Monday, August 20

Semua Orang Bodoh…!

Notice: Hati-hati banyak perkataan Bodoh.

Aku bosan…! Kenapa kita dikelilingi oleh orang-orang bodoh? Selama ini aku ingatkan barisan pemimpin kerajaan sahaja yang bodoh atau buat-buat bodoh. But thanks to Wee Meng Chee that boy from Muar with Negarakuku now I noticed everybody involve in politic MUST become a disgusting stupid human being. Izinkan aku senaraikan manusia-manusia bangang yang terlibat dalam cerita NameWee ini.


First, tentunya budak Cina tu, bodoh…! After made a headline with his creative piece of music expression he should shut his mouth up. Maybe sent an apology video at YouTube better option than whining about how newspaper mistranslates his Chinese lyrics. You got tons of traffics to your blog, people knew you are talented musician, you got an offer to become recording artist. What else you want? Bodoh, just keep quiet and concentrate on your study.

Related News: From his blog


2nd, our beloved Prime Minister and members of cabinet. Apa ke bangangnya pakcik ni nak komen pasal budak umur 24 tahun kutuk Negara dan menyindir azan? Budak Cina tu not represent anyone, any group or any political party. He on his own. But our stupid ministers have to bring this up till cabinet meeting and decided we should punish that boy. Stupid… plain stupid. Nobody, maybe few lawyers… but almost nobody knew about National Anthem Act 1968. So, just accept his apology and resume works. Stop using that boy stupid clip as a cover up for few other more relevant issue such as RM4.6 billion Port Klang Free Zone scandal, corruption dalam police force dan juga isu bas lepas Puspakom’s inspection and driver yang ada saman boleh bawa public transport. Bodoh…! Tolong buka mata kepada isu yang lebih besar dan penting.

Related news: The Star


3rd, and most interesting, famous blogger and politician response to cabinet decision to punish that boy by organized a forum. Sorry, not just one, but 6 forums. Niamah…! Dah habis isu ke nak diperjuangkan? Bodoh. Sudah lah tu, jangan lah nak gunakan perkara remeh ini sebagai peluru untuk tembak MCA atau gunakan sebagai bom nak musnahkan hubungan MCA-Gerakan. Carilah point lain…Kerajaan BN tak hormat decision MCA lah, Gerakan yang mahukan budak itu dihukumlah. Ntah apa-apa. And extra point bodoh kepada Jeff Ooi sebab tak approve comment aku kat blog dia yang mengutuk tindakan mereka. Roslan SMS selamber je approved almost similar komen. Bodoh punya Jeff.

Related news: From jeffooi.com


Mungkin aku pun terkena tempias kebodohan mereka sebab aku sendiri sibuk komen pasal isu ini. See, orang pandai macam aku pun boleh terjadi bodoh sebab orang lain. Celaka betul.

Allow me to make a statement here (to cover my ass), to be fair I’m not saying all of them stupid as a person. They own a degree, master even some ada PHD. Just for this particular case aku percaya mereka bertukar menjadi bodoh. Just hope next time mereka akan jadi pandai semula.

Cheers…!

27 comments:

anamiraa said...

aku setuju bebenorrr....
sedar atau tak kita memang dipimpin oleh orang2 bodoh yang perasan depa ni cerdik pandai malaysia. antara statement bodoh "harga petrol di malaysia masih antara yang paling rendah berbanding dengan harga petrol diluar negara" haaa? bangang ke hapa? memang la hang convert pound sterling ke RM.. orang check la dulu income per capita... bodoh gilee!!

aku suka hang tulis benda2 gini.. boleh buat link ke jabatan perdana menteri dak?

Anonymous said...

Dah pernah dikatakan, budaya org Malaysia ni, "pantang bergurau tersentap aje"...maksudnyer si wee bodoh tue memang le "bute segala2nyer" tp mungkin ler die nk berjoking ke ape ntah, kite pun tak tahu niat dia.Tapi kerajaan tersentap pulak sampai nak diperbesar2kan isu yg remeh temeh ni.Rasanye dalam lagu die tu ade jugak benda2 yg sememangnyer agak benar dan sudah pun banyak diperkatakan umum. contohnya pasal staff kerajaan yg buat kerja lambat..semua pun tahu.

Agak2nyer kan ape le pulak orang nak kate pasal ape yg tertulis dlm ni ek...
http://uncyclopedia.org/wiki/Malay

Well, there are another big issues to be settled on.Period.

-Ipoh lads-

pakdi said...

aku ni anti-klimax...

http://www.youtube.com/watch?v=MUsiRtatRdo

ni lagi best dari si bodoh-bodoh-bodoh di atas.

helena said...

teringat hattan nak kena campak sungai sebab nyanyi lagu negaraku with his own style....

Mr. Right said...

anamiraa,
Boleh linkkan kemana-mana sahaja. Silakan lah.

ipoh lads,
That link to 'funny wiki' ke? Ermm... memang 'menarik' tafsiran terhadap Malay.

Pakdi,
Lagi menarik? Malam nanti aku tgk. Siang-siang ni YouTube slow.

helena,
Hahahha... yup. Padahal Hattan try to be creative je. Helena, lama tak nampak busy jaga anak ke?

AC said...

Teringat satu komen SMS dalam BH... katanya kes Namawee ni memang serious tapi lagi serius kes 5-6 budak sekolah yang cabul kawan dia juga masih dalam uniform tepi longkang.

Lepas kes tu didedahkan oleh HM, nampak takde result pun. Again dikejutkan dengan aksi budak sekolah still compelete with school uniform tengah 'toot' dalam kereta. Nauzubillah.... But kita dok sibuk pasal lagu Negaraku kena hina. Point Namawee hina Islam dan Azan subuh dipinggirkan.

Aku tak sure pulak kalau hafal atau paham lagu Negaraku boleh dapat syafaat kat akhirat...

Banyak benda lain yang lebih global dan major kalau kita nak kerut dahi.

Aku rasa blog ni terlalu prestij utk story pasal budak mangkuk kat Taiwan tu..

teek said...

as i said earlier dood, irregardles la the these individuals are harvard or oxford graduates, studying medics, engineering, rocket science, a doctorate..once they've entered the world of politics, most of them are rule by power and money, therefore jadi stupid. The purpose of serving the people and taking care of their welfare...vanished.

Helena said...

yela... bz sikit dgn keje.... also bz prepare anak utk examm.....

Mr. Right said...

ac,
betul. Ada macam2 lagi isu lebih penting yg perlu diberi perhatian. Ntah kenapa semua org sibuk pasal budak Cina ni aku pun tak faham.

teek,
yup. agreed.

helena,
Wahh.. anak exam ibu yg busy ye. Bagusnya.:).

Anonymous said...

anamiraa....

hang x rase la harge petrol kat malaysia nh murah sbb hang dok kat malaysia....

cube hang dok kat luar...
baru rase...
contohnye antara negara yg aku rase paling mahal... kat india..

seliter 55rupee = lebeyh kurang RM5.
cube la bersyukur dol!!

aku bangge jadi anak MALAYSIA
aku sayang pemimpim MALAYSIA

haram jadah nye namewee

Anonymous said...

kau bodoh punye bodoh dok Lame sia

virus said...

woo ko mmg brani n aku sokong pe yg ko ckp.....
gov always use stupid case utk cover bende yg lebih penting....
harge barang naik macam nak mampos, consumer membebel kat pump attendan (aku la tu) BODOH la...
yang korang g undi peminpin skunk pe ha? dengan slumbernyer aku jawab "hadiah paklah" hahahha
muke derang merah je aku jawab gtu.
apsal kite xleh komen langsung pasal gov? komen je kene gam, komen sket kene ISA.... apehal?

jimmy said...

kritik orang memang mudah. Apa lagi kritik kerajaan. Kita boleh beri 1000 kritikan atas "ketidakbetulan" orang berjalan. Kalau berlari lagi banyak boleh kritik. Kita rasa kita bagus, kita betul, kita bijak, kita perfect! Kalau anda bagus sangat sanggup ke jadi Presiden Palestin? Kalau anda boleh stabilkan Palestin anda memang bagus! Sanggup? Kalau tak jangan cakap orang bodoh! Sekarang ni nak stabilkan keluarga pun bermasalah.Urusan pejabat pun kelam kabut. Nak tadbir negara? cakap bolehlaaaa. Praktikal belum tentu. Nanti apabila jadi pemerintah negara mulalah merayu sokongan orang. Mintak jangan kritik... beri peluanglah. Uhhh jemu dah dengar benda gini. Masa depan negara bukan boleh cuba-cuba. Harap-harap kita tak jadi bodoh. Biar cerdik, orang boleh tumpang. Tak pandai orang boleh ajar kita. Jangan jadi bodoh sombong, habuk pun tarak!Gunakan bahasa yang baik. Kita orang Malaysia. Kaya budi bahasa. Kritik biar berhemah.

Mr. Right said...

virus,
Betul...betul...betul.

jimmy,
Ko bodoh ke pura2 bodoh? Aku cuma cakap untuk insiden negarakuku sahaja yg mereka bodoh. Bukannya mereka sentiasa bodoh... bodoh!

Anonymous said...

elop.. dulu tokwan ko penah cakap kat aku kalo 40 kali cakap orang bodoh maka bodoh la orang yang cakap tu...!!

nhanania said...

terbalik laa
yg aku dgr lak camni
kalo A tu kate B bodoh sebyk 40 kali
makanya B tu akn bodoh betul2 la nnt.
heheh toksah gaduh2 demi pemerintah kite itu..x de maknenye.

Anonymous said...

Salam sume,
Pertama sekali aku minta kita semua berhenti dari mencaci, menghina dan sebagainya. Aku ada baca yang ada diantara kamu yang menulis untuk mempertahankan agama. Itu tindakan yang sangat bagus, malah wajib!. Tetapi, yang tak bagusnya, tiada pula ditonjolkan contoh2 yang baik yang diajarkan dalam agama kita. Terutama dari segi bahasa dan perkataan yang digunakan. Come-on la, tahu tak yang kamu pun hampir sama dengan mereka yang kamu kritik. So, cuba kritik untuk melakukan sesuatu perubahan yang baik. Dan sumbangkan sesuatu yang boleh membetulkan keadaan. Jika kita hanya mengkritik dan mencaci hina saja tak membantu menyelesaikan apa2 isu pun. (Bahasa menunjukkan bangsa)(Sifat dan peribadi melambangkan pendidikan yang dipelajari dan di amalkan)

L said...

best la kau punya kepala..

sayangi islam said...

aku ada satu citer nak kongsi ngan korang psl mende bodoh ne.. satu pagi tu aku breakfast roti canai kt satu kedai yg aku slalu g. bdk yg amek oder tu lelaki, melayu, islam diulangi MELAYU ISLAM, pakai tshirt tulisan die, SERVE JESUS RIGHT AND HE WILL SERVE YOU BETTER. tergagap-gagap aku nk meng oder sbb terganggu ngan ayat tu. last-last aku ckp bebaik kat bdk tu suh buang je baju tu. budak tu sengih je xde prasaan. betape bodohnya budak skrg. so sape yg patut disalahkan? mrk dan keluarga mrk ker?

Anonymous said...

awaklah yg bodoh tu

Anonymous said...

u lah orng bodoh tu

red said...

Kalau bodoh, apa salahnya kita belajar... Betol tak???

emme said...

Biar betul ni...? :D

Anonymous said...

kenapa banyak sangat korang guna that bad word ha??? i dont mind you saying that to the boy, but jangan lah cakap macam tuh to the redears or blogger mates... penulis nie pandai sangat ke??? to the writer:- be a good blogger.... from your blogs, it seems like you lllooovvveeee to talk bad things about other people... cuba cakap benda2 yang elok2 di dengar sikit.. janganlag asyik kondem jer....tau tak "mengondem" orang nie sama macam "mengondem" diri sendiri jugak...

well, just an opinion saya nak share sahaja... maybe in the future, i hope i can get something more positive on your blogss....thx...

-Leen-

Anonymous said...

kalu betul cam ko cakap ni maksudnya ... negara kita telah dibina oleh org2 bodoh pastu negara susah sangat nak capai kemajuan sehingga terpaksa menjual agama dan menggadaikan moral..itupun langsung tak amik masa 50 thn..patut negara lembab membangun pastu salahkan benda lain lepastu kita tak sedar semua org kat negara ni bodoh..
P/s aku ni cam tak sedar diri la pulak.. 0_o !

Anonymous said...

ko ni pun satu declaimer tu betul ke tak ejaannya. buat malu je. hehehe

Anonymous said...

satu komen bangang dari jimmy...


KENALI SPESIS-SPESIS BODOH DAN JENIS-JENIS KEBODOHAN

1. BODOH-BANGANG - Orang ini memang suka menjadi bodoh, mereka bahagia dan senang sekali menjadi bodoh. Dia juga tak suka orang lain memberi pertolongan kerana dia bodoh sebab dia sudah amat bahagia dan mesra sekali menjadi bodoh. Ini orang, memang tak boleh kita buat apa-apa lagi. Mereka juga amat suka membodohkan orang dan tidak boleh tidak setiap saat berfikir bagaimana nak membodohkan orang lain.

2. MESRA-BODOH - Orang ini tak lah bodoh, masa sekolah dulu, dia memang pandai, belajar sampai ada ijazah, Master dan PhD, tapi terpaksa buat-buat bodoh demi mencari rezeki, pangkat dan kedudukan. Kalau melawan, mereka akan diugut akan kesusahan dan rezeki akan ditarik balik jika berbuat pandai. Lama-lama dia sudah sebati dengan cara hidup menjadi bodoh ini dan tidak dapat ditolong lagi untuk keluar dari kepompong kebodohan.

3. BODOH-BEBAL - Orang ini memang pandai dari segi pelajaran, tapi menjadi bodoh kerana nafsunya hendakkan dia menjadi bodoh. Ini juga, tak boleh kita bantu sebab dia memang bahagia dan suka menjadi bodoh.

4. BODOH-BIOL - Orang ini diciptakan secara asalnya memang bodoh oleh Tuhan. Dan mereka ini hidup dalam dunianya yang tersendiri. Mereka tidak mengharapkan orang yang pandai menolong mereka dan orang yang pandai terpaksa menolong mereka untuk hidup. Jika tak ditolong, orang yang pandai tak boleh hidup dengan senang. Jadi terpaksalah mereka mengerah tenaga untuk menolong orang-orang bodoh ini.

5. BODOH-MEROYAN- Orang ini amat-amat gembira dan sukarela dibodohkan, buatlah apa pun dekat dia, dia tak kesah dia dibodohkan. Malah dia merasa begitu bahagia sekali bila orang membodohkan dia. Tambahan lagi dia tak boleh hidup walau sesaat kalau orang tidak ada orang membodohkan dirinya. Ini jenis gila bodoh dan teringin sangat menjadi bodoh.

Total Pageviews

. page counter