Friday, September 7

Aku Komen Isu Semasa

Aku rasa ramai suka aku komen isu semasa. So, here the latest version.


Pelajar Lelaki Kurang.
Menteri Pengajian Tinggi, Dato Mustapha Muhamed kata ada universiti yang mempunyai 80% pelajar perempuan. Dan secara puratanya seluruh negara rationya adalah 65% perempuan dan 35% lelaki. – myMetro. Kalau fikir serious takut juga, nanti end up jawatan-jawatan executive dimonopoli oleh golongan wanita sahaja. Tapi pada aku tak kisah sangat, ukuran kejayaan bukan kerja yang disandang atau wang yang dimiliki. Since rata-rata universiti kita gagal mendidik anak bangsa kearah menjadi manusia yang berilmu dan berakhlak. Keburukan perangai penuntut universiti sudah menjadi berita tidak sensasi di dada akhbar, jadi tidak terlalu rugi bagi orang lelaki tidak menjejakkan kaki kesana. On humor note, aku lebih suka tak ramai lelaki masuk universiti, ini mungkin bermaksud lelaki semakin bodoh… hahaha.. ini menjadikan aku nampak semakin pandai dikalangan dunia lelaki. Hooorreeeyyy…


Erra Fazira Bertunang.
Berita Harian jadikan berita ini berita utama mereka. Utusan pun cover cerita tu hari ini. Menyahut seruan rakan-rakan, aku komen cerita gossip artis sikit, baik kan aku. Pada aku, Hans Isaac bangang, Engku Emran bodoh dan Erra bengong. Aku tak sure siapa betul, siapa salah, tak berminat nak membuat kajian pun. Aku juga not interested to elaborate my claim that Erra and Hans stupid. Cuma, yang jelas Engku Emran memang bodoh. Jelas dan nyata Erra ‘bercinta’ dengan Hans dan Engku Emran at the same time. Jika tidak, impossible for Hans dare to announce dalam Melodi. Dah tahu janda tu main kayu tiga, ada niat nak jadikan isteri? Bodoh with capital B.


Cuti Bersalin 5 Tahun.
Hampir semua newspaper published announcement by Najib. Aku setuju sebab TANPA GAJI. So, tiada sesiapa pun rugi. Si ibu boleh memilih untuk menjadi ibu selama 5 tahun, mendidik bayi dia sehingga menjadi kanak-kanak, penganggur ada peluang mengisi kekosongan yang ditinggalkan mereka, pekerja-pekerja lelaki pun mungkin happy since, most probably pekerja ganti adalah anak dara compare yang cuti tu dah sah-sah isteri dan ibu orang. So, everybody happy, good decision, congrats.


Isu Perkauman.
Aku refuse to mention exactly which incident regarding this issue. But recent days (if not weeks), while everybody busy promoting unity among Malaysian, sadly I read in newspaper or received SMS and email pasal ketegangan kaum. Bodoh…! Sesiapa support racist adalah manusia paling bodoh dalam dunia…! Maybe aku racist, aku admit that… sikit. But, hide it lah. Suka atau tidak, kita perlu buang perasaan bencikan bangsa lain. Aku dengar ada kes pergaduhan sehingga bunuh membunuh di utara dan selatan tanah air. Polis juga bangang dengan keluarkan statement ‘perkauman bukan penyebab pergaduhan’. When they declare ‘it not racial problem’, people will assume memang masalah kaum. Since, kalau bukan, kenapa perlu keluarkan kenyataan menyangkal. Bodoh.

Politik - Husam Musa vs Pak Lah
Heboh diperkatakan dalam blog-blog politik bahawa Naib Presiden PAS ingin mencabar Pak Lah di Kepala Batas. Aku rasa ini simply a political suicide. No way anybody going to beat PM at his fortress. Maybe if there no 'dirty trick' from BN to deny Harun Din lawan Mahathir at Kubang Pasu dulu mungkin ada kemungkinan. But Husam not popular enough outside Kelantan to throw his hat at Kepala Batas seat. Opposition parties will also suffer sebab salah seorang tokoh bijak (Husam) tidak akan ada di Parlimen. So, I hope Husam will reconsider, or maybe bertanding at 2 seats, ADUN and Parlimen, tentunya ADUN di Kelantan. Ahhh... Tak sabar nak tunggu pilihanraya. Lepas budget yang 'baik' dan 'mesra pengundi' petang nanti, mungkin Pak Lah akan umumkan bila general election next few weeks.


Luciano Pavarotti Die

Italian opera star Luciano Pavarotti, known as the King of High Cs in his heyday, died on Thursday at the age of 71. Kadang-kadang kalau dengar nyanyian dia tegak juga bulu roma aku.
"When you were born you cried, hopefully when you die others will cry, for your passing, and you will be missed" - aku copy dari somewhere.


Selamat berhujung minggu...!


9 comments:

edi said...

lari topic sket. esok musti kau pergi stadium kan

Farhan said...

sedih aku tgk kaum laki skrg ni..
aku x happy mcm ko bila ramai laki tak msk uni..
yg msk uni skrg ni pun x ramai betul2 berkualiti n boleh harap utk memimpin n membela kaum wanita..

ko rasa apa penyelesaian utk mslh ni?
nak kena pakai kouta mcm bumiputera jgk ke?

yginsaf said...

universiti hanyalah wadah utk kita insaf kekurangan diri me yg lemah ini..

fariezul said...

lepas 5 tahun cuti. pregnant lagi. amik lagi 5 tahun. lepas 10 tahun nak balik kerja. taktahu wat keje sebab dah ketinggalan teknologi. ahaha..

Anonymous said...

elop...
a) Pelajar Lelaki kurang : Sebab utama, ramai end-up jadi mat rempit and die!

b) Erra Fazira bertunang : Stupid media dan kawasan2 yang sewaktu dengannya.Never fancy her because she is such a BITCH! end of story..

c) Politics : Never fancy those things also, too complicated and dirty.

d) Racial issues : Kepada kaum-kaum berkenaan, TOLONG ingat asal-usul anda.

e) Cuti bersalin : 5 years is for one child or what? how does it apllied?

Mr. Right, we loose the game to Kedah...

-Ipoh lads-

Mr. Right said...

edi,
Aku tak pegi.

farhan,
short term solution, mungkin kena gunakan quota. Long term, donno. Maybe perlu tengok silibus sekolah, agar budak lelaki lebih berminat. Banyakan latihan practical mungkin.

yginsaf,
Aku tak faham maksud kau. Tapi bunyinya macam betul. Setuju je lah.

fariezul,
Kau ada baca berita penuh oleh surat khabar tempatan tak? Ermm.. rasanya total cuti 5 years, bukan each time pregnant boleh ambil cuti 5 years.

ipoh lads,
Kena buat course Rempit di Uni kot.

Erra = bitch, setuju.

Kotor2 pun kena jugak ambil tahu.

Melayu mana asal usulnya? Arab ke Indons?

Sila baca laporan media pasal benda ni. Rasanya mcm komen kat atas tu.

Wat to do, no luck lah.

teek said...

well dood, dh jodoh, wattodo...
laku gak si erra nih, kiut lak tu the guy! chet.

and...takyah la nak racial racial rasict nih kan dood? It was instigated by stupid politicians.

syamsurie said...

ape kata koang pasal plajar pmpuan lg pandai dr plajar laki??

syamsurie said...

ape komen koang pasal pljar pmpuan lg pndai dr p/laki??

Total Pageviews

. page counter