Monday, July 16

Kereta Rosak Tapi Hati Senang

Last weekend aku balik kampong. Tiba-tiba dalam perjalanan kereta aku rosak. For those who familiar with route to Perak ikut Kuala Selangor, my car broke down in between Sekinchan and Sungai Besar. Aku managed to find workshop, but sadly they said it will takes few days to repair my car. Typical Malays dudes, Saturday ada kenduri kahwin, Sunday berehat, then Monday baru nak start repair kereta aku, tunggu spare parts dari some Chinese taukeh takes maybe 1 or 2 days. Jadi aku conclude it will be one week la kereta aku tersadai disana.

Macam mana aku nak balik Teluk Intan? Aku call my friend yang tinggal di Simpang 4 (border between Selangor and Perak). At 1st he said I can catch a bus, there is plenty of bus he told me lah. Aku pun dah nak mula tunggu bus. Then, Aku betul-betul gembira bila dia sms aku,

“Tunggu, 1/2 jam aku sampai, readykan pulut kuning…Hahahaha”

He is my old uni friend, yang suka beli majalah Remaja dan teman aku tengok Gerard Houllier’s team menang UEFA Cup, Lobo. Although not exactly ½ an hour, but dia still datang and hantar aku balik sampai depan pintu rumah. So, he spend ½ day to fetch me from near Sekinchan, by pass his house to sent me to Teluk Intan dan patah balik. It is a very nice feeling bila time kita betul-betul susah and bermasalah there is someone happy to give their hand. Thanks buddy… I owe you one.

Cuba tanya diri anda? Sanggup spend your relaxing Saturday afternoon to help some old friend yang malas nak naik bas lepas kereta dia rosak?

12 comments:

Fid said...

bagusnya kawan ko...

edi said...

Kereta kau rosak apa?

Errr....kau tak nak komen ke pasal Malaysia kalah lagi...hehehehehe

Mr. Right said...

fid,
Tu la pasal, aku pun terharu kesanggupan dia.

edi,
Rosak apa ntah, malas nak fikir.

Malaysia kalah? Choo Han kalah kepada Lin Dan kat China... sedih..sedih.. takpe lah, nampaknya dia dah hampir dapat sentuhan lama.

rose said...

Tula gunanya kawan..tapi bukan senang nak cari kawan yg betul2 leh tolong kita time susah..

emm..eh, Lobo tolong ade makna tu? kuang kuang kuang..

en nordin said...

ceh.. jgn la puji lebeh-lebeh... nanti pahala ilang. tak pe, aku tak kesah, awek aku tak kesah, BAKAL mak mentua pun tak kesah.

en nordin said...

pembetulan... majalah remaja tuh bukan suka suka beli.... nak cari lubang nak jadi model jer.. lagi pun mastika abis awal .. takkan nak balik kosong jer..

Mr. Right said...

Lobo,
Hahaha... nak jadi model? Muahahha... sebab dah tolong punya pasal, aku setuju la kau memang layak jadi model.

Takkan tiap2 bulan mastika habis kot.

BulaT said...

Kawan..

bukan senang nak cari kawan yg susah senang ada bersama..tapi aku pantang betul kawan2 yg suke ungkit2 bila dia penah tolong kita n kita takleh nak tolong dia time dia susah..benda dah mmg takleh nak tolong..tapi still harapkan kita tolong..sbg contoh, dia nak mintak tolong aku serapkan adik dia masuk blaja tempat aku keje..lahai..aku ni kerani cabuk je..manela ade kuasa nak tolong2 nih..hmm..pastu mulala tarik muka bila jumpe aku..ntah ape2..adik dia pon result bukan bagus sgt..eehhehe...

mintak maapla ye..ter emosional lak kat cini..

lankapo said...

wei asal ikut jln dalam , bukan teruk ke jln tuh,, aku ikut jln tuh lah masa nak pg kenduri kawin ubai..jauh gila rasa..dah lah tak pg pun umah ubaim tak jumpa hahah

tu yang aku call ko tanya mana tempat mkn best kat teluk intan tuhh

pB said...

Syukor sebab MR ada kawan yang begitu baik..

Jgn lupa untuk balas jasa dia , tau ...

Mr. Right said...

Bulat,
Relax...cool.

Kapo,
Ikut jalan kuala selangor atau ikut tol, sama jauh je. 200 km nak sampai teluk intan. Cuma kalau ikut jln dalam tak kena tol, then pemandangan cantik. lagipun aku nak beli buah naga. ada byk org jual kat tepi jalan.

pB,
yup, aku akan ingat. Aku akan undi dia bila dia bertanding wakil rakyat nanti. Hahahahaha.

bisik-bisik said...

anda sangat bertuah kerana mempunyai sesorang yang patut digelar SAHABAT SEJATI. bukan senang untuk mencari seorang sahabat yang sanggup bersusah payah dengan kita dikala kita dalam kesusahan. jagalah hati dan perasaan sahabat anda itu sebaiknya agar ikatan persahabatan terus berkekalan. anyway thanks sebab komen blog saya.

Total Pageviews

. page counter