Tuesday, September 18

Boredband Internet

I believe I reached a level where I can’t find World Wide Web as interesting as before. What actually we can do with internet connection?

Majority people at my age, we discovered internet di alam remaja. Seronok gila.
Super highway of information, anything we want to know ada disini. Name it and that info just a fingertip away from us. Of cause like all teenagers, sex is one of the most interesting topics. So, aku pun rajinlah search Net to find any sex related materials. After a while, aku stop. Aku rasa macam loser pulak tengok gambar lucah dan baca cerita seru (menurut definisi Indons). Then, come chatting application, MIRC, Yahoo Messenger and MSN Messenger. Even exchanging email rasa macam fun. Chat sampai tengah malam, infect sampai ke pagi. Seronok dapat communicate dan dapat kenal rakan baru. Berkongsi masalah dan berkongsi cerita. After this phase, most of my friends hook with gaming. Not really internet game, but normal LAN or PC-PC game. Not me, I never once love computer games. Sekarang aku dengar MIRC dah jadi tempat bertukar file. Exchanging movie, clip, song, malas nak try walaupun dengar macam menarik.

Then, Internet come very handy masa di university. Cari bahan-bahan untuk buat project, curi article untuk siapkan paperwork. Howstuffworks.com adalah lubuk mencari article menarik. Macam-macam article ada, pasal engine, pasal electrical device, circuit network, telephone communication… everything. (mengambil contoh subject yang kena mengena dengan aku).


Kemudian, personal page macam friendster.com dan myspace datang. Again aku tak berminat (walaupun aku ada akaun friendster). Pada aku apa kejadahnya letak gambar-gambar kita agar
orang lain boleh tengok. Tidak cukupkah email untuk communicate dengan rakan-rakan? Tidak interactive ke chatting macam YM dan MSN untuk cari kawan-kawan baru? Tapi aku dengar ada orang gunakan Myspace untuk generate income, macam-macam style orang boleh cari duit.

Kemudian personal page tadi diadvancedkan lagi dengan weblogue, or blog. Mula-mula aku taknak terlibat, tapi lama-lama dah obsess. Everyday rasa gatal tangan nak sent something. Aku pun pelik dengan tahap obsess aku. Hahaha… Ok, let put it this way, beside this blog, aku tidak rasa internet cukup menarik pada aku lagi. Seperti soalan aku diatas tadi, apa boleh dilakukan dengan internet connection? Hari-hari aktiviti harian aku selain dari ‘menjaga’ blog aku ini adalah dengan baca berita bolasepak, baca suratkhabar tempatan dan reply email rakan-rakan atau email berkenaan kerja. Itu sahaja. Pukul 10 pagi aku dah rasa boring. Masuk petang jika aku boring aku baca blog orang lain. Tapi again, berapa kerat sangat yang update blog everyday, so ½ hour aku dah habis tawaf semua blog yang biasa aku lawat. What else I want to do?


Youtube?... Mungkin ada beberapa clip yang menarik, tapi nak jumpa tersangat payah. Browse for few hours baru jumpa satu clip menarik, tak berbaloi. Online game? PC game pun aku tak minat, inikan pula complexity online game. Lepas habis baca berita, aku jadi blur. Kalau ada kerja, alhamdullillah. Jika tiada, aku susah hati. Aku pening kepala. Kononnya aku connected to jaringan informasi dunia, tapi pada hakikatnya aku tidak jumpa apa-apa menarik. Hampir semua page-page lucu aku dah jumpa dan baca, rata-rata lawaknya berulang-ulang. Lawak suami kutuk isteri, isteri kutuk suami, blonde bodoh, pak pandir, pak kadok… boringnya. Sukar nak jumpa lawak berkualiti.


Mungkin kerana aku tidak minat music menjadikan aku ketinggalan. Kerana even blog-blog politic gagal mengalahkan hits blog-blog hiburan. Ramai sibuk download lagu, cari lirik dan bertukar-tukar materials. Sorry, aku memang tak minat music. Apa radio Era udarakan aku terima sahaja. Itupun hanya segment pagi dan petang. Sekarang ini celoteh Kieran, Hani dan AC Mizal… petang pula Linda Onn, kadang-kadang terselit suara Apek Senario. Itulah hiburan music pada aku.


So, conslusionnya…. Pada aku Internet tidak sehebat dulu lagi. Bukan dunia internet yang mundur,
tapi mungkin aku yang dah berubah. Aku rasa ramai disini beranggapan sebegitu, sebab itu ramai datang dan baca blog boring aku ini. Macamana boring pun ini sahaja internet boleh offer kepada anda semua, celoteh aku. Ok, don’t worry… I’ll try my best. Hahahah…

Selain blog ini, aku perlukan hiburan lain. Mungkin kena cari hobi baru. Kumpul stem ke, kumpul syiling ke, atau hobi unik macam ambil gambar. Mungkin aku boleh jadi ahli flikr, fotopages atau photobucket. Asyik curi gambar orang saja, mungkin giliran aku pula contribute something.

If you guys ada any interesting site, please share with us here. Time ramadhan ni takan nak tidor sahaja masa lunch hour.


Gambar 'teratai layu ditasik madu' ini sengaja dilebihkan, terkeluar dari article... konon-konon seni. Hahaha...Since ramai orang merasakan diri mereka seni, puitis, mahakarya cinta...Hahahaha... Nak jadi ahli flickr kena ada penyakit ini.

16 comments:

Fid said...

dood
haa aku mmg tgh boring
mmg internet dah tak seindah dulu lg hahaha
disbbkan boringla aku 14 kali dah buka akubetul ni kot2 ko ada update harharharharhar...

le ni internet aku guna utk
1. email
2. baca berita
3. cari info ttg nak jaga anak, jaga susu, yg related ngan kibubapaan...
4. aku berchat ngan cousin aku
5. update fotopages letak gambar anak aku disbbkan kat umah tak de album gambar.backup kat photobucket ..hahahhaaa
6. baca blog/update blog
tu je yg teringat setakat ni...

jd ko pasti tau naper aku suka comment hahahaa

rose said...

1st time tgk dunia internet on 1995..tu pon masa amek subjek terakhir utk dapat sijil komputer aku..
masa tu jakun gak ler..dapat buat mcm2 benda..chatting MIRC, surfing benda2 yg mmg tak sangka dah terhidang dalam internet..just taip kat search..mcm2 benda yg kita nak ada..
tapi skang ni..boring skit ahh ngan internet..tak tahu nape..huhuhu..yg pasti aku skang ni time2 takde keje kat ofis or sambil2 wat keje..aku gune internet utk YM n baca AKu Betul!..kuang3x

Ari ni kuar paper pasal sorang Lelaki Beijing Mati selepas 3 hari main internet..hahahah..bodoh tol..punca kematian, keletihan melampau sbb main internet..gilo ke apo..sadis tol..huhuhu

edi said...

Aku pun berperasaan sama macam kau le dood. Dah boring. Berapa kali jugak masuk blog aku betul untuk check update....blog orang lain pun dah naik muntah, asyik kuar masuk je

Farhan said...

aku pun rasa cam tu..

aku lebih kurang sama mcm ko mr right..

internet hanya la utk baca berita, cari berita bola, tawaf blog org esp blog politik. beza aku ngan ko mungkin aku suka berforum.aku juga ada berfriendster ngan kwn2.tp tak aktif sgt dlm friendster.sekadar tny khabar kwn2.kdg2 aku msk web2 agama.nak kena cari gak bekal akhirat.since i'm a student, internet juga aku guna utk antar kerja2 online.

aku pun x layan game n music mcm ko.aku nasihatkan ko kalo dah takde keje buka la web2 agama.mmg byk gile paedah dr web2 lucu n lucah yg entah apa2 tu.

Mr. Right said...

fid,
14 kali? Hahaha....

rose,
Relax2... jgn marah2. Lelaki di China tu mati sebab main online games 3 hari non stop. Bengong.

edi,
Buat la blog sendiri, tak la boring sgt. Hehehe...

farhan,
Apa contoh site2 keagamaan yang best? Share la sikit.

ano,
Ala, gomen ke swasta ke semua dok depan PC dan ngular.

Mr. Right said...

Aku nak pesan. Membaca tulisan aku di Aku Betul...! bukan kira mengular, membuang masa. Ini boleh dikategorikan sebagai usaha memajukan diri sendiri, menambah ilmu, berkongsi pengetahuan.

:)

http://mylittletalk.blogspot.com said...

dood, aku dah pun ada blog sendiri. :)

edi said...

aiceh sorry yek silap taip tempat. Mesti kata aku nak promote blog aku. Sorry ah dood. bukan promote cuma salah taip ajer

Mr. Right said...

Puas hati aku, semua sekali aku delete. Hahahahhaa... Sempena bulan Ramadhan. Nanti lepas lepas bulan puasa kita teruskan bergaduh balik.

AC said...

Komen sape kena delete ha...????

AC said...

Aku nampak kelebihan internet ni selain dapat maklumat & e-mail ialah kemudahan Internet Banking. Tak payah susah2 pi bank, cari parking, bayar parking beratur and bla bla bla.

Cuma satu aku masih tak puas hati pasal bank caj RM2.00 utk every IBG transaction padahal semua kerja termauk key-in data kita yang buat sendiri...By the way stil worth it.

Aku guna PC/ internet since 1996 tapi aku masih tak tahu macam mana nak chatting or main online games. Games solitair pun aku tak pandai main. Dgn erti kata lain games aku tak minat. Now kena explore balik la sebab boleh guide kat anak aku...

BulaT said...

Siannya si Ac ni.Suppose if dah terdedah towards internet since 1996, dah expert dah. Tapi still tak tahu guna..Kesian..

Aku mmg terer tenet, terer chatting, terer explore..hahaha..mcm2 aku terer.uhuk! (terer kah aku?)ahaks!
insyaAllah..anak2 aku nnti, time depa kecik2 aku taknak expose sgt pada internet..bahayes! mcm2 ada dalam internet nih!

AC said...

Bulat, ajar aku boleh....??? Aku cuba bukak profile kau tapi takleh. Bagi la e-mail kau..

Mr. Right said...

Berkenal-kenalan lah ye... Alhamdullillah.

alexi said...

aku memang dulu gile gak ngan internet ni skg nie cam dah boring plak..maybe sbb dulu susah nak dapat connection ke internet ke pegi CC ke ape ke kan then skg nie kat umah ade kat opis pun ade tu yg jadi cam boring gile tu...sib baik le bole dwld movie byk gak so berguna gak le internet tu
:D
hahaha

Anonymous said...

Thank you for your website! I really like what you’re posting here.

Total Pageviews

. page counter