Monday, July 2

Kedah Clinch FA Cup

Notice: Untuk memuaskan hati some of my friends.

Last Saturday Kedah with all the luck in the world managed to bag Malaysia FA Cup. Congrats to them. Hangpa semua memang baguih sungguh laa… Kedah always impress me, they not star studded team, and every year there must be one or two of the players snatched by fancier team. Most notable are Akmal Rizal and Fauzie Nan. But with youngster introduced each year they still one of the powerhouses of Malaysia football. Not less than 5 Kedah players in Malaysia under 21 squad, that shows how good Kedah’s soccer development system. One of Kedah most consistent and loyal player are their captain, Victor Andrag. Aku betul-betul kagum dengan permainan dia yang matang dan mantap. Kenapa Norizan tak select dia for Asian Cup? Pelik...pelik...

Click picture for original picture location

But, the victory news is overshadowed by the stupidity of the event’s organizer. Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Muadzam Shah and Pemangku Raja Perlis, Tuanku Syed Faizzudin Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail arrived almost 1 hour late due to traffic jammed near the Batu Kawan Stadium. Both of them are VVIP of the event, FAM invited them not just as royal supporters but also part of the winning ceremony since they will ‘mencemar duli’ untuk menyampaikan hadiah kepada eventually victor, Kedah. Imagine Sultan Kedah yang dah tua tu terpaksa berjalan kaki more than 2 km. 45 minutes…! Aku kagum gila dengan semangat peminat bolasepak nombor satu Kedah itu. If Kedah lose that night, maybe we can categorize all the player as menderhaka, hahahaha…Cuma, aku confius juga, why Sultan Kedah prefer to walk, while his Perlis counterpart sedikit bijak dengan bonceng motor polis traffic.

I’m not really taksub will the kerabat diraja thing, but to be more respectful aku rasa organizer should wait till both royal highness to arrived first then start the match. Tak silap aku, FA Cup di England pun pernah delayed ½ hour or so since some royal families trap in traffic jammed or some other reason that they do not dare to publish.

Kita yang konon-kononnya memartabatkan golongan raja dan sultan dengan tanpa rasa bersalah mulakan sepak mula dengan sultan sedang jalan kaki kat luar stadium. Memang takde otak…!

So, conclusion aku:

Football Association of Malaysia (FAM) - macam biasa, super bangang.

Football Association of Penang (FAP)/ Kerajaan Negeri Pulau Pinang
Mungkin juga bangang, sebab tak reti jaga traffic, aku cakap mungkin kerana aku tak sure how deep their involvement dalam organizing the event. FAM gave all the power to them, or just asks them to prepare the venue.

Sultan Kedah - Cool, semangat, berjiwa rakyat, tapi…

Pemangku Raja Perlis - Cool, semangat, berjiwa rakyat, bijak…


Maybe, newspaper today and tomorrow we will hear all the apologizing speech from the jokers responsible for the mistake.


Aku dah basuh kedua-dua bendera Malaysia aku, tak sabar nak jerit-jerit dalam Stadium Bukit Jalil support Malaysia. Kalau ada yang belum tahu, here the schedule of Asian Cup 2007, match di Malaysia sahaja.


Group Matches

Date, Time

Stadium

MALAYSIA

vs

CHINA

10 July, 20:35

Bukit Jalil

IRAN

vs

UZBEKISTAN

11 July, 18:20

Bukit Jalil

UZBEKISTAN

vs

MALAYSIA

14 July, 18:20

Bukit Jalil

CHINA

vs

IRAN

15 July, 18:20

Bukit Jalil

MALAYSIA

vs

IRAN

18 July, 20:35

Bukit Jalil

UZBEKISTAN

vs

CHINA

18 July, 20:35

Shah Alam

18 comments:

Helena said...

Things like this can only happen in Malaysia. A Sultan walking for 2 km? And hello, he is also not that young. Kita pun boleh mengah tau.

Anyway, I salute him for that.

We are hearing and reading a lot of blunders in the papers lately, eh?

sue comey said...

ko kata sultan kedah tu aper...(kurang bijak)...bg aku dia tu berjiwa kental...nak tunjukkan dia peminat no 1 (sanggup berjalan kaki n menujukkan kemampuan dia walaupun berumur-hg besa dengaq lagu kedah).sebab tula pemain kedah pulun unt menang..hahaha..pulun kedah pulun...ape2 pun kedah menang..

rose said...

Haa??? jalan kaki?? ish2..siannye..
aku dgr, dia jalan pakai tongkat..tol ke??? siannya..huhuhu

tapi aku tak penah lak dengar sultan or org2 kenamaan kene jalan kaki sbb traffic jam!!

ape bangang depa..lahaii...kasila siren polis ka..ambulans ke..bomba ka..baru la depa takut skit n masing2 ke tepi...heheheh...

ape2 pon..semoga sultan kedah sentiasa kuat utk terus sokong pasukan negeri..huhu

teek said...

harini headline paper - Sultan sugul. Tak berapa sihat.

first thing came into mind, kenapa org2 tertentu tak suruh sultan bonceng outriders dia? i'm sure sultan ada outriders, or bodyguards yang naik motor yg ada "license to kill" tu. Or maybe dia leh flag down mana2 mat rempit yg on the way ke stadium tu, or maybe not lah, i'm sure mat rempit tu pun bwk kwn or awek.

yg tak betul kat sini is, organizer lah. they've should arrange all logistics and transportation klu involve org kenamaan, apatah lagi royalty. Organizer tak betul.

Helena said...

maybe Sultan Kedah saja nak jalan - dengan niat nak menyindir.

AC said...

Kat EPL masa season 2005/2006 kalau tak salah aku game antara Everton dengan apa tah delayed about 2 hours sebab nak bagi semua fans dan penonton masuk stadium. (weekly game - boxing day bukan Final) Ramai penonton dapat tiket last minut sebab public holiday (Krismas). Organiser tahu respect penonton yang beli tiket utk make sure semua masuk. Penganjur tahu salah dia orang coz late delivery of ticket. Walaupun delayed akan menyebabkan masalah iklan, broadcasting tapi demi peminat organiser paham.

Kat Malaysia? Konon berbudi bahasa, raja berdaulat, DIJEMPUT tapi telah kick off without the arrival of honourable guest. Itu dah dikira kurang ajar tahap melampau and sukar dimaafkan. Kalau dah teruk sangat, patut PDRM boleh guna helikopter to ferry the royal guest macam F1. Masa ni nak juga dengar apa Presiden dan Timbalan Presiden FAM buat ulasan...

BulaT said...

"Budi Bahasa Budaya Kita"..tu yang selalu dilaung2kan oleh org kita..tapi bila jadi camnih, org kita mmg dah takde budi bahasa aku rasa. Ade ke patut Sultan dibiarkan berjalan kaki untuk menyaksikan perlawanan bola..teruk tol aku rasa neh...pastu sepak mula berlangsung ketika sultan masih berjalan menuju ke tempat saksikan perlawanan tuh....

Sungguh kurang ajar n takde budi bahasa!

Helena said...

hey, I have tagged you for a charity drive.

"By doing this meme tag you are contributing rm127 to the Darul Izzah Orphanage Via Blogger Idham".

Do visit my blog and check it out!

Mr. Right said...

Helena,
Thanks for the tag. I take a look later.

All,
Setuju sangat2 dengan komen korang semua. Dan seperti dijangka, semua org dah start minta maaf. Tapi the damage dah jadi. Bengong...!

Busy today, from morning meeting. Meeting, makan.. then makan lagi, then meeting lagi. Makin gemuk la aku. Inilah 'masalahnya' meeting dgn org kerajaan. Ops...

nasir said...

Ko meeting kat mana? ngan kerajaan bahagian mana?

Mmgla if meeting ngan org kerajaan, leh makan free..if kebetulan ada meeting, makanan lebih kamila sapu..sapu habis..jimaattt duit aku. Ha Ha Ha

Mr. Right said...

Nasir,
Meeting kat bangunan SUK, Shah Alam. ICT Department.

Menu tadi:
Soto, Mee Bandung, kueh mueh, tembikai, milo, teh o, teh susu, nescafe o, nescafe susu.

Meeting dalam 10-15 orang. Makanan untuk 50 org rasanya.

rose said...

hahahah...meeting makan meeting makan..tula..jimaaatt duit..

sukun said...

dah jauh menyimpang nih..tgh cerita pasal bola rasanya..
takpelah..biar aku masuk kedalam tajuk sebenar.
dasyat betul team kedah ni,player muda2 tapi boleh dapat johan piala FA
tahniah le..
bangga le hang pa org kedah

Mr. Right said...

Cerita kegagalan lagi seronok dari kejayaan.

Anonymous said...

hye..
talking about sultan kedah, i'd met him in the tones of people at klcc.guarded by only 2 person and one lady maybe his assistant..
the people are packed! and yet he can bare the crowd...

so the conclusion, His Majesty just love to get near to the crowd..
"Raja berjiwa rakyat"..

-Ipoh lads-
p/s : Mr Right, i am not your ex-classmate or schoolmate.

sha said...

caya la...mana ader sultan penah cam tuh...jln kaki gara2 nk tgk bola sepak...semangat tuh!!!
Tp yg best pengaja gol die...mohd helmi eliza...muaaah
Apa pun kedah pulun kedah untuk piala super lak....hahaha

Mr. Right said...

-Ipoh lads-
Memang ramai Sultan sekarang 'berjiwa rakyat'. Aku tak berapa sure benda ini bagus ke tak. Since bila dah biasa rapat dengan orang biasa, takut hilang rasa hormat. Jadilah mcm kes game piala FA, organizer kurang hormat.

Sha,
Mak aih... gatalnya.

Anonymous said...

pasal guna siren utk gerakkan kereta2..
x jd sbb kereta2 dh x boleh gerak..
pemandu2 dh hilang sabar tinggal kereta tgh2 jalan je..
terus masuk stadium..
nampak mcm jam tp x bergerak..
semua dh parking terus..

x boleh nk buat apa dh..
ada yg terus patah balik..
dah datang jauh2..
nk pg stadium x boleh..
dahlah kata nk jual tiket kt stadium 7,000 keping..
stgh jam dh tutup kaunter..
nk mengamuk 3,00 org yg baru nk beli tiket ..

tentang Sultan Kedah jalan kaki..
Pemangku Sultan Perlis naik motor tu ntahlah..
sebab tu sebelum mula..
tapi masa habis bola motor pon x boleh pg mana..
sama saja dgn kereta..
x bergerak langsung..

akhir piala malaysia dia buat lg..
tiket jual kt stadium bkt jalil..
org yg nk beli beribu2..
kaunter tiket bukak empat je..
mula2 bukak 2 je..
terpaksa r beratur sejam sbb sekeping tiket..
beratur dia dari kaunter tiket ke stesen LRT..
gila apa dia orang..

yg seronoknya ada r dua-tiga bijik jurukamera..
sibuk ambik gambar org beli tiket..
tp x ada pon masuk berita..
x tunjuk beratur sampai mcm tu..

tp x apa..
yg penting KEDAH dh berjaya.. :)

Total Pageviews

. page counter