Friday, August 17

Biar Papa Asal Bergaya

Sinonim dengan orang Perak sebab pernah dipopularkan oleh Mr.Os tahun 80an rasanya. But sebenarnya bukan orang Perak sahaja. Semua orang Melayu…. Jap, silap… Semua orang Malaysia. Aku cukup menyampah dengan manusia-manusia bangang ni. Apa kejadahnya berhabis duit hanya untuk bergaya? Bodoh…

Telefon Mahal
Cam sial. Aku ada kawan yang pakai telefon Nokia N-series. Beribu harganya tu. Aku rasa tak mungkin aku akan pakai phone mahal macam tu. Phone gila mahal, ada macam-macam gadget boleh main. Camera canggih, 3G, Bluetooth, web browsing… macam-macam lah. TAPI, credit tak de..!

“Tolong call balik”

“Call me bro”

“Pls cal bek”

– sms kepada aku.

Sakit hati. Betul-betul sakit hati. Bila aku tanya, jawapan standard, tak sempat beli. Pergi beritahu that same excuse kepada budak-budak sekolah rendah. Mungkin mereka percaya. Tak mungkin every time asyik tak sempat nak reload. Come on la, pakai hand set ribu-ribu… instead pakai prepaid, register line je lah. Postpaid bukan mahal sangat pun. Cari function calculator dalam handphone canggih tu dan try buat kira-kira sikit.

Kasut
Semalam aku jumpa kawan lama. Budak sekolah aku dulu. Aku terjumpa dia di kedai mamak. Lepas salam, tanya soalan-soalan lazim dia terus ‘check’ dressing aku dari atas sampai bawah. Cam sial. Mata dia berhenti sekejap kat sandle cam ayam aku pakai. Dua-tiga kali sambil bersembang mata dia try to check what brand of that sandle. Hahaha… aku pakai selipar Asadi beli dari Giant, RM9.90. Tapi tulisan Asadi tu dah tercabut, so dia try to see brand Adidas ke, Nike ke. Aku rasa lah. Bodoh. Sorry lah, aku dah serik nak pakai sandle mahal-mahal. Dengan kaki gajah aku, sandle apa pun akan cuma tahan few months. Aku pernah beli Hush Puppies RM120.00 discounted RM80.00. 2-3 bulan putus jugak. That’s it lah, no more sandal lebih dari RM20.00 for me. Aku tak peduli orang nak kata apa, mampos lah. Kaki aku selesa, duit aku tak habis….

Kereta
Pernah dibicarakan dalam komen yang lepas-lepas. Damn true. Budak office aku ada yang pakai kereta mahal. Senang cerita almost ½ of the salary habis bayar installment kereta. Bodoh. Then, hujung bulan sibuk pinjam duit dari kawan-kawan. For me, kereta could only took ¼ of your salary monthly. Not more than that. Kalau lebih, plain stupid. Imagine, gaji 2 ribu, pakai kereta Waja. Installment around RM700.00. Minyak plus toll maybe RM300.00. So, separuh gaji dah hilang. Belum kira expanses lain lagi. Orang macam ini lah kalau tengah bulan member ajak pergi tengok bola akan bagi alasan busy atau bini tak bagi. Hahahaha… bodoh. Kalau dia pakai Iswara, atau Kancil senang-senang dia boleh save 3-4 ratus. Tapi, malu lah… tak class. Bengong. For me, aku pakai Wira… on the way to change new car, but still I will make sure not even ¼ gaji aku spent for monthly installment. Lantaklah member-member racun suruh ambil CRV, Sportage, Perdana, even Honda City… Sorry, bukan cara aku nak impress orang dengan kereta mewah.

Orang Perempuan
Satu lagi perihal pelik orang perempuan. Suka berhabis duit untuk beli barang make-up, baju baru, minyak wangi mahal, barang-barang kemas… just to show off. Bodoh. Setiap kali orang kahwin kena pakai baju baru, kenapa? Alahai… aku malas nak tulis panjang-panjang, nanti ramai kaum ibu merungut pulak. But, tolong lah daripada buat baju kebaya baru RM 100.00 lebih baik beri kepada boy friend, tunang atau suami upah mereka hantar korang ke rumah orang kahwin atau upah jaga anak sambil korang mengumpat dengan jiran sebelah rumah.


Selamat berhujung minggu...!



11 comments:

rose said...

Tepon = Nokia 3100

Kasut jalan2 = Vincci
Kasut keje = BATA ...
2 kasut ni aku akan pakai smpai lunyai n akan beli baru bila dah mmg takleh pakai

Kereta = TAKDE..skuter Suzuki V100 buruk je aku ade..:-D

Orang Lelaki = Orang Pompuan
Orang Pompuan = Orang Lelaki

nak tahu nape sama?? its vice versa..nama pon manusia kan..ada benda yang lelaki buat org pompuan tak suka...n ade benda yang org pompuan buat lelaki tak suka..

contohnya...ade gak lelaki bodoh..(isap okok (bunuh diri sendiri), modified kete smpai abis beribu)...tu baru sikit..byk lagi lelaki bodoh lam dunia nih..muehehehhe

the conclusion is...SAME JE!!!!
betul dok incey aku betul???
muehehehehhe

rose said...

aku lupe nak tambah ler..
aku setuju ngan semua pendapat Incey Aku Betul! yang pasal pompuan tuh..perabih duit utk make up, baju baru tiap kali gaji, minyak wangi berjenama n terhegeh2 cite kat aku yg perfume dia up 2 date...brg2 kemas jgn cakapler..Zulian dikatenye Emas tulin..muahahahah...

Fid said...

dood
aku pun pelik gak...aku paling takleh nak terima org nak bergaya ikat perut...fuhh paling aku angin......tak abih2 posa...padahal telan ayaq kosong..sekali sekala kwn belanja sambal udang bising sekg padahal aku bleh mkn mende tu hari2...kereta murah rumah murah.....cakap bab org gaji ciput bergaya sakan..mmmmm...aku ada kenalan gaji 1/3 gaji aku tp selera GAJAH!......

bab kereta.....Aku paling tak faham apa guna nak berkereta mahal nih?
Aku ain kereta murah buleh bawa ramai org dan save minyak.....dalam 2-3 thn lagi la...lps beranak 2nd...

bab perempuan dan make up
ko tolong buang nama aku dr senarai..aku tak tau make up makanya aku tak deperkakas make up kecuali lipstik maybelin beli time discount rm18.....

cuma aku bnyk 'perabih' duit utk breastfeed anak aku la..org la kata aku perabih duit sbb pam ngan cooler bag aku je dah sama ngan gaji sbln operator kilang aku....tapi bagi aku tak perabih pun sbb aku beli sekali je bkn tiap2 bulan...

btw..aku baru je terpikir nak tulis ttg kisah topik biar papa asal bergaya...dah ko dah tulis aku tumpang je la...dah la le ni anak aku susah nak izinkan aku guna PC asyik dia je nak tgk 'flash slide' dia....

Haaa dood lg satu....zaman la ni mak bapak suka berhutang beli buku utk anak kononnya nak bg anak pandai beli buku ribu2 tapi hutang....tgh bulan pakat ikat perut sbb RM yilek bayar hutang buku anak...

aku ni spesis 'kedekut'..buku anak buat sendiri..kalau beli pun yg murah2 je.....

hahahahahahahaa

hohohohoho panjang aku komen...

utt said...

all...tepuk dada tanyer selera..kalau sanggup aper salah yer..mentaliti org kita nie memang cam tu..tengah bulan makan roti lorrrrrrrrr...ahak!..tingat iklan skim cepat kaya...

Mr. Right said...

Rose,
Ok. Setuju.

Fid,
Takpe silakan komen panjang2. Kalau nak buat posting pun boleh. Email kat aku, then aku akan publish. Credit atas nama kau la. K? Serious ni.

utt,
Iklan apa?

MR. said...

elehhh .... jeles la tuhh ... ko jeless kannn ... kannn ... kann ... huhuhuhu

sukun said...

orang lain bergaya tu minta duit ngan korang ke?huh..busy body sungguh.

Mr. Right said...

mr.,
A'ah aku jeles.

Sukun,
A'ah..diorg hujung bulan sibuk nak pinjam duit aku. Padahal aku pun pinjam duit org (credit card).

wanmus said...

hahaahaa..betul..watpe nak membazir kat tempat yang tak perlu tapi ada member aku pulak jimat tak ingat..gaji ada tapi saje wat ayat sedih konon2 tak cukup gaji..
rasa nak lempang pun ada..

from www.wanmus.com

Anonymous said...

ahaha... ko ni mmg confirm perasan bagus.

uR not 100% right. sucks.

Anonymous said...

Betul la dia 100% politically correct. Fuck la kau ingat kau bagus jgk.

Mcm ni aje la kau semua yg komen ni bodoh dan penulis pun bodoh. Aku sorang je yg bagus. Aku tak belanja 1 sen pun setiap bulan. Kete aku pakai ferrari, naik kapalterbang sendiri airbus a380. Fuck off la kau org.

Aku kaya kau miskin mcm babi.

Total Pageviews

. page counter