Tuesday, August 7

Gaban, Kesatri Baja Hitam, Spiral Zone, Thundercats and… Maero Attack

Hari tu aku cerita pasal aku pergi tengok Tranformers. With few minor minus points, aku still anggap filem tu best gila. Then, yesterday aku terbaca yang Transformer the Movie break all time record for Malaysia’s film ticket collection. Fuh…! Patutla member aku cakap masa dia tengok dulu lepas habis penonton bangun yang tepuk tangan, macm tengok teater la pula.

Then, last weekend aku tengok Simpson the Movie. Boleh la… Seperti message yang filem tu sendiri cakap, kenapa perlu tengok benda yang sama seperti di tv? Aku pun tak tahu kenapa aku tengok, walaupun tak kering gusi gelak, tapi aku rasa filem tu tak layak dipanggil filem. Hanya extended version of the tv series.

Aku pulak terfikir, bila agaknya producer filem terutamanya dari Jepun nak buat filem-filem kartun mereka. Aku tahu ada yang dah buat, cuma aku betul-betul interested to watch film version of ‘Hero’ such as;

1. Gaban.

Walaupun dah stop tayang kat Malaysia like 10 or 15 years ago, but everybody knew who is Gaban. Tak mungkin tak tahu. Ada remaja yang gunakan Gaban sebagai symbol kedasyatan. “Terror macam Gaban”…atau “Fuh… Gaban la kau”. Terngiang-ngiang lagi ditelinga ku suara orang jahat

“Heret Gaban ke ruang angkasa setan….” Pastu ada gelak… “Hehehhehe…”

Kalau sesiapa ‘rindu’ Gaban bolehlah explore YouTube, banyak gila clip di sana. Tapi aku rasa kalau mereka jadikan filem, confirm aku pergi tengok.

Ada sesiapa ingat berapa saat dia tukar costume?


2. Kesatri Baja Hitam

Tak lengkap kalau bercerita pasal Gaban then tak sentuh hero seorang lagi ini. Aku gagal jumpa apa-apa info pasal cerita ini, mungkin sebab namanya telah dibahasamelayukan. Tapi pasti semua masih ingat aksi motor dia datang sendiri bila di panggil. Dah macam kereta Knight Rider.


3. Spiral Zone

Confirm tak ramai tahu pasal cartoon ni. Memang tak lama pun ditayangkan. Menurut so called official websitenya disini; http://spiral-zone.com/tonka/, siri ini cuma ditayangkan 1 season sahaja. Walaupun patungnya masih menjadi collection item yang bernilai, namum entah kenapa tidak diteruskan. Mungkin melihat gambar askar menunggang kenderaan satu tayar dibawah boleh mengembalikan kenangan sesetangah rakan disini. Ring any bell?


4. Thundercats

Kalau tak tahu cartoon ni confirm bukan kanak-kanak Malaysia. Kalau baca di wiki, ada filem Thundercats. Namun hanya untuk tayangan television. Thundercats juga satu-satunya watak cartoon yang di komikkan. Selalunya dari komik ia dikartunkan, tapi ini terbalik. Kalau tak tahu lansung pasal Thundercats atau nak mengembalikan nostalgia silam boleh click; http://en.wikipedia.org/wiki/ThunderCats atau http://thundercats.vpga.com/. Youtube pun ada clip-clip menarik. Bila la agaknya nak buat full version filem Thundercats… Hoooooooooooo…!


5. Maero Attack

Ini bukan cartoon, tapi series remaja perempuan Jepun main volleyball. Best gila, setiap petang aku mesti tengok. Kalau sekarang ada lagi siri tu mungkin aku tengok sebab peha gadis Jepun yng putih-putih, tapi zaman kanak-kanak dulu aku sendiri tak tahu kenapa best sangat rasanya cerita ni. Ingat spike pusing-pusing dia? Hahahhaa…

Ada beberapa lagi cerita best yang aku tak ingat, tapi petang-petang lepas mengaji sebelum main dengan member-member atau balik dari main sebelum tunggu maghrib aku mesti tengok cerita-cerita ini. Antara reason penting kenapa aku tengok bukanlah kerana jalan cerita atau visual yang cantik sangat. Tapi kerana kalau tak tengok, esok masa kawan disekolah bersembang apa aku nak cakap? Takkan nak diam je. Malu…malu… Kalau umur lingkungan 20 ke 30 tahun mesti korang senasib dengan aku.

Sempena merdeka, aku cuba menjadi patriotic dan turut mengharap ada filem Kluang Man atau Usop Santorian. Paling tidak pun, cartoon Sang Kancil dan Buaya. Watak buaya tu ku rasa cool juga untuk dikomersialkan.

27 comments:

MR. said...

Gaban - menukar bajunya dalam masa 0.05 saat

Kasatria Baja Hitam - Tendangan padu mauuuttt!!!
Motor Belalang Tempur dan ntah tak ingat lagi satu

Maero Attack - Summersault berpusing!!!

LAgi satu ko lupa - He Man and the Master of Universe!!

Bro,

Umo 25 tahun ke 30 tahun jer tau citer2 ni ...

bebudak umo 20 tahun skang, masa tu kecik lagik ... jalan pun bertatih lagi ...

Bro,

Wa puji lu masih berani masuk and kasik komen kat minah sharina tuh ... wa ingat lu dah kecut! hahahahha ...

Fid said...

maero attack...aku suka gak tgk citer ni tp aku tak sempat tgk sampai habis apa jadi kat dia erk?

kesatria baja hitam...tak salah aku bahasa jepunnya...'kanmen raider'...rider bertopeng....

lg satu aku suka tgk miss comet....cerita bdak pompuan yg ada power..paling power gigi dia..hahahaaa...

myworld said...

Polis ankasa lepas gaban. Aku dulu siap hafal lagu dia. Ya betul, 0.05 saat utk bertukar baju.
Mr., aku memang minat giler dgn He man. Tapi filem dia tak bestlah pulak.

Anonymous said...

"Wakata wakata kenangga.."
hehehehehe..i'm not sure how's the spelling but that is a part of the Gaban lyric.And i am having it in my handphone..hahahahahahahahahaha
i heard the song are currently play in the radio station.What a memory...

-Ipoh lads_

Mr. Right said...

mr.,
Wah... dasyat betul kau. Ini mesti melekat depan tv masa kecik2 dulu. Kau tak main guli atau susun tin ke?

Yup, He-Man... best2. Pet dia singa ke rimau? Syok tu kalau dapat bela sekor.

Pasal Sharina tu, aku bukan takut dengan dia. Aku cuma malas, rasa buang masa je layan budak tu. Pastu nanti dia 'report' kat reader dia. Malas aku buat musuh ramai2. Kalau aku boring2 aku pergi blog dia dan sound dia. Just for fun. Tapi dah 2-3 kali comment aku dia tak berani approve. Hahaha.. budak2 biar lantak ahh dia.

fid,
Aku rasa aku tgk abis citer ni. Memang sedih bila dah tengok siri terakhir. But, sori tak ingat cam mana ending.

myworld,
Hafal lagu? bahasa jepun tu.. Hahahaha.. Filem He Man ada ke?

ipoh lads,
Hahahaha... maybe Fid boleh tolong bagi sebutan dan ejaan yang betul.

en nordin said...

masa aku kecik2 dulu kat cameron highland dapat tv1 ngan tv2 jer.. tv3 tak dapat.. tension giler masa . kalau nak tengok thunder cat kena balik kampung.. hehehe.. mr right.. ko tak kenal kamal ker?? housemate ko@ QORIB KO.

MR. said...

wuahahahah ...
best2 ... rasa2nya kita ni len ih kurang sebaya la kot tgk citer2 tuh ... aku lahir tahun 1980 ...

tapi lagi best masa tgk maero attack tu time dia mandi kat changing room ... pintu tutup dari peha sampai dada jer ... hahahah .... tapi masa tu kecik lagi douhhh ... mana tau sangat stim2 nih ... hahahha ...

main guli tak ... tak reti aku ... aku main susun tin baling ngan bola tennis, main rounders, lagi satu main kayu balak. konpem korang tak pernah main ... hahahah ...

tempat training askar da kayu balak tuh ... aku dok dalam kem tentera ... hahahahahah .... giler bebudak kecik main kat tempat training askar ... hahahahah

rose said...

Mario Attack..!!..bes giler..sanggup tak kuar g jejalan if akak ajak g mane2 sbb nak tgk cite tu..petang2 main baling tin, susun tinggi2..balinggg!!..aku selalu jadi rebutan sbb baling sure kene..keh keh keh...syok gile zaman kecik2..

rose said...

eh..salah eje..Maero Attack!!...
aku suke watak Rin dalam cite tu...:-)

Fid said...

rose
last sekali dia tau tak siapa mak dia...
apa jd ngan team diaorg?

rose said...

alamak..tak ingat la fid..ehehhe..dah lama..zaman skolah rendah....:-D

shah said...

wah...semua citer yg ko list kira kegemaran aku. citer gaban tu kalo tak silap aku bertembung gn citer hindustan. slalu la gak nangis bila mak aku tukar tgk citer hindustan.

lepas citer gaban, dia sambung citer suria baja hitam. aku ingat lg episod pertama, mcm mana dia dpt power jd baja hitam. pastu mcm mana dia dpt moto baru yg lg laju dr moto belalang dia tu. moto baru dia warna puteh, tak silap aku. tak berapa ingat sgt sbb dah lama.

sukun said...

fid,
mak dia jadi coach team jepun..
tp mak dia ada sorang anak laki
masa episod akhir siri 1 dia dah jumpa mak dia masa sakit kaki
pastu siri 2 plak cari abg dia
nama abg dia.....
rose,
ko mana ingat masa tu hingus pon tak kering lagi.
ko berhigusan lg kan sekarang pon.
en. nordin,
ko tgk rtm dah le-teman setia anda

rose said...

Ape dia buah sukun? berhingusan??
Umur kita beza setahun je...maknanya...kita sama2 berhingus hingusan la.....hahahah..

Mr. Right said...

nordin,
Kau pernah kecik ke? Ohh... Kamal Faizin bin Che Kassim. Abang angkat kau kan?

mr.,
Ada scene mandi ke? Errmm... kecil2 lagi dah pandai kau yek. Aku pun dok kem askar. Port Dickson, arwah abah aku cook, so aku lebih banyak spend masa dalam cook house dari padang kawat or padang latihan. Lepak sana best ada macam2 makanan. Hahahha... sebab tu la sekarang aku sedikit berisi... ok..ok.. gemuk. Muahahha..

Rose,
Mesti berangan jadi hero/heroin citer tu kan?

fid,
yup dia tau sapa mak dia, tapi team dia kalah. Kira 1/2 je impian dia tercapai.

shah,
zaman tu takde internet, takde computer game, so tv lah hiburan utama kita.

sukun,
Cam mana kau tahu? Oooh.. ok, aku tahu. Kau belasah je. Tak mungkin kau ingat dan kemungkinan besar kau tipu. Wei... Rose mana berhingus, dia pembersih orangnya. Dah la bersih, comel, baik, pandai masak, mcm2 lagi. Hehe...

sukun said...

rose,
kalau makan cili mmg le rasa pedas.
aku betul,
wei..aku tau le aku ada cd tu..sekarang kat jepun dah masuk season 34.tak abis2 lagi.
wah-wah..tabiat bodek mu tidak berubah malahan kuasa bodek mu pula meningkat.tahniah.
Kamal Faizin dan Kamal Nordin ke??

Mr. Right said...

Sukun,
Yeah right... season 34.. hehehe.. pandai kau pilih number, 34 nampak macam logic je. Hahahaha...

Wei, bodek awek sendiri apa salahnya. Mangkok...

Karang aku delete msg kau macam Sharina (theboing.wordpress) delete msg aku, nak?

"Its my blog... i can do wat ever i want....iam a dick sucking dick-tator" - Sharina's words (lebih kurang)

Macam sial je.. HAHAHAHAHA...

Badrul Hisham said...

Dood, sori la aku tak sempat nak comment blog ko..hehe!! Gaban ada lg satu trademark dia ko tak sebut.."Naga Gaban, kemari!! " haha!!

Kesatria Baja Hitam mmg favorites aku tu..hahA!! lagi satu moto dia tu namanye Wira Perkasa..aku ada complete cite Kesatria Baja Hitam ni..haha!! sape nak sewa bole la..haha!!

Spiral Zone tu mmg aku tak penah layan la..tak penah tau ppun ada cite tu..hehe!!

Thunder Cats ni pun aku suke gak kecik2 dulu..siap aku ada Pedang dia tu..haha!! Thunder, thunder, thundercats Hooo!!! (lepas tu pedang dia pun panjang) haha!!

wahh!! gile la Sukun..ko sure ke skang cite Mearro Attack ni dah sampai season 34??haha!! mesti pelakon dia tu dah tua kerepot dah..haha!!yg aku tau ending cite ni kawan dia sorg mati, kalo tak silap aku nama dia Yojia kot..pastu dia dpt gak jumpe mak dia..

Miss Commet tu aku pun layan..haha!! cite pasal pompuan tu ada magic pastu ending tiap kali cite mesti dia tgk mak dia kat langit..hhaha!!

Emil said...

yo bro, nice blog u have here..tgh baca sume post2 ko =)

kesatria baja hitam = "kamen rider"

alexi said...

dood ade lagi ko tak list kan kartun zaman2 kite...aku tolong list kan skit lagi...saber rider, silverhawk, macross, mospeada, ultraman ke....alamak lupa plak tadi time aku baca blog ko ni aku ingat banyak gile bile dah taip aku terlupa...:D.

i.am.chaos said...

hahaha...

ni sumer citer2 yg buat aku ponteng sekolah..

spiral zone, tgk gambar br tau, yg muncung kat atas tu wat tembak2 kan..heheheh....

br aku tau satu season jer tayang...tp naper aku ponteng kelas tiap2 hari? :p

Mr. Right said...

Bad,
Kau masih kanak2 lagi ke? Hahaha..

emil,
Thanks.

alexi,
Td rasa cam byk, pastu hilang idea? Biasa la tu. Aku pun selalu terkena cam tu.

i.am.chaos,
Wah... kecik2 lagi dah pandai ponteng? Dasyat...dasyat.

kuizikel said...

dok cari2 masa gaban bertukar baju, terjumpa lak entry ni..hehe

best2. aku suka gaban, aku suka kesatria.. yg ada 2 moto tu kesatria baja itam ke a? 1 belalang ijau.. nampak sgt dah tua, lupe..

maero attack mmg d best.. sampai aku percaya org main bola tampar leh buat summersault berpusing tu... ada lagu versi bm lagi time tu..."chun namanyer.. bercita2 untuk berjaya, chun main bola tampar...."

nagaMerah79 said...

nagamerah79

hahahaha....

Chun yg cun laa masa tu. Aku siap masuk team bola tampaq sekolah (simpanan).

Aku suka tem bola dia p huruf 'Z'. Kesian bila kaki dia terseliuh, sama mcm mak dia zaman muda.

Suria perkasa itam - tendangan padu mautttt!!! aku selalu tiru, siap susun bantal banyak buat lompat.

Cheneke said...

wah best cite neh... ko nak tau pasal ngan suria perkasa hitam la sampai skg aku dok tengok lagi cite cite macam tu... huhu.. tapi memang orang yang tulis aleh suara cite suria perkasa hitam tu memang kreatif la... sebab "pukulan padu maut" direct translate 'rider punch'(tumbukan penunggang) moto merah dia "wira perkasa" original nama 'road sector'.. "bayang hitam" abang dia yang jahat tu original "shadow moon"... masa nak bertukar pun dia sebut " suria perkasa hitam"... instead of "henshin" (bertukar). kalo gaban nak betukar tu dia panggil "baju gaban"... fuh sungguh hikmat perkataan tu masa kek kecik.. huhu tapi kalo japan original dia sebut"jouchaku"(evaporate) dalam masa 0.05 saat dapat la baju. penah tgok movie kill bill vol 1.. ha kalo nak tau yang tukang buat pedang si rambut botak tu.. uma thurman mintak tolong, tu la pelakon gaban.. versi da agak tua.. kenji ohba..


Ingat first episod dalam translate indon tajuk pun ade keindonan- kestria baja hitam" tapi bila 2nd episod dan seterusnya tukar full bm tukar jadik suria perkasa hitam. original name ,kamen rider black. aku masih mengikuti lagi perkembangan perkasa hitam nih.. latest diorang tengah penggambaran buat filem mungkin dalam masa trdekatni la tayangan kat jepun. perkasa hitam bersama 25 orang lagi adik beradiknya beraksi.. dlam 4 5 bulan lepas tayang tu mungkin ada la versi boleh donwload secara haram kat tenet neh..

nhisa said...

huhu..
thunder. thunder.. thunder cat!

suria baja hitam adalah kamen rider..
tp xpasti mana satu ar
kamen rider byk sgt
may be kamen rider black or kamen rider black RX

donlod kamen rider: http://kamen-rider-episode-download.blogspot.com/

enigma said...

gaban trademark "gaban 'Z' potong dua" klu xsalah aku la...
gaban pn ada awek nama mimi blh btukar jd burung tu...
igt x?

Total Pageviews

. page counter