Tuesday, July 24

Transformer the Movie - Big Secret Revealed


Ok… I know at least half of Malaysian already watches the movie. Last weekend I watch it at Cineplex. Can’t believe I need to book the ticket 24 hours early although it likes one month past the premiere. Maybe someone watch it likes 10 times or something. Crazy lah…

So, I wonder how I want to blog about this movie. Try to search ‘Transformer’ in Google Blogsearch, millions of entries about this autobot movie. I know I need to write something good to stand up. Or at least to show to others last to watch is not means I’m a loser.


Ok here my tactic, 1st I going to play I-always-different, then I-can-read-the-symbolic-message, last but not least the killer hidden big secret of Transformer the Movie. Interested?


1. I Always Different
Ok, the movie damn good. Everybody must agree on that. Action pack, cool fighting scene, with all the messages, it is a damn good movie. I not try to be hypocrite and said it a lousy movie. But (there always a BUT) still, everybody hypnotized by the action scenes and forgot few storyline that look stupid and ridiculous. I don’t know others but these two decision by the good guy really make we wonder, the scripts writer are dump or he thinks we dump enough to ignore his stupid storyline. 1st, when the bad robots found out The Cube secret location, the best solution the good guy have in mind is to bring The Cube out and hide it in the city..! Yeah true genius… Lets the bad robots come and create havoc in the city and let civilian dies. 2nd, why on earth the soldier ask Sam to bring The Cube to the roof top and pass it to Black Hawk? He can’t go by himself? And the idea is to pass The Cube to the Black Hawk, and…? Where the hell the helicopter want to go? Why can’t just they pass that thing to good transformer and ask him to change into rocket and fly to the sky? End of story…

Ok, Transformer lover or someone that hate me will says, if the solution that simple there will be no movies lah. Ok… realize that. Move to my second point.

2. I Can Read The Hidden Message.
Actually my die-hard Transformer friend told me this, but let just imagine I figure it out myself. Notice the earlier part of the movie where Sam’s dad make a joke about buying Sam the Porsche and also the scene where Bumble Bee slams the Volkswagen’s door? These two scenes are to condemn both car manufacture decision to not take part in this movie. They refuse to allow using their brand because they don’t want to associate with violent act. Is that stupid or what?

That info is not interesting enough? Read this… I know Transformer the Movie is sponsored by terrorist, Osama or at least by someone who really hate US President. Not convincing? Read on…

3. I Know the Big Secret
Why USA president not playing any part at all in this movie? In Armageddon, the President involve deeply until volunteer to fly one of the jet. But why with almost the same disaster scenario in Transformer, the President acts like a puppet and Secretary of Defend the one that running the show? Why suddenly President not even dare to show his face? Then, remember the scene in Air Force One where camera focuses on his socks? Who in good mind will wear red socks while in the office? Don’t you guys think someone try to make the president look bad? Also, ready for this? Try to remember what he asks from the lady? Maybe I’m wrong but he asks for “Ding Dong”. And that lady went downstairs carrying the radio, stops at the refrigerator and took the chocolate cake. Don’t you guys know what that is? It a cocaine cake, popular among niggers. Listen carefully while the ET look a like robot try to hack the system, we can hear the lady laughing, because she ate the cake that dropped near the robot few minutes ago. It is not a funny laughing, it a high-on-drug kind of laughing. Somehow they try to tell us US President is a drug addict…! Now I know how all the bad idea about war, Osama, weapon of mass destruction come into places. Those decisions are made while Bush on drug. Poor American…

Maybe now you believe me someone that really hates the President sponsored this movie.

Maybe not, but surely you guys agree I good in writing this bad English but very creative movie review, right? Hahahaha…Its a gift. (Gurau)


32 comments:

Anonymous said...

I am a "kipas-susah-mati" of Transformer.Who doesn't right? And i did something which is truely outrageous or should i say breaking some of my 'rules' just to watch this movies.i have been waiting for years for this movie to be released.
And, the movie is too damn good!!!!
Only one word to describe...AWESOME!!!!
but i have to agree with you Mr Right, the storyline is a bit weak.And, yes, some of the scene looks ridiculous..
But, still ONE word to describe...AWESOME movie!!!!!
It's like falling in love again...

-Ipoh lads-

en nordin said...

ada romance tak dalam cite nie?... tembak tembak.. letup letup .. kill kill ..die die 2-3 tahun saya tak berapa minat la

Anonymous said...

BUMBLEBEE!!!
aku suke..aku suke..muehhehe
sweet sgt dia..in yellow colour!

storyline mmg kelam kabut skit..nak detect watak baik n jahat pon susah kdg2 tu..yela..dah nama pon robot kan..bentuk seakan2 je..tapi yg aku betul2 leh recognize..si BUMBLEBEE la..heheh..kuning..cam spongeBob pon ade..kui kui kui

shah said...

hehe...aku tgk citer ni masa 1st day kuar kat panggung gn bini. tiket yg jual abis, tp Alhamdulillah tiket yg org booking masih ada dan aku dpttiket tu.

Citer dia mmg best tahap gaban.tak tau la org lain tp aku kuar g wayang kurang 10 kali. jd aku boleh katerkan ni la citer plg best aku penah tgk kat wayang.

pe2 pun bg aku the best movie penah aku tgk adalah GodFather(tgk dvd je).

edi said...

dood, rasanya citer yang president pandu jet tu bukan armageddon, tapi independence day.
AKu suka citer ni sebab aku kanak-kanak kartun transformer. Yeahh story line banyak yang meragukan, tapi, lantaklah janji aku suka transformer..hahahaha

Mr. Right said...

ipoh lads,
Yup... awesome. Tababboooommm..!

nordin,
Wahhh... jiwangnya kau..

Anonymous,
Kau mesti perempuan. Apasal orang perempuan suka sangat bumble bee tu? Optimus Prime... la hero.

shah,
Wahh... 1st day dah tengok.. Semangat ni. Tapi memang la. Semua org suka Transformer. Bila agaknya nak buat filem Thundercats, Gaban ke.. Kesatria Baja Hitam ke... Pastu cartoon yang terbang2 kat angkasa tu.. ala.. aku lupa la pulak namanya.

edi,
Yup, aku tersilap. Independence day. Bukan Armageddon. Yang ada Will Smith tu.

All,
Wei... sapa pun tak komen pasal President US drug addict. Penat tu aku fikir. Hahahahhaa...

sukun said...

ada sorang mamat cakap movie ni bes gile..sampai tahap ringtone n msg henset pun bunyi transformer.aku pon pegi le tgk.tp lepas tgk aku rasa cam "insult my intellectual" je.

Mr. Right said...

Sukun,
The correct phrase is “insulting my intellectuality”. Nothing can insult for intellectual. As MalayMind said… use your head..! Hahahaa…

utt said...

hahaha..not bad story die..cuma aku suka tgk action movie..berbaloi bayar rm10.00 dpt tgk citer block buster yg memerlukan berjuta uk hasilkan ..anyway i just free my mind..enjoy the show..
p/s: mr.right sempat teliti setiap bab tu...keep it up dude!anyway GODFATHER is best movie aku tgk!!

rose said...

Incey Aku Betul..yg suke BUMBLEBEE tu org ler..kikikik..lupe letak nama..huhuhu

ramonez said...

you are to good to be truth...good review maa...alwaz admire your reveal story....keep it up!!!better for the readers...good entry..

Mr. Right said...

utt,
Haiya.. Godfather really that good ke? Aku tak pernah tengok la...

Rose,
Ooohh.. patutla sedih masa bumble bee injured.

ramonez,
Toche.. kamsia...

adi said...

Sorry lah kengkawan, tapi tak der sorang pun korang yang baca leaked script atau pun mengambil tahu pasal komik prelude to the movie. Maka, tahap die hard korang belum brutal lagi. Ahahahha

Kalau betul nak kasi berbaloi RM 10 korang, beli la KFC, MCD, sekotak rokok ke....

Bagi aku, aku burn 6.50 pounds tengok advance screening, .....aku sanggup pi tengok lagi !

BulaT said...

a'ala ADI..cam bagus je..duk kat oversea ke?
if duk kat oversea takyahla nak berlagak ngan cite2 burn 6.50 pounds tgk advance screening la..ape la..ek ele..pantang tol aku ngan org cenginih..aku takdela die hard fan..tapi if aku Die Hard Fan sekali pon..cukupla sekadar tgk kat TGV or GSS or Cathay (Cineleisure)...negara kita skang mmg dah cukup ngan panggung2 wayang yg canggih2 n cukup kagum ngan sound system dia..jadi org pertama ke..org terakhir ke tgk cite tu..sama je..transformer tu tak berubah bentuk pon..megatron still yg belah DESTROY n Optima Prime still yg PROTECT..kah kah kah

berbalik topik asal..
cite ni mmg bes..tapi bes2 gak..kdg2 pening pon ade aku tgk..duk tembak2..duk serang2..smpai kdg2 lost storyline..kah kah kah

Mr. Right said...

Setuju dengan Bulat.

Adi,
Kau nak cakap kau bagus sebab dok oversea ke atau sebab kau macam budak2 yang minat Transformer gila2.

Mr. Right said...

lupa letak question mark. ? . Malas nak edit.

shah said...

haha...adi2.

btul pe yg bulat tu ckp. takder bezanya tgk awal atau akhir.

aku tgk awal pun sbb mlm tu takder keje nak wat.

dood, ko kena tgk citer godfahter. godfather 1,2 and 3. rugi ooo... citer sepanjang zaman tu.

Anonymous said...

cite bodoh camni korang kata best??

takde taste langsung

utt said...

Anonymous said...
cite bodoh camni korang kata best??

takde taste langsung

p/s : aku copy paste dr atas tadi jer..that awesome dude!..tul u bulat!!..jgn ckp tgk awal akhir..dok dlm panggung depan blakang pun sama jer citer dia...wakakakak..buat aper susah2 buang duit pound sterling tu?..

lankapo said...

yer kawan2,
"hanya permata sahaja yeng mengenal manikam"

+ kita tunggu sequelnya pula
+ kepada en. sukun, eh silap brad pitt haha, mungkin filem ni terlalu mencabar unruk anda haha

p/s tahu lah filem brad pitt semua tgk kat wayang

sukun said...

huh susah juga nak komen kat blog akubetul nih..tetinggal tanda soal pun takleh.napa tak bagi nama blog ni akusempurna je?mmg versatile le blog kamu.betul ke versatile tu?atau kena tambah s kat ujung menunjukkan sgt versatile nya blog ni.
berbalik kepada transformer ni.
biasa je,takde le bagus mana nak dipuji lebih pun.
sekadar hiburan biasa je

p/s-tolong semak tatabahasa aku ye mr.right.tq

Mr. Right said...

Shah,
Wahh.. best sangat ke? Ok.. aku akan cari cd.

Anonymous,
Mungkin kau terlalu berseni kot. Pergi tengok semua filem Yasmin Ahmad.

utt,
Yup.. true.

kapo,
Sukun mana suka citer perang2, gaduh2, tembak2. Faham2 dah la.

Sukun,
Hahaha.. jangan nangis kat sini. Malu ahh.

Author said...

Thanks for visiting HarianDAILY. I like the way you promote your site. Thanks and nice to to meet you.
http://hariandaily.blogspot.com/

kamarul said...

hahahaha! review yg besh! lain drpd yg lain!
p/s: thanks sudi jenguk ke blog sy. :)

pakdi said...

dood, selamat aku perasan komen kau masuk spam.

haha... lepas kau cakap bab presiden us menyebabkan aku nak carik vcd lanun nanti nak tengok... hehe...

Boy said...

ingatkan apa yg secret tu..ramai dah tahu dah..aku pun fanatics transformer dan agakterkejut Bumblle bee jadi kereta lain dna bukan Volks....memang patut kena hina..muahahaha....iklan hp pun ada..semua robot dlm crita ni iklan brand kau-kau punya...

anyway can;t wait for Transformer 2 after tgk Starscream lari...

Can't wait for Iron Man teh Movie end of this year dan Wonder Women the movie next year..huhuhu...

theroyalcrapster said...

tapi kalau US President high on coke pun, bukan salah dia jugak, rakyat yang vote dia kan. so basically, diorang semua memang sama-sama idiot la. haha. nway, kalo filem transformers tu try nak symbolize pasal presiden do drugs pun, apa bukti yang kita ada dalam dunia realiti? semua orang boleh buat bad decisions, even without doing drugs. and from whose point of view will that framing be? the white house? the people? the high commissioners? or just biased filmmakers?

Anonymous said...

masa aku kecik dulu.. aku tgk transformer bukan kerana ceriter tapi kerana karakter.. so jalan citer aku tak peduli.. janji jangan tak logik sudah la.. tapi part animation tu yang buat aku terpaku...

Anonymous said...

masa aku kecik dulu.. aku tgk transformer bukan kerana ceriter tapi kerana karakter.. so jalan citer aku tak peduli.. janji jangan tak logik sudah la.. tapi part animation tu yang buat aku terpaku...

Anonymous said...

gw ini cuman pengen nanya. lw orang ada yang kenal dengan yang punya genting highlands gak? penguasa di sana maksud gw. kalo ada, kenalin gw dong.

salam,
gw.

Anonymous said...

My partner and I really enjoyed reading this blog post, I was just itching to know do you trade featured posts? I am always trying to find someone to make trades with and merely thought I would ask.

Anonymous said...

To those critics..You all talk too much... as if you can make better movies..don't even talk about movie... maybe doing a short filem also...could not make it...easier to say than done... you critics here and there... they still make big loads of cash...

Total Pageviews

. page counter