Mr. Right said...

Setuju dengan korang. Apa kata kita bunuh je dia, tak salah aku org murtad boleh dibunuh kan.

utt said...

Aku pun terpikir gak..apa yg worth sgt affair dia sampai 2 milions tu..si razak tu pun bukan yer minister or royal family..kalau setakat scandal org kaya tu biasa jer..nie sampai news paper singapore pun buat cover pages..(tgk gak celah batu ader tak high profile terlibat sama)..eemmm

Anonymous said...

Hye..

Suke bile Mr Right comment psl senario bolesepak negara kiter...

-Ipoh lads-

anamiraa said...

mr. right,
tak semudah itu nak bunuh orang murtad. ini aku petik kata2 mufti perlis. kalu rajin kau google la dia...aku suka betul baca article dia...memang penuh wisdom!

Mr. Right said...

utt,
Ada org besar terlibat,confirm.Cuma besar mana org tu n besar mana penglibatan dia.

Ipoh lads,
Kutuk-kutuk pun, ari ni aku nak pegi wisma FAM, nak beli tiket utk esok. ada yg nak pesan tiker?

anamira,
Thanks.

rose said...

nak ikut..nak ikut..g tgk bola...:-)

softie said...

pasal lina joy...aku setuju je....kalo dah nk tukar sgt kan

pasal banjir baru2 ni...kalo di private sector(company aku la) appraisal based on performance...dah lama samy tu kena buang keje...berkhidmat je lama tp keja langsung tak effective & efficient....kalo setakat baru 3bln jd menteri tak pa la...ni dh masuk puluh thn di ministry yg sama...bkn senang kan rakyat susah kan ada la...patut la slogan JKR pun pelik ja...JANGAN KERJA RAJIN,JIKA KERJA RAJIN,JENTERA KITA ROSAK,JOM KITA REHAT....

Dlm banyak current issue yg paling aku follow case altantuya..memang bes....budak sekolah pon bole pk mahkamah & institusi keadilan & keamanan malaysia ni objectivity,integrity or independence ke tak......paling aku suka baca blog susan loone mengenai kes ni....

Anonymous said...

nak join????!!!!
sorry ler..i did mentioned rite..i already quit supporting the local soccer..
waste the penny!!!!!

-Ipoh lads-

Total Pageviews

. page counter