Thursday, August 9

Kenapa Membaca Buku?

Dah lama aku nak tulis benda ini tapi tertangguh-tangguh. Banyak juga isu semasa aku rasa nak komen, tapi nanti-nantilah aku buat complilation semua sekali.

Tercetus dari sessi berbalas sms dengan kawan aku yang book junkie. Aku terpanggil nak tulis pasal orang gila membaca. Aku tak refer kepada membaca bahan-bahan santai macam komik, majalah hiburan atau blog. Aku juga tak nak sentuh pasal membaca buku rujukan sekolah, like it or not, memang student kena baca buku rujukan. Aku bermaksud pasal orang yang suka membaca novel, buku motivasi atau bahan bacaan lain yang berat.

Kenapa mereka suka membaca buku sebegini?

Sebagai seorang yang memang malas membaca, tukar…sebagai seorang pemalas, aku rasakan membaca buku adalah satu aktiviti…errmmm… bodoh. Maybe too hash, but that my opinion. Daripada baca kisah percintaan, lebih baik tengok je movie Nothing Hill or Heart. Sorry, aku jarang tonton cerita jiwang, itu sahaja contoh yang aku boleh berikan. Ataupun, kalau berminat dengan kajian makhluk asing contohnya lebih baik tonton Is It Real? Di Astro last few days around 3:00 o’clock in the morning. Lagi jelas paparan dalam documentary tu. Mungkin dalam buku ada tulis penemuan Starchild, kalau melalui bacaan, aku akan assume benda tu budak atau patung kanak-kanak, padahal ianya adalah tengkorak kecil yang dipercayai milik makhluk asing. Interesting kan?

Aku tahu kebaikan membaca, semua orang tahu. Dari zaman kanak-kanak lagi semua orang beritahu aku membaca bagus untuk.. bla..bla..bla. Cuma pada aku membaca hanya salah satu cara untuk menambah ilmu pengetahuan dan berseronok. Tetapi zaman sekarang ada terlalu banyak option lain yang lebih mudah. Kenapa perlu memenatkan mata dan fikiran dengan membaca hasil kajian atau biography seseorang? Search internet semuanya ada. Kalau membaca novel contohnya, setiap perkataan dan ayat kita perlu gambarkan sendiri. Memerlukan kemahiran imagination yang baik.

Contoh:

“At that time I was flat broke, and couldn’t even afford to catch a plane to go there so, I took a cheap express bus instead.

I boarded the bus at Pudu Raya at 10 pm but could not sleep throughout the whole journey. When I arrived in the Lion City at around 4 am, I headed straight for a nearby hotel and loitered around in the lobby, waiting for the sun to rise.

While lounging around in the lobby, I kept turning away the waiters asking me to buy a drink, telling them my limousine to the airport would arrive at any moment. I kept that up until 8 am, and then headed for the Nomura office.”

Petikan dari buku Skali Lagi tulisan Tengku Farith Rithauddeen, Group CEO and Co-Founder of SKALI. Sorry, bukan petikan buku tapi petikan dari Prologue aku copy and paste from official website.

Dari contoh tu, bayangkan macam mana nak imagine keadaan dia? Duit takde, naik bas, pergi Singapore. Bas apa? Siapa duduk sebelah dia dalam bas? Then sampai sana lepak-lepak kat lobby hotel. Hotel apa? Murah ke? Hotel 5 bintang? 0 Bintang? Pastu, bila waiter datang dia kata driver on the way, waiter tu pakai baju apa? Soalan apa yang waiter tu tanya? In English ke in BM (since penulis Melayu dan mungkin waiter tu pun Melayu). Nampak tak kesusahan membayangkan cuma beberapa perenggan tersebut? Inikan pula the whole book. Kalau tengok filem, scene ini boleh ditayangkan beberapa minit sahaja. Aku boleh gunakan masa, tenaga dan saraf-saraf otak aku untuk memikirkan jalan cerita atau benda-benda lain dalam penceritaan dia.

Mungkin membaca lebih bagus kerana dapat ‘mendidik’ otak agar lebih creative. Kalau tonton movie pengarah dan penulis script yang ‘tolong’ otak untuk bayangkan setiap suasana, tapi ketika membaca kita perlu lakukan sendiri. Ini MUNGKIN baik untuk melatih otak ‘bergerak’. Ye la tu, tapi aku rasa kerja di office, menipu boss, menipu customer, selesaikan pelbagai masalah dalam kehidupan, traffic jam, masalah negara, masalah dunia, Perak kalah, mampukah Torres?, menulis blog… dan macam-macam lagi. Sudah terlalu banyak benda yang membuatkan kepala otak aku tak duduk diam. Aku tidak perlu membebankan ‘dia’ dengan membaca novel-novel puitis.

Aku malas nak bagi contoh-contoh lain, point aku adalah, membaca tidak terlalu menguntungkan berbanding aktiviti lain yang lebih seronok, dapat lebih banyak ilmu dan yang penting lebih mudah dan tak memenatkan.

Mesti ramai orang akan tak setuju dengan pandangan aku ini, aku masih rasa Aku Betul…! cuma untuk isu ini aku tidak akan cakap orang lain salah.

14 comments:

edi said...

betul tu dood.
Amik contoh cerita Lord of the ring ngan Harry potter. Aku dah cuba baca buku tu. Penat giler nak imagine. Tengok filem baru faham. Senang kan?

anamiraa said...

untuk fiction, maybe.

but for the rest ~ the books you don't read won't help!

teek said...

mmg betul dood, reding books requires visualization. ada jugak org ckp yg majority org lelaki takkan suka membaca sbb lelaki ni visualization-oriented creature, and buku mostly takde gambar, only words.

as much as you love watching tv or attending football matches, that was how much ppl who love to red love reading.

Q penting: ko tengok heart?! ;))

sukun said...

aku betul,
ada salah ada betulnya apa ko tulis nih.dalam usia ko yg separuh abad mungkin le dah ada pengalaman sendiri.
contohnya,sorang budak yg tak baca buku serial killer tp nak bunuh org
lepas bunuh dia kantoi sbb ada bulu hidung jatuh kat org yg dia bunuh. dah kena tangkap bla bla bla..dia pun tau ooo rupanya bulu hidung pun org boleh trace jugak sapa empunya.
nak banding dgn org yg dah baca buku..dah tau langkah2 yg selamat nak bunuh org.sebabnya dia baca buku.baca buku adalah belajar dr pengalaman org lain.
mesti ko kata tgk tv pon boleh juga
-nak bunuh org-csi
-lari dr jail-prison break
-nak hidup mudah-simple life
-nak makan-jln2 cari makan/oliver twist
-nak bisnes-the apprentice
-nak mampos-tgk tv sampai mampos
itu kalau nak tgk tv
tp baca buku bole kat mana2 je..contoh lagi
1-masa ko tunggu awek ko yg selalu lambat tu
2-awek ko tunggu ko(dia baca)
3-masa gi tgk bola(team kalah je baik baca buku)
4-jumpa aku utk maklumat lanjut
dlm kontek lain
baca buku utk mengisi masa lapang dan otak yg kosong.kau paham tak apa aku tulis ni..tak kan ko sama bangang dgn sharina kot.

rose said...

sukun,
emm..awek Aku Betul! yg selalu lambat??? hmm..sape ek???? tol ke awek dia selalu lmbt????musykil aku ngan contoh ko tuh!

conlusion aku..membaca+menonton if digabungkan..lebih baik dah berkesan...keh keh keh

hidup prison break!
eh..ade kaitan ke??huhuhuhu

Mr. Right said...

edi,
Aku nak bagi contoh 2 filem tu. Tapi nanti ada yg cakap filem and buku tak sama.

anamira,
aku je ke? atau memang susah nak faham apa yang kau cuba cakap?

teek,
conclusion, gals love reading and guys yang suka membaca boleh diconsider sebagai golongan yang ada hormon testosterones kurang. Setuju...!

Aku tertengok Heart... vcd je pun. Sedih jugak HAMPIR menangis. Hahahaha... diulang.. HAMPIR..

sukun,
Panjangnya karangan (merapu) kau. Mesti kat sekolah dulu johan debat.

(mcm pernah baca komen mcm ni)

Hahahahhaa...but, some of ur points boleh diterima pakai. For the record, aku sikit-sikit faham apa kau cuba (sedaya upaya) sampaikan.

rose,
mana ada lambat. Bukannya jumpa kat shopping complex ke, taman tasik ke. Apa gila... ingat kami remaja ke? Kalau lambat pun tunggu depan rumah, kalau lambat sangat aku masuk la rumah tolong dia bersiap. Ops..hahahha.. gurau.

Fid said...

bagi aku ..kalau setakat baca novel tu buang masa je
tapi kalu baca buku2 ilmiah tu bagus....mmg patut membaca

Fid said...

opsss .kalau org tak pandai omputih cam aku baca novel omputih tu kira ilmiah gak sbb buleh belajaq omputeh..sekian..

AC said...

To Sukun.... selalunya orang tengok CSI bukan nak membunuh, tapi belajar cara nak hapuskan bukti. Even bakteria pun takleh nak lari.... That's why kat US, pihak berkuasa dia orang minta siri tu dihentikan.

Kat Malaysia dia orang investigate camtu ke...??? Mungkin kot kalau tak takkan this week ada dua kes bunuh lepas sebab polis siasat cincai (bahasa Buletin Utama)...

Sorry off topic.... why I am so angry coz duit aku as tax payor dah masuk longkang sebab gajikan polis yang siasat cincai dengan Pendakwaraya yang also cincai (merujuk pada dua kes tu la... dan kes lain yang sewaktu dengannya...)

anamiraa said...

actually aku banyak sangat baca bacaan ilmiah satu ketika dulu sampaikan sekarang ni aku sukeeeeee sangat baca novel2... he..he..

mr right takpe kalau tak paham..

sukun said...

to sesapa je,
aku cakap contoh..CONTOH
lemah sungguh bahasa malaysia korang
kau,kau,kau dan kau pergi dok kat taiwan sama itu B-NAmeWEe

ROSE said...

Eh..buah sukun marah la...sure buah sukun leh masak nih..gegegegege (gelak popeye)
jap lagi leh buat sukun goreng...gegegegege..

Tukun Tiruan said...

Nasib baik buah sukun boleh goreng..... kalau tukun dah lama campak ke laut...

Mr. Right said...

fid,
Kalau dah bangang english cam aku, penat nak abiskan 1 buku. Aku pernah try. Berhari-hari nak abiskan buku tak sampai 100 muka. Hahahhaa..

ac,
Aku setuju dgn kau. Cuma aku malas nak kutuk polis. Nanti orang-orang yang sayang aku bising, sebab dorg takut aku kena tangkap. Aku tak takut, dorg yg takut. Hhahahaha...

anamiraa,
yup from reading ur blog aku dapat rasakan kau ni ulat buku juga.

sukun,
Sabar la oi..! Kau gagal sampaikan apa kau nak bgtau. Kau takleh salahkan org yg baca. Maybe cara penyampaian kau hampeh.

rose,
Sukun kurus, goreng tak best. Tak de isi.

tukun,
Ok gak. leh berbakti pada nelayan.

Total Pageviews

. page counter