Wednesday, August 29

Advertisement – Jom Fikir

Notice: This is not profitable ads related posting. None of parties I mention here pay me for this posting.

If you guys read this posting between 26 Aug 2007 to 01 Sep 2007 you can see there is advertisement banner diatas sana pasal Hitz.fm's show. Some sort of radio game dalam segment pagi mereka. This ads banner belong to Nuffnang, or belong to me but brought by Nuffnang… what ever lah.

Click untuk besarkan

Jom arahkan saraf-saraf otak kita bekerja sekejap….

“JJ and Rudy's Lie Detector Test” game sponsored by MEPS, I believe the same MEPS yang kita boleh nampak di machine ATM dan card ATM kita. So, MEPS promote themselves by pay certain amount of money to Hitz.fm. Then, Hitz.fm gives a portion of that money to Nuffnang as part of their marketing campaign. Then Nuffnang distribute that money to blogger who register with them. Including me, who gets few cents. Yup, beberapa sen je. RM 0.30 per click if I not mistaken.

Ini membuatkan aku tersenyum. Imagine if aku pula pay to other parties to promote my blog….Adwords ke, forum ke, yahoogroup ke – yup, some of these places minta bayaran.

Aku bayar kepada satu pihak untuk iklankan blog aku yang ada iklan Nuffnang yang mengandungi iklan dari Hitz.fm yang pula ada iklan pasal MEPS.

Ermmm… 3 peringkat pengiklanan tu. MEPS mesti suka.

Semua ini adalah untuk iklan MEPS. Aku tak pasti apa service mereka. I not interested to find out pun. But, surely the main idea here is to get money from public. Untuk dapatkan duit dari dalam poket, beg atau akaun bank orang ramai. Bila sebut orang ramai that’s include korang semua, aku, founder Nuffnang, owner Hitz.fm, JJ and Rudy dan termasukkan pekerja-pekerja MEPS.

Betul la orang cakap hidup ini macam roda.

Nak lagi menarik? Ok. Some site akan gunakan blog aku ini sebagai 'content' site mereka. I not just talking about complilation blog or some rating site macam blogcatalog or blogtopsite, I also refering to search engine macam Google, Yahoo, Baidu... banyak lagi. Kalau fikirkan, mereka memang mambantu aku dalam include blog aku dalam database mereka. But, sebenarnya blog aku juga adalah 'content' mereka. Then, bila ramai gunakan search engine mereka, they will put on ads pula disana.

Click untuk besarkan atau here to go to that result page

Jumpa tak ads dalam result page tu? Ada... How I made Google indexed this entry begitu cepat? Mystery... Hahahha... Tak perlu fikir. Now, aku ulang balik paragraph diatas sana dengan letak search engine dalam equation tu. Google sebagai contoh.

Some company advertise using Adword di Google, yang menggunakan blog aku sebagai content yang didalam blog aku ada iklan dari Nuffnang, yang ada iklan dari Hitz.fm yang ada iklan dari MEPS yang bertujuan mahukan duit orang ramai termasuk aku, kau, taukeh Nuffnang, taukeh Hitz.fm, DJ, taukeh MEPS dan perkerja Google di Malaysia.

Nasib baik aku tak study bussiness atau marketing masa di university dulu. Fuh.. dah macam too complicated je.

Stop.

6 comments:

Anonymous said...

APA YG BETUL?

edi said...

poning aku baca entri ini

sukun said...

ntahnya..
apa yang betul?
dah tak betul budak nih.

budak kampung said...

aku pk camni yg en x btul nak bgtau...meps dpt untung melalui hitz sbb dia promote kat situ,and then hitz promote kat nuffnang...nuffnang lak promote kat sini...so sumer dpt untung dr sini (melalui blog en x btul ni)...so meps bt untung x lgsg dr blog en. x btul ni...hehehe..btul x ape yg aku pk ni

Mr. Right said...
This comment has been removed by the author.
Mr. Right said...

Guys,
Sorry. Entry ni terlalu complicated. Hahahaha...But that memang intentionnya pun. Kan aku suruh arahkan saraf2 otak korang bekerja. Takpe. Memang berbilit sikit pun.

Total Pageviews

. page counter