Tuesday, August 14

Wanita, Bolasepak dan Kereta

Aku terpaksa search blog sendiri untuk pastikan aku tidak pernah tulis benda ini. Aku dah tua dan bertukar menjadi pelupa kot?


Ada
buku pasal Venus and Mars, ada filem pasal What Woman Want? Ada berita, sorry, ada banyak berita pasal rumah tangga porak peranda. Macam-macam sebab tercetusnya perkara diatas. Salah satu element penting adalah orang lelaki tidak faham orang perempuan dan vice versa. Meniru kata-kata George dari Seinfeld (again) dalam repeated episode last week, “I’m knew less about woman than any other guy in the world”. Jadi aku tidak akan terangkan misteri pasal perempuan. Aku tak kahwin lagi - a steel prove how shallow my understanding towards woman. Tapi aku lelaki, jadi allow me to tell woman out there what in our mind. Nope, it’s not empty. Also forget about adult joke saying our brains located few inches under our belly. But to be honest, we do hope our mind will not fully utilize. We love to spare some for future use. Of cause I can’t speak for the rest of male species. No one be able to represent our ego self. I will also not write base on any book or research, pergi berdaftar dengan library near to Istana Budaya and glue your butt there to look into that kind of reading materials. I do have membership card there. So, as normal as it sound, aku akan tulis sesuka hati, ikut pegalaman 28 tahun hidup disamping pelbagai jenis makhluk bernama lelaki.

Enough foreplay.

Ok, first let me tell woman who read this very important reminder, men's brain are very simple. See our wallet, our room, our cars, our shirt… we love simple thing. Ops, correction, we love most of the simple thing. Kalau tak macam mana lelaki boleh minat perempuan. Since, there is no simple lady out there.

Antara benda aku belajar dari filem Taxi 1 adalah ayat yag police kawan kepada hero beritahu hero masa dia dijemput ke majlis bersama menteri dan ketua police. Hero takut then kawan dia beritahu;

In French, since nobody here cool enough to understand French language, allow me to translate his words into B.M

“Tentera, polis, menteri… mereka semua lelaki. Dan hanya tiga benda yang menjadi topic perbualan mereka. Wanita, bolasepak dan kereta.”

Tak perlu fikir kenapa hanya tiga benda ini sahaja menjadi topic perbualan kami, the straight answer is… those are the only 3 things in our head. See, I told you men are simple. Not just me, even French director/scriptwriter also believes the same. Selain benda-benda wajib macam agama, kerja, dan keluarga, kepala otak lelaki hanya ada tiga perkara tersebut. Kami khaskan 3 kawasan yang besar dalam kepala kami hanya untuk wanita, wanita, wanita, bolasepak dan kereta. (Notice the ratio?)

Ok, personally dalam kepala aku ada wanita, wanita, wanita, bolasepak, bolasepak dan kereta. Aku memang tak minat kereta sangat. Asal boleh jalan aku belasah.

Kebanyakkan lelaki bekerja keras mencari duit hanya untuk memuaskan 'nafsu' mereka terhadap 3 perkara tersebut. Bila duit dah berjuta dalam bank, petik jari berbaris perempuan datang. Boleh pilih kereta apa pun nak pakai and if we rich enough we can join the latest billionaire ‘playground’, English Premiere League.

That our goals.

Mungkin ada lelaki minat panjat gunung, minat computer, minat video games dan macam-macam lagi benda-benda pelik. But aku rasa majority still minat kereta, bola dan wanita. Men never refuse to have nice cars, beautiful spouse and watch live football match at stadium (Anfield?) Kalau mereka tak minat any of these 3, maybe kita boleh katakan mereka kurang kelakian. Hahahha….

Jadi, kepada kaum hawa, kalau boyfriend, tunang, suami kau berjaga malam tengok bola, tolong bancuhkan teh dan buat cekodok untuk dia. Kalau dia minat make up kereta, lepaskan dia kat Brothers dan biar dia ‘bermain’ dengan all the gadget. Just hope he not pursue his passion towards other woman dah la.

Kenapa aku tulis benda ni?

Sebab semalam kawan aku yang bukan dalam kategori mewah, tapi bercadang nak buat loan sebab nak modify kereta dan beli 32” LCD TV just to watch football match. For the record, dia dah kahwin. Memang sedikit gila la idea dia, selepas kahwin apa lagi yang orang lelaki boleh fikirkan?



TAPI LEPAS MERAPU HAMPIR 1/2 JAM MENULIS POSTING INI, AKU RASA OTAK LELAKI LEBIH SIMPLE DARI ITU. LELAKI CUMA MAHUKAN WANITA.


Jap, cari gambar cantik.


Jumpa.


10 comments:

Fid said...

aku paling tak paham org yg 'meke up' kereta gila2 punya
sanggup berhutang..dah la kereta hutang modify sana sini hutang sekali kena tahan ngan JPJ kena saman lagi....

Kalau nak kereta yg power sgt dr awal beli je kereta yg power.....
kalau setakat kereta 40-50k tu takyah la nak buang duit.....make up make up...

ramonez said...

salam..dah minat...xleh nak watpe...tapi kalo pikir dari segi logik watpe nk buang duit nak make up gile2 padahal hutang kete pon xabis lagi..kan ke buang duit je...pada aku asal leh bawak family kemana2 dah cukup...yg penting kete in a good condition...

AC said...

Dan yang paling aku geli geleman tengok belakang boot kereta 2/3 penuh dengan speaker yang 'kaw-kaw'. Pastu bila balik kampung tak muat nak letak beg. Hanya muat letak beg kecik yang muat taruk beberapa helai seluar 'kecik' je..... Kelakar... beg letak kat tempat passenger... Tak ke haru laki bini....

Badrul Hisham said...

haha!! ko ni suke buat research tul la Dood!! aku sarankan ko amek master la..haha!! mmg aku rasa ape ko ckp tu betul la tp aku rasa ada lg yg ko lupe letak, ni melalui research aku la..haha!! lelaki suke comic, cite anime..haha!! tu utk lelaki yg kanak2 riang..

zakzak said...

satu lagi benda yang lelaki suka borak ialah pasal kerja.
jumpa je mesti nak tau others punya keadaan kan?

Mr. Right said...

fid,
Keseronokan dan kepuasan make-up kereta yg mendorong org lelaki menjadi bodoh sekali sekala.

ramonez,
yup, yg penting kereta tu safe.

bad,
aku cakap pasal org lelaki dewasa, bukan kanak-kanak lelaki.

zakzak,
tu ada kaitan dgn ego.

Anonymous said...

yeah..nice pic!

badang

shah said...

yeah btul ckp ko dood. tp bab bolasepak tu ko patut tukar ke sport sbb bukan semua suka bolasepak.

salah satunya aku. tp aku suka badminton, adik beradik aku semua pun suka badminton dan tak berapa suka bolasepak.

Mr. Right said...

ano,
penat aku cari, ada jugak org perasan.

shah,
Nope, lelaki sejati mesti minat bola. Bola no.1, sukan2 lain jatuh no 2, 3,4. Hahaha... ok..ok.. maybe sebab bola m'sia bodoh sgt, for lelaki m'sia kita boleh pilih badminton, hockey, renang, terjun tiruk as the 1st sport.

hydir said...

haha .. 3 perkara tu mmg idaman lelaki

bagi aku dapat tgk bola secara LIVE di stadium adalah amat bermakna .. priceless .. bukan senang beb

kereta dan pompuan mmg menarik tapi kalo dah ada yg sesuai dah memadai ..

kadang2 sbb bola lelaki boleh tinggalkan bini kat rumah dan tinggalkan kereta kat luar stadium!

Total Pageviews

. page counter