Monday, July 2

Jangan Jadi Sahabat Syaitan

Notice: Quickie, aku banyak kerja hari ini.

Arwah abah aku memang pantang kalau aku membazir. Dari kecil lagi aku dididik supaya menghargai rezeki.


Tapi semalam masa aku makan di kedai makan aku sakit hati tengok family bodoh yang dengan tanpa rasa bersalah membiarkan nasi dan lauk tidak habis dimakan. Mungkin family aku bukan dalam golongan yang berada seperti family semalam, jadi arwah abah aku begitu teliti dalam hal ini. Kalau kami makan di kedai makan, dia akan pastikan kami memilih sendiri jumlah nasi, sejenis lauk dan sedikit sayur. Dan kami diajar untuk bertanggungjawap terhadap pilihan yang kami buat. Kalau dari budak lagi diajar supaya menghargai walau sebutir nasi, aku rasa sampai dewasa kita tidak akan dengan sesuka hati membiarkan makanan terbuang. Sebab itu sampai sekarang aku akan pastikan makanan yang aku ambil habis dimakan. Kalau aku rasa kenyang, aku ambil sedikit, jika tidak cukup aku tanpa rasa malu akan bangun dan minta tambah nasi. Aku rela bangun 10 kali untuk tambah daripada ambil banyak dan akhirnya tidak habis.

Orang kita sekarang take everything for granted dan terlalu yakin rezeki yang tuhan bagi tidak akan akan ditarik semula dari tangan mereka. Complain pasal harga barang naik, harga makanan naik, toll rate naik, sedangkan anak-anak dibiarkan membuang rezeki kedalam tong sampah…Bodoh betul…!


Spam emails of the day:
admin@sogoinvest.com
rayw.cruz@yahoo.es
ststreet@purinmail.com

Related to here: Spammer Suck...!

8 comments:

rose said...

Parents skang ni aku tgk..jarang or payah nak marah anak2 if depa membazir makanan..salah satu tu yg Incey Aku Betul! cakap ni la..byk lagi yg aku tgk kat kedai2 makan or even kat umah aku sendiri kat kg..anak2 buah aku yg adala 2 3 org yg suke buat hal..amek makanan byk, tapi tak abis2..tamak tol! aku ade gak tegur abg aku nape tak marah anak2 dia buat camtu..tapi cam besala..marah2 camtu dah..takdela nak marah betul2..

ntahla..aku pon maleh ar nak cakap byk..sbb aku lom ade anak sendiri..tapi mengikut semua pemerhatian aku selama ni.. insyaAllah..aku akan elak anak2 aku n aku sendiri jadi sahabat syaitan..tol dak Incey Aku Betul?..

P/S: Mr. Right selalu jadi tong sampah eden..sbb nak elak membazir kan...kikikikikik..jgn mare....

sukun said...

orang jenis ni memang tamak.
tak tau kudrat sendiri.
dulu aku pun selalu gak camtu tapi ada nak jaga fitness le.nasib baik dapat member2 jenis MBSA.geng-geng yg boleh makan apa saja...batu,kayu etc janji halal.
terima kasih MBSA

Fid said...

aku tgk anak2 dara..(i guess la sbb gaya bkn mcm bini org)makn ngan pakwe sure suka order bnyk mkn sikit control ayu..tak pun bg alasan diet....kalau diet jgn gi kedai mkn..buleh?
btw aku nak tumpang bg email add spammer
zujf@artelco.com
bsirr@shergarner.com
fnbp@dokom.net
vyrio@tmisystems.com

Mr. Right said...

Rose,
Lain kali ambil sikit je. Lama2 bertambah gemuk la Mr.Right nanti.

Sukun,
Ini bukn tamak, tapi bangang.

Fid,
Aku pun nak ckp pasal bdk pompuan yg selalu buat mcm ni, tp nnt ada yg ckp aku selalu kutuk pompuan lak. Malas aku menjawap.

rose said...

Ala..bila amek skit kang ade org tu tak cukup makan..nasik tambah la..tu pon sahabat syaitan tau..makan smpai kenyang..org makan sebelum kenyang..tu yang kadang2 tak abis..kikikikik...

sukun said...

masa aku nak makan mestu amik banyak sebab lapo nak.
tapi makan sikit je,tak selera bila terkenang kan masalah kebuluran masih lagi wujud.itu pasal makan tak abis.
btw.tahniah pasukan kedah diatas kejayaan merangkul piala FA.
hang pa mmg best.

Mr. Right said...

Rose,
Uik... makan banyak pun sahabat syaitan juga. Betul2..

Sukun,
Tu hah, posting kat atas tu. Dedicate untuk org Kedah. Puas hati? Sultan yang semangat tapi kurang bijak.. hahaha.. naik motor la cam raja perlis.

shah said...

abah aku, masa aku kecik2 dulu kalo makan tak abis pastu buang, abah aku akan kurung aku dlm bilik air pastu tutup lampu. meraung2 aku nangis dlm blk air tu. keke... adik2 aku semua kena mcm tu.

kalo ujian kat sekolah dpt C atau gagal pun kena kurung dlm blk air.

Total Pageviews

. page counter