Friday, July 20

Jenis-jenis Peminat Bolasepak

Notice: Untuk bukan peminat bola, sorry. Every time aku hilang idea nak tulis apa, bola atau politic adalah penyelamat setia.

There are so many varieties of football fans. If you a football fans, please read to understand you in which category and for those yang tak minat bola also spare some time since this article will help you to conduct yourself in front of your friends, lover, or family member yang gila bola.

1. Die Hard Fan.
Aku. Write this paragraph just like reflecting my own self. Kalau Real Madrid lawan Barcelona di Stadium Bukit Jalil then same time final Piala Malaysia, Perak lawan Selangor di Stadium Shah Alam. Tanpa sangsi aku akan pergi tengok game Perak. Aku bukannya pencinta bolasepak, aku cuma suka tengok team yang aku sokong main bolasepak. Win ugly is not an issue, yang penting pasukan aku sokong menang. Baca berita bola yang hanya related dengan pasukan yang disokong sahaja. Aku tak minat nak follow Carlos Teves saga, or Juventus team re-building process. Aku tak peduli. Kalau team aku kalah aku akan mengamok, sedih dan geram. Usually Die Hard fans adalah bad loser as well, since they will find all kind of excuse defending their team. Mana mungkin AC Milan lebih power dari Liverpool…and aku percaya Perak adalah local team paling berjaya in recent years also pasukan kebangsaan kita adalah… ops.


2. Truly Football Lover.
Selalunya orang macam ini memang terror main bola. Sampai umur 40an still ada team. Tiap-tiap minggu main futsal. Mereka tak kira pasukan apa, tak kira player yang main tu mereka kenal atau tidak. Yang penting, beautiful game. Sometimes, they not even know some of the star player. Mereka tak baca lansung berita bola. Ronaldinho main team mana pun takpe, cuma bila Ronaldinho main mereka suka tengok. Most of them support underdog team. Just like Shebby Singh yang cukup benci dengan Brazil and Argentina masa Copa America hari tu, base on his commentary during the live telecast.


3. Soft Fan.
They not really love the game, they just happy to follow news related to football world. Since nowadays sports in particularly football just like entertainment industry, full with gossip, controversy, scandal and banyak lagi. This kind of people knew Robinho real name adalah Robson. And Robinho stand for Little Robson just like Ronaldinho, Little Ronaldo. But setahun sekali sahaja mereka tengok Robinho's step over secara live, most of the time they watch it through YouTube. Time transfer window open ni, mereka la jaguh dalam bersembang dengan kawan-kawan. Semua info ada dalam kepala.


4. Glory Hunter.
Peminat bola mesti dah jemu dengan perkataan ini. Glory Hunter adalah orang yang tidak berpendirian. They will switch team base on achievement and popularity. Bravely said, most Chelsea current supporters tergolong dalam jenis ini. Tak mungkin aku minat Chelsea dari kecil, kerana Chelsea never and once we thought it is impossible for them to become an EPL powerhouse. Macam new majority shareholder of Birmingham cakap, he wants Birmingham to play in Champ League, rasa nak tergelak dengar apek Hong Kong tu cakap. Ramai Die Hard Fan benci dengan Glory Hunter, sebab…. macam-macam, tak larat aku nak listkan.


5. Chicken
Ini lagi keji dari Glory Hunter, since they follows football just to kutuk their friend. Regardless what team playing, they will find point untuk kutuk. If Manchester draw dengan Liverpool, Si Pengecut ini akan kutuk both supporters. They themselves do not dare to choose any team. Bacul…! Or sometimes to be safe, they select like 2 teams from each league. Haiya… come on la make up your tiny, stink mind. Jangan terkejut kalau dengar sesetangah dari mereka declare mereka memang sokong Greece few years back.


Of cause, some supporters are combination of more than one of these categories. Ada Die Hard fans yang juga Truly Football Lover… ada jugak Glory Hunter yang Chicken out to declare which team yang dia sokong. But basically, these are the type of fans yang aku rasa wujud.

Selamat berlibur hujung minggu...!

20 comments:

AC said...

Aku memang kategori Kipas Keras Mati (memetik istilah peng'komen' terdahulu) tapi hanya utk anak buat Sir Alex. Tak sampai hati nak sebut nama team tu kat sini....

Badrul Hisham said...

hahah!! aku pun ketogori Die Hard Fan jugak..haha!! biar ape pun org ckp team Man Utd ni, aku tetap sokong..biar pun Man Utd merudum ke, aku tetap sokong..

Glory, glory man utd!!

lankapo said...

aku rasa aku masuk dlm kategori
Truly Football Lover.
sbb :
Selalunya orang macam ini memang terror main bola.

hahhaha

edi said...

aku masuk dalam die hard fan liverpool. Sejak kecik lagi aku dah suka kat liverpool. Sejak zaman phil thompson, kenny daglish...Lagi satu aku pun Trully Football Lover..hahahahaha....pernah dapat title "Pemain ternaik Segambut'..errr korang tau ke Segambut tu kat mana?

sukun said...

lankapo=Truly Football Lover??
kalau ko masuk kategori terror main bola,aku dah kira dewa futsal.
ko paling sesuai masuk kategori no. 6
syok sendiri-terasa diri power dan menyokong team yg menang.
contoh terbaru:sokong brazil kunun masa final copa america.
oi masa first game ko kutuk brazil kalah ngan mexico tak ingat ke.
Syok Sendiri le ko.

rose said...

Ermm..Soft Fan!
aku la tu....eehhehe

p/s: penatler melayan org yg Die Hard Fan ni..kdg2 aku suh makan je bola tuh! sanggup pening2 pale g keje sbb tak cukup tido..kalu kalah, uish muka muncung je..kalu menang..hmm..terawang2 je..pastu berhari2 duk bercerita..huhu

Mr. Right said...

ac,
sebut je lah... mangkuk. Heheheh... Manchester United.

bad,
kalau sir alex berambus dr m.u, ko still sokong ke?

edi,
mmg ramai penyokong liverpool terror main bola. Hahhaha..

rose,
hehehehe.. ye ke.. mana ada..

Sukun and lankapo,
Kapo truly football lover..? muhahahhaahahahhhahahahahahahahahahahhahhahahhahhaa...
Tolong..tolong..! urat perut aku putus.

lankapo said...

yer ker cik rose,
biasa lah tuh, klu fanatik ni tak leh nak wat per lah ..hahaha
nak wat cmaner dah dia "lahir" kat sana muhahaha

lah tul lah truly football lover,
gua dah agak dah brazil gi final dgn argentina. lu ckp uruguay kuat kan masa tuh. akunyer prediction mmg tak dinafikan haha ada ong hehe

Mr. Right said...

Kapo,
Betul.. aku lahir kat Perak, itu yg aku sedih kalau Perak kalah. Ermmm.. ko lahir mana ye? Ada team bola lagi ke?

sukun said...

cek lahir kat kedah habaq hang

rose said...

Eley..tamo ngaku lak dah..muehehhe..

Nak Tak Nak said...

Hang tau la kan aku peminat team mana dan aku dengan bangga mengisytiharkan yang aku ni Die Hard fan. Aku pun meluat dengan Glory Hunter ni. Bila Arsenal menang depa sokong Arsenal, lepaih tu pulun sokong Chelsea. Jenih ni tak dak pendirian langsung la. Whatever it is kita lawan, kita kutuk tapi kita jangan gadoh.

Mr. Right said...

KTN,
Yup... kutuk2 tu nak bagi lebih meriah je. Jangan sampai emotional dah le.

alexi said...

fyi dood aku fan arsenal...tp aku start sokong pun start aku masuk u le sbb time aku form 1 smp form 5 umah aku mmg takde astro lagi n mmg takde langsung psl epl ke ape ke aku pun tak tau..so aku pick arsenal start dari 1997 le...tak kira le henry kuar pegi barcelona ke ...wenger blah ke...aku tetap ngan arsenal le...aku cakap camni sbb ade kwn aku tu...time arsenal unbeaten je dia cakap dia sokong then henry dah blah dia dah tak sokong...so ape2 pun...aku tak ske MU....since adik2 ipar and abg ipar aku liverpol...aku pun join le tgk game liverpool...but kalu arsenal vs liverpool aku kene ktuk le kalu liverpool kalah..hahahaha...bole camtu..:D..tp aku cukup ske MAnu kalah ngan mAnC...hahahhahah

Mr. Right said...

alexi,
Oooh.. ko fans Arsenal. Hahahha... dah la wei, cari la club lain. Player muda2 sgt.

Semua org suka bila man.utd kalah.

alongovtx said...

Aku tak nak komen,cuma nak cerita.Masa memula perak menang first FA cup,aku ngan bebudak asrama langsung x tau yang esoknya cuti.Dah jejak sekolah,pak guard soh balik kata Perak menang bola.(sampai hostel warden gelak!)memang jahanam...tapi oklah...dia bagi kitorang main bola & aktiviti bebas.

Ok,last sekali dah tentu Malaysia cup yang lepas lawan kedah...masuk gol kedua aku ngan adik dah keluar daripada stadium.tu pun sebenornyer aku ajak awal lepas shahrui keluor kena kad merah.

Ada lagi aku diehard MU....tang situ kite tak sebulu...hehheee

kalo g game perak koling-koling atau PM.

Anonymous said...

Perak boleh!

JB riot said...

Yes johor Boleh

ayerkosong said...

aku ni mana satu ek..kecik2dl sapot gak m.u..zaman cantona la..skang aku da tak sapot..aku switch ke "The giants Killer" Middlesbrough..hehe..(nama tu aku pandai2 buboh ja)..team yang aku rasa ada semangat mnelawan+ada masa depan+ada semangat keBANGSAan..
tapi yang sah nya..aku sokong KEDAH..haha..since 1990..well sebab dari darjah 1 bapak aku bawak aku p stadium..tapi skang da besar tak le pi stadium selalu..jauh sangat..huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuh

Anonymous said...

Aku suka Arsenal dari umur aku 5 tahun lagi sebab my late uncle pun minat Arsenal...

Total Pageviews

. page counter