Thursday, August 23

Orang Pandai Jadi Bodoh… Again.

Notice: Quickie, hari ini aku busy, banyak pulak kerja.

Aku memang interested to observe kebodohan orang disekeliling aku. Pelik aku melihat orang yang mewakili organisasi besar boleh menjadi bodoh.


1st

Ada sebuah syarikat telecomunikasi terkenal di Malaysia. Kalau aku mention syarikat tu semua orang tahu. Mereka cukup besar untuk ada wisma sendiri. So, they want to peer their network with us. In simple term, kami nak kahwin or one night stand, which ever you want to look at it. Kahwin in technical point of view. So, in order to kahwin we need to check each other capability 1st. They need to visit and check our network, our cabling works, our data center all this stuff and vice versa. BUT, this stupid bunch of people failed to arrange for the survey. I can’t understand, it drags till few months already. Yesterday new guy representing this big company and call me ask for meeting, AGAIN. They said they have no idea what going on. Stupid… stupid…stupid. I be able to explain it in one paragraph, you guys only takes few minutes to read and understand the scenario tapi mereka semua bangang and perlukan aku pergi sekali lagi kesana untuk terangkan. Bodoh. They want to evaluate, but aku kena terangkan. Bodoh. Kalau aku tipu, senang-senang mereka boleh kena maki dengan boss mereka nanti. Aku dah call their big boss and he furious, and one funny suggestion from him that create a smile in my face….

”Affandi, quit OCE and come work with me la”

fikir macam seronok but I can’t work with stupid people yang aku tidak dibenarkan tonjol kepala mereka.


2nd
Ever imagine how to have a meeting with 3 guys with same name? Funny kan. This morning I had a meeting with 2 other Affandi(s). Hahahha… to ease the situation I ask them to call me Dood, and the other two with Affandi 1 and Affandi 2. But that not the stupid part, that funny and I trust funny totally differ from stupid. Maybe some stupidity we can found humor inside, but majority lawak tercetus dari kebijaksanaan otak bukan kebodohan. Affandi 1 consultant for another big taiko dalam telecommunication industry. So, he bravely said all broadband players in Malaysia buy international bandwidth from Telekom Malaysia (TM). As one of the ISP in Malaysia aku corrected him. I said, there are several other international bandwidth provider in Malaysia, Jaring, NTT, HGC… a lot. Tak perlu berada dalam industri ini, Google certain keywords boleh jumpa all the provider names. But this stupid guy insist, ONLY TM. No other company. Nasib baik meeting di lobby Hilton Central, kalau di kedai mamak at least aku dah jentik hidung dia. Aku yang tarik cable to other provider data center. And they not related to TM what so ever. Tentunya aku tahu. Lucky I don’t think I will deal with him more in the future, if not I must make sure I wear my safety boots. So, in case dia cakap yang bukan-bukan dan menunjukkan kebodohan melampau dia, boleh aku pijak kaki dia bawah meja. Hahahha… bodoh.

Kalau tak percaya ada banyak provider lain, click here: Asia Communication Exchange – browse this site and boleh jumpa.

9 comments:

sukun said...

tapi kira beruntung lagi le sebab setiap hari rabu kau dapat meluangkan masa dengan si bijak pandai.

myworld said...

ada beza ke bodoh ngan blur?

edi said...

alaaa..biasalah tu. Menteri kabinet kita pun banyak juga macam tu...hehehe

rose said...

ye ke ari rabu luang masa ngan si bijak pandai???
musykil aku..

softie said...

hmmm....bijak pandai for their own world lah tu...tp kalo rose join sure lebih pandai diorang tuh

Mr. Right said...

Sukun,
Yup. Kawan2 aku semua bijak pandai. Alhamdullillah. (lebih baik bodek member dari bodek boss).

myworld,
Blur senang sikit diajar dari bodoh.

edi,
Menteri kadang2 buat bodoh. Otak dalam perut.

rose,
Pandai..pandai main badminton. Hahaha...

softie,
Kau ni perempuan kan?

softie said...

perempuan...hehehe..auuuwwwccchh!!!

rose said...

oo..pandai main badminton..hehehhe

Mr. Right said...

Tuan-tuan dan puan-puan, dimumumkan kehadiran awek Sukun, Softie. Sesuai la ngn Sukun, dia pun 'soft'.

Rose,
Yup.. pandai sgt2.

Total Pageviews

. page counter